• Nem Talált Eredményt

201. A beruházás bekerülési értékének részét képezõ költségek

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 170-173)

401. § (1) Jogszabály eltérõ rendelkezése hiányában a kedvezményezettnek kell a fejlesztést aktiválnia és a könyveiben nyilvántartania.

(2) Ennek megfelelõen az átadó vagy jogelõd kedvezményezettnek a fejlesztést át kell adnia az átvevõ vagy jogutód kedvezményezettnek.

XII. Fejezet

A HELYSZÍNI ELLENÕRZÉS

202. Általános szabályok

402. § (1) A hitelesítés keretében végzendõ folyamatba épített ellenõrzés (elsõ szintû ellenõrzés) részeként az NFÜ, az NFÜ által megbízott személy, a KSZ, illetve az NFÜ megbízásából a MÁK gondoskodik a kockázatelemzésen alapuló mintavételezéssel kiválasztott projektek megvalósításának helyszíni ellenõrzésérõl.

(2) A MÁK a rendelet 16. § (6) bekezdése szerint vonható be a helyszíni ellenõrzésekbe.

(3) A MÁK által végzett helyszíni ellenõrzések során az e fejezetben leírtak szerint kell eljárni.

(4) A helyszíni ellenõrzés a támogatási szerzõdés megkötés után rendelhetõ el, tárgya a támogatást nyert projekt.

403. § (1) A helyszíni ellenõrzés során ellenõrizni kell különösen

a) a projekt támogatási szerzõdésének megfelelõ fizikai és pénzügyi elõrehaladását és azok összhangját,

b) a kifizetési igényléshez benyújtott alátámasztó bizonylatok és dokumentumok eredeti példánya rendelkezésre állását, a kifizetési kérelemhez benyújtott másolattal való egyezõségét,

c) a kifizetési igénylésben szereplõ költségek elszámolhatóságának megállapításához a számlákat, ezek között a korábbi számlaösszesítõben feltüntetett számlákat is,

d) a számlákhoz kapcsolódó szerzõdéseket és az azokhoz kapcsolódó teljesítésigazolásokat, e) a számlák mellé be nem nyújtott, kifizetést igazoló egyéb dokumentumokat,

f) a kedvezményezett által benyújtott nyilatkozatok összhangját az azt megalapozó bizonylatokkal, g) a termékek, szolgáltatások teljesítésének a támogatási szerzõdéssel való összhangját,

h) a nyilvánosságra és tájékoztatásra vonatkozó közösségi szabályok betartását, i) a környezeti fenntarthatóság és az esélyegyenlõség érvényesítését,

j) a közbeszerzésekre vonatkozóan a korábban már benyújtott dokumentumok alapján nem ellenõrizhetõ szabályok betartását, így különösen a benyújtott dokumentumok eredeti dokumentumokkal való összhangját, a benyújtott dokumentumok valódiságát, a dokumentumok megõrzésére vonatkozó szabályokat,

k) a projekt szintû elkülönített számviteli nyilvántartás vezetését.

(2) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a számlák ellenõrzése az IH egyetértése esetén és az általa jóváhagyott módszertan alapján történhet mintavételezés alapján.

(3) A fenntartási idõszakban kockázatelemzés alapján, mintavétellel kiválasztott projektek körében vizsgálni kell a) a támogatási szerzõdésben vállalt, fenntartási idõszakra vonatkozó kötelezettségek megvalósulását, b) a projekttel kapcsolatos dokumentumok nyilvántartását és megõrzését.

(4) A helyszíni ellenõrzést a KSZ vagy az IH vezetõje által kiállított megbízólevél birtokában, legalább 2 év releváns szakmai tapasztalattal rendelkezõ személy végezhet. Releváns szakmai tapasztalatnak a hasonló projekteket kezelõ intézményrendszerben töltött idõ vagy az ellenõrizendõ témában szerzett jártasság tekinthetõ.

(5) A projektek folyamatba épített (dokumentum alapú, illetve helyszíni) ellenõrzését nem végezheti olyan személy, akivel szemben a rendelet 14. § (1) bekezdése szerinti kizáró ok áll fenn. Az ellenõrzésben részt vevõk kötelesek az ellenõrizendõ projekt vonatkozásában összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozatot tenni.

203. A helyszíni ellenõrzések tervezése

404. § (1) A helyszíni ellenõrzések tervezése során

a) kockázatelemzési módszertant kell készíteni a kockázatelemzésen alapuló helyszíni ellenõrzés lefolytatásához, b) a kockázatelemzési módszertan alapján kockázatelemzést kell végezni,

c) éves ellenõrzési tervet kell összeállítani.

(2) A 2007–2013. programozási idõszakra vonatkozó, kockázatelemzésen alapuló helyszíni ellenõrzések lefolytatásához szükséges kockázatelemzési módszertant a KSZ készíti el.

(3) A kockázatelemzési módszertant az IH – véleményezést követõen – hagyja jóvá.

(4) A kockázatelemzési módszertan iránymutatást ad a kockázatelemzés szempontjaira, menetére és az éves ellenõrzési terv évközi felülvizsgálatára.

405. § (1) A KSZ köteles gondoskodni a módszertan évenkénti felülvizsgálatáról legkésõbb október 15-ig, a hibaszázalékok és más ismert kockázati tényezõk figyelembevétele érdekében.

(2) A felülvizsgálati folyamatot írásban dokumentálni kell.

(3) Az IH – véleményezést követõen – jóváhagyja a felülvizsgált módszertant.

406. § (1) A kockázatelemzés során mérlegelni kell különösen a) a projekt típusát (pl. összetettség),

b) a projekt összköltségét,

c) a projekt tervezett megvalósítási idõtartamát, d) a kedvezményezett típusát,

e) a kedvezményezett által megvalósított projektek számát (pl. megvalósításhoz szükséges humán kapacitások szempontjából),

f) a támogatási arányt, g) az elszámolás típusát,

h) a projekt megvalósítása során korábban felmerült problémák, szabálytalanságok számát.

(2) A kockázatelemzési szempontokat egyértelmûen kell megfogalmazni, melynek során figyelemmel kell lenni a) a vizsgálandó projektekkel kapcsolatban jellemzõ releváns kockázati tényezõre,

b) a súlyozásnál a kockázatok valós elõfordulásakor jelentkezõ hatások mértékére.

407. § (1) A jóváhagyott módszertan alapján a KSZ éves helyszíni ellenõrzési tervet készít a következõ naptári évre vonatkozóan, melyet minden év október 31-ig megküld az IH-nak.

(2) Az IH jóváhagyását követõen a KSZ a tervet november 15-ig megküldi az államháztartásért felelõs miniszter és az ellenõrzési hatóság részére.

(3) Az éves helyszíni ellenõrzési tervnek tartalmaznia kell különösen

a) a vizsgálandó projektek megnevezését (ha a konkrét projektek megnevezése még nem lehetséges a terv készítésének idõpontjában, legalább a vizsgálandó projektek darabszámát vagy arányát konstrukciónként), b) az ellenõrzés típusát,

c) az ellenõrzések ütemezését lehetõség szerint havi, de legalább negyedéves bontásban,

d) a szükséges erõforrásokat szakértõi napban vagy százalékos megoszlásban az összes tárgyévi KSZ-kapacitáshoz viszonyítva, betervezve a rendkívüli ellenõrzéseket is.

(4) Az éves helyszíni ellenõrzési tervek összeállítása során figyelemmel kell lenni a rendelet 76. § (2)–(5) bekezdésének elõírásaira.

(5) Ahol a rendelet legalább évi egyszeri helyszíni ellenõrzést ír elõ, azon projektévet kell érteni, azaz az év számítása a támogatási szerzõdés hatálybalépésétõl kezdõdik.

408. § (1) Az éves helyszíni ellenõrzési tervet legalább negyedévente felül kell vizsgálni.

(2) A projektek kockázati besorolását a helyszíni ellenõrzési terv negyedéves felülvizsgálatához kapcsolódóan aktualizálni kell a kockázatelemzésben szereplõ paramétereknek megfelelõen.

(3) Az éves helyszíni ellenõrzési terv felülvizsgálata során meg kell határozni az ellenõrizendõ konkrét projekteket legalább a következõ negyedévre vonatkozóan, ha ez korábban nem történt meg.

(4) A felülvizsgálat során a megelõzõ negyedévben megkötött szerzõdéseket, az esetlegesen szerzõdésmódosítás eredményeként módosult projektzárási idõpontokat és a kockázatelemzés eredményeként esetlegesen megváltozott kockázati besorolásokat át kell vezetni az éves helyszíni ellenõrzési terven.

204. A helyszíni ellenõrzések típusai

409. § (1) A helyszíni ellenõrzés idõpontját tekintve lehet

a) közbensõ helyszíni ellenõrzés, mely a projektmegvalósítás szakaszában végzett ellenõrzés, b) záró helyszíni ellenõrzés, mely a projektmegvalósítás zárásakor végzett ellenõrzés,

c) utánkövetéses helyszíni ellenõrzés, mely a projekt lezárását követõen, a fenntartási idõszakban végzett ellenõrzés.

(2) Tervezhetõsége szerint a helyszíni ellenõrzés lehet a) tervezett,

b) rendkívüli.

410. § (1) Nem beruházási projektek (pl. képzési projektek, konferenciát, workshopot tartalmazó projektek, egyéb rendezvények, ha ezek a projekt lényegi elemét jelentik) helyszíni ellenõrzését az esemény konkrét idõpontjában kell lefolytatni.

(2) Ha az ellenõrzendõ események idõpontja és helyszíne ismert, az ellenõrzést a kedvezményezett elõzetes értesítése nélkül le lehet folytatni.

(3) Ha helyszíni ellenõrzésre kiválasztásra került események idõpontja, helyszíne elõre nem ismert, elõzetes tájékoztatást kell kérni a kedvezményezettõl.

(4) Az (1) bekezdés szerinti ellenõrzések esetében, ha a helyszíni ellenõrzés nem terjed ki minden szempontra, a teljes körû helyszíni ellenõrzést is el kell végezni.

411. § (1) Rendkívüli helyszíni ellenõrzés rendelhetõ el, ha a projektmegvalósítás nyomon követése során felmerülõ információk ezt indokolják, így különösen, ha

a) a dokumentum alapú ellenõrzés tárgyát képezõ dokumentumok ellentmondásosak vagy hiánypótlást követõen is hiányosak,

b) a kifizetés igénylés mellé kötelezõen benyújtandó idõszakos vagy záró szakmai beszámolók pontatlanok, nem egyértelmûek vagy a projekt elõrehaladásával kapcsolatban nem nyújtanak a jóváhagyáshoz elegendõ információt,

c) a folyamatba épített ellenõrzés során a KSZ szabálytalanság gyanúját észleli, d) a támogatási szerzõdés módosításához ez szükséges.

(2) Rendkívüli helyszíni ellenõrzést az IH és a KSZ kezdeményezhet.

(3) Ha a rendkívüli helyszíni ellenõrzés nem terjed ki minden szempontra, a teljes körû helyszíni ellenõrzést is el kell végezni.

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 170-173)