• Nem Talált Eredményt

1 BEVEZETÉS

2.3 A lakáshiteleken kívüli lakossági hitelek jellemzői

2.3.2 A pénzügyi innovációk intézményi előfeltételei

A magyarországi bankprivatizáció több lépcsőben zajlott. Részletes taglalása túlmutat a dolgozatom témakörén, leírása számos publikációban olvasható (Várhegyi, 2002; Mihályi, 1997; Antal-Surányi, 1987), itt most csak a fontosabb jellemzőit célszerű megemlíteni:

19

 a rendszerváltáskor már létező kereskedelmi bankok a privatizációjuk során külföldi (jellemzően banki) tulajdonba kerültek. A Magyar Hitelbank és a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) több lépcsőben egyesült, majd a belga KBC Bank NV vált a kizárólagos tulajdonosává. Külföldi a tulajdonosa a Budapest Banknak (General Electric) és a Postabanknak (osztrák Erste Bank AG) is;

 a rendszerváltáskor létrejött kis, szakosodott pénzintézetek eltűntek (ha portfoliójuk kívánatos volt, akkor felvásárolták, egyébként pedig felszámolták, beolvasztották azokat);

 az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. többlépcsős privatizációja során szórt tulajdonosi szerkezetűvé, effektíven menedzsment vezéreltté vált.

1992–2007 között gyakoriak voltak az összeolvadások, tulajdonosváltások a külföldi tulajdonú hazai leánybankoknál, nem függetlenül az anyabankoknál történt tulajdonosváltásoktól, változásoktól. Az ismertebb példáknál maradva: az olasz UniCredit beolvasztotta a Bank Ausztriát és Credit Anstaltot, majd felvásárolta a HWB-t is; vagy a CIB és az Inter-Európa Bank csak leképezte az olasz anyabankok – Intesa és SanPaolo – egyesülését, de az egykori Unicbank is azért változtatta a nevét Raiffeisen Bankra, mert egyik tulajdonosa kivásárolta a másikat.

A bankok termékkínálatának az alakítását, árazását tekintve két modell különböztethető meg:

konzervatív, nyugat-európai és

akvizíciós (gyorsan iparosodó – délkelet-ázsiai és észak-amerikai – országokból származtatott) modell.

20

A magyar piacon kb. az ezredfordulóig a konzervatív modell volt a jellemző, amelynek a lényege a következőképpen foglalható össze: nincs ingyen ebéd, azaz a bank szolgáltat, minden egyes terméke önállóan árazott és minden termékért külön-külön nyilvánvalóan fizetnie kell annak, aki igénybe veszi.

Az akvizíciós modell központi eleme a verseny az ügyfelekért, jellemzői a rejtett árak, a feltételekhez kötött árkedvezmények, az egymáshoz rendelhető termékekre figyelő fejlesztés, vonzó a vonzóan árazott termékcsomagok3. Az ezredfordulót követően lezajlott modellváltásnak, az akvizíciós modell felé fordulásnak minimális feltételei voltak. A fordulópont csak akkor következhetett be, amikor:

 a kereskedelmi banki struktúra stabilizálódott,

 a bankok integrált számítástechnikai rendszerei kiépültek és

 a bankok országos hálózatai elérték a szükséges küszöbértéket.

Az első két feltétel az ezredforduló tájékán teljesült. Ezt követően ismerték fel a leánybankok, hogy csak akkor tudnak növekedni, ha intenzíven a retailbanki üzletág felé fordulnak, és azt is, hogy a hatékony bővüléshez elengedhetetlen a fiókhálózat – rendkívül költséges – megteremtése. Az OTP pedig – melynek a pozícióit statikusan ez a filozófiaváltás veszélyeztette, a verseny maga ugyanakkor a teljesítményét elképesztő mértékben dinamizálta – nagyon gyorsan felvette a kesztyűt.

2.3.3 A lakosság pénzügyi pozíciójának alakulása 2000 és 2012 között A rendszerváltásig a hazai lakosság árukínálat hiányában igazán el sem adósodhatott, egyértelműen megtakarítói pozíció jellemezte. Az

3 Megkülönböztetés lehetséges (piaci átlagnál, megelőző időszaknál kedvezőbb) árazás vagy/és nagy kockázatú termékek bevezetésében vállalt szerep (élenjáró, illetve követő) alapján. Például: japán jenben denominált jelzáloghitelek.

21

államadósságot nagyrészt a lakossági megtakarítás finanszírozta. 2000 után ez a pozíció, különböző intenzitással ugyan, de folyamatosan épült le (1.

táblázat).

Önmagában szemlélve a lakossági megtakarítások növekedése látványos.

2000 és 2009 között a készpénz- és betétállomány 2,5-szeresére, 4 ezer milliárd forintról csaknem 10 ezer milliárdra növekedett. Ez a növekedés nem volt egyenletes, a jelenből nézve meglepő módon az idősor harmadik legmagasabb éves üteme 2007-ről 2008-ra (a 2006 őszi és azt követő megszorítási csomagokat követően, és éppen a válság kirobbanásának az évében) következett be. 2011-ben ismét érzékelhetően növekedett a lakosság készpénz- és betétállománya (7,0%), azonban az ingatlanfedezettel rendelkező (lakásvásárlási- és szabad felhasználási célú) jelzáloghitelek végtörlesztésének a piaci árfolyamnál lényegesen kedvezőbb devizaárfolyam melletti lehetővé tétele (erről később bővebben: B.Z.) következtében a készpénz és betétállomány az idősort tekintve a legalacsonyabb mértékben növekedett, gyakorlatilag az előző évi szinten maradt.

2000-2012 között a lakossági hitelek állományának a növekedése többszöröse a készpénz- és betétállományénak, 768 milliárdról 8951 milliárd forintra, 11,7-szeressére növekedett úgy, hogy a csúcsot 2008-ban érte el (9621 milliárd forint 12,5-szerese a 2000-esnek). A készpénz- és betétállomány 2008-ig minden évben meghaladta a hitelállomány összegét, 2008 nem jelentett – mert a válság közbeszólt – fordulópontot, bár 2010-ben is a hitelállomány volt a magasabb, de a következő két évben a készpénz- és betétállomány meghaladja a hitelállományt, 2012-ben már 1760 milliárd forinttal. A végtörlesztés hatása tehát sokkal markánsabban nyilvánult meg a hitelállomány esetében, mint a készpénz- és hitelállománynál.

22

A lakossági hitelállomány idősorát önmagában szemlélve három periódus különböztethető meg: 2000 és 2003 között rendkívül dinamikus, évről évre 50% fölötti, majd 2004 és 2008 között 20% és 31% közötti növekedés jellemezte. (A 2004 utáni lassulásra a későbbiekben, a hiteltípusok elemzésekor még visszatérünk.) A harmadik periódust (2009-2012) a válság következtében furcsa „ugrálás” jellemzi. 2009-ben a hitelek állománya lezuhant, csupán 42 milliárd forinttal, 0,4%-kal haladta meg az előző évit.

2010-ben árfolyamhatások - és nem a hitelnyújtás élénkülése - következtében figyelemre méltó, 9,6%-os volt az állomány növekedése. A már említett végtörlesztés hatására viszont 2011-ben kis mértékben, 2012-ben pedig jelentős mértékben (14,1%-kal) anélkül csökkent az állomány, hogy az árfolyamváltozások kedvező hatást gyakoroltak volna.