• Nem Talált Eredményt

A jövőkép: a teljes körű egyesített zónarendszer

In document MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS (Pldal 77-80)

3. A KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁS FÖLDHASZNÁLATI

3.1. E LVI HÁTTÉR ÉS VIZSGÁLATI KONCEPCIÓ

3.1.5. A jövőkép: a teljes körű egyesített zónarendszer

A védelmi és használati környezeti funkciók e teljes körű egyesített zónarendszerét abból a kétirányú, rendkívül érdekes törekvésből vezethetjük le, melyet a többfunkciós mezőgazdálkodás erős környezeti orientációja, illetve a természetvédelem koncepcióváltá-sa és ennek legjellegzetesebben az „Ember és bioszféra (MAB)” program által jelzett gyakor-lati irányváltása mutat. Az un. bioszféra-rezervátum koncepció megjelenése az 1970-es évek elejére nyúlik vissza, és azon az alapvető felismerésen nyugszik, hogy az ökoszisztémák védelme csak úgy biztosítható, ha a védett zónák zárványszerű elszigetelése helyett azokat fokozatos átmeneteken keresztül beágyazzuk az őket körülvevő gazdasági és társadalmi kör-nyezetbe (Eigenbrodt-Ott, 1994; Ángyán-Tardy-Vajnáné, 2003).

A bioszféra rezervátumok tehát olyan modellterületek, amelyeken meghatározott ökoszisztémák védelme és ápolása mellett az ott élő emberekkel és közösségeikkel együtt a tájra jellemző fenntartható földhasználat kialakítása is fontos célkitűzés. Az első bio-szféra rezervátum kialakulása (1976) óta 83 országban összesen 218 millió ha területen 325 ilyen egység alakult a világon. Alapfunkciói, melyek egymással harmonizálva valósulnak meg e területeken a következők:

1) természetmegőrzés (táj, ökoszisztéma, faj- és genetikai sokféleség fenntartása);

2) gazdasági beágyazás (az ökológiai és kulturális szempontból fenntartható földhasználati rendszerek, gazdasági fejlesztés elősegítése);

3) társadalmi beágyazás (oktatási, nevelési, kutatási, monitoring feladatok ellátása a lokális, regionális, nemzeti és globális természetmegőrzés és a fenntartható fejlesztés területein).

Az e koncepciónak megfelelő funkciószélesedés megváltoztatta a védett természeti terü-letek hagyományos zónarendszerét is, s új elemként létrehozta az úgynevezett átmeneti zó-nát. E zónarendszer kategóriái tehát a következők:

a) magzóna (core area, Kernzone), b) pufferzóna (buffer zone, Pflegezone),

c) átmeneti zóna (transition zone, Entwicklungszone).

A bioszféra rezervátum e zónarendszerét mutatja be a 8. ábra, mely az alapfunkciók zó-nák szerinti eloszlását is szemlélteti.

8. ábra: A bioszféra rezervátum általános zónarendszere és funkció-eloszlása.

(Erdmann, 1994)

a) Magzóna (core area, Kernzone)

Minden bioszféra rezervátumnak van szigorúan védett magzónája, amelyben a természet zavartalanul fejlődhet, és az emberi behatásoktól a lehető legteljesebb mértékben védett. A magterület több részfelületből is állhat. Az egyéb célú földhasználat teljes kizárásával a ter-mészetes ill. természetközeli ökoszisztémák védelme teljes körű elsőbbséget élvez. Kutatási aktivitások vagy inkább megfigyelések is csak akkor folytathatók, ha azok az ökoszisztémát nem zavarják, nem terhelik. A magzónának elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy abban az ökoszisztéma dinamikus folyamatai végbemehessenek, a természet hosszú távú fejlődési trendjei érvényesülhessenek. Területe a teljes rezervátum területének mintegy 3-10 %-a.

b) Pufferzóna (buffer zone, Pflegezone)

A pufferzóna védelmezi a magzónát a károsító külső behatásoktól, és a kultúrtáj öko-szisztémáinak megőrzését és ápolását szolgálja. A használatnak összhangban kell állnia a magzóna védelmi céljaival. Az ökoszisztéma pl. kutatási célú változtatása is csak akkor en-gedhető meg, ha annak hatásai a magzónára kizárhatók. A vendéglátás konkrét formáit és le-hetőségeit is a magzóna védelmi céljainak kell alárendelni. A specifikus termőhelyi viszonyok és az azokhoz alkalmazkodó föld/környezethasználati módok az évszázadok során változatos, sokszínű kultúrtájakat alakítottak ki, amelyek ökológiai, kultúrtörténeti és tájesztétikai szem-pontból gyakran különösen értékesek. A kultúrtájak a természeti tér jellegzetes állat- és nö-vényfajai sokfélesége számára fontos élőhelyek széles spektrumát tartalmazzák, melyek fenn-tartásához az adott termőhelynek megfelelő használatra vagy ápolásra van szükség. A gazda-sági célú térhasználat (pl. mező- és erdőgazdaság) a pufferzónában a védelmi célok mögé szo-rul, azaz a beavatkozás elsődlegesen tájápoló és élőhelyfenntartó célokat szolgál. A zóna terü-lete a rezervátum területének mintegy 10-47 %-a, vagyis a két védelmi zóna (magzóna + pufferzóna) együttes területe az összterületnek általában 20-50 %-át teszi ki.

c) Átmeneti zóna (transition zone, Entwicklungszone)

A mag- és pufferzónát átmeneti zóna veszi körül, amelyben az emberi hasznosítás erőtelje-sebben megjelenik, és a helyi lakosság valamint a bioszféra rezervátum látogatói számára élet-, gazdasági illetve pihenési teret biztosít. Ebben a zónában a kultúrtáj ökoszisztémáinak megőrzése mellett a helyi lakossággal együtt meg kell őrizni ill. fejleszteni kell a fenntartható földhasználati formákat. A cél olyan termőhelynek megfelelő, alkalmazkodó gazdálkodási formák kifejlesztése és megvalósítása, amely az ember és a természet igényeinek egyaránt és egyenlő mértékben meg-felelnek. Ezek a gazdálkodási formák a legtöbb esetben a természeti tér tájképének is megfelel-nek, így esztétikai értékük is igen nagy. Jelentőségük mindezért egyáltalán nem elhanyagolható a környezeti és társadalmi szempontból egyaránt elfogadható vendégfogadás kialakításában. A kör-nyezeti és társadalmi szempontból elfogadható módon előállított termékek és szolgáltatások cél-zott és tudatos értékesítése hozzájárulhat a térség fenntartható fejlesztéséhez, és a legtermészete-sebb módon teremtheti meg a védelem és a fenntartható használat összhangját. Az átmeneti terület a rezervátum területeinek legalább 50 %-át kell, hogy kitegye.

A természetvédelem – az 1970-es évektől egyre erősödő gazdasági, társadalmi, regionális fej-lesztési irányú – nyitása, stratégiaváltása, valamint az európai mezőgazdasági politikai – különö-sen az 1990-es évek elején bekövetkezett – környezeti és regionális irányú nyitása, gyökeres át-alakulása egyre határozottabban kényszeríti ki a kétirányú közelítést, a természetvédelem, a me-zőgazdálkodás és a vidékfejlesztés összehangolását, közös földhasználati zónarendszerének

kialakítását. Ebben kulcsszerepet játszik az úgynevezett átmeneti zóna, amely a természetvé-delmi magterületeket és pufferzónáikat, valamint az agrár (mag)területeket összekapcsolja, közöttük a dinamikus átmenetet megteremti. Ez az a zóna, ahol agrártermelési oldalról jelentős intenzitáscsökkentésre van szükség, más szóval ennek az ún. külterjes (extenzív) gazdálkodási formák, tradicionális földhasználati rendszerek dominanciáján alapuló zónának kell lennie.

In document MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS (Pldal 77-80)