• Nem Talált Eredményt

A szíjhajtások alkalmazásai, hajtások elrendezései

In document Jármű- és hajtáselemek II. (Pldal 114-0)

5. HAJTÁSTECHNIKA ÉS HAJTÁSOK

5.4. Erőzáró vonóelemes hajtások

5.4.3. A szíjhajtások alkalmazásai, hajtások elrendezései

A különböző hajtáselrendezések a szíjfajtától is függnek. Leggyakoribb a nyitott hajtáselren-dezés (5.7. ábra a) képe), amelyet minden szíjfajtával megvalósíthatunk. A hajtó és hajtott tárcsa forgásértelme ez esetben egyező. A hajtótárcsa forgásértelmét úgy kell megválasztani, hogy a laza ág felül legyen, így belógása növeli az átfogási szöget és ezzel a nyomatékátvitelt.

Az átfogási szög növelését szíjfeszítő, terelő görgővel, szíjfeszítő szerkezettel lehet egyszerű-en elérni, ami a előfeszítést is biztosítja (5.7. ábra b) és c) képe, autóipari példák).

A szíjhurkot legtöbbször a két párhuzamos tengely egymáshoz képesti széthúzásával feszítjük meg. Ezt megvalósíthatjuk az egyik tengelyre szerelt tárcsafeszítő csavaros beállításával, vagy feszítőkocsi segítségével is.

Több tengely hajtására a laposszíj, a kettős ékszíj, az ékbordás ékszíj (5.7. ábra b) és c) képei) alkalmazható. Ha a forgásértelem is bizonyos megkötéseket ad, a tengelyek nem párhuzamo-sak, akkor fordítógörgős, ill. terelőtárcsás hajtáselrendezést alkalmazunk.

a) b) c)

5.7. ábra: Szíjhajtás elrendezések, a) nyitott, b) feszítő és vezető görgős, c) két forgásértelmű hajtás 5.4.4. A szíjhosszúság, tengelytáv meghatározása

A szíj hosszúságát a β átfogási szög ismeretében határozhatjuk meg. Jegyezzük meg, hogy az átfogási szög az áttétel és a tengelytávolság függvénye. A szokásos nyitott hajtások esetén az áttétel imax≤5. Az 5.8. ábra szerint β=180˚- 2α.

5.8. ábra: szíjhajtás jelöléseinek értelmezése

A pontos szíjhosszúság adott tárcsaátmérőn és tengelytávolság esetén ( radián-ban! ,    

rad  

1 8 0

):

1 2 2 1

2 cos ( ) ( )

2

    

L a d d d d

.

Jó közelítéssel,

2

2 1

2 1

( )

2 ( )

2 4

  

d d

L a d d

a

.

A feladat gyakran fordított, amikor az adott tárcsaátmérőkhöz és szíjhosszhoz kell a tengelytávolságot kiszámítani, ekkor az előbbi összefüggésből kiindulva:

ahol: p 0, 2 5 L 0, 3 9 3 ( d2 d1) és q0,125 L (d2d1)2. 5.4.5. A szíjra ható erők és a feszültségviszony

A szíjat terhelő erőhatások ismerete a szíjhajtások valamennyi erőzáró típusának méretezésé-hez felhasználható kisebb módosításokkal. Az 5.8. ábra szerint az alsó feszes ágban ható Ft1

erő nagyobb, mint a felső laza ágban ható Ft2 ágerő. Ha a szíjcsúszástól eltekintünk, akkor a két szíjtárcsa kerületi sebessége megegyezik

1 2 1  1 2   2

v v d n d n .

A hajtást jellemző áttétel:

1

A kerületi erő mindkét tárcsa és szíj felületén egyenletesen elosztva hat és az ébredő elemi súrlódási erők összegével egyenlő.

Az átvitt teljesítmény a kerületi erő és kerületi sebesség szorzata:

v A teljesítmény és a nyomaték összefüggése:

k     2 P F r n T .

A két ágerő különbsége a tárcsáról a szíjra, ill. a szíjról a tárcsára súrlódás által átvitt kerületi erőt képezi. Kötélsúrlódást (heveder súrlódást) feltételezve a két ágban ható erők között a következő összefüggés áll fenn:

1 2

t t

F F e , ahol: μ a súrlódási tényező,

β az átfogási szög radiánban.

5.9. ábra: szíjelemre ható erők

Az 5.9. ábra alapján vizsgáljuk a szíjelemre ható erőket. A kerületen az erő fokozatosan Ft2 -ről Ft1-re növekszik. Egy elemi dφ középponti szöghöz tartozó szíjelem mindkét végére Ft és Ft+dFt érintőleges ágerők hatnak. Ezeknek az erőknek a sugárirányú összetevője dFr . Ha a dFt elemi erőnövekménytől eltekintünk, akkor:

d 2 sin d

a kis szögek szinusza pedig magával a szöggel vehető egyenlőnek, ezért:

dFr Ftd .

A legtöbb esetben a fordulatszám és a kerületi sebesség nem elhanyagolható, ennek következ-tében fellépő centrifugális erő csökkenti a heveder tárcsára való ráfeszülését, egyben a szíjág-ban húzóerőt okoz, amely a szíjszíjág-ban ébredő húzófeszültséget növeli. A szíjelemre ható dFc

centrifugális erő arányos a szíjelem tömegével és a centripetális gyorsulással

2

ahol: b a szíj szélessége, s pedig a szíj vastagsága.

A centrifugális erő ellensúlyozására a szíjágakban ébredő Ftc erők:

d 2 sind Az előző egyenletekből:

d 2

A szíjelemet a dF erő a tárcsához szorítja, míg a dF erő ezt a ráfeszülést lazítja, a felületre

h

dFn dFr dFc FtdFtcd (FtFtc) d .

A nyomatékátvitelt a súrlódás biztosítja, az elemi súrlódási erőt a felületre merőleges (normál) erő és a súrlódási tényező szorzataként kapjuk:

dFt dFn (Ft Ftc) d .

A súrlódási tényezőt állandónak véve a fenti differenciálegyenlet megoldása, a változók szét-választása után, integrálással:

Integrálás és a határok behelyettesítése után:

1 viszonyát. A súrlódási tényező és az átfogási szög ismeretében meghatározhatók a szíjágak-ban ható Ft1 és Ft2 erők:

5.4.6. A szíjban keletkező feszültségek

A szíjban egyrészt az Ft1 és Ft2, feszes és laza ágakban ható húzó igénybevétel, másrészt a szíjnak a tárcsákra való ráhajlításából származó hajlító igénybevétel idéz elő feszültséget.

A húzó igénybevétel szempontjából az Ft1 húzóerő, a hajlító igénybevétel szempontjából pe-dig, a kisebbik tárcsa átmérője a mértékadó.

Az Ft1 erő, a feszes ágban ható erő, és a szíj keresztmetszete A  b s ismeretében a szíjkeresztmetszetben keletkező feszültségeket meg lehet állapítani:

1 2

Hasonlóan a laza ágban keletkező húzófeszültség:

mindkét összefüggésben a centrifugális erő által előidézett feszültség:

2 a hasznos erőhatás, a többi erő ennek érdekében keletkezik. Ennek értelmében a hasznos fe-szültség:

A hajlító igénybevétel okozta feszültséget a görbületi sugár és a hajlító nyomaték összefüggé-séből határozzuk meg:

1

M r I E .

Mivel a heveder vastagsága s a tárcsák sugaránál lényegesen kisebb, így a hajlítófeszültséget a Navier-képlet segítségével fejezhetjük ki:

3

Mivel a kis tárcsán keletkezik a nagyobb hajlítófeszültség, ezért célszerű a képletbe a d1 átmé-rőt behelyettesíteni.

5.10. ábra: Szíjban ébredő feszültségek a hajtó oldalon

A feszültségek eloszlását az 5.10. ábra mutatja. A legnagyobb feszültség a kis tárcsa felfutó feszes ág keresztmetszetében keletkezik:

meg

5.4.7. A szíjcsúszás, hatásfok és az áthúzási fok

A szíj és a tárcsa között erőzáró kapcsolat biztosítja a nyomaték átvitelét. A szíj jó felfekvését a két tárcsa tengelyének egymáshoz viszonyított széthúzással biztosítjuk, ekkor a szíjban erők lépnek fel. Nyomatékátvitelnél a feszes és a laza ágban különböző erők hatnak, az Ft1 és az Ft2. Mivel az ágerők különbözőek, a hozzájuk tartozó rugalmas megnyúlás is különböző.

Ezért a hajtótárcsára való felfutás és a szíj lefutása között a rugalmas nyúlás különbségének megfelelő relatív elmozdulást kénytelen végezni a heveder a tárcsához viszonyítva. A meg-nyúláskülönbség:

ahol: l a v1 sebességnek megfelelő hevederhosszúság, A pedig a heveder keresztmetszete.

A rugalmas csúszás, vagyis a „szlip”:

1 2

A rugalmas csúszás annál nagyobb minél nagyobb kerületi erőt kívánunk átvinni, és minél kisebb az E rugalmassági tényező – minél rugalmasabb a szíj.

A szíjtárcsák kerületi sebességének különbsége nem azonos a szíjágak sebességkülönbségé-vel, mert mindkét tárcsa érintkezésben áll mind a feszes, mind pedig a laza szíjággal. Ezáltal a tárcsák kerületi sebessége kisebb, mint a szíjágak sebessége. A gyakorlatban a kerületi sebes-ségekre vonatkozó szlip általában nem nagyobb 1% értéknél, de 3% értékig még fenntartható az üzem.

A szíjcsúszás miatt a hajtás nem veszteségmentes. A hajtó és hajtott tengely közötti teljesít-ménykülönbség a veszteségteljesítmény:

2

A csúszás okozta veszteségen túl számolni kell még a légellenállás, és a csapágyazás veszte-ségeivel is, így a hajtás összességében 93…98% hatásfokú.

A csúszás miatt a hajtás valóságos áttétele is más lesz, ezt figyelembe véve:

). azonban a mozgással ébredő centrifugális erő enyhíti, a tengelyekre ható erőket csökkenti.

A szíjágerők összege vektoriálisan:

tc

Ez az üzem közben ható tengelyhúzás. Álló helyzetben, vagy lassú forgásnál nem érvényesül a centrifugális erő lazító hatása, így a tengelyek terhelése nagyobb.

A vonóelemes hajtások minősítésére meg szokták határozni, hogy egy adott kerületi erő átvi-teléhez mekkora tengelyhúzást kell kifejteni. Ezt az áthúzási fokkal, vagyis a kerületi- és a tengelyhúzás hányadosával lehet kifejezni:

1

A tengelyeket és a csapágyakat a biztonság kedvéért F =3F értékre kell méretezni.

5.4.8. Ékszíjhajtások

Az erőzáró hajtások nyomatékátvitelekor döntő szerepet játszik a szíjtárcsa és a szíj közötti súrlódás. Megfelelő anyag kiválasztásával a súrlódási tényezőt, a tárcsa és a szíj érintkezésé-nek geometriájával pedig a felületre merőleges erőt tudjuk befolyásolni. Az utóbbinál az ék-hornyos tárcsa és ékszíj alkalmazása a legelterjedtebb. Az ékszíjtárcsa erőhatásai az 5.11. ábra szerint:

5.11. ábra: Ékhatás

2 sin 2

n F F

és 2 '

sin 2

Fk    Fn F  F

.

A súrlódási tényező látszólag

2 sin

'

értékre növekedik. A szabványos ékszíjtárcsáknál az α=34…38˚, így a μ≈3μ.

5.4.9. Az ékszíj kiválasztása

A hajtás elemeit általában katalógus termékekből választjuk ki, esetleg a szíjtárcsák egyedi gyártásra kerülnek. Az ékszíjhajtás méretezéséhez ismert a hajtó és hajtott egység, a napi munkaórák száma, az átviendő teljesítmény, a bemenő és rendszerint a kimenő fordulatszám.

A hajtás átvihető teljesítménye függ a hajtás rendszer elemeitől, és a munka körülményeitől ezt egy szerviz tényezővel fejezzük ki (jele: c2).

FFn

Fn

a )

Az áttétel meghatározható a be és kimenő fordulatszámok hányadosaként.

A tárcsaátmérők méretét a rendelkezésre álló hely, ill. a szíjélettartam határozhatja meg, ugyanis kedvezőbb az élettartam, ha a kerületi sebesség 18…22 m/s közé esik (képlet a 120.

oldalon, az átmérők a jellemző átmérők legyenek). Figyelembe kell még venni, hogy a kistárcsa átmérőjének szabvány szerinti alsó határa van, a nagy hajlító igénybevétel miatt.

Természetesen az áttétel is meghatározó a méretekben. Mivel szabványos értékekről van szó, az áttételt csak egy határon belül lehet pontosan kihozni.

Az ajánlott tengelytáv: 0, 7 ( dp1dp2) a 2 (dp1dp2). A tengelytávból és a tárcsaátmé-rőkből következik a szíj hossza (képlet a 5.4.4 bekezdésben, L helyett itt helyénvalóbb az Lp), ami megint csak kötött értékű lehet, így a tengelytáv kicsit változik miatta, a közelítően pon-tos érték a 5.4.4 bekezdésben levő képlettel számítható. A szíjhossz alapján egy újabb átvihe-tő nyomatékot módosító tényezővel kell számolni (jele: c ), ami a katalógusban található.

Meghatározandó még a kis tárcsán az átfogási szög, ami egy újabb átvihető nyomatékot mó-dosító tényezőt ad (jele: c1).

A szíj feszítése (x) és felszereléséhez (y) szükséges távolságok az átfogási szögből és a szíjhosszból adódnak:

0, 0 0 5

0, 0 1 , 3 6 0

sin / 2 sin / 2

 

p p

L h

L

x y

.

Hogy kedvező élettartamot kapjunk, a szíjfrekvencia értékeit célszerű ajánlott határok között betartani: 15…20 1/s, ha a szíjszélesség l0≤10 mm, ill. 20…30 1/s, ha a szíjszélesség l0≤13 mm. Az értékek normál ékszíjakra vonatkoznak. A szíjfrekvencia arányos a tárcsák z számával, a heveder v sebességével és fordítottan arányos az Lp heveder hosszal:

p

f v z L .

Ha az ékszíjhajtással átviendő teljesítmény P, az egy ékszíjjal átvihető névleges teljesítmény P0, akkor a szükséges szíjhurok szám:

2

0 1 3

  c P z

P c c ,

a kapott értéket egész számra kell felkerekíteni. Minden egyes szíjprofil típushoz saját diag-ram tartozik, ami az átvihető teljesítményt mutatja. A Contitech forgalmazásában levő Conti Advance FO®-Z fogazott ékszíjhoz az alábbi diagram tartozik, leolvasható az adott fordulat-számhoz tartozó szerviz tényezővel módosított teljesítményérték, a négy profil nagyság, ill. a kis szíjtárcsa átmérő szerint.

5.12. ábra: Szíjteljesítmény – hajtó fordulatszám függvények, tárcsaátmérő szerint Az effektív szíjhúzási erőt a következően számolhatjuk:

1 1 t F P

v . A tengelyterhelés is kiszámítandó:

1 1 2 2 2

sin

2

  

h t

F k F z k v

,

ahol k1 a szíj feszességi és k2 a centrifugáliserő tényező, mindkettőt katalógus rögzíti.

A felszerelés és feszítés helyességére egy ellenőrző erő határozandó meg, ami a szíjágnak kellő elmozdulását eredményezi.

5.4.10. Normál, és keskeny ékszíj

Az 5.13. ábra szemlélteti a normál ékszíj (DIN2215/ISO4184) keresztmetszetét. A gumi ágyazóanyagba a vonóelemek, a húzóterhelést felvevő szálak, kétféleképen lehetnek beépítve.

Az egyik esetben több sorban beágyazott kábelbetétes kivitelről, a másik esetben egy sorban elhelyezett kordfonalas ékszíjról beszélünk. Az egész keresztmetszetet kívül, két vagy több rétegben borítószövettel burkolják, hogy kopásálló legyen. A szíj keresztmetszeti nagysága DIN/ISO szerint jelölve lehet 8/-, 10/Z, 13/A, 17/B, 20/-, 22/C, 25/-, 32/D, 40/E.

A megengedhető szíjsebesség 30 m/s, a szíjfrekvencia pedig 60 s-1. A szíjtárcsa horony mére-teit a DIN2217/ISO4183 tartalmazza.

5.13. ábra: Normál ékszíj keresztmetszet

A keskeny ékszíj a normáltól abban tér el, hogy itt h0/l0=1:1,23 , míg a másiknál h0/l0=1:1,16.

Az ide tartozó szabvány a DIN7753/ISO4184. A keresztmetszeteket jelölése SPZ, SPA, SPB, SPC. A megengedhető szíjsebesség 40 m/s, a szíjfrekvencia pedig 100 s-1. A normál ékszíjhoz képest nagyobb az egységnyi szíjkeresztmetszettel átvihető teljesítmény. A szíjtárcsa horony méreteit a DIN2211/ISO4183 tartalmazza. Parkfenntartó, és kerti gépeken a szélsőséges kö-rülményekre kifejlesztett változatai elterjedtek.

5.4.11. Kettős ékszíj

Az 5.14. ábra (Optibelt DK) a kettős ékszíj keresztmetszetét – szerkezetét mutatja, szabvány DIN7722/ISO5289. Ezt a típust arra fejlesztették ki, amikor az ékszíjhurkot mindkét irányban kell hajtani, és szembeforgó tárcsákat kell forgatni. Az ékszíj kettőnél több tárcsával van kap-csolatban.

5.14. ábra: Kettős ékszíj keresztmetszet 5.4.12. Fogazott ékszíj

A normál és keskeny ékszíjak hajlítási rugalmassága különösen magas profil esetén nem ked-vező. A fogazott ékszíjjal nagyobb hajlékonyságot lehet elérni. A megengedett legkisebb tár-csaátmérő is kisebb a normál és a keskeny ékszíjhoz képest. A szíjon csak kívül van fedőré-teg, a bázisrészben aprított szálak növelik a keresztirányú merevséget, de a hajlékonyságot nem csökkentik (5.15. ábra: Conti Standard Ultraflex). Ezzel a kialakítással nem hozunk létre alakzáró kapcsolatot. Járműipari felhasználtsága jelentős. A megengedhető szíjsebesség 50 m/s, a szíjfrekvencia pedig 120 1/s. A szíjra a DIN2215 és DIN7753/ISO4184, a szíjtárcsákra a DIN2217 és 2211/ISO4183 szabványok vonatkoznak.

s l0

lp

hp h0

dp

b )

 0= 4 0±

b u rk o ló -s z ö v e te k b e té te k

á g y a z ó

-g u m im a -g g u m i

5.15. ábra: Fogazott ékszíj szerkezete 5.4.13. Többsoros ékszíj

Amennyiben párhuzamosan kell használni legfeljebb öt ékszíjhurkot, akkor a felső oldalon össze lehet kapcsolni egy rugalmas szalaggal (pl. kloroprén). A kialakítással csökken a szíjak elcsavarodása, és a lengési jelenségek. A külső szalag bizonyos védelmet biztosít a külső szennyeződésekkel szemben, de a szíjak öntisztító hatása nem jelentkezik, beszorulhat az ide-gen anyag, tehát a hajtás burkolatáról gondoskodni kell. (Bando Power Ace Cog Combo). A mezőgazdasági járművek közt a kombájnokban gyakran alkalmazzák.

5.16. ábra: Többsoros ékszíj szerkezete 5.4.14. Nagy sebességű ékszíj

A szíjtípust az igen nagy sebességű működésre fejlesztették ki (5.17. ábra: Gates Polyflex).

A profilszöge 60°, a legnagyobb profil szélessége is csak 11 mm, a hátoldalán merevítő bor-dázattal ellátott. Kapható többsoros kivitelben is. A maximális fordulatszám 12000 1/min.

5.17. ábra: Nagy sebességű ékszíj szerkezete 5.4.15. Széles ékszíj

Másik neve a variátor ékszíj, ugyanis az alkalmazási területe a fokozat nélkül állítható

hajtá-mutatja. A húzóterhelést felvevő sodrott rész itt üvegszálból készül, belső szövetbevonat pe-dig poliamidból. A szíjra a DIN7719/ISO1604 és ISO 3410 szabvány vonatkozik.

5.18. ábra: Széles ékszíj szerkezete 5.4.16. Ékbordás ékszíj

A szíj igen jelentős felhasználású a járműiparban. A szíj kialakításában egyesíti a lapos heve-der, és az ékszíj tulajdonságait (5.19. ábra, Conti–V Multirib). Az előírt minimális tárcsaátmé-rő kicsi (akár 20 mm, PJ profil esetén), a legnagyobb átvihető névleges nyomaték 400 kW (PM profil), a maximális szíjsebesség 60 m/s (PJ), legfeljebb 10000 1/min fordulatszám (PJ) és 120 1/s szíjfrekvencia. A megvalósítható áttétel pedig akár 1:40. Szabvány:

DIN7867/ISO9982. Lehetséges profilok: PJ, PK, PL, PM. A bordák száma 3-tól 10-ig. Az élettartama az egyenletes terheléseloszlás miatt igen nagy. A szíjra és a szíjtárcsákra a DIN7867/ISO9982 a szabványok vonatkoznak. A szíjat nagyrugalmasságú kivitelben is gyárt-ják, például mosógépek számára, ahol a tengelytáv állításra nincs lehetőség, és szíjfeszítő sincs külön, a szíj a tárcsákon éri el az előfeszített hosszt.

5.19. ábra: Ékbordás ékszíj szerkezete 5.4.17. Ékszíj tárcsák kialakításai

Az ékszíjtárcsa anyaga legtöbb esetben öntött vas. Készülhet azonban más anyagból is, pl.

acélból, színesfémből, alumínium ötvözetből, esetleg műanyagból. Az 5.20. ábra a) képe szemlélteti a szabványos normál ékszíj horonnyal kialakított tárcsát az ékszíjjal együtt, és pár kereskedelemből vett minta tárcsaformát (SKF). Minden fajta ékszíj esetén a szabvány rögzíti a horony kialakítását, méreteit, a tárcsához tartozó többi méret ajánlás, vagy szabad tervezés alapján állapítható meg. Gyártástechnológia szerint készülhet forgácsolással, öntéssel, forrasz-tással, hegesztéssel 5.20. ábra b) képei, valamint egy OPEL konstrukciót mutat az 5.20. ábra c) képe.

a)

b) c)

5.20. ábra: Normál ékszíjtárcsa horony-, és tárcsakialakításai a), öntött, forrasztott és ponthegesztett tárcsa b), ékbordás ékszíj hajtás c) 5.5. Alakrázó vonóelemes hajtások

Az ebbe a csoportba tartozó hajtások esetében, a csak húzóterhelés kifejtésére alkalmas vonó-elem és a hajtó vagy hajtott tárcsa, ill. kerék között kényszerkapcsolat van. Ide tartozik a fogasszíj- és a lánchajtás.

5.5.1. Fogasszíjhajtás tulajdonságai Előnyök:

 csúszásmentes, rugalmas, hajlékony kényszerkapcsolat,

 nagy szilárdság, igen kis nyúlás,

 kis méretű előfeszítés, kis csapágyterhelés,

 nagy hatásfok 98…99%

 nagy áttétel, kis helyszükséglet

 kenésnélküli, egyszerű karbantartás, kopásállóság,

 dinamikus hatásokat jól tűri.

45°

h

b

l

r

f f

lp

de dp

Ra 0,4 Fényesre

m unkálva

Hátrányok:

 az ékszíjhajtásnál erősebb zaj,

 a lánchajtással szemben kisebb hőmérséklet tartományban használható.

5.5.2. A fogasszíjak anyagai

A kedvező tulajdonságokat a fogasszíj összetett szerkezetéből nyeri. A fő húzóterhelést felve-vő rész itt is a beágyazott sodrott szálak, és anyagaiban is szinte megegyezik az előzőekben tárgyalt ékszíjakéval, kivéve hogy ezeknél előfordul a sodrott acélhuzal is.

5.5.3. Alkalmazási területei, elrendezések

A hajtás elterjedtsége széles, megjelenik pl. a finommechanikában, háztartási gépekben, köz-úti járművekben (a személyautók vezérműtengely hajtása), építőgépekben, görgőjáratokban, papírgyártó gépekben is. Elrendezési példákat mutat az 5.21. ábra, az e) képen egy V6 – 24 szelepes motor szelepvezérlés hajtása van.

a) b) c)

d) e)

5.21. ábra: Fogasszíjhajtás elrendezések 5.5.4. A fogassszíj kiválasztása

Az alábbi ábrán egy nyitott elrendezésű fogassszíjhajtás látható a tengelytáv (a),az átfogási szög (β), a jellemző átmérő (dp) és a tárcsa külső átmérője jelölésével. A jellemző átmérő a tárcsán kívül van!

5.22. ábra: Fogasszíj hajtás jelölések értelmezése

A jellemző áttétel a fordulatszámokkal kifejezve: fogasszíjtárcsa fogszáma (z1), és az átfogási szög (β) adja:

 

A kiválasztás során számolni kell a szíj hosszúságától függő tényezővel (c5) is, ami 0,8 és 1,2 közötti szám.

A szíjtípus és típus nagyság kiválasztása az összegzett üzemtényezővel módosított átviendő teljesítmény és a kis tárcsa fordulatszáma alapján a katalógus ábrák alapján lehetséges.

Az 5.23. ábrán egy kivonat látható a Conti Synchrobelt fogasszíjhoz tartozó diagramból.

c3 járulékos szíjhurok, pl.

szíjfe-szítő görgő

0,2

időszakos működés

-0,2

5.23. ábra: Trapéz fogalakú fogasszíj teljesítmény – fordulatszám diagramja A jellemző átmérő (dp) számítása, a fogszám (z), és az osztás (t) alapján:

p

d z t

.

Az átfogási szög a következő módon számolandó:

2 1

t ( )

2 arcco s 2

    z z

a

.

A tengelytáv hozzávetőleges meghatározása szabad tervezői feladat, ajánlott az alábbi képlet-tel megállapítható határok betartása:

p 2 p1 p 2 p1

0, 2 (d d )a 0, 7 (d d ).

A pontos értéket pedig a választott szabványos szíjhosszúság szabja meg. Közelítő képlettel:

2 1

 

2 1

2 2 1 2

1 2 ( )

4 2 2

 

p p

t t t

a L z z L z z z z

.

Az irányadó szíjhossz, amit felfele, egy szabványos számra kerekítve kapjuk a véglegeset:

2 1 2 1

2 sin 1 ( )

2 2 180

    

p p p p p

L a t d d d d

. A szíjsebesség az osztás és a fogszámmal kifejezve:

1 1

  v t z n

Szíjszélesség meghatározásához az alábbi egyenlőségnek kell teljesülnie:

0 0 1 5

P c P c c ,

ahol P0 az adott típusú, és szélességű fogasszíjjal átvihető teljesítmény, melynek pontos értéke katalógus adat.

A szükséges tengelyre ható előfeszítő erő:

1 1

sin 2

h

P F

t z n

. 5.5.5. A trapéz fogalakú fogasszíj

Mind metrikus (DIN7721), mind hüvelyk (DIN ISO 5296 – fogasszíjtárcssa DIN ISO 5294) osztású kivitele létezik, így van T2,5, T5, T10, T20, ill. MXL,XL, L, H, XH jelölésű.

A fogalak trapéz keresztmetszetű, a profilszög 40°, kivétel az XL típusú, ahol 50°. Alkalma-zunk borítással, vagy anélkül. A borítatlan kivitel, a poliuretán bázisanyag kedvező kopási tulajdonsága miatt, a szigorú tisztaságú szerkezetekben elterjedt. A vonó terhelést átvivő elem acél, üvegszál vagy aramid lehet. Teljesítmény határa ~80kW.

5.24. ábra: Trapéz fogalakú fogasszíj szerkezete

A kétoldali fogazású kivitel (jele: T-DL) több tárcsa hajtására alkalmas, ellentétes és azonos forgásértelemmel is. A trapéz fogalakot több fejlesztés is átdolgozta. Így jött létre az AT, ATP, K forma.

5.25. ábra: különböző fogalakok

A fogasszíjak felhasználási területéhez tartozik az ipari hajtástechnikán, és autóiparon túl a szállítóberendezések is. A papír-, fa-, kerámia-, üveg-, éleliszeripar, vagy a címkéző és cso-magoló gépek a fogasszíjat, hátoldalán bevonattal ellátott módon használják. Így a PU, PVC, PAR, PAZ, Viton, Teflon, szilikon, bőr és a sokféle természetes, és szintetikus gumi bevonat-okkal, kellő tapadás, kopás-, sav-, hőállóság, antisztatikusság megoldható.

5.5.6. HTD fogasszíj

Előnyös tulajdonsága, hogy a terhelés kedvezőbben oszlik el benne, mint a trapéz fogalak esetében (5.26. ábra). Neve az angol High Torque Drive rövidítése, utalva a nagy teljesít-ményátvivő képességére (~250 kW).

5.26. ábra: A HTD fogalak előnyösebb izokromata képet ad a trapézzal szemben

Az ISO 13050 szabvány alapján 3M, 5M, 8M, 14M jelölésű HTD szíjakat különböztetünk meg, ahol a szám a milliméterben kifejezett osztásra utal. A trapézprofilúval megegyezően itt is van borított, és anélküli, amelyek szerkezetükben, és anyagaikban is hasonlóak. A borított kivitelben (poliamid szövet) a nagy az alacsony fordulatszám és nagy nyomatékra kifejlesztet-tek esetén bázisanyagként az NBR, és a HNBR, a terhelést hordó elemeknek az üvegszál, és aramidszál használatos, a magas fordulatszám, és nagy teljesítménynél pedig a polikloroprén és az üvegszál.

5.5.7. STS/STD és CTD fogasszíjak

A HTD fogalak továbbfejlesztésével született meg az STD, CTD (Contitech AG.), STS (Bando co.) jelzésű fogasszíjak, amelyek még tökéletesebben veszik fel a terhelést, a CTD esetében az átvihető teljesítmény ~1000 kW. Az STS fogalakra vonatkozó szabvány az ANSI/RMA IP-24, profil nagyság választéka S2M, S3M, S4.5M, S5M, S8M, S14M.

Az CTD C8M és C14M kivitelben készül.

Az CTD C8M és C14M kivitelben készül.

In document Jármű- és hajtáselemek II. (Pldal 114-0)