• Nem Talált Eredményt

A dajkanyelv alaphangmagasságához kapcsolható tulajdonságok

Kohári Anna

2. A dajkanyelvi beszédmód akusztikai tulajdonságai

2.3. A dajkanyelv alaphangmagasságához kapcsolható tulajdonságok

A dajkanyelv egyik legtöbbet vizsgált tulajdonsága az alapfrekvencia és annak változásai.

Foglaljuk össze röviden, mit is értünk alapfrekvencia alatt. Ha a nyakunk elülső részére tesz-szük a kezünket, és például magánhangzókat ejtünk ki, érezhetjük a hangszalagjaink rezgését.

A hangszalagok kváziperiodikus, azaz majdnem periodikus rezgése eredményeképpen létrejövő hang a zönge. A zönge összetett hang, amelynek van alaphangja/alapfrekvenciája (f0). A zönge képzése során megjelennek az alaphang felharmonikusai is, azaz olyan rezgésösszetevők, ame-lyek frekvenciája az alapfrekvencia egész számú többszöröse. A 2. ábrán látható egy példa az alaphangra (folytonos vonallal jelölt, 100 Hz-es frekvenciájú összetevő) és a felharmonikusaira (pontozott, illetve szaggatott vonallal jelölt, 200 és 300 Hz-es frekvenciájú összetevő), illetve az alaphang és felharmonikusainak összegére, azaz az összetett rezgésre (legalsó vonal).

100 Hz

200 Hz

300 Hz

összeg

0 0.01

idő [s] 0.02

2. ábra

Az alapfrekvencia (folytonos vonal) és felharmonikusai (pontozott, illetve szaggatott vonal), valamint az ezekből álló összetett rezgés hullámformája (pontozott és szaggatott vonal) A dajkanyelv alapfrekvenciájáról azt találták, hogy átlagosan magasabb a felnőttekhez szóló beszédhez viszonyítva. Többek között amerikai angol, brit angol, francia, japán, koreai, német, olasz, tagalog, tamil nyelvekben is kimutatták a két regiszternek ezt az alapfrekvenciabeli eltérését (Fernald et al. 1989; Narayan – McDermott 2016). Nemcsak az átlagos f0-értékek térnek el a két regiszterben, hanem a hangterjedelem is; azaz az alapfrekvencia minimuma és maximuma között nagyobb különbségeket találtak a dajkanyelvben, mint a felnőttekhez szóló beszédben. A hangterjedelem kiterjesztésének mértéke viszont nyelvfüggő, tehát például az amerikai angolban nagyobb hangterjedelembeli különbség volt megfigyelhető a két regiszter között, mint a japánban. Több nyelvben (pl. amerikai angol, brit angol, francia, német és olasz) azt találták, hogy az f0 variabilitása is nagyobb a dajkanyelvben, mint a felnőttekhez szóló beszédben (Fernald et al. 1989).

A dajkanyelv sajátosságaival kapcsolatban felmerült, hogy kultúrafüggő lenne, és csak az iparosodott nyugati országokban lenne elterjedt az, hogy a felnőttek másképpen beszélnek a gye-rekeikhez. Broesch és Bryant (2015) viszont megvizsgáltak fidzsi-szigeteki és kenyai falvakban élő anyákat is, és saját gyermekükhöz szóló beszédük tulajdonságait összevetették az Amerikai

Egyesült Államokban élő édesanyák dajkanyelvének sajátságaival. Mind az alapfrekvencia, mind az f0 variabilitása nagyobb volt a dajkanyelvben, függetlenül attól, hogy az édesanyák milyen országban éltek, sőt a tempójukon is lassítottak. A dajkanyelvi sajátosságokat tehát – úgy tűnik, hogy – kultúrától, országtól függetlenül mindenhol használják, bár hozzá kell tennünk, hogy nagy az egyéni variabilitás a különböző tulajdonságokban (Narayan – McDermott 2016).

Nemcsak az édesanyák, hanem más felnőttek beszédében is megfigyelhetők a dajka-nyelvi sajátosságok. Az édesapák esetében hasonló mintázatokat találtak az alapfrekvenciá-val kapcsolatban, mint az édesanyáknál. Az apák esetében is kimutatható, hogy átlagosan ma-gasabb alapfrekvencián beszélnek a gyerekeikhez, mint a felnőttekhez (Fernald et al. 1989;

De Palma – VanDam 2017). A hangterjedelemmel és az f0-variabilitással kapcsolatban ugyan-akkor eltérő eredményeket kaptak a beszélők lakhelyétől, környezetétől függően. A Tanna-szigeteken lévő Vanuatuban élő édesapák esetében azt találták, hogy az édesanyákhoz hasonlóan ők is nagyobb hangterjedelmet használnak a dajkanyelvben, mint a felnőttekhez szóló beszéd-ben (Broesch – Bryant 2018). A Nagy-Britanniában, Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban élő édesapák esetében ugyanakkor nem sikerült kimutatni, hogy élnének ezek-kel az eszközökezek-kel. Hogy vajon csak a különböző anyanyelv vagy az eltérő szociokulturális körülmények lennének hatással az eredményekre, ez a kérdés további vizsgálatokat igényel (Shute – Wheldall 1999; Broesch–Bryant 2018).

A dajkanyelvi beszédmód prozódiai jellegzetességeit magyar anyanyelvű szülők esetében is vizsgálták már. Az alapfrekvencia nagyobb volt a dajkanyelvben, mint a felnőttekhez szóló beszédben, valamint az f0 maximuma is magasabbnak bizonyult a dajkanyelvben. A hangterje-delemmel kapcsolatban ellentmondásosak az eredmények. Az egyik vizsgálatban azt találták, hogy történetmesélés közben és tanítási szituációban a szülők tágabb hangterjedelmet használ-nak a gyerekekhez szóló beszédben, mint a felnőttekhez szólóban (Gergely et al. 2017). Mások viszont történetmesélésbe beleszőtt felolvasott mondatokon nem találtak hasonló eltérést a két regiszter között (Mády et al. 2018, 2020). A magyarban vizsgálták azt a kérdéskört is, hogy vajon az, hogy az édesanyának korábban volt már gyereke vagy nem, befolyásolja-e a csecsemőjéhöz szóló beszéd prozódiai sajátosságait. Az eredmények azt mutatták, hogy a többgyerekes anyukák magasabb alapfrekvenciával beszélnek újszülöttjeikhez, mint azok az édesanyák, akik első gyer-mekükhöz beszéltek. A dallamhangsúly (pitch accent), azaz a mondatszintű prominencia vagy kiemelkedés is eltéréseket mutatott a gyerekek száma szerint. A dallamhangsúlyos szótag alap-frekvenciájának kontúrja meredekebben valósult meg a többgyerekes édesanyák esetében, mint az először szülő anyák esetében (Mády et al. 2018). Ez azt jelentette, hogy a mesében új, meg-tanítandó elemként szereplő, ismeretlen manónevek prominensebbek, jobban hangsúlyozottak voltak a korábban már szült anyák beszédprodukciójában. Vélhetően a többgyerekes édesanyák tapasztalata a babákkal, illetve a kórházi körülményekkel a dajkanyelvre jellemző tulajdonságok erőteljesebb használatát eredményezhette. Az édesanyák mellett az édesapák dajkanyelvét is vizsgálták már a magyarban (Gergely et al. 2017), és 4 hónapos és 3,5 éves közötti gyerekekhez szóló beszédben azt találták, hogy az édesapák is magasabb alapfrekvenciával beszélnek a gye-rekekhez, mint a felnőttekhez. Sőt az édesapák alkalmazkodtak a gyerek korához is, ugyanis

azt találták, hogy az édesapák 4 hónapos gyerekekhez magasabb alapfrekvenciával beszéltek szabad játék közben, mint idősebb gyerekeikhez. Az édesanyáknál nem találtak a gyerek korá-val kapcsolatos eltérést, továbbá a felolvasott mondatokban sem mutatták ki a gyermek korának hatását a dajkanyelv különböző prozódiai tulajdonságaira. Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy ez a vizsgálat nem valódi longitudinális vizsgálat volt, hanem különböző életkorú gyerekek szüleinek eltérő beszédmódjait hasonlították össze. Egy másik kutatásban magyar anyanyelvű édesanyákat arra kértek, hogy a gyermekükhöz és egy felnőtthöz is beszéljenek a gyermek 0, 4, 8 és 18 hónapos korában is, így valódi longitudinális vizsgálatot tudtak elvégezni (Mády et al.

2020). Az eredmények azt mutatták, hogy a 4, 8 és 18 hónapos gyermekhez szóló beszéd között nem volt lényeges eltérés az alapfrekvenciával kapcsolatos paraméterek tekintetében. Az újszü-löttekhez szóló beszéd viszont valamelyest eltért a többitől, ugyanis több paraméter, úgymint az alapfrekvencia átlagos értéke és a maximuma alacsonyabbak voltak ebben az életkorban. Az eredményeket magyarázhatja, hogy az édesanyák első gyermeküket szülték, és talán kevésbé voltak tapasztaltak a csecsemőkkel való kommunikációban, ahogy korábban említettük, más-részt külső tényezők (pl. kórházi körülmények, fáradtság) is szerepet játszhattak az eltérésekben (Mády et al. 2020). Továbbá elképzelhető, hogy azért nem mutatkozott különbség a 4, 8, illetve 18 hónapos gyerekekhez szóló beszédben, mert a szülők feltehetően nem annyira az életkorhoz, hanem a gyerek fejlődési szintjéhez, nyelvi készségeihez igazítják beszédük sajátosságait (vö.

Quigley – Nixon – Lawson 2019).

Összegezve az eddigieket elmondható, hogy a dajkanyelv alapfrekvenciája az egyik leg-többet kutatott terület, de még továbbra is sok a tisztázatlan kérdés a témában, amely további vizsgálatokat igényel.