• Nem Talált Eredményt

A belső udvarok megnyitási módszertanának kidolgozása

In document Jóna László (Pldal 145-150)

A korábbi fejezetekben ismertetett vizsgálatok eredményeiből jól kivehető volt, hogy melyek azok a szempontok, amiket mindenképpen figyelembe kell venni, ha egy belső udvar újonnan, vagy átalakítással kerül megnyitásra a gyalogosforgalom számára. Az eredmények alapján ezért elkészítettem a belső udvarok megnyitásának folyamatábráját, ami minden újonnan vagy átalakítással létrehozandó belső udvarra alkalmazható.

A folyamatábra az alábbi kérdésekből épül fel:

Forgalmas gyalogos zónába esik az udvar?

Az 5.3-as, és 5.4-es alfejezetekből egyértelműen kiderült, hogy azok a belső udvarok, melyek forgalmas helyen találhatóak, sokkal nagyobb gyalogos forgalommal rendelkeznek. Ennek köszönhetően nagyobb a valószínűsége annak, hogy ezek az udvarok élők és kihasználtak maradnak. Ezért legelőször minden belső udvar esetében azt kell megvizsgálni, hogy hol helyezkedik el a városi szövetben.

Rendelkezik útvonal rövidítő tulajdonsággal az udvar?

Az 5.2.3-as alfejezetben jól látható volt, hogy az online felmérés válaszadóinak 76%-a azért közlekedik az otthona és a munkahelye/iskolája között a leggyakrabban az adott útvonalon mert az legrövidebb. Valamint 54%-uk akkor választ alternatív útvonalat, ha azon tudja leggyorsabban elérni az úti célját (5.2.4-es alfejezet). Ezért a belső udvarnak útvonal rövidítő tulajdonsággal is rendelkeznie kell.

Az udvar lakosai egyetértenek annak közforgalmú megnyitásával?

Az 5.1.5-ös alfejezetben bemutatásra került, hogy az online felmérés résztvevőinek több mint a fele (56%) egyetértett a belső udvarok közforgalmú megnyitásával.

Ugyanakkor 19% ellenezte azt arra hivatkozva, hogy a belső udvarral rendelkező épületek lakóit zavarná a megnyitással keletkező forgalom. Holott a sikeres közösségi terek egyik kulcseleme a közösségi szellem (2.3-as alfejezet) ami az udvarban élők támogatása nélkül nehezen érhető el. A belső udvarok közforgalmú megnyitása előtt ezért elengedhetetlen a helyi lakossággal való egyeztetés.

Megnyitható az udvar a gyalogosok számára?

Abban az esetben, ha a belső udvarral rendelkező épületre teljesülnek a fent felsorolt szemportok, meg kell vizsgálni, hogy közforgalmú megnyitása esetén használni tudják-e azt a gyalogosok. A belső udvaroknak ugyanis elsősorban mindig a gyalogosforgalmat kell kiszolgálniuk. Ezzel együtt meg kell vizsgálni annak méreteit,

146

és hogy alkalmas-e üzletek, vendéglátóhelyek, növények, utcabútorok, stb.

kialakítására vagy elhelyezésre. Ahogyan ugyanis az 5.1.5-ös alfejezetben látható volt, az online felmérés válaszadóinak 56%-a csak ebben az esetben támogatta a belső udvarok megnyitását a gyalogosok számára.

Átalakítással megnyithatóvá tehető a gyalogosoknak?

Amennyiben a belső udvar méretei, vagy kialakítása nem teszik lehetővé a megnyitását a gyalogosok számára, meg kell vizsgálni, hogy átalakítással alkalmassá tehető-e minderre. Ugyanez igaz akkor is, ha nincsenek benne üzletek, vendéglátóhelyek, utcabútorok, stb. Abban az esetben, ha átalakítással sem érhető el mindez, akkor az udvar nem nyitható meg a gyalogosforgalom számára.

Rendelkezik az udvar üzletekkel?

A fenti szempontok érvényesülése esetén részletesen meg kell vizsgálni a belső udvar tulajdonságait, és adottságait. Az egyik ezek közül, hogy a megnyitásra szánt udvarban találhatók-e már üzletek.

Alkalmas az udvar üzletek kialakítására?

Abban az esetben, ha a megnyitásra szánt belső udvarban nem találhatók üzletek, meg kell vizsgálni, hogy méreteinek megfelelően hány darab, és milyen típusú üzletek kialakítására van lehetőség. Ha nem lehet alkalmassá tenni az udvart üzletek létrehozására, akkor nem nyitható meg a gyalogosforgalom számára.

Rendelkezik az udvar vendéglátóhelyekkel?

Az online felmérés eredménye (5.1.5-ös alfejezet), és a belső udvarok forgalmának vizsgálata (5.3-as alfejezet) is igazolta, hogy az a belő udvar, amelyik az üzleteken kívül vendéglátóhellyel is rendelkezik sokkal népszerűbb a gyalogosok körében. Ezért megnyitásuk esetén ugyanolyan fontos, hogy az üzleteken kívül valamilyen vendéglátóhely is legyen bennük. Az udvar méretétől függően ez a vendéglátóhely lehet kávézó, cukrászda, bár, étterem, stb.

Alkalmas az udvar vendéglátóhelyek kialakítására?

Amennyiben a belső udvarban nem található semmilyen típusú vendéglátóhely, és átalakítással sem lehet létrehozni legalább egyet, akkor az udvar nem nyitható meg a gyalogosforgalom számára.

Rendelkezik az udvar utcabútokkal?

A sikeres közösségi terek egyik kulcseleme (2.3-as alfejezetben), hogy rendelkeznek olyan utcabútokkal, amire bármikor leülhetnek a gyalogosok. A belső udvarok

147

vizsgálata (5.3-as alfejezet) mindezt igazolta az udvarokra is. Ezért közforgalmú megnyitásuk esetén, méretüknek megfelelően, gondoskodni kell a megfelelő számú utcabútor kihelyezéséről (pl. padok, székek).

Alkalmas az udvar utcabútorok kihelyezésére?

Abban az esetben, ha az udvarban nincsen semmilyen utcabútor, és méretei nem teszik lehetővé a kihelyezését, illetve átalakítása esetén sincs lehetőség legalább egy utcabútor kihelyezésre, akkor az udvar nem nyitható meg a gyalogosforgalom számára.

Rendelkezik az udvar egyéb funkcióval? (pl. szökőkút, játszótér)

A 2.3-as alfejezetben látható volt, hogy a sikeres közösségi terek mindig lehetőséget nyújtanak valamilyen tevékenység végezésére. Ugyanis ez vonzza oda az új látogatókat, és ösztönzi visszatérésre a régieket, valamint ennek köszönhetően válik különlegessé az adott közösségi tér. Mindezt igazolta a belső udvarok vizsgálata is, ahol a Hungária udvarban található játszótér különösen népszerű volt az oda betérő gyalogosok között (5.3.7-es alfejezet). Ezért a belső udvarnak, mértéinek megfelelően, rendelkeznie kell valamilyen egyéb funkcióval, pl. játszótérrel, szökőkúttal, stb.

Alkalmas az udvar egyéb funkció kihelyezésére? (pl. szökőkút, játszótér)

Amennyiben az udvarban nem található olyan funkció, ami lehetőséget nyújtana valamilyen tevékenység végezésre, és átalakítása után sincs lehetőség bármilyen egyéb funkciót (pl. szökőkút, játszótér, stb.) kihelyezni, akkor az udvar nem nyitható meg a gyalogosforgalom számára.

Rendelkezik az udvar növényzettel?

Az online felmérés eredményéből egyértelműen kiderült, az emberek számára különösen fontos, hogy egy közösségi tér rendelkezzen növényzettel (5.1.3-as alfejezet). Ezért a belső udvarok esetében is gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű növényzetről, vagy ha az udvar méretei lehetővé teszik, közösségi kert kialakításáról (2.5-ös alfejezet).

Alkalmas az udvar növény telepítésére?

Abban az esetben, ha a belső udvarban nem találhatók növények, és átalakítása után sincs lehetőség a telepítésükre, vagy esetleg közösségi kert létrehozásra, akkor az udvar nem nyitható meg a gyalogosforgalom számára.

148

Bezárható az udvar éjszakára?

Az online felmérésnél látható volt, hogy a megkérdezettek 19%-a nem támogatta a belső udvarok közforgalmú megnyitását (5.1.5-ös alfejezet). A legtöbben mindezt azzal indokolták, hogy a belső udvarral rendelkező épületek lakóit zavarná az így keletkezett gyalogos forgalom. Ahogyan azonban az udvarok vizsgálatánál szerepelt, a többségük bezárható éjszakára (5.3-as alfejezet). Ezért a belső udvarok közforgalmú megnyitásuk során gondoskodni kell éjszakai bezárhatóságukról is.

Bezárhatóvá tehető az udvar éjszakára?

Amennyiben a belső udvar nem zárható be éjszakára, és átalakítással sem lehet bezárhatóvá tenni, akkor udvar nem nyitható meg a gyalogosforgalom számára.

A folyamatábra kérdéseire adott igen válaszok esetén a belső udvar mindenesetben megnyitható a gyalogosforgalom számára. Ugyanakkor, ha bármelyik feltett kérdésre, a belső udvaron végzett szükséges vizsgálatok után is csak a nem válasz adható, akkor az nem nyitható meg a gyalogosforgalom számára.

6.1. ábra: A belső udvarok megnyitásának folyamatábrája149

150

In document Jóna László (Pldal 145-150)