• Nem Talált Eredményt

A HUNOK RÉLIQUIAI

In document ERDÉLY RÉGISÉGEI. (Pldal 83-87)

40. §.

Előzmény.

Roma nem számított, hogy 171 év mulva Erdély új hódító keze alá jő. Vérző szívvel hagyhatá itt építményeit, s gyarmatosai egy részét.

274-ben az északról lenyomuló goth leve úr e hazán , ki itt épen egy századig dult, rabolt, pártoskodott. Végre a keresztény vallás miatt belháboruba keveredett : s e közben lepte meg őket a hím.

374-ben léphetett Erdély földére e magyar faj. A gothok egy része elvonult, más meghódolt, s megalapult a hűn birodalom.

Hogy e birodalom a Feketctengertől fogva Bécsen fe lül terjedt, *) azt tudjuk : de hol volt középpontja , homály fedi.

Magyarhon Budán keresi, az erdélyi hagyományok a székelyföldön.

Ethele neve itt igen ismeretes. Igénylik, hogy innen járt csa táira. Hogy ő Theodosius napkeleti császárt adófizetőjévé tette volt, az bizonyos; s hogy a tőle kapott adó aranyait Erdély földére szál-liták, arra korunkban azon esemény merűlt fel , mikép a Firto-son Ethele igényelt udvarhelye szomszédában 1831-ben egy ösfa kidőlt, s teméntelen Theodosius-aranyat hoza napfényre.

Azért, hogy a húnokról ránk valami maradt volna, történeti

*) Meynert's Gesohichte Oesterreichs 5. 1.

€2 A HUNOK RELIQUIÁI.

hiteleséggel nem állithatjuk. Trkditio után beszélve, némely reli-quiákat említhetünk.

E reliquiák a székelyföldön esnek, mint a húnok maradékai földén. A magyar törzs ezen harczos faja, történetíróink nyomán, Ethele birodalma elpusztulásakor maradt itt. Csak abban látszik történészeinknél kevés különbözés, hogy három vagy harmincze—

zeren maradtak-e? Ok a húnok legszebb, leghitelesebb reliquiái.

Akarja ugyan a hagyomány azt is tudni, hogy Bánfi-hunyad neve is a húnoktól jöne le, kik iit magokat besánezolták volt ; va lamint a Maros balpartján, Balamér nevü falu nevét is Balambér hún vezértől szeretik szármoztatni ; e két hagyomány helye a ma gyar földre esnék.*

41. §.

Csík-szentmiklóson,

A templomról azt igénylik, hogy falán egy felirat volt, mely valóságos hún betűkkel lett volna. Ma a templomban ezen felirat nak «emmi nyoma, a mult században még fen volt. Történetbuvá-raink lejegyzése szerint a felirat e vala : Urnk mgt tggy fogvan irnk zr öt száz gy sztenőben Matys Janos Stytam Kovats tsealtk.

Matyas mestr Grgly tsealtk. Hogy egyébaránt a húnoknak saját be-tűalakjok igazán lett volna, azt bebizonyítani még nem tudák.

.: 42- §•

Kadicsfalvát,

Ezen Udvarhely mellett eső falu nevét, onnan kivánják szár moztatni , mintha Kadicha, hún vezérnek udvara e faluban lett vol na, közel az Udvarhelyen követelt Ethele udvarához.

43. §.

R é t y n é 1,

Háromszéken egy nagyszerű árok kezdődik, s Magyaros felé a Bodzának tart : ezt a nép homárkának, történetbuváraink húnok árkának szokták nevezni.

Ma az árok sánczozata betölt , csak a földhányás ölnyi ma gas emelkedése jeleli az árok futását.

Benkő Jósef, legnagyobb buvárunk, róla ugy vélekedik, hogy

A HUNOK RELIQWÁI. 63 az Udvarhely felé folytatódott; mi Vargyasnál csakugyan látszik is, s kakasborázda név alatt ismeretes. Sőt szerinte kiment Magyar honba, s egyesült azzal, mit ott a nép ördög-árkának, a történészek pedig avarok- árkának neveznek. *)

Hogy itt hajdonában csakugyan árok, s tekintélyes árok hu zodott el , azt a mellette fekvő faluk nevei bizonyítják. Ily falune vek Erdélyben : Árkos , Áropátak ; Magyarhonban Árokszállás, Ároktő, s a t.

A Rétynéli homárkában nem rég egy arany csákányt találtak, minek értéke 300 darab arany. Háromszék levéltárában van leléve.

'44. §.

A Rikában,

Ezen három Q mérlföldnyi erdőségben, az országút mellett, a Brassó felőli hegyaljban, patak partján , az út és patak között , a nép egy pár ölnyi széles és magas kődarabat mutat ; s azt mondja oda van temetve az Ethele neje.

Buváraink ide Ethelének Réka nevü nejét temettetik, ki itten halt el. S ez erdőség Rika nevét is Rékáról szármoztatják.

A kövön semmi vésőnyom , ugy van a mint termett. Igaz, hogy a biblia fenhagyta, mikép a hajdonkori sírkövek vésődtől ille-tetlen állítatának.

45. §.

Udvarhelytt,

Székely-udvarhelytt van a húnokróli népmondák fészke, kö zép pontja ; mint a melynek nevét onnan szármoztatják , mintha itt

lett volna Ethele hűn király udvara s királyi széke.

Ezen hagyományt egyszer azzal kivánják támogatni , mit a Réka s Kadicha emlékéből kivonhatnak. Másszor azzal , hogy itt a város határán, tőle északnyugotra várhely van , mit a nép Budvá-rának nevez. S ebből oda akarnak következtetni, mintha az a Buda, Ethele testvére vára lett volna.

Sőt a hagyomány , mit leginkább a csiki kronika alapit meg, s mi Székely nemzet constitutioi czimü könyvben van kinyomva, azt

*} Budai Esaiás Histor. I, 32—33 1.

64 A HUNOK RELNJUIÁI.

állítja, mikép a húnok ill maradt ivadéki. Udvarhelyt tovább is meg-tarták fő aryiilhel vöknek.

A kronika szerint a húnok maradékit rabonbánok , horkázok és gyulák kormányozták, s a főrabonbán székhelye a Budvárában lett volna. Ezen kronika c várat Bond-várának mondja, s ugy tartja, hogy azt Bonda Nabon Philein rabonbán épitette. S hogy utána min den fő-rabonbán itt lakott.

Van a Sándor család egyik ivadékánál ma is egy kokusdió kehely, s ugy tartják, evvel áldozott isteneinek a húnivadék, s hogy ezen áldozópohár ill e várban tartatott, s itt folyt az áldozat. Nem csak, sőt a Mátyás András hagyománya szerint, Zandírhám rabon bán innen megy Árpádhoz, elviszi a székely törvényeket , Árpád dal megerősítteti; s ugy hozza vissza ide kőre metszve. E rabon bán fia, Opulet, Csikban velt lakást. A várat 1039 tájt a tatárok elron-lák. Minek következtében Opulet utóda Sándor István főrabonbán a kehelyt e várból belől vitte a hét erdők havasain , Csíkba ; miért közte s a több tubusok közt véres harcz kerekedett. De jött Béla király 1063-ban, s lecsilapitá, s hogy a pogányhitről elvonja őket : eltörlé a rabonbánságot, s cl minden pogány szertartást ; s nyelvé szetünk pólolhatlan veszteségére, a faluk régi neveit szentek ne veire keresztelé. S ekkor kapá e nép polgári szerkezete mostani alakját, ez időben változa át székelylyé.

A húnok birodalma 454-ben, Ethele halálától 15 nap alatt feloszlott.

Erre Erdélyben a gépidák alkottak országot. Rájok jöttek a longobárdok, s folyt köztek a viszály ; erre 564-ben a magyarok második raja, az avarok megjelentek, s Erdélyt is magokhoz hóditák.

E nemzet birta 796-ig, mikor Nagy Károly önállóságuknak véget vele.

E vandal korszakat a történet jegyezni elfeledte ; sőt hagyo mányaink sincsenek. E négy század ugy vonult el Erdély felett, mint vad orkán, mely csak rombolt.

A történet és reliquiák fonala csak a magyarok beléptével, a IX. század végén kezdődik újra.

Mit épitett, mit hagyott a rákövetkezett tíz század , ezennel sorolni kezdjük.

In document ERDÉLY RÉGISÉGEI. (Pldal 83-87)