• Nem Talált Eredményt

A légkörben ható erők

In document Környezetfizika (Pldal 149-155)

5. Környezeti áramlások

5.2. A légkörben ható erők

A légkörben ható erők számbavételekor figyelembe kell vennünk, hogy a Föld forog saját tengelye körül, és a légkör mozgását ehhez a forgó rendszerhez viszonyítva írjuk le. A for-gó koordinátarendszer nem inerciarendszer, ezért a valódi (kölcsönhatási) erők mellett a tehetetlenségi erőket is figyelembe kell venni.

A légkör és a tengerek mozgását befolyásoló kölcsönhatási erők a következők:

 a Föld tömegvonzásából származó gravitációs erő,

 a nyomáskülönbségekből származó, úgynevezett nyomási gradiens erő (röviden gradiens erő)

 a viszkózus folyadékok mozgásakor fellépő, nyírási típusú súrlódási erő.

Ebben az áttekintésben elhanyagoljuk a Nap és a Hold tömegvonzásából származó, az ár-apályt megszabó tömegvonzási erőket.

A tehetetlenségi erők:

 a Földön lévő minden testre ható centrifugális erő,

 a Földhöz képest mozgó tömegekre ható Coriolis-erő.

A fenti erőhatások közül a tömegvonzási erő és a tehetetlenségi erők a választott lég-rész minden elemére ható, úgynevezett térfogati erők, a gradiens erő és a súrlódási erő pe-dig a légrész határfelületén ébredő felületi erő.

A fenti erőket a légköri mozgásegyenletben a vizsgált mozgási skála szerint különböző egyszerűsítő feltételekkel vesszük figyelembe. A következőkben részletesen foglalkozunk az egyes erő fajtákkal.

5.2.1. A nyomási gradiens erő

A nyomási gradiens erő felületi erő. Megértéséhez válasszuk a vizsgált térfogatelemet (ma-teriális térfogatelem) téglatest alakúnak. Ha a nyomás a térfogatelem minden oldallapja mentén ugyanakkora lenne, akkor a nyomásból származó erők eredője zérus lenne a vá-lasztott légelemre vonatkozóan. A nyomás miatt tehát csak akkor léphet fel erőhatás, ha a nyomáseloszlás inhomogén. Az inhomogén nyomáseloszlás következtében a térfogatelem szemközti oldallapjaira ható nyomóerő nem ugyanakkora (5.1. ábra). A nyomóerők vektori összege adja a vizsgált V térfogatú légelemre ható erőt.

Vizsgáljuk meg a kicsiny, téglatest alakú térfogatelem   x, y, z hosszúságú élei mentén ható erőket

  x y zV

. Válasszunk olyan koordinátarendszert, amelynek ten-gelyei párhuzamosak a téglatest-térfogatelem éleivel, és téglatest egyik csúcsa legyen a koordinátarendszer origója. Tegyük fel, hogy a nyomás a koordinátatengelyek mentén nö-vekszik. Mivel a vizsgált légelem kicsiny, a nyomásnak a koordinátatengelyek menti vál-tozását tekintsük lineárisnak, és a tengelyek mentén egységnyi hosszra jutó nyomásválto-zást jelöljük rendre gradxp,gradyp,gradzp -vel. Ekkor az 5.1. ábra alapján a légelemre a

erő hat. Ennek alapján már könnyen felírhatók az egységnyi tömegű légelemre ható nyo-mási gradiens erő (Fp(r,t)) komponensei is, amelynek jelölésére gyakran az alábbi szim-bólumot használjuk:

5.1. ábra: A nyomási gradiens erő szemléltetése

5.2.2. A gravitációs erő

Az általános tömegvonzási törvény értelmében a Föld középpontjától r távolságra lévő m tömegű légrészre ható F (r)

ga gravitációs erő:

( ) F

g 2

M m

= - = m

r r

r

F r g,

ahol MF=5,971024kg a Föld tömege, =6,6681011Nm2kg2 a gravitációs állandó.

Mivel a légköri egyenleteket általában egységnyi tömegű levegőre vonatkozóan írjuk fel, gravitációs erőként kissé pongyola, de általánosan elfogadott szóhasználattal a g gravitá-ciós gyorsulást használjuk.

A gravitációs gyorsulás nagysága a magassággal változik. Értéke ennek megfelelően a Föld felszínén is kismértékben változhat, mivel a Föld nem pontosan gömb alakú. (A kér-désre a tehetetlenségi erők tárgyalása után még visszatérünk.)

Az általunk vizsgált környezeti áramlások a troposzférában, és a tengerekben zajlanak.

A troposzféra vastagsága és a tengerek mélysége is 10km nagyságrendű. Így mind a tenge-rek, mind a légkör sekély réteget képez a 6370km sugarú földfelszínen. Emiatt a gravitá-ciós gyorsulás magassággal való változásától a geofizikai áramlások vizsgálatakor elte-kinthetünk.

5.2.3. A súrlódási erő

A folyadékok és gázok alapvető tulajdonsága, hogy nyugalmi állapotban nem lépnek fel bennük nyíróerők. Nyíróerők csak az egymás mellett eltérő sebességgel haladó rétegekben keletkeznek. A nyíróerő többnyire a Newton-féle viszkozitási törvénnyel írható le. A víz-szintesen x irányban mozgó egymás felett elcsúszó A felületű rétegek között fellépő erő:

s

F A v z

 

  , ahol v

z

 a mozgásra merőleges z irányban egységnyi hosszra eső sebességváltozás,  pedig az áramló közeg belső súrlódási együtthatója, vagy viszkozitása (5.2. ábra).

5.2. ábra: Viszkózus erő

A légköri mozgásokban a szilárd felületekkel érintkező levegőrészek sebességét zérus-nak tekintjük. A felszínhez közeli rétegben tehát a levegő sebessége a magassággal növe-kedve éri el szabad légköri sebességét. A tapasztalat szerint ez a réteg, amelyben a súrlódá-si erő hatása erős, viszonylag keskeny. Így a légkör mozgásegyenleteinek felírásakor több-nyire a súrlódási erőtől is eltekinthetünk.

A viszkozitás hatását azokban a tartományokban kell figyelembe venni, ahol az Re ul

  ,

Reynolds-szám 103 nagyságrendű, vagy az alatti. A Reynolds számban u a karakterisztikus sebesség, l a karakterisztikus méret, itt a felszín feletti magasság.

5.2.4. A forgó rendszerben fellépő tehetetlenségi erők

A tehetetlenségi erők általános leírásából adódik, hogy a Föld Ω szögsebességgel forgó koordinátarendszerében két tehetetlenségi erőt, a centrifugális és a Coriolis-erőt kell figye-lembe venni.

A Coriolis-erő

A Földhöz képest vrsebességgel mozgó m tömegű testre ható Coriolis-erő az

2 2

Cor   m r m r

F Ω v v Ω,

összefüggéssel adható meg. Az összefüggés mutatja, hogy a Coriolis-erő mindig merőleges a test sebességére, így fontos tulajdonsága, hogy munkát nem végez.

A légköri mozgásokban a mozgásegyenleteket egységnyi tömegű légelemre írjuk fel, ezért Coriolis-erőn, ismét csak kissé pongyolán, az

2 2

Cor   r r

F Ω v v Ω

„erőt” értjük.

További fontos egyszerűsítés, hogy a nagy skálájú légköri mozgások függőleges irányban gyorsulásmentesek és igen lassúak, ezért többnyire csak a horizontális mozgás-egyenletek fontosak számunkra. Emiatt a Föld szögsebességét érdemes az adott földrajzi szélességnek megfelelő vertikális (sin) és horizontális (cos) összetevőre bontani.

(5.3. ábra).

5.3. ábra: A Föld szögsebességének felbontása

A Coriolis-erőnek a sebesség horizontális komponensét változtató része a szögsebes-ség vertikális komponenséből adódik. Így, bevezetve az f  2 sin Coriolis-paramétert, a Coriolis-erő horizontális komponense az

Corhf

F v k

alakot ölti, ahol vh a horizontális szélsebesség, k pedig az adott helyhez tartozó vertikális irányú egységvektor. A definíciós összefüggésből azonnal látható, hogy a Coriolis-erőnek ez a komponense a sarkokon a legnagyobb, és az Egyenlítő felé haladva a földrajzi széles-séggel csökken, és az Egyenlítőn zérussá válik.

Ez az erő az északi féltekén az elmozduló légrészt jobbra, a déli féltekén balra téríti el.

A későbbiekben megmutatjuk, hogy a Coriolis-erő alakítja ki a mérsékelt szélességek mozgásrendszereit, a ciklonok és az anticiklonok áramlási képét, illetve az izobárokkal párhuzamosan fújó geosztrofikus szelet.

A centrifugális erő

Az m tömegű testre ható centrifugális erő nagysága

2 cfmrt

F Ω ,

ahol rt a mozgó pontnak a forgástengelytől mért távolsága, iránya pedig a tengelytől kifelé mutat – 5.4. ábra a). A Föld felszínén Rcos, a  földrajzi szélesség függvényében változik. Azaz a centrifugális erő az Egyenlítőtől a sarkok felé csökken. A légköri egyenle-tek felírásakor ezt a erőt is az egységnyi tömegre vonatkoztatott értékével, azaz a centrifu-gális gyorsulással helyettesítjük.

5.2.5. A nehézségi erő és a gravitációs erő

A gravitációs erő és a centrifugális erő erdőjét nehézségi erőnek nevezzük. A forgó Földön lényegében ez az erő gyorsítja a szabadon eső testeket. A nehézségi erő pontos megértésé-hez vizsgáljuk meg a Föld felszínén nyugvó testre ható erőket. Tegyük fel, hogy a Föld M tömegű, homogén tömegeloszlású, R sugarú gömb. A centrifugális és a gravitációs erő eredője ebben az esetben nem merőleges a Föld felszínére, van horizontális komponense is.

A centrifugális erő azonban sokkal kisebb, mint a gravitációs erő, ezért a nehézségi erő iránya alig tér el gravitációs erőétől – 5.4. ábra b).

5.4. ábra: a) A centrifugális erő. b) A centrifugális, gravitációs és a nehézségi erő

A nehézségi erő nagyságát emiatt úgy közelíthetjük, hogy a gravitációs erő nagyságából kivonjuk a centrifugális erőnek a gravitációs erő irányába eső vetületét. Mivel mindkét erő tömegerő, érdemes csak az egységnyi tömegű testre ható erő értékét kifejezni, ami meg-egyezik a nehézségi gyorsulással. A formulában a gravitációs gyorsulás a sarkokon mért nehézségi gyorsulással is kifejezhető, így:

2 2 2

90 2

( ) cos (983, 2 3, 4 cos ) cm

o s

g   g  R     ,

ahol  a földrajzi szélesség. Pontos mérések szerint a nehézségi gyorsulás a valóságban a

2

, s . A lapultság a Föld forgása miatt alakult ki, a centrifu-gális erő következtében a Föld az Egyenlítőnél „kihasasodott”. A Föld nem gömb alakú, lapultsága azonban csekély, egyenlítői sugara (Re 6378km) és sarki sugara (Rp 6357km) alig tér el egymástól.

5.2.6. A Föld lapultságának következményei

A gömb alakú Földön a gravitációs erő a Föld középpontja felé mutat, a nehézségi gyorsu-lás azonban, mint már mondottuk, kissé eltér ettől az iránytól. A Föld lapultsága azonban éppen úgy alakult ki, hogy a felszín a nehézségi erő irányára merőleges legyen, hiszen egyébként a felszínen nyugvó testeket a nehézségi erő horizontális összetevője elmozgatná.

Ez a hatás különösen a tengerek felszíne esetén nyilvánvaló, mert a folyadékokban nyu-galmi állapotban nem keletkezhetnek nyíróerők. Adott helyen tehát a nehézségi erő iránya szabja meg a függőleges irányt. Ennek megfelelően az azonos helyzeti energiájú felülete-ket (ekvipotenciális felületek) a nehézségi erő irányra merőleges felületek jelölik ki.

Amennyiben a Föld pontosan gömb alakú lenne, akkor az Egyenlítő környékén az óceá-noknak a centrifugális erő következtében sokkal mélyebbeknek kellene lenniök, mint a sarkokon. Ez azonban nincs így, mert a vízhez hasonlóan a föld szilárd anyagú felszíne is a nehézségi erőre merőlegesen állt be.

A dinamikai számításokban horizontális síkon mindenütt a Föld adott helyen vett érin-tősíkját értjük, és a gravitációs gyorsulás helyett a nehézségi gyorsulással számolunk, azaz a centrifugális erőt és a gravitációs erőt összevontan kezeljük. Ugyanakkor azonban az ekvipotenciális felületeteket minden geometriai számításban gömbbel közelítjük. Így a számítások egyszerűek maradnak, és a kicsiny geometriai hiba árán nagy dinamikai nehé-zségeket okozó hatástól szabadulhatunk meg!

In document Környezetfizika (Pldal 149-155)