• Nem Talált Eredményt

Class I UAV I UAV II UAV V UAV

4. ÖSSZEGZÉS

Zárásként tekintsük át még egyszer a feltárt problémákat az UAV operátorok kiválogatásával, kiképzésével és gyakoroltatásával kapcsolatban, és a problémák megszüntetésének lehetősé-geit. Mivel tárgyaltuk az eltérő vonatkoztatási rendszerek által generált nehézségeket, és a megjelenítési képességek határait, állítsuk szembe a konzolt ezekkel a problémákkal. Rend-szerint egy probléma igen nehezen vagy egyáltalán nem átugorható, de megkerülhető. A kon-zol ebben az állapotában is igen komoly lehetőségeket biztosít, a későbbiekben ezen lehetősé-gek köre csak bővülhet, az új verzióra történő felfejlesztéssel. Mind a szimulátor konzol, mind a rajta futó speciális szoftverek, mind pedig a kiegészítő multimédiás anyagok folyamatosan az igényeknek megfelelően fejleszthetők, így elkerülhető az eszköz gyors elavulása. Az a tény, hogy a létrehozott Szimulátor konzol igen költséghatékony, biztosítja a versenyképessé-get a nemzetközileg már ismert eszközzel szemben. Az alkalmazhatóság nem korlátozódik le a kiképzésre és a gyakorlásra, több egymástól független kutatási területen is egyaránt felhasz-nálható. A mobil konzol statikus változata, bármely oktatási és kutatási, vagy akár orvosi központ számára is hasznos lehet.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

A publikáció a TÁMOP 4.2.1.B 11/2/KMR-2011-0001 „Kritikus infrastruktúra védelmi kuta-tások„ pályázat keretében készült. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szo-ciális Alap társfinanszírozásával valósul meg

FELHASZNÁLT IRODALOM

[1] DOMJÁN KÁROLY: Az uav operátorok kiválogatásának és kiképzésének lehetőségei, mobil szimulátor konzolokkal Repüléstudományi Közlemények, Szolnok, 2013/2.

[2] National Geographic: Légi katasztrófák Airbus A320, Zuhanó népszerűség, 1988.06.26 [3] DOMJÁN KÁROLY: A szimulátorok kialakulásának szükségessége. Repüléstudományi

Közle-mények ISSN 1789-770X, Szolnok, 2005/2.

[4] DOMJÁN KÁROLY: Interaktív tananyag tanároknak, hallgatóknak egyaránt. Repüléstudományi Közlemények ISSN 1789-770X, Szolnok, 2011/3. .

[5] DOMJÁN KÁROLY: Multimédiás tansegédlet Mi-24D,V,P többcélú szállító harcihelikopter típu-sok fülkeismeret tananyag oktatásához. Repüléstudományi Közlemények ISSN 1789-770X, Szolnok, 2010/2.

141

A REZGÉSDIAGNOSZTIKA SZEREPE A DEBRECENI EGYETEM GÉ-PÉSZMÉRNÖKI KÉPZÉSÉBEN

ON THE ROLE OF VIBRATION DIAGNOSTICS IN THE MECHANICAL ENGINEERING PROGRAMME OF THE UNIVERSITY OF DEBRECEN

KOCSIS Imre

tanszékvezető főiskolai tanár Debreceni Egyetem Műszaki Kar

kocsisi@eng.unideb.hu

Kivonat: A Debreceni Egyetem Műszaki Karán több évtizedes hagyománya van az üzemeltető-karbantartó szak-irányon folyó képzésnek a gépészmérnöki szak keretében. A képzésben mindig fontos szerepe volt a korszerű diagnosztikai módszerek oktatásának, a tananyag folyamatos fejlesztésének, és új eszközök beszerzésének. A vizsgálati módszerek között kiemelkedően fontos szerepe van a rezgésanalízisnek, mint az állapotfüggő karban-tartás egyik meghatározó eszközének. Az utóbbi évek során számos rezgésdiagnosztikai eszköz került beszerzés-re, melyek megalapozzák a gyakorlati képzést és a kutatást ezen a területen. Az oktatás mellett több ipari válla-latnál (Debreceni Vízmű, TEVA, FAG) folytak vizsgálatok, melyek eredményei szakdolgozatokban, illetve TDK dolgozatokban jelentek meg. A rezgésdiagnosztika oktatását támogató elméleti és gyakorlati anyagok fejlesztése mellett konkrét ipari berendezésekre, gépészeti rendszerekre vonatkozóan további hatékony rezgésdiagnosztikai eljárások kidolgozását tervezzük.

Kulcsszavak: diagnosztika, rezgésdiagnosztika, lökésimpulzus módszer

Abstract: The specialization Maintenance Engineering & Operations in the framework of the Mechanical Engineering training programme has a tradition going back several decades at Faculty of Engineering University of Debrecen. During this period the curriculum and the training materials of the Diagnostics course were continuously renewed and up-to-date measuring systems were used. Vibration diagnostics as a basic tool of condition based maintenance has a central role among the diagnostic methods. Training and research in this field is based on measuring devices installed during the previous years. These measuring systems are used in industrial investigations at several companies in Debrecen (e.g. Debreceni Vízmű, TEVA, FAG) as well, and the results are published in theses. We are planning to prepare new learning materials and to develop effective industrial vibration diagnostic methods.

Keywords: diagnostics, vibration diagnostics, shock pulse method

1. BEVEZETÉS

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán folyó gépészmérnöki képzésben kezdettől fogva hang-súlyosan szerepel az üzemfenntartás és a karbantartás témakör, az üzemeltető-karbantartó szakirányon ezek a legfontosabb tárgyak között vannak. Az állapotfüggő karbantartást meg-alapozó diagnosztikai módszerek oktatása sokáig az üzemfenntartás tárgyon belül valósult meg, az utóbbi években azonban önálló tárgyként szerepel. Műszaki Kar Diagnosztika labora-tóriumában megtalálhatók a korszerű gépészti diagnosztika eszközei, ezek között fontos sze-repet kapnak a rezgésdiagnosztikai eszközök.

A rezgésdiagnosztikai vizsgálatokat egyrészt az SPM Instruments által kifejlesztett ipari mérőeszközökkel: SPM VibChecker, SPM BearingChecker és mérőrendszerrel: Leonova Infinity–Condmaster Nova (1. ábra), másrészt NI myDAQ adatgyűjtő kártyákkal és a LabView és MatLab feldolgozó programokkal folynak (2. ábra). Egyes vizsgálatok a Környe-zet- és Vegyészmérnöki Tanszék tulajdonában lévő Soundbook zaj-és rezgésmérő rendszerrel történtek [1], [2].

142

1. ábra. Rezgésdiagnosztikai mérőeszközök a DE MK Diagnosztika Laboratóriumban. Bal oldalon felül: VibChecker, bal oldalon alul: BearingChecker, jobb oldalon: Leonova Infinity

2. ábra. NI myDAQ adatgyűjtő kártya

3. ábra. SoundBook akusztikai és rezgésmérő rendszer

Az SPM VibChecker kézi mérőkészülék alkalmas az ISO 2372:1974 és az ISO 10816-1:1995 szabványok szerinti minősítésre, illetve a rezgésmérésen alapuló kiegyensúlyozási és

143

egyéb eljárások megvalósítására. Az SPM Leonova Infinity–Condmaster Nova ipari mérő-rendszer egyaránt alkalmas a rezgésmérésen és a lökésimpulzus (shock pulse) mérésén alapu-ló kiértékelésekre. Az SPM méréstechnoalapu-lógia a csapágyakból jövő (a csapágy közvetlen kö-zelében, lehetőleg a csapágyház terhelt zónájában mért) impulzusszerű jelek érzékelésén és e jelek feldolgozásán alapul (4. ábra, 5. ábra). Hatékonyságát az érzékenysége és a kifinomult feldolgozó algoritmusai biztosítják. A csapágyak, fogaskerekek állapotát (felületek, fogak állapota, kenés), de más olyan beállítási vagy elhasználódás okozta hibákat is, melyek csak igen kis energiájú rezgéseket keltenek, gyakorlatilag csak a lökésimpulzusokon keresztül le-het érzékelni, mivel a nagy energiájú rezgéskomponensek „elnyomják” ezeket a – sokszor nagyságrendekkel kisebb energiájú – hibakomponenseket.

4. ábra. A lökésimpulzus detektálása a 32kHz-re hangolt érzékelővel [13]

5. ábra. A csapágyház terhelt zónája [13]

Az NI adatgyűjtő kártyával nyert adatok közvetlen elemzése a LabView és a MatLab prog-ramokkal elsősorban a rezgésdiagnosztika hátterét jelentő Fourier elmélet és a digitális jelfel-dolgozás tanulmányozását és megértését szolgálják az oktatásban. Az egyedi fejlesztésű LabView és MatLab programokat elsősorban a témakör iránt mélyebben érdeklődő, ezekben a környezetekben való programozásban jártas hallgatók körében jár nagy haszonnal. A jelek közvetlen feldolgozása a gépészeti rezgésdiagnosztikát a jelfeldolgozás tág témakörében he-lyezi el, ami az ismeretek általánosítását megkönnyíti.

Az ipari vállalatoknál végzett gyakorlatokon az SPM Leonova Infinity–Condmaster Nova ipari mérőrendszer használható eredményesen. Az [1]–[12] munkák mindegyike ennek

alkal-144 mazásán alapul.

Az alábbiakban ismertetjük néhány jellegzetes vizsgálat célját és eredményét. A vizs-gálatok eredménye szakdolgozatokban, diplomatervekben, TDK dolgozatokban, valamint konferencia előadásokban és cikkekben jelet meg.