• Nem Talált Eredményt

A szervezési idõszak III. ütemében végrehajtásra kerülõ feladatok

MINISZTERI UTASÍTÁSOK

4. A szervezési idõszak III. ütemében végrehajtásra kerülõ feladatok

4. §

(1) A ZMNE rektora a 3. § (14) bekezdése szerint kidol-gozott követelményrendszer alapján – a HM TKF, vala-mint a HM Humánpolitikai Fõosztály (a továbbiakban:

HM HPF) bevonásával – megtervezi az „egy-karos”

szer-vezeti struktúrának megfelelõ létszámot és munkaköröket.

Elõkészíti és 2011. június 30-ig jóváhagyásra felterjeszti az „egy-karos” ZMNE 2011. július 31-ig kiadásra kerülõ, 2011. szeptember 1-jén hatályba lépõ Munkaköri Jegyzé-kének tervezetét.

(2) A HM TKF fõosztályvezetõje a ZMNE rektorának javaslata alapján elõkészíti és jóváhagyásra a miniszter ré-szére felterjeszti a ZMNE alapító okiratának esetlegesen szükséges módosítását olyan számvetéssel, hogy annak hatálybalépése 2011. szeptember 1-jével biztosított legyen.

(3) A ZMNE rektora az (1) bekezdés szerint elõkészített munkaköri jegyzék jóváhagyását követõ 30 napon belül javaslatot tesz a ZMNE Szervezeti és Mûködési Szabály-zatának módosítására.

(4) A ZMNE intézményi szabályzatainak elõkészítését a ZMNE rektora olyan számvetéssel tervezi, hogy azok 2011. szeptember 1-jéig hatályba lépjenek.

(5) A ZMNE rektora 2011. június 15-ig intézkedik a ZMNE új szervezeti struktúrájának megfelelõ testületek létrehozásának elõkészítésére úgy, hogy azok 2011. szep-tember 1-jei hatállyal mûködésüket megkezdhessék.

(6) Az MH LZ állományába tartozó honvéd tisztjelöltek részére az élelmezési ellátást az MH TD 2011. szeptember 1-jétõl természetben biztosítja.

(7) Az MH TD 2011. szeptember 1-jei hatállyal átveszi a Hungária körúti objektumban található étkezde üzemel-tetését, amelynek érdekében a 3. § (8) bekezdés szerinti szervezeti egységének létszáma és szervezete 2011. július 1-jei hatállyal kiegészítésre kerül az étkezdével és az azt üzemeltetõ személyi állománnyal.

4. A szervezési idõszak III. ütemében végrehajtásra kerülõ feladatok

5. §

(1) Az NKE 2012. január 1-jei hatállyal kerül megalakí-tásra. A ZMNE mint önálló felsõoktatási intézmény 2011.

december 31-i hatállyal átalakul és 2012. január 1-jével egyetemi karként integrálódik az NKE szervezetébe.

(2) A ZMNE meglévõ, de az NKE szervezetébe nem in-tegrálódó szervezeti egységei 2011. december 31-ig meg-szüntetésre kerülnek.

(3) Az NKE megalakításával összefüggésben biztosíta-ni kell, hogy az oktatási tevékenységhez szükséges

a) ingó eszközök az új szervezet részére átadásra-, b) ingatlankapacitás (irodák, tantermek) az NKE részé-re használatba adásra

kerüljenek.

(4) Az (1) bekezdés szerinti feladat végrehajtása követ-keztében a szervezetbõl kiválók felmentése kezdetének

a) legkorábbi idõpontja 2011. október 1-je, azzal, hogy a felmentések kezdõ idõpontját úgy kell megállapítani, hogy a ZMNE átalakításával járó feladatok végrehajtásá-nak, valamint a ZMNE egyetemi karként történõ mûködé-sének személyi feltételei biztosítottak legyenek;

b) legkésõbbi idõpontja – amennyiben azt az érintett személy feladatköre indokolttá teszi – 2011. december 31-e.

(5) A HM TKF fõosztályvezetõje – a ZMNE rektorával és a szakmailag illetékes HM-szervek és -szervezetek ve-zetõivel együttmûködésben – elõkészíti és jóváhagyásra a miniszter részére felterjeszti a ZMNE átalakító okiratának tervezetét olyan számvetéssel, hogy annak hatálybalépése és a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenõ Hivatalos Értesítõben az átalakítás idõpontját megelõzõen legalább 45 nappal történõ közzététele biztosított legyen.

5. Záró rendelkezések 6. §

(1) Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép ha-tályba, és 2012. március 31-én hatályát veszti.

(2) A szervezési idõszak II. és III. ütemében végrehaj-tandó személyügyi feladatok tárcaszintû szakmai koordi-nációját – a HVK személyzeti csoportfõnökkel (a további-akban: HVK SZCSF csoportfõnök) együttmûködésben – a HM HPF fõosztályvezetõje látja el.

(3) A HVKF a szolgálati alárendeltségébe tartozó, ezen utasításban meghatározott feladatok végrehajtásában érin-tett MH katonai szervezetek részletes feladatait 2011. ápri-lis 25-ig parancsban szabályozza.

(4) A HM TKF fõosztályvezetõje – az érintett HM-szer-vek és -szervezetek szakmai közremûködésével és javasla-ta alapján – 2011. április 25-ig elõkészíti és jóváhagyásra felterjeszti az NKE létrehozásával összefüggõ szakmai f e l a d a t o k r é s z l e t e s s z a b á l y o z á s á r ó l s z ó l ó H M KÁT–HVKF együttes intézkedést.

(5) A ZMNE rektora – a HM HPF fõosztályvezetõjének, a HVK SZCSF csoportfõnökének, valamint a végrehajtás-ban érintett szervek és szervezetek vezetõinek bevonásá-val – 2011. április 30-ig részletes tervet készít a NKE-be történõ integrációval járó feladatok ütemezésére.

Dr. Hende Csabas. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 45/2011. (IV. 20.) HM

u t a s í t á s a

egyes HM utasítások hatályon kívül helyezésérõl A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a következõ

utasítást adom ki:

1. §

Hatályát veszti a reprezentatív honvédségi szakszerve-zetek mûködési feltételei személyszállító gépjármûvel tör-ténõ biztosításának átmeneti szabályairól szóló 57/2010.

(V. 14.) HM utasítás, valamint a Honvédelmi Minisztéri-um mint intézmény gazdálkodásának általános szabályai-ról szóló 33/2007. (HK 8.) HM utasítás.

2. §

Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba, és 2011. június 30-án hatályát veszti.

Dr. Hende Csabas. k.,

honvédelmi miniszter

A honvédelmi miniszter 46/2011. (IV. 20.) HM

u t a s í t á s a a Honvédelmi Minisztérium

Szervezeti és Mûködési Szabályzatának módosításáról A központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kor-mány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010.

évi XLIII. törvény 60. § (2) bekezdésében, valamint a hon-védelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésében foglaltak alapján, fi-gyelemmel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (2) bekezdésére – a kormányzati tevékenység össze-hangolásáért felelõs miniszter jóváhagyásával – a követ-kezõ

utasítást adomki:

1. §

A Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról szóló 87/2010. (X. 6.) HM utasítás mellék-lete (a továbbiakban: Szabályzat) ezen utasítás mellékmellék-lete szerint módosul.

2. §

A Honvédelmi Minisztérium önálló szervezeti egységei ezen utasítás hatályba lépését követõ 30 napon belül mó-dosítják ügyrendjüket, és a módosítással egységes szerke-zetbe foglalt hatályos ügyrendjük egy példányát a HM

ter-vezési és koordinációs fõosztályvezetõje útján a HM köz-igazgatási államtitkára részére felterjesztik, megküldik.

3. §

(1) Ez az utasítás – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a közzétételét követõ napon lép hatályba.

(2) A melléklet 197. § 28. és 29. pontja 2011. augusztus 1-jén lép hatályba.

Dr. Hende Csabas. k.,

honvédelmi miniszter

Jóváhagyom:

Dr. Navracsics Tibors. k.,

közigazgatási és igazságügyi miniszter

Melléklet

a 46/2011. (IV. 20.) HM utasításhoz

1. §

A Szabályzat 1. § (2) bekezdés 12. pontja helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

(A Szabályzat alkalmazása szempontjából:)

„12. a Magyar Honvédség katonai szervezetei: a száraz-földi csapatok, a légierõ csapatai, a logisztikai és támogató erõk, valamint a Magyar Honvédség feladatainak végre-hajtása érdekében egyéb szaktevékenységet folytató, a Honvédség Hadrendjébe tartozó önálló állománytáblával rendelkezõ szervezetek;”

2. §

A Szabályzat 1. § (2) bekezdés 15. pontja helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

(A Szabályzat alkalmazása szempontjából:)

„15. szakmai elöljáró: az a szolgálati jogviszonyban álló vezetõ, aki szakterületén a jogszabályokban, a közjogi szervezetszabályozó eszközökben meghatározottak alap-ján a szakirányítási döntések elõkészítése keretében szak-utasítás kiadására jogosult;”

3. §

A Szabályzat 1. § (2) bekezdés 20. pontja helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

(A Szabályzat alkalmazása szempontjából:)

„20. szakirányítás: az arra jogosult szakmai elöljáró, fe-lettes azon joga és kötelezettsége, amely alapján jogsza-bályban vagy közjogi szervezetszabályozó eszközben meghatározott jogok és kötelezettségek keretei között, a Magyar Honvédség alaprendeltetés szerinti mûködésének biztosítása érdekében, az irányítás rendszerében az irányí-tott szervezetek szaktevékenységére meghatározó befo-lyást gyakorol: szakutasításban meghatározza a Honvéd-ség szakmai feladatai ellátásának szabályait, valamint a haditechnikai eszközök és anyagok üzemeltetésével, kar-bantartásával, javításával kapcsolatos szakmai-technikai szabályokat, és ellenõrzi az általa szakirányított szerveze-tek szakmai tevékenységét;”

4. §

A Szabályzat 1. § (2) bekezdése a következõ 28. ponttal egészül ki:

(A Szabályzat alkalmazása szempontjából:)

„28. operatív belsõ kontrollrendszer: a belsõ kontroll-rendszer, nem bele értve az operatív tevékenységtõl füg-getlenül mûködõ belsõ ellenõrzést.”

5. §

A Szabályzat 2. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

[A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma (a továbbiakban: minisztérium)]

„a) önálló jogi személyiséggel rendelkezõ központi ál-lamigazgatási szerv, amely – gazdálkodását tekintve – ön-állóan mûködõ és gazdálkodó központi költségvetési szerv;”

6. §

A Szabályzat 2. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

[A Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériuma (a továbbiakban: minisztérium)]

„c) a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 10. § (1) bekezdése alapján ellátja a kato-nai nemzetbiztonsági szolgálatok miniszteri irányításával, a Hvt. 52. § (1) bekezdés h) pontja alapján a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem miniszteri fenntartói irányításá-val, a központi egészségügyi szolgáltató szervezetek létre-hozásáról szóló 2009/2007. (I. 30.) Korm. határozat 4.

pontja alapján a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ (Honvéd, Rendészeti és Vasútegészségügyi Köz-pont) miniszteri felügyeletével kapcsolatos feladatokat.”

7. §

A Szabályzat 2. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

(A minisztérium alapadatai a következõk:)

„e) francia megnevezése: MinistPre de la Défense”

8. §

A Szabályzat 2. § (2) bekezdés k) pontja helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

(A minisztérium alapadatai a következõk:)

„k) alapító okirat kelte, száma: 2010. november 17., VIII/KIM/2100/6/2010.”

9. §

A Szabályzat 2. § (3) bekezdés helyébe a következõ ren-delkezés lép:

„(3) Az állami feladatként ellátott alaptevékenységek körét a Hvt. és a minisztérium Alapító Okirata határozza meg. A minisztérium vállalkozási tevékenységet nem végez.”

10. §

A Szabályzat 5. § (5) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(5) A Hvt.-ben meghatározottak szerint a közigazgatá-si államtitkár és a Honvéd Vezérkar fõnöke útján biztosítja a Magyar Honvédség szakirányítását, a Honvéd Vezérkar fõnöke útján vezeti a Honvéd Vezérkart és a Magyar Hon-védség katonai szervezeteit.”

11. §

A Szabályzat 5. § (8) bekezdés elsõ mondata helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(8) A Hvt. 52. § (1) bekezdés h) pontja és a felsõokta-tásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény alapján a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tekintetében ellátja a fenntartói irányítást.”

12. §

A Szabályzat 6. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(2) Irányítja a honvédelmi feladatokkal kapcsolatos törvények, jogszabályok és közjogi szervezetszabályozó eszközök, valamint nemzetközi szerzõdések tervezeteinek kidolgozását, rendeletben és közjogi szervezetszabályozó

eszközökkel szabályozza a honvédelmi feladatok végre-hajtását, továbbá a tárca szervezeteinek tevékenységét.”

13. §

A Szabályzat 6. § (20) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(20) Együttmûködik az illetékes miniszterekkel:

a) a haditechnikai eszközök és hadfelszerelési anyagok kutatás-fejlesztésében, gyártásában, a szükséges hadiipari kapacitások biztosításában, beszerzésében, javításában, felújításában, rendszerbõl történõ kivonásában, megsem-misítésében;

b) a légtér légiközlekedési és egyéb célú igénybevétele feltételeinek, valamint a polgári légiforgalmi szolgálatok és az illetékes katonai szervezetek közötti együttmûködés szabályainak megállapításában;

c) a katonai védelem szempontjából fontos létesítmé-nyek elhelyezésében, fenntartásában, továbbá az egész-ségügyi, a környezetvédelmi, a közlekedési, a hírközlési és informatikai hálózat, valamint a légi, a meteorológiai, a vegyi és sugárfigyelõ jelzõ- és riasztási rendszer mûködõ-képességének – kiépítettségétõl elvárható módon történõ – biztosításában;

d) a polgári válságkezelés katonai eszközökkel és ké-pességekkel történõ támogatásában;

e) a szövetségi kötelezettségbõl eredõ polgári veszély-helyzeti tervezés katonai feladatainak végrehajtásában.”

14. §

A Szabályzat 6. § (28) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(28) Megállapítja a Magyar Honvédség feladatainak teljesítése szempontjából fontos közlekedési hálózat, a híradó, informatikai és információvédelmi szolgáltatások, valamint légi, sugárfigyelõ, jelzõ- és riasztási rendszerek mûködõképességének biztosítása érdekében elvégzendõ együttmûködési feladatokat, és azok végrehajtásának rendjét.”

15. §

A Szabályzat 6. § (39) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(39) Megállapítja a Magyar Honvédség béke idején történõ kiegészítésének, továbbá rendkívüli állapot idején, illetve megelõzõ védelmi helyzetben – az Országgyûlés külön döntése alapján – bevezetett hadkötelezettség esetén a hadkötelesekkel történõ kiegészítésének rendjét és fel-adatait. A Honvéd Vezérkar fõnökének javaslata alapján dönt az önkéntes tartalékosok kiképzésen túli tényleges katonai szolgálatra történõ behívásának elrendelésérõl.”

16. §

A Szabályzat 6. § (44) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(44) Költségvetési szervet alapít, szüntet meg, kiadja a miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen, illetve fenntartói irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek, valamint a katonai szervezetek alapító- és megszüntetõ ok-iratait, az alapító okiratban megállapítja, meghatározza a szervezetek rendeltetését, alapfeladatait.”

17. §

A Szabályzat 6. § (47)–(52) bekezdése helyébe a követ-kezõ rendelkezés lép:

„(47) Elrendeli a jogkörébe utalt fejezetszintû ellenõr-zéseket (komplex ellenõrellenõr-zéseket, célellenõrellenõr-zéseket és té-mavizsgálatokat), jóváhagyja ezek ellenõrzési programjait és összefoglaló jelentéseit. Felelõs a HM fejezet belsõ kontrollrendszere kialakításáért és mûködéséért.

(48) Jóváhagyja a minisztérium fejezetszintû stratégiai és éves államháztartási belsõ ellenõrzési tervét, a „Honvé-delmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcím straté-giai és éves államháztartási belsõ ellenõrzési tervét, vala-mint a fejezet összefoglaló éves államháztartási belsõ el-lenõrzési tervét, továbbá a fejezetszintû államháztartási belsõ ellenõrzések éves jelentését, a „Honvédelmi Minisz-térium igazgatása” költségvetési alcím éves államháztartá-si belsõ ellenõrzéállamháztartá-si jelentését, a Honvédelmi Minisztérium fejezet összefoglaló éves államháztartási belsõ ellenõrzési jelentését. Az éves államháztartási belsõ ellenõrzési terve-ket, illetve jelentéseket jóváhagyást követõen megküldi a nemzetgazdasági miniszter részére.

(49) Megállapítja az államháztartási belsõ ellenõrzés fe-jezeti szintû egységes szabályait, jóváhagyja a Honvédmi Minisztérium fejezet egységes államháztartási belsõ el-lenõrzési kézikönyvét.

(50) Elrendeli a fejezetszintû, illetve a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcímet érintõ in-tézményi szintû államháztartási belsõ ellenõrzés végrehaj-tását. A HM Belsõ Ellenõrzési Hivatal, mint a minisztéri-um belsõ ellenõrzési egysége, kezdeményezése alapján dönt a hatáskörében elrendelt államháztartási belsõ ellen-õrzések megszakításáról, felfüggesztésérõl. A hatásköré-ben elrendelt államháztartási belsõ ellenõrzésekrõl a mi-nisztérium belsõ ellenõrzési vezetõje által elõterjesztett je-lentések alapján az ellenõrzés lezárásáról szóló értesítés keretében megszabja az intézkedési tervek kidolgozásá-nak, jóváhagyáshoz történõ elõterjesztésének határidejét.

Az intézkedési terveket a HM Belsõ Ellenõrzési Hivatal vezetõjének, mint a minisztérium belsõ ellenõrzési vezetõ-jének elõzetes véleményezését, majd záradékolását köve-tõen történõ elõterjesztés keretében hagyja jóvá.

(51) Elrendeli a HM tárcát érintõ kormányzati (KEHI) és külsõ ellenõrzés (ÁSZ) által javasolt intézkedések

reali-zálását, valamint jóváhagyja az azok hasznosulásáról szó-ló éves értékeléseket. Jóváhagyja a belsõ és külsõ ellenõr-zések megállapításai, javaslatai alapján végrehajtott, illet-ve végre nem hajtott intézkedésekrõl, azok indokairól szó-ló, fejezetszintû összefoglalót, valamint a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcímre vonatko-zó éves beszámolót és azokat megküldi a nemzetgazdasági miniszter részére.

(52) Utasításban szabályozza a tárca és intézményi szin-tû operatív belsõ kontrollok kialakításának és mûködteté-sének eljárásrendjét. A fejezet szintjén – az éves költség-vetési beszámoló részeként – beszámol a belsõ kontroll-rendszer mûködésérõl.”

18. §

A Szabályzat 6. § (56) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(56) Jóváhagyja az integrált védelmi tervezési folya-matban készített tervezési okmányokat (Miniszteri irány-elvek a védelmi tervezéshez, az MH képességszükséglete, Javaslattételt az MH képességeinek fejlesztésére, Elsõdle-ges forrásallokáció). Dönt a tárca 10 éves hosszú távú, stratégiai tervelgondolásáról (a továbbiakban: 10 éves ter-velgondolás), jóváhagyja a tárca 10 éves hosszú távú stra-tégiai tervét (a továbbiakban: 10 éves terv); valamint a 10 éves terv végrehajtását biztosító, a tárca 1(+n) éves rö-vid távú terveit (a továbbiakban: 1(+n) éves terv).”

19. §

A Szabályzat 6. § (64) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(64) Elõterjesztést tesz a Kormánynak a honvédelmi tárca gazdálkodásának sajátos szabályait tartalmazó ren-delet kiadására.”

20. §

A Szabályzat 6. § (66)–(67) bekezdése helyébe a követ-kezõ rendelkezés lép:

„(66) Az államháztartási szakfeladatrenden alapuló Egységes Védelmi Szakfeladatrendhez kötött erõforrás-terv alapján jóváhagyja Honvédelmi Minisztérium költ-ségvetési fejezet költkölt-ségvetési tervjavaslatát és megküldi a nemzetgazdasági miniszternek. Jóváhagyja zárszámadás-hoz kapcsolódó adatszolgáltatás tervezetét és azt megküldi a nemzetgazdasági miniszternek.

(67) A költségvetési törvény elfogadását követõen, an-nak alapján jóváhagyja a fejezethez tartozó intézmények költségvetését. Dönt a költségvetés felhasználásáról szóló beszámolójuk elfogadásáról, jóváhagyja az elõzõ évi elõ-irányzat-maradványokat.”

21. §

A Szabályzat 6. § (71) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(71) Meghatározza a NATO Biztonsági Beruházási Programja (NSIP) keretében meghirdetett beszerzési eljá-rásokban történõ részvétel feltételeit, az értékelési eljárás rendjét. A tárcaközi Biztonsági Beruházási Bizottság (BBB) véleményének figyelembevételével dönt az értéke-lési eljárásban benyújtott kérelmekrõl. Hatósági feladat-körében kiadja az eljárásban részt vevõ magyarországi székhelyû gazdálkodó szervezetek szakmai és gazdasági megfelelõségét tanúsító „NATO Beszállításra Alkalmas”

határozatot és hatósági bizonyítványt. A gazdálkodó szer-vezetek jegyzékét évente egy alkalommal megküldi a NATO, valamint az érintett NATO-tagállamok szerveze-tei részére.”

22. §

A Szabályzat 6. § (81) bekezdés a) pontja helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

(A tárcán belüli gazdasági tervezés feladatai megvalósí-tása keretében jóváhagyja:)

„a) a gazdasági tervezés felsõ szintû szabályozóit;”

23. §

A Szabályzat 6. § (86)–(87) bekezdése helyébe a követ-kezõ rendelkezés lép:

„(86) Meghatározza a tárcaszintû beszerzésekkel, a hadfelszerelés rendszeresítésével és rendszerbõl történõ kivonásával, annak munka- és környezetvédelmi feladata-ival, a Rendszeresítési Bizottság mûködésével kapcsolatos követelményeket, kiadja az azok érvényre juttatásához szükséges rendelkezéseket.

(87) Szabályozza a személyi állomány élet-, szolgálati és munkakörülményeivel összefüggõ juttatásainak, költ-ségtérítéseinek, kedvezményeinek, a laktanyai elhelyezés, és a lakhatást célzó ellátás jogosultjainak körét, feltételeit és rendjét.”

24. §

A Szabályzat 6. § (100) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(100) Az EU magyar elnökség idõszakában irányítja a Közös Biztonság- és Védelempolitika (CSDP) minisztéri-umra vonatkozó tevékenységét.”

25. §

A Szabályzat 6. § (104)–(105) bekezdése helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

„(104) Jóváhagyja a NATO védelmi tervezéssel, vala-mint CSDP keretében való mûködéssel összefüggésben elõkészített dokumentumokat.

(105) Jóváhagyja és a védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelõs helyettes államtitkár útján a Szövetség részére megküldi a 10 éves terv alapján kidolgozott Képes-ség Kérdõívet (CS).”

26. §

A Szabályzat 6. § (122) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(122) Jóváhagyja a Magyar Honvédség Humán Straté-giáját, az azt megvalósító humánpolitikai programokat, az éves humánpolitikai irányelveket, valamint az Idõsügyi Stratégiát.”

27. §

A Szabályzat 6. § (129) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(129) Az egészségügyért felelõs miniszterrel egyetér-tésben szabályozza a Magyar Honvédség munkakörei, be-osztásai betöltésével összefüggésben az alkalmassági vizsgálatra, annak elrendelésére, véleményezésére vonat-kozó szabályokat, valamint az eljárás rendjét. Meghatá-rozza az egészségi, pszichikai, fizikai alkalmassági köve-telményeket, azok felmérésének szabályait, továbbá az egészségügyi szabadságra és szolgálatmentességre, vala-mint a csökkentett napi szolgálati idõre vonatkozó szabá-lyokat.”

28. §

A Szabályzat 6. § (144) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(144) Gyakorolja a Magyar Honvédség Kormányzati Célú Elkülönült Hírközlõ Hálózat hálózatgazdai jog- és hatáskörét, amelyet delegál a HVK híradó, informatikai és információvédelmi csoportfõnök részére.”

29. §

A Szabályzat 6. § (151) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(151) Engedélyezi a katonai szervezetek névhasználatát.”

30. §

A Szabályzat 6. § (157) bekezdés elsõ mondata helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(157) Szabályozza a légiközlekedésrõl szóló törvény-ben és végrehajtási rendeleteitörvény-ben meghatározott, az állami célú légiközlekedéssel kapcsolatos, hatáskörébe utalt feladatokat, gyakorolja a másodfokú katonai légügyi ható-sági jogkört.”

31. §

A Szabályzat 6. §-a a következõ (167)–(170) bekezdés-sel egészül ki:

„(167) Szabályozza a honvédelmi tárca szervezetei jogi képviseletének és jogi képviselete felügyeletének rendjét.

(168) Megállapítja a meg nem térülõ károk leírással és törléssel történõ rendezésének és nyilvántartásának sajátos szabályait.

(169) Szabályozza a honvédelmi ágazatban dolgozók igazolványának fajtáit, az igazolványok kezelését és ki-adását.

(170) A külön jogszabályban meghatározottak szerinti kivételes méltánylást érdemlõ esetekben engedélyezi a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ egészség-ügyi szolgáltatásainak igénybevételét.”

32. §

A Szabályzat 10. § (4) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(4) A közigazgatási államtitkár felelõs a Magyar Hon-védség mindazon felsõ szintû szakirányítási feladatainak ellátásáért, amelyek nem a Honvéd Vezérkar fõnökének hatáskörébe tartoznak. Szakmai felettese a szakirányítási hatáskörébe utalt szakterületek személyi állományának.”

33. §

A Szabályzat 10. § (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(6) A közigazgatási államtitkár köteles a Honvéd Ve-zérkar fõnökének hatáskörében elõkészített – a közigazga-tási államtitkár útján miniszteri jóváhagyásra felterjesztett – döntési javaslatokat a szakirányítási hatásköre tekinteté-ben megvizsgálni.”

34. §

A Szabályzat 12. § (7) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(7) A szakirányítási hatáskörébe tartozó szakterületek-nek megfelelõen véleményezteti a Honvéd Vezérkar fõnö-ke által jóváhagyásra felterjesztett belsõ rendelfõnö-kezések tervezeteit. Szakirányítási hatáskörébe tartozó szakterüle-tek vonatkozásában megvizsgáltatja a Honvéd Vezérkar

fõnöke által elõkészített döntési javaslatokat és döntésre a miniszter elé terjeszti azokat.”

35. §

A Szabályzat 12. § (21)–(22) bekezdései helyébe a kö-vetkezõ rendelkezés lép:

„(21) Irányítja a minisztérium munkaterveinek elõké-szítését. A miniszter részére jóváhagyásra felterjeszti a mi-nisztérium éves munkatervét, illetve a Honvéd Vezérkar fõnökével egyetértésben jóváhagyja a minisztérium havi munkatervét. Hatáskörében jóváhagyja az alárendelt szer-vezetek munkaterveit.

(22) Felügyeli a munkatervekben meghatározott, ha-táskörébe tartozó feladatok végrehajtását, szükség esetén in-tézkedéseket kezdeményez, vagy tesz azok végrehajtására.”

36. §

A Szabályzat 12. § (24) bekezdés második mondata he-lyébe a következõ rendelkezés lép:

„Jóváhagyja az alárendeltségébe tartozó HM szervek és szervezetek ügyrendjét, illetve szervezeti és mûködési

„Jóváhagyja az alárendeltségébe tartozó HM szervek és szervezetek ügyrendjét, illetve szervezeti és mûködési