• Nem Talált Eredményt

A központosított illetményszámfejtés folyamata

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 127-130)

10.azügyintézƅáltalafentiadatokbólkódoltadattartalom, 11.ügyintézƅaláírása.”

4. A központosított illetményszámfejtés folyamata

8. § (1) A munkáltató központosított illetményszámfejtéssel összefüggõ adatszolgáltatási kötelezettségét az illetményszámfejtõ hely felé papíralapú okiratok és bizonylatok hitelesített példányának megküldésével teljesíti.

(2) A központosított illetményszámfejtéshez az (1) bekezdés szerinti olyan okirat és bizonylat alkalmas, amely tartalmazza a) az illetményszámfejtõ hely megnevezését és címét,

b) a munkáltató nevét, címét és törzsszámát, c) a szakfeladat megnevezését és számát,

d) a szervezeti egység megnevezését, számát és funkcionális bontás számát, e) a fõkönyvi számlaszámot, témaszámot,

f) a munkahely nevét és címét, és

g) a foglalkoztatott természetes személyazonosító adatait.

9. § (1) A személyi juttatásokra vonatkozó, központosított illetményszámfejtéshez szükséges, a munkáltató által kiállított okiratok és bizonylatok alaki és tartalmi szempontból történõ ellenõrzése során az illetményszámfejtõ hely vizsgálja azok elõírt iratokkal (igazolásokkal) való felszereltségét.

(2) Az alaki ellenõrzés különösen a) az elõírt adatok teljes körûségére,

b) a munkáltató munkáltatói jogkör gyakorlója aláírásának és bélyegzõlenyomatának meglétére, valamint c) a szükséges foglalkoztatotti nyilatkozat meglétére irányul.

(3) A tartalmi ellenõrzés a foglalkoztatott jogviszonyát szabályozó jogszabályok rendelkezései közül a központosított illetményszámfejtéshez szükséges jogszabályi elõírások betartását, a besorolási és statisztikai adatok összefüggésének vizsgálatát foglalja magába, különösen

a) az elemi költségvetés összeállításához elõírt, a jogviszonyt azonosító és a foglalkoztatott elõmeneteli rend szerinti besorolását kifejezõ kulcsszám alkalmazását és annak helyességét,

b) a kulcsszám és FEOR-szám összefüggését,

c) a bér összetevõk jogszabályok által szabályozott mértékének betartását, illetve azok összesítésének számszaki helyességét.

(4) Ha az ellenõrzés során az illetményszámfejtõ hely hibát vagy hiányosságot észlel, arról a munkáltatót haladéktalanul tájékoztatja.

(5) A munkáltató a tárgyhavi számfejtés zárásáig köteles a hibát javítani és a hiányosságot pótolni. Ennek elmulasztása esetén az illetményszámfejtõ hely – a hibás vagy hiányos munkáltatói döntés végrehajtása mellett – a munkáltató irányító szervét a munkáltatónak a hiba javítására vagy a hiányosság pótlására való kötelezése céljából megkeresi.

10. § (1) Az illetményszámfejtõ hely elvégzi a bér és a 20. § szerinti juttatások számfejtését, megállapítja a személyi juttatásokat terhelõ levonásokat, amelyrõl adatot szolgáltat a munkáltató részére a kedvezményezetteknek történõ átutalásához.

(2) A munkáltató által megküldött letiltás alapján az illetményszámfejtõ hely a levonást az illetményszámfejtõ programban rögzíti, vagy ha a végrehajtás foganatosítása akadályba ütközik, errõl haladéktalanul értesíti a munkáltatót. Ha a letiltást közvetlenül az illetményszámfejtõ hely kapja meg, a letiltásról az alapokirat fénymásolatának megküldésével a munkáltatót haladéktalanul értesíti és intézkedik az alapokiratban foglaltak alapján.

(3) Az elszámolt személyi juttatásokról elkészített fizetési jegyzéket és összesítõit az illetményszámfejtõ hely legkésõbb a bérfizetés napját megelõzõ negyedik munkanapig megküldi a munkáltatónak.

(4) A nettó járandóságok kifizetéséhez az illetményszámfejtõ hely adatot szolgáltat a (3) bekezdésben meghatározott határidõre az önkormányzat és az önkormányzat által irányított költségvetési szerv vonatkozásában az önkormányzat, valamint a munkáltató részére.

(5) Az illetményszámfejtõ hely könyvelési feladást készít a személyi juttatások, az adók, járulékok felhasználásáról a költségvetési szervekre vonatkozó számviteli elõírásoknak megfelelõen.

11. § Az illetményszámfejtõ hely a jogviszony megszüntetésére, illetve megszûnésének megállapítására vonatkozó munkáltatói intézkedés alapján

a) végelszámolást készít,

b) kiállítja a jogszabályban elõírt igazolásokat,

c) kiadja a munkanélküli ellátás igénybevételéhez szükséges igazolást és adatlapot,

d) kiállítja a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról szóló igazolványt, valamint a jövedelemigazolást az egészségbiztosítási ellátás megállapításához,

e) igazolja a levont járulékok alapját és összegét, f) kiállítja az adó-adatlapot,

g) a munkáltatón keresztül gondoskodik az a)–f) pont szerinti okiratoknak a foglalkoztatottakhoz történõ eljuttatásáról.

12. § A munkáltató által meghatározott bérfizetési naptól eltérõ idõpontban történõ kifizetés érdekében történõ illetményszámfejtésre (a továbbiakban: hóközi számfejtés)

a) a jogszabályok által elõírt esetekben (különösen foglalkoztatási jogviszony megszüntetésekor),

b) a munkavállaló érdekeinek biztosítása (különösen pénzbeli ellátások folyósítása, visszamenõleges járandóságok számfejtése) céljából, és

c) a számfejtés módosítása miatt kerülhet sor.

13. § (1) Az illetményszámfejtõ hely a társadalombiztosítási kifizetõhelyi feladatai keretében

a) a munkáltató által kiállított és megküldött munkából való távolmaradási jelentés és az adott távollét igazolására szolgáló okmányok alapján – jogszabály eltérõ rendelkezésének hiányában – elbírálja a táppénz, gyermekápolási táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj és baleseti táppénz iránti igényeket, illetve az üzemi baleset, foglalkozási megbetegedés tényét, megállapítja az ellátásra jogosultság idõtartamát, az irányadó idõszakot vagy számítási idõszakot, az ellátás alapjaként figyelembe vehetõ jövedelmet és osztószámot, a jövedelem napi átlagát, az ellátás mértékét;

b) fizetési jegyzék elkészítésével intézkedik a megállapított ellátások folyósításáról;

c) adatot szolgáltat a kifizetett ellátások elszámolásához;

d) az illetményszámfejtõ program alkalmazásával vezeti az elõírt nyilvántartásokat és teljesíti az adatszolgáltatást;

e) határozathozatali kötelezettség esetén megteszi a külön jogszabályok szerinti intézkedést.

(2) A társadalombiztosítási kifizetõhelyi feladatokkal összefüggõ hatósági jogkört az illetményszámfejtõ hely általános hatáskörrel és illetékességgel gyakorolja valamennyi, a központosított illetmény-számfejtési körbe tartozó munkáltató vonatkozásában.

14. § Az illetményszámfejtõ hely a személyi jövedelemadó megállapításával és elszámolásával kapcsolatos feladatok kincstár útján történõ teljesítésének ellátása keretében:

a) az év utolsó napján jogviszonyban álló foglalkoztatottak részére a nyilatkozatuknak megfelelõen elkészíti a jövedelemigazolást, járulékigazolást és a munkáltató útján eljuttatja a foglalkoztatott részére a szükséges tájékoztatással együtt,

b) megállapítja az összevont adóalapot és annak adóját a családi kedvezmény és az adókedvezmények figyelembevételével. Az elszámolás során keletkezett adókülönbözetet az elõírt szabályok szerint levonja, illetve visszatéríti.

15. § A 16. § és a 19. § szerinti esetben a munkáltató az adatszolgáltatásról hitelesített jegyzéket készít és az adattovábbítással egyidejûleg azt az illetményszámfejtõ helynek megküldi.

16. § (1) A munkáltató a jogviszonyt létesítõ okirat és a juttatás felhasználásáról szóló rendelkezés illetményszámfejtõ helyi példányát annak elkészítését követõen soron kívül továbbítja az illetményszámfejtõ helynek.

(2) A munkáltató a jogviszonyt létesítõ okirathoz minden esetben csatolja

a) a munkáltatói igazolást a korábbi jogviszonyról és a bért terhelõ levonásokról, b) a jövedelemigazolást a pénzbeli egészségbiztosítási ellátás megállapításához, c) a biztosítási jogviszonyról és egészségbiztosítási ellátásokról szóló igazolványt, d) az adó-adatlapot.

17. § A rendkívüli munkavégzésért járó díjazások és a bér változó elemeinek számfejtéséhez, könyveléséhez szükséges adatokat a munkáltató teljesítési idõszakonként megállapítja és havonta egyszer az illetményszámfejtõ hely által meghatározott idõpontig megküldi az illetményszámfejtõ helynek.

18. § (1) A munkáltató folyamatosan, de legkésõbb az illetményszámfejtõ hely által meghatározott idõpontig jelenti a foglalkoztatottak munkából való távolmaradását a távoljelentett sorszáma, a foglalkoztatott neve, adóazonosító jele, a távolmaradás jogcímének és idõtartamának, elsõ és utolsó napjának, az utolsó munkanapon ledolgozott órák számának, a távolléti órák számának megjelölésével. A munkáltató a jelentéshez csatolja a távolmaradást igazoló okmányokat, melyek számát a távollét jelentés okiratán rögzíti. A távollét jelentést a munkáltató keltezéssel, a munkáltatói jogkör gyakorló és a jelentõfelelõs aláírásával, valamint bélyegzõlenyomattal látja el.

(2) A munkáltató az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos feladatai körében kiállítja, és az illetményszámfejtõ hely részére megküldi a (1) bekezdésben meghatározott bizonylatot és ennek mellékletét képezõ, a pénzbeli ellátás iránti igény érvényesítéséhez szükséges okmányokat.

(3) Az illetményszámfejtõ hely által biztosított adatok alapján a munkáltató folyósítja a megállapított ellátásokat.

19. § (1) A tényleges munkateljesítés szerint járó személyi juttatások a munkáltató által a tárgyhónapot követõ hónapban teljesített jelentés figyelembevételével utólag kerülnek elszámolásra. A munkába lépés hónapjára, továbbá betegség vagy egyéb ok miatti munkából való távollét elsõ hónapjára a foglalkoztatottnak elõlegként – a tényleges munkateljesítéstõl függetlenül – a besorolás (munkaszerzõdés) szerinti személyi juttatás folyósítandó.

(2) Ha a munkából való távolmaradásról kiállított jelentésen közölt távollét idõtartama olyan távollétre utal, amelyre jogcíme szerint nem jár személyi juttatás, a tárgyhavi vagy a következõ havi besorolás (munkaszerzõdés) szerinti személyi juttatás összege csökkentésre kerül a munkában nem töltött idõszakra számított bér összegével.

(3) Ha az elszámolásra az (1) bekezdés szerint utólag kerül sor, a munkában nem töltött idõszakra kifizetett (megelõlegezett) bér összege a munkáltató 18. § (1) bekezdése szerinti jelentésének megfelelõen kerül visszavonásra legkésõbb a munkába állást követõen járó besorolás (munkaszerzõdés) szerinti bérbõl. Ha a távollét idõtartamának záró idõpontja nem állapítható meg, az ismételt munkába állásig a bér visszatartására havonta folyamatosan sor kerül.

20. § (1) A nem rendszeres személyi juttatások munkáltató általi számfejtése esetén (a továbbiakban: saját hatáskörben történõ kifizetés) a munkáltató a bevallási és az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez, valamint azok könyveléséhez az illetményszámfejtõ programban meghatározott adattartalommal folyamatosan, de legkésõbb a kifizetés hónapját követõ hónap második munkanapjára adatot szolgáltat az illetményszámfejtõ helynek.

(2) A munkáltató, ha azt nem saját hatáskörben teljesíti, intézkedik az illetményszámfejtõ hely felé a foglalkoztatottat jogszabály, a munkaviszonyra vonatkozó szabály, a felek megállapodása vagy a munkáltató intézkedése alapján megilletõ, a (4) bekezdésben nem említett egyéb juttatások és költségtérítések kifizetése iránt.

(3) A munkáltató saját hatáskörben történõ kifizetései tekintetében felelõs az adóelõleg, a biztosítási és a járulékfizetési kötelezettség elbírálásáért, a levonások jogszerûségéért.

(4) Az egyéb juttatások és költségtérítések különösen a következõk:

a) munkáltatói intézkedésen alapuló kifizetések, b) szerzõdésen alapuló juttatások,

c) költségtérítések,

d) természetbeni juttatások, e) béren kívüli juttatások.

21. § A munkáltató a Vht. alapján, bérre vezetett végrehajtáson, valamint a foglalkoztatott jogviszonyát szabályozó, illetve azzal összefüggõ jogszabályokon alapuló levonások alapján történõ személyi juttatásból való levonás alapját képezõ okiratokat a beérkezést, átvételt követõ munkanapon továbbítja az illetményszámfejtõ helyre. Saját hatáskörben történõ kifizetés esetén gondoskodik a levonásról és a kedvezményezettek részére történõ teljesítésérõl, melyrõl egyidejûleg értesíti az illetményszámfejtõ helyet az illetményszámfejtõ programban meghatározott adattartalommal.

22. § A munkáltató továbbítja az illetményszámfejtõ hely részére a jogviszony megszûnésérõl vagy megszüntetésérõl szóló okiratot, a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásról szóló igazolvány eredeti példányát, az illetményszámfejtõ programban elõállított elszámoló lapot, a foglalkoztatottat még megilletõ járandóságokat tartalmazó bizonylatokat, és az elszámoláshoz a személyi juttatásokat terhelõ levonások iratait.

23. § (1) A munkáltató az illetményszámfejtõ hely által elõállított és megküldött fizetési jegyzék és összesítõi, levonási összesítõk, nettó járandóság tételes utalási listái, bérfelhasználási értesítõk adatait egyezteti az általa feladott adatokkal, a kifizetés elõtt megvizsgálja a fizetési jegyzéken számfejtett illetményadatok megalapozottságát, a fizetési jegyzék egy példányát átadja a munkavállalónak.

(2) Ha az egyeztetés során, valamint a foglalkoztatott kifogása esetén a munkáltatónak észrevétele van, jelzi az illetményszámfejtõ hely felé és a módosításra haladéktalanul írásban intézkedik.

(3) Jogalap nélküli kifizetés esetén a munkáltató a végrehajtható fizetési felszólítást – ha a jogalap nélküli kifizetés más módon nem térült meg – levonásra megküldi az illetményszámfejtõ helynek.

(4) A munkáltató a részére közvetlenül megtérített jogalap nélkül felvett bérrõl haladéktalanul írásban értesíti az illetményszámfejtõ helyet.

24. § A személyi jövedelemadózással kapcsolatos feladatok körében a munkáltató

a) a foglalkoztatottól átveszi és megküldi az illetményszámfejtõ hely részére az adóelõleg levonásánál érvényesíthetõ családi kedvezmény és adókedvezmények igazolásait, nyilatkozatokat,

b) továbbítja az illetményszámfejtõ hely részére az éves adóelszámoláshoz szükséges foglalkoztatotti nyilatkozatokat, igazolásokat, valamint

c) az illetményszámfejtõ hely által elkészített jövedelemigazolást, járulékigazolást és a nyilatkozat alapján elkészített elszámolást átadja a foglalkoztatottnak.

25. § A kincstár külön adatszolgáltatással adja át a számfejtési körébe tartozó intézmények jogelõdi, illetve jogutódi kapcsolatára vonatkozó adatokat abban az esetben, ha az érintett költségvetési szerv más államháztartási alrendszerbe kerül átsorolásra, irányító szerv változás történik, továbbá, ha két költségvetési szerv között szervezeti egység átadásra kerül sor. Az adóhatóság a kincstár adatszolgáltatása alapján jegyzi be nyilvántartásába a jogelõdi, illetve jogutódi kapcsolatra vonatkozó adatokat.

26. § (1) A központosított illetmény-számfejtési körbe tartozó szervek munkaügyi statisztikai és egyéb jogszabályban meghatározott adatszolgáltatásait – a statisztikáról szóló törvény, a végrehajtásáról rendelkezõ kormányrendelet, valamint a beszámolási idõszakra vonatkozó Országos Statisztikai Adatgyûjtési Programot jóváhagyó kormányrendelet alapján a kincstár központilag teljesíti.

(2) Az illetményszámfejtõ hely az általa teljesített adatszolgáltatásokat a munkáltató, valamint az önkormányzati szervek részére tájékoztatás céljából – teljes adattartalommal – elektronikus úton megküldi.

27. § (1) A központi költségvetési szerv

a) benyújtja a kincstárnak a jogosultak részére a nettó személyi juttatások, illetve ebbõl a jogszabályokon alapuló levonások átutalására vonatkozó, az elõirányzat-felhasználási keretszámlája terhére teljesítendõ, az illetményszámfejtõ programban elõkészített (csoportos) átutalási megbízást,

b) saját hatáskörben történõ kifizetés esetén a számfejtett személyi juttatáshoz kapcsolódó közterhek megfizetéséhez, bevallásához szükséges elszámolás nyilvántartásba vétele érdekében a 20. § alapján adatot szolgáltat az illetményszámfejtõ hely részére.

(2) A központi költségvetési szervek – a bevallás teljesítésére az illetményszámfejtõ hely részére adott meghatalmazás hiányában – és a központosított illetményszámfejtéshez megállapodás alapján csatlakozó munkáltatók vonatkozásában az illetményszámfejtõ hely az illetményfizetési napra, illetve a hó közben esedékes kifizetés teljesítéséhez szükséges idõpontban adatszolgáltatást teljesít az illetményszámfejtõ helyhez tartozó költségvetési szerveknél foglalkoztatottak nettó személyi juttatása, illetve a jogszabályokon alapuló levonások csoportos átutalási megbízása elkészítéséhez.

(3) A központosított illetményszámfejtéshez megállapodás alapján csatlakozó szervek vonatkozásában az illetményszámfejtõ hely minden hónap 15-éig adatszolgáltatást teljesít az illetményszámfejtõ helyhez tartozó költségvetési szervek részére a tárgyhavi elszámolási idõszakának illetményszámfejtéséhez kapcsolódó közterhekrõl – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által meghatározott formában – a bevallás és utalványozás elkészítése érdekében.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 127-130)