• Nem Talált Eredményt

HOMOGÉNKATALITIKUS KARBONILEZÉSI REAKCIÓK VIZSGÁLATA NITROGÉNBÁZISOK JELENLÉTÉBEN

III. ÚJ TUDOMÁNYOS EREDMÉNYEK

1. Elsőként alkalmaztam szubsztituált hidrazinokat mint nukleofil reakciópartnereket homogénkatalitikus aminokarbonilezés során. Megállapítottam, hogy az általam vizsgált szteránvázas vegyületek (17-jód-, ill. 17-bróm-alkenil-, 3-enol-triflát- és 3-aril-triflát-származékok) szelektíven, melléktermék képződése nélkül karbonilezhetőek mono- és diszubsztituált hidrazinok jelenlétében egyszerű Pd-foszfin katalizátor rendszer alkalmazásával. A reakció során új szteránvázas hidrazidok keletkeztek. A termékeket izoláltam és analitikai módszerekkel (NMR, IR, MS) azonosítottam.

2. A hidrazinokarbonilezési reakciókban összehasonlítottam a hidrazin reagensek reakciókészségét és a reakció regioszelektivitására gyakorolt befolyását. Azt tapasztaltam, hogy ezeket a kapcsolódó funkciós csoportok száma, valamint azok sztérikus és elektronikus paraméterei együttesen határozzák meg:

(a) N,N-diszubsztituált hidrazinok (N,N-difenil-, N,N-dimetil-hidrazin) kizárólag a nem szubsztituált nitrogénatomon acilezhetőek. A megállapítás jelentősége abban rejlik, hogy az irodalmi hivatkozások alapján tercier aminok Pd-katalizátorok jelenlétében szolgáltathatnak karbonsavamidokat. A diszubsztituált vegyületek kisebb reakciókészséget mutattak, mint a monoszubsztituált származékok.

(b) Negatív rezonancia effektussal rendelkező szubsztituensek (fenil-, acetil-, benzoilcsoport) csökkentik a nukleofil erőt, ezáltal a nem szubsztituált nitrogén vesz részt a katalitikus reakcióban. Tapasztalataim alapján az előbb említett funkciós csoportok jelenléte

eredményezi a vegyület kis reakciókészségét. A szubsztituens nagy térigénye a hatást erősíti.

(c) A kis méretű, elektronküldő metilcsoport növeli a szubsztituált nitrogénatom nukleofil erejét. Ennek következményeként kitűnő szelektivitást és nagy reakciókészséget figyeltem meg.

3. Megállapítottam, hogy a vizsgált szteránvázas kiindulási vegyületek reakciókészségét döntő mértékben a távozó csoport minősége határozza meg, a szteránváz egyéb funkciós csoportjai kevéssé befolyásolják.

4. Vizsgálataim szerint monoalkil-, illetve monoaril-hidrazin reakciópartnerek alkalmazásakor diacilezés nem játszódik le. Két szteránvázat tartalmazó diacil-vegyületet csak két egymást követő homogénkatalitikus karbonilezési folyamaton keresztül, a reagensek mennyiségének megfelelő megválasztásával sikerült szintetizálnom.

5. A hidrazinokarbonilezési reakcióval előállított (N’-acetil-karbohidrazid) és 17-(N’-benzoil-karbohidrazid)-szteroidok intramolekuláris gyűrűzárási reakciója foszforil-(tri)klorid jelenlétében jó konverzióval játszódik le. A képződött 2'-metil- és 2'-fenil-1',3',4'-oxa-diazol-származékokat tisztán kinyertem és spektroszkópiai eljárásokkal (NMR, IR, MS) azonosítottam.

6. Az előbbi eljárás analógiájára megkíséreltem kéntartalmú reagensek alkalmazásával a 17-(N’-acetil-karbohidrazid)-származékokból a megfelelő 1’,3’,4’-tia-diazol előállítását. A várt termék mellett, konkurens reakcióban 2’-metil-1’,3’,4’-oxa-diazol képződését tapasztaltam.

(a) Difoszfor-pentaszulfid reagens jelenlétében N-etil-pirrolidon és xilol oldószerek, illetve ecetsav és p-toluol-szulfonsav segédanyag alkalmazásával az 1',3',4'-tia-diazol képződésének aránya növelhető (25%, 30%), azonban a reakcióelegyben nagyobb mennyiségben az 1',3',4'-oxa-diazol termék van jelen.

(b) Lawesson reagens hatására oldószerben az 1',3',4'-tia-diazol termék aránya tovább javítható (54 %).

(c) Megállapítottam, hogy Lawesson-reagens hozzáadásával, olvadékfázisú reakcióban mikrohullámú energiaközlés hatására a reakcióidő töredékére csökkenthető, a kívánt termék aránya tovább növelhető (65 %).

N

7. Az eddigiekben is alkalmazott szteránvázas kiindulási vegyületeket palládium katalizált karbonilezési reakcióban reagáltattam O-szubsztituált hidroxil-amin-származékokkal (O-trimetil-szilil-, O-benzil-, O-metil-hidroxil-amin). Az eljárás alkalmas új szteránvázas hidroxamátok hatékony és szelektív előállítására. A szintetizált, várhatóan kedvező biológiai aktivitással rendelkező vegyületek szerkezetét analitikai módszerekkel (NMR, IR, MS) vizsgáltam.

8. Összehasonlítottam a kiindulási vegyületek és a reagensek reakciókészségét a fent ismertetett előállítási reakcióban:

(a) Az O-szubsztituált hidroxil-amin-származékok reakciókészségét a kapcsolódó funkciós csoportok sztérikus és elektronikus effektusai együttesen határozzák meg.

(b) A szteránvázas vegyületek reaktivitása a távozó csoport jellegétől függ.

X = I, OTf R = SiMe3, CH2Ph, Me

9. Vizsgáltam az N-szubsztituált hidroxil-aminok (N-acetil-, N-t-butil-, N-metil-hidroxil-amin) és a kiindulási szteroidok reakcióit az előzőekben alkalmazott katalitikus körülmények között. A folyamat során a hidroxil-aminok N-acil- és O-acil- származékai keletkeztek különböző arányban. Módszert dolgoztam ki kromatográfiás úton történő elválasztásukra. Az izolált vegyületeket spektroszkópiai eljárások segítségével (NMR, IR, MS) azonosítottam.

10. A szelektivitást és a reakciókészséget a reagens oldaláról a kapcsolódó funkciós csoport paraméterei (sztérikus, elektronikus) közösen határozzák meg:

(a) Elektronküldő, kis térigényű funkciós csoportot tartalmazó N-szubsztituált hidroxil-amin (N-metil-hidroxil-amin) esetében a hidroxámsav képződése a kedvezményezett.

(b) Negatív rezonancia és/vagy nagy sztérikus effektussal rendelkező szubsztituensek (benzoil, t-butilcsoport) jelenlétében az O-acil-származék keletkezik nagyobb mennyiségben.

11. A kiindulási anyagok reakciókészségének vizsgálata alapján állítható, hogy a "jó távozó csoporttal" rendelkező jódszármazékok a legreaktívabbak. A triflátok reaktivitása kisebb, a bromidok nem lépnek reakcióba.

12. Megállapítottam, hogy a szubsztrátum szerkezete is hatással van a karbonilezési reakció regioszelektivitására.

(a) A laktám-gyűrűt tartalmazó szteroidok reakcióiban nagyobb szelektivitással az O-acil termék képződését tapasztaltam, ami lényegesen különbözik a többi vizsgált kiindulási szteránvázas vegyület reakcióiban észlelt szelektivitási viszonyoktól.

(b) Bizonyítottam, hogy az eltérő szelektivitás oka nem egy másik vegyület karboxamidocsoportjának esetleges koordinációja, hanem feltételezhetően a különböző funkciós csoportokat tartalmazó szteránvázas vegyületekre jellemző "long-range"-effektus.

13. Az alkalmazott oldószernek szintén meghatározó szerepe van a keletkezett termékek arányában. Dimetil-formamid oldószerben a szteránváz jellegétől függően szelektíven képződik az N-acil vagy O-acil-származék, azonban toluol oldószer

alkalmazásával a termékarány kiegyenlítődik. Az oldószer megfelelő megválasztásával sikerült mind az N-acil, mind az O-acil terméket jó hozammal előállítanom.

14. Az N-metil-hidroxil-amin jelenlétében lejátszódó karbonilezési reakciók szelektivitását tovább vizsgáltam. Az irodalomban tárgyalt klasszikus acilezési reakciókban tapasztaltakkal ellentétben, az a feltételezés kizárható a kísérletek alapján, hogy a szteroidok katalitikus reakciójában az O-acil-származék N-acil vegyületté alakul át.