• Nem Talált Eredményt

185. A korrekciós idõszak

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 162-165)

365. § (1) A korrekciók elvégzésére a kedvezményezettnek a levél kézhezvételétõl számított 20 nap áll rendelkezésére.

(2) A KSZ vezetõjének jóváhagyásával az (1) bekezdés szerinti határidõ a kedvezményezett kérelme alapján, a korrekció elvégzésének idõigényét mérlegelve, az eredeti határidõt megelõzõ 5 napon belül meghosszabbítható.

(3) Az új határidõ kitûzésérõl a kedvezményezettet a határidõ meghosszabbításáról hozott döntéstõl számított 5 napon belül postai úton értesíteni kell.

(4) A korrekciós idõszakon belül – írásban vagy szóban – lehetõség van a kedvezményezett és a KSZ közötti egyeztetésre a korrekcióhoz szükséges kérdésekben.

366. § (1) A korrekciót a jelentéssel megegyezõ módon, elektronikusan az NFÜ honlapján található Pályázó Tájékoztató Felületen kell benyújtani.

(2) Korrekciókor csak a pótlandó vagy javítandó részeket kell benyújtani.

(3) A korrekciót papír alapon nem kell beadni.

(4) Ha a Pályázó Tájékoztató Felület nem áll rendelkezésre, a korrekciót CD-re mentve és papír alapon is be kell benyújtani.

367. § (1) A KSZ a beérkezett korrekcióval kiegészíti a dokumentációt és az eredeti ellenõrzési szempontok alapján leellenõrzi a formai és szakmai szempontokat is tartalmazó, elõre összeállított ellenõrzõ listák alapján.

(2) A KSZ a korrekciós idõszak leteltét követõ 10 napon belül köteles döntést hozni a fenntartási jelentésrõl.

(3) Ha a fenntartási jelentés nem kerül elfogadásra, a KSZ köteles a szerzõdés megszüntetését kezdeményezni.

186. Értesítés a PFJ, ZPFJ elfogadásáról, valamint a projekt lezárása

368. § A PFJ elfogadásáról a kedvezményezettet kizárólag elektronikus úton kell tájékoztatni a döntés rögzítését és jóváhagyását követõen.

369. § (1) A projekt akkor tekinthetõ lezártnak, ha a kedvezményezett a támogatási szerzõdésben a befejezést követõ idõszakra nézve további kötelezettséget nem vállalt és a pályázati felhívásban és útmutatóban meghatározott feltételek teljesültek.

(2) Ha a támogatási szerzõdés a támogatott tevékenység befejezését követõ idõszakra nézve további kötelezettséget tartalmaz, a támogatott tevékenység akkor tekinthetõ lezártnak, ha valamennyi vállalt kötelezettség teljesült és a kedvezményezett a kötelezettségek megvalósulásának eredményeirõl szóló ZPFJ-t benyújtotta, és azt a KSZ jóváhagyta.

370. § (1) A ZPFJ elfogadását követõen az IH nyilatkozik a biztosíték visszavonhatóságáról, amelyet a KSZ a (2) bekezdésben foglalt értesítés mellékleteként küld el a kedvezményezettnek.

(2) A ZPFJ elfogadásáról a KSZ a döntéstõl számított 5 napon belül, postai úton, az EMIR-bõl generált levélben értesíti a kedvezményezettet.

(3) A KSZ a levélben tájékoztatja a kedvezményezettet arról, hogy minden kötelezettségét teljesítette és ezzel a támogatási szerzõdésben megfogalmazottaknak megfelelõen a projekt lezárult.

(4) Ha a kedvezményezettnek fenntartási kötelezettsége nincs, a KSZ a projekt lezárásáról a záró beszámolót és a záró kifizetési kérelmet elfogadó levélben értesíti a kedvezményezettet.

X. Fejezet

KIEMELT PROJEKTEK AKCIÓTERVI NEVESÍTÉSE

371. § (1) Az IH kiemelt projektek esetén legalább elõzetes kiemelt projekt felhívást (e fejezet alkalmazásában a továbbiakban:

felhívás) tesz közzé, melynek célja olyan projektötletek kiválasztása, amelyek az akciótervben nevesítésre javasoltak.

(2) Kiemelt projekt azonosítására csak az adott felhívásra, a meghatározott határidõn belül, az arra jogosult szervezet tehet javaslatot.

(3) Ha a beruházási elképzelést és fejlesztési igényt az NFÜ-höz nyújtják be, az érintett IH a benyújtott dokumentumokat visszaküldi a benyújtónak és tájékoztatja, hogy javaslatát az azonosításra javaslatot tenni illetékes minisztériumhoz vagy RFT-hez nyújtsa be.

(4) Ahol a rendelet vagy e fejezet a kiemelt projektek vonatkozásában KSZ-t említ, az ott meghatározott feladatot az IH is elláthatja.

(5) Az elõzetes felhívásra a jelen utasítás 32–39. §-át megfelelõen alkalmazni kell.

372. § (1) A felhívásban és az annak részeként összeállított útmutatóban meg kell határozni legalább a) a támogatási konstrukció akcióterv szerinti bemutatását,

b) a projektadatlapot,

c) a projektötlet elkészítéséhez összeállított útmutatót,

d) a csatolandó mellékletek listáját, különös tekintettel a megvalósíthatósági tanulmányra, e) az elszámolható költségek ismertetését,

f) a projektötlet benyújtásának módját és a javaslattevõ által az NFÜ-höz történõ benyújtásának határidejét, g) azt, hogy a projektötlet benyújtásának helye az azonosításra javaslattételi joggal rendelkezõ minisztérium, illetve

RFT,

h) a projektötlet akciótervi nevesítésének feltételeit és módját, i) a további részletes információk elérhetõségét,

j) azt, hogy a felhívás projektötlet vagy projektjavaslat, vagy mindkettõ benyújtására irányul,

k) ha a felhívást a rendelet 28. § (3) bekezdés szerint hirdették meg, a rendelet 21. § (2) bekezdésében meghatározott további információkat és dokumentumokat.

(2) A felhívásban elõ kell írni, hogy az azonosításra javaslatot tevõ miniszter, illetve az RFT a projektötlethez, illetve – ha a felhívást a rendelet 28. § (3) bekezdés szerint hirdették meg – a projektjavaslathoz csatolt javaslatában köteles bemutatni

a) a projektötletnek vagy a projektjavaslatnak az operatív program társadalmi-gazdasági céljaihoz történõ hozzájárulását,

b) a megfelelõ területi vagy ágazati stratégiához való illeszkedését, c) a projektötlet vagy projektjavaslat címét,

d) a projektgazda megjelölését, e) a javasolt támogatási összeget.

(3) A (2) bekezdés e) pontja szerinti javasolt támogatási összeg nem lehet nagyobb, mint a felhívásban meghatározott maximálisan igényelhetõ összeg.

(4) Az azonosításra javaslatot tevõ szervezet – a projektötlet vagy projektjavaslat támogatása esetén – döntését a) miniszteri aláírással ellátott dokumentumban, vagy

b) RFT tanácsi határozatban rögzíti.

(5) A felhívás elõírhatja, hogy kizárólag részletesen kidolgozott projektjavaslatok nyújthatók be, melyrõl a rendelet 24–27. §-a szerint születik döntés.

(6) A felhívásban a nevesítési feltételek között szerepelnie kell a rendelet 28. § (2) bekezdésében meghatározott feltételeknek.

373. § (1) Ha a felhívás kizárólag projektötlet benyújtására irányul, a kiemelt projektek benyújtását követõen az IH a feladatkörében érintett miniszter bevonásával a felhívásban meghatározott módon értékeli a benyújtott projektötleteket legalább a következõ szempontok figyelembevételével:

a) illeszkedik az operatív program társadalmi-gazdasági céljaihoz,

b) egyértelmû, mérhetõ, elérhetõ célokkal rendelkezik, c) költséghatékony,

d) megfelelõen elõkészített.

(2) A rendelet 6. § (1) bekezdés értelmében a szakminiszter – ha nem õ a javaslattevõ – véleményezi a más szervezetek által javasolt kiemelt projektekre vonatkozó javaslatot.

(3) A kiemelt projektek nevesítésére irányuló kormány-elõterjesztésben be kell mutatni azokat a projektötleteket is, amelyeket az NFÜ és a feladatkörében érintett miniszter nevesítésre nem javasol.

(4) Ha egy projektötlet vagy projektjavaslat nevesítésérõl a feladatkörében érintett miniszter és az NFÜ között véleményeltérés van, a kormány-elõterjesztésben be kell mutatni az érintett projektötletet vagy projektjavaslatot és azokat az okokat, amelyek miatt az elõterjesztõk egyike nem javasolja nevesítésre a projektet.

374. § (1) Ha a felhívást a rendelet 28. § (3) bekezdés szerint hirdették meg, az IH a projektkiválasztás általános szabályai szerint gondoskodik a projektek elbírálásáról.

(2) Az (1) bekezdés szerinti projekt esetében az akciótervi nevesítést követõen csak akkor köthetõ támogatási szerzõdés, ha a döntés-elõkészítõ bizottság a projektjavaslatot támogatásra, illetve feltételekkel vagy csökkentett összköltséggel történõ támogatásra javasolja és a projektjavaslatot a Kormány is támogatásra javasolja.

(3) Ha az (1) bekezdés szerinti projekt esetében a projektjavaslatot a döntés-elõkészítõ bizottság javaslatára az IH-vezetõ elutasítja, de a Kormány a projektet támogatásra javasolja, a Kormány döntését nevesítésnek kell tekinteni és a részletesen kidolgozott projektjavaslatot az erre irányuló felhívásra ismét be kell nyújtani a rendelet 28. § (5) bekezdése szerinti határidõn belül. Támogatási szerzõdés a felhívásban, valamint a Kormány által meghatározott feltételek teljesülése után köthetõ.

375. § (1) A kiemelt projekt akciótervi nevesítésérõl szóló kormány-elõterjesztés tervezetét a projektötletek beérkezését követõ 30 napon – ha a felhívást a rendelet 28. § (3) bekezdése szerint hirdették meg, a rendelet 27. § (1) bekezdés a) pontja szerinti határidõn – belül az NFÜ megküldi a fejlesztéspolitikáért felelõs miniszternek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti határidõbe a hiánypótlás idõtartama nem számít bele.

376. § (1) Ha a felhívást a rendelet 28. § (3) bekezdése szerint hirdették meg és a beérkezett projektjavaslat a rendelet 24–27. §-a szerinti elbírálás alapján támogatásra nem javasolt, de az NFÜ a projektjavaslatot projektötletként továbbfejlesztésre alkalmasnak tartja, a projektötlet akciótervi nevesítésére kell javaslatot tenni a Kormánynak.

(2) Ha a Kormány a projektjavaslatot az akciótervben nevesíti, a részletesen kidolgozott projektjavaslatot az erre irányuló felhívásra ismét be kell nyújtani a rendelet 28. § (5) bekezdése szerinti határidõn belül. Támogatási szerzõdés a felhívásban, valamint a Kormány által meghatározott feltételek teljesülése után köthetõ.

377. § A kiemelt projekt nevesítésére irányuló elõterjesztést a hatályos akcióterv módosításaként kell benyújtani. Az elõterjesztés kizárólag a projektötlet nevesítésére irányulhat.

378. § (1) A kiemelt projekt akciótervi nevesítésérõl szóló kormányhatározat közzétételét követõ 10 napon belül az IH értesíti a projektgazdát, az azonosításra javaslatot tevõ szervezetet és az illetékes KSZ-t a Kormány döntésérõl és – ha ezt a felhívás nem tartalmazza – tájékoztatja a rendelet 21. § (1) bekezdése szerinti, a részletes projektjavaslat benyújtására vonatkozó felhívás közzétételének idõpontjáról, valamint a rendelet 28. § (5) bekezdése szerinti határidõrõl.

(2) Ha a felhívás tartalmazza a Kormány általi nevesítést követõ részletes projektjavaslat kidolgozásának és értékelésének feltételrendszerét, a projektgazdát a határidõkrõl tájékoztatni kell.

(3) A projektgazdát tájékoztatni kell arról, hogy az akciótervben történõ elõzetes nevesítés szükséges, de nem elégséges elõfeltétele a kiemelt projekt támogatásának. Az elõzetes nevesítés nem eredményezi a támogatási szerzõdés megkötésének kötelezettségét, errõl az IH dönt.

379. § A nevesítést követõen, a rendelet 21. § (1) bekezdése szerinti részletes projektjavaslat benyújtásáig a KSZ az IH útmutatása alapján projektfejlesztési szolgáltatásokat nyújt az akciótervben nevesített projektgazdák részére.

380. § (1) A kiemelt projekt akciótervi nevesítésérõl szóló kormányhatározat elfogadását követõen – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kiemelt projektjavaslatok támogatási kérelmének benyújtására és a támogatási kérelmek elbírálására a projektkiválasztás általános szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a részletes projektjavaslat benyújtására szóló

felhívást a projektötlet benyújtására szóló felhívás is tartalmazhatja, ha a felhívás megjelenését megelõzõen PEMCS-et hívtak össze, valamint a felhívást a pályázati felhívások meghirdetésére vonatkozó általános szabályok szerint készítették elõ és hagyták jóvá.

(2) Ha a felhívást a rendelet 28. § (3) bekezdés szerint hirdették meg, a kiemelt projekt akciótervi nevesítésérõl szóló kormányhatározat elfogadását követõen a támogatási szerzõdés megkötésére az általános szabályokat kell alkalmazni.

XI. Fejezet

A PROJEKTTARTALOM VÁLTOZÁSA

187. Általános rendelkezések

381. § (1) E fejezet rendelkezéseit a támogatásról hozott döntést követõen beérkezett módosítási igényekre kell alkalmazni.

(2) A projekttartalom változásának minõsül különösen:

a) a mûszaki, szakmai tartalom változása, több, egymástól elkülöníthetõ fejlesztést magában foglaló projektek esetén projektelem-, illetve projektszinten is,

b) a projekt helyszínének változása,

c) a költségvetés változása, ide értve a támogatás mértékének, intenzitásának megváltoztatását, a rendelet 36. § (4) bekezdésben foglaltakkal összhangban,

d) a monitoringmutatók, indikátorok és egyéb vállalások változása, egyéb szerzõdéses vállalások módosítása, e) a projektgazda személyének változása jogszabály rendelkezése alapján történt jogutódlás vagy projektátvállalás

esetén

ea) egy kedvezményezett által megvalósított projekt esetén, eb) konzorciumi formában megvalósított projekt esetén,

f) a projektmegvalósítás kezdetének, a megvalósítás határidejének, a megvalósítás idõtartamának módosítása.

(3) Ha a KSZ a (2) bekezdés szerinti változást észleli, kezdeményezheti a támogatási szerzõdés módosítását.

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 162-165)