• Nem Talált Eredményt

7. Az élettartamadatok feldolgozási módszerének elvi kialakítása és megvalósítása

7.5. Az igénybevételi arculat meghatározása

7.5.4. A „KO” paraméterek kijelölésének javasolt módszere

Hasonlóan az élelmiszerbiztonsági (pl. HACCP, IFS, ...) rendszereknél elvárt Kritikus Szabályozási Pontok (CCP – Critical Control Point) meghatározásának módszeréhez, eljárást dolgoztunk ki az élettartamot kritikusan befolyásoló paraméterek kiválasztásához. A módszer alapja, hogy logikai zárt kérdésekre adott igen/nem válaszok sorozatával egy – a HACCP elemzéseinél javasolt kérdéssorhoz hasonló – döntési fának a kérdéseit kell megválaszolni. [1.

tézis] (46. ábra)

Az élettartamra gyakorolt különösen jelentős hatásuk alapján a paraméterek válogatásának/minősítésének menetét a következő pontok szerint, csoportmunkában végeztük el. Az elemzés elvégzését követően a megállapított paraméterek, mint üzemi jellemzők figyelembe vételével építettük fel az élettartam adatbázist, és üzemi jellemzői segítségével számítjuk az egyenértékű üzemidőt, illetve az egyenértékű élettartamot.

1. A paraméterek kiválasztását a csoportmunka adottságait felhasználva brainstorming vagy más csoportos ötletgyűjtő és elemzési technikákkal célszerű végezni a pontosabb és körültekintőbb műszaki tartalom érdekében.

2. Az elemzés célja a szűrőkre hatással levő paraméterek összegyűjtése az üzemeltetési folyamat mentén, figyelembe véve a helyi környezeti adottságokat és a várható igénybevételi arculatot.

3. Az élettartam szempontjából kritikus „KO” paraméterek kiválasztására kidolgoztunk egy speciális döntési fát (46. ábra), amelynek kérdéseit a csoportnak rendre fel kell tenni az összes tényezőre, amit az előző pontban összegyűjtöttek, így esély van azonos alapossággal, minden körülmény figyelembe vételével, körültekintően eljárni.

Amennyiben nem kritikus paraméter adódott eredményül, az erre szolgáló adatbázisban azért meg kell teremteni a lehetőséget, hogy az ezzel a paraméterrel és esetleges hatásaival kapcsolatos információkat, tapasztalatokat feljegyezhessük. Ez azért fontos, hogy ha később a műszaki megoldásokban, vagy a feldolgozandó közegben, illetve környezeti viszonyokban beálló módosulások miatt mégis kritikussá válna, vagy más paraméterekkel szinergikus kapcsolat alakulna ki, akkor is információhoz juthassunk.

Az adatbázis töltése tehát esetleges, szükség, rendkívüli esemény során adódnak bejegyzések, de probléma esetén potenciális segítséget nyújthat.

4. Amennyiben „KO” paramétert kapott eredményül a csoport, akkor jól használható formában számszerűsíteni kell. Ez vagy a természetes mértékegységében történhet (pl.

adott helyen és módon mért hőmérséklet), vagy valamilyen transzformáción keresztül kapott számérték (pl. egyenértékű üzemidő), esetleg szubjektív skálán felvett érték (pl.

2-es fokozatú technológiai fegyelmezetlenség).

5. Az előbbiekben meghatározott számszerű paraméterek kritikusságának a határát (határait) is definiálni kell, amely(ek) átlépésekor egyértelmű nem megfelelő állapot jelenthető ki. Ezen határértékek lehetnek előre rögzített, külső elvárások (pl.

jogszabályok által, vevői elvárások szerint), vagy az elfogadható tulajdonságú tisztítási

folyamatból levezetett célérték és megengedhető ingadozási tartomány, mint beavatkozási határ.

6. Beavatkozási rutinokat kell kidolgozni minden figyelt paraméter esetére, ami azt a részletesen meghatározott és begyakorolt tevékenységsort kell, hogy jelentse, amelyet az operatív személyzetnek kell végrehajtani a határérték túllépése esetén. A fontos fizikai teendők mellett adminisztratív teendők is akadnak, amely a beavatkozások tényét, az eredmények reprodukálhatóságát, előzményeinek visszakereshetőségét szolgálják.

7. A folyamatos információszerzés a már említett on-, in- és off-line módon előre tervezett időpontokban és mintanagysággal történhet. Az így szerzett adatokból automatikus vagy kézi idősor elemzés, esetleg SPC – a legjobban alkalmazható szabályozókártyával – jelentheti a megfelelő folyamatkövetési módszertant.

8. Határérték-túllépés esetén a beavatkozások a kialakított eljárások szerint kell, hogy történjenek.

9. Akár a megfelelő értékből adódó változatlan üzem, akár a beavatkozás ténye és módja is dokumentálásra kell, hogy kerüljön a megfelelő adatbázisban vagy a szabályozókártyán.

10.A monitorozás módjának és hatékonyságának elemzése és összevetése az élettartam adatokkal szintén olyan elvárás, amelyik a csoport szakmai szempontú problémaorientált összekovácsolását segíti, viszont egyúttal lehetőséget teremt új, előnytelen tényezők felbukkanásánál a rutinszerű kezelésre.

A szervezett csoportmunkában az átalakított döntési fával a következő paramétereket választotta ki a csoport:

• A nátrium-hypoklorit koncentráció a normál üzemben és a karbantartási, felújítási ciklusokban.

• Nyomásamplitúdó – fenntartott fluxus – szabályozó rendszer alapján a szűrőt érő, leginkább hidrodinamikai terhelés.

Hőmérséklet, és az ennek hatására alakuló viszkozitás és a káros reakciók sebessége.

• A nyersvízben levő megfelelő anyagok (leginkább a keménységet adó pl. Ca, Mg, …, esetleg más koagulációt elősegítő anyagok) kicsapódási hajlama.

Ezen számszerűsített paraméterek állandó figyelése, idősoron történő vezetése, és eltérések esetén visszacsatolás, vagyis ismert rutineljárás elvégzése szükséges. A monitorozással elérhető, hogy a kimutatott szignifikáns öregítő hatások szabályozásra kerüljenek a hosszabb élettartam és a biztonságosabb üzem, valamint az előre tervezhető karbantartási beavatkozások érdekében.

A KO paraméterek monitorozásának folyamata az alábbiak szerint (47. ábra) kerülne megvalósításra:

Van-e közvetlen

46. ábra A „KO” paraméterek kiválasztására kidolgozott speciális döntési fa

A „KO” paraméterek monitorozásának folyamata

Csoportmunka előkészítése a paraméterek szabályozásához

A befolyásoló paraméterek összegyűjtése

A kiválasztott paraméter számszerűsítése A speciális döntési fával a

paraméterek egyenkénti minősítése

KO paraméter ?

A paraméterek megfigyelésére alkalmas feljegyzések helyének kialakítása az

adatbázisban

IGEN

nem

Határértékek definiálása

Beavatkozási tevékenységek tervezése

Információgyűjtés, adatelemzés egyedileg és

idősoron

Van határérték túllépés ? Beavatkozás

Dokumentálás

Adatbázis, SPC adatlap

„KO” paraméterek jegyzéke

A monitorozás hatásainak, hatékonyságának elemzése, fejlesztés, új paraméterek felmérése

A paraméterek folyamatos figyelésének

ciklusa

A paraméterekről egyes események kapcsán

adatgyűjtés Beavatkozási

utasítás

IGEN

nem

47. ábra A „KO” paraméterek monitorozásának folyamata