• Nem Talált Eredményt

F Énznı azokot., ink minek nıánnn n Rznzszıëny vnııást ızõveueız

In document ff Mikes (Pldal 160-166)

volna. annak ellene mondanak,66°

10

15

4. Articulus

Az Anya szenttegy háznak szenttséges voltárol.

K. Az Anyaszent egy ház szenté?

F. Igen is szent, azt mondgya szent pál. hogy a kristus ugy szerette az anyaszent egyházat, hogy önnön magát. adta érette. hogy azt meg 25 szentelné., meg tisztitván aviznek feredöjével. az igének általa., hog_\

tenné az anyaszent egy házat dicsöségesé. melyben ne lenne makulzı avagy sömörgözés, vagy valami efl`éle. hanem szent lenne., és meg fedhetetlen. ephes. 5. 25. 26. 27.

666 elött., (it még héja van) mind addig valamég meg nem tér tellyeségel az Istenhez [A törölt beírás késöbbi; a törléssel egyidejűleg beírt szöveget részben a törlés fölé, részben alá írta.]

666 a (hittöl)hitt tagadok.

666 [A latin utalás késöbbi beírásnak látszik;] donatis. (Cap 16.) [kissé távolabbz] (it)

66° kik (el) az igazán

66° [Alatta késöbbi beírás: it (k) egy kérdes héja]

07

080

Ti pediglen választott nemzett. királyi papság, szent nemzettség. meg váltott népek vagytok., mondgya szent péter.66° 1 petr. 2. 9.

K A földön lévö anyaszent egyházrol, vagy a menyben lévö anya-szent egy házrol661 kelle érteni az írásnak ezeket a szavait.?

5 [116a:] F. Mind egyikéröl, mind a másikárol. a szenttség e földön kezdödöt. és tekélletesé lett menyben. az anyaszent egy ház azért szent menyben, mert ugyan az is volt eföldön, ugyan a eföldön is66Z tisztitta-tot és szenteltetett meg a kristus által.

K. Miben szent az anyaszent egy ház?

10 F. 1. Abban. hogy afeje, a kristus Jésus szent. és minden szenttség-nek kut feje.

2. Az anyaszent egy ház tanítása szent. és míndenkoron az is lészen.

tsak ugyan az Ö társaságában666 vannak szentek nintsen üdveség az anyaszent egy házon kívü1.664

15 K. Miért mondod hogy az anya szent egy háznak tanítása szent.?

F Mert az anyaszent egy ház. csak azt a tiszta tudományt tanittya hitt ágazatul. mellyet vett a kristustol az apostolok által.

2. Az. anyaszent egy háznak tudománya. a kristus szavaibol álván., meg szenteli azokot kik azt követik.

20 K. Honnét tudgyuk mi azt: hogy az anyaszent egy ház csak azokot a hitt ágazatokat tanittya. a mellyeket vett a kristustol az apostolok által.?

F két modgya vagyon annak hogy azt meg lehessen üsmémi, az elsö csak a tudosokat illeti. de a másodikát. minden meg értheti.

25 K. Mellyik az az elsö modgya?666 [1l6b:|

F. A hogy. meg kel visgálni az anyaszent egy háznak mindenik hitt ágazatit a szent irásbol. és a tráditiobol., mivel ezen a két Ösvenyen jutottak hozánk az apostoloknak tanítási. meg fogjuk mondani ezután.

a midön a hitröl fogunk szollani., mi formában lehet a traditio oly 30 bizonyos útt. hogy abbol meg lehessen üsmémi, ha az anyaszent egy

ház tanítása. az apostoloktol jötté.

K Miért mondod hogy csak a tudosok visgalhattyák meg az anya-szent egy háznak mindenik hitt ágazatit a anya-szent irásbol, és a tráditiobol?

F. Ezt ki ki által láthattya csak visgállya meg magát., mert ugyan 35 is. az együgyüek, és atudatlanok, mi képpen visgálhatnák. az ollyan

16° pzıën [Éı<zzzıınızn.]

661 egy házrol [e-h-ból javítva.]

66Z is [Utólagos beírás a sorközbe.]

666 társaságában [Elsö a - á-ból javítva az ékezet áthúzásávaI.]

664 nintsen üdveség az anyaszent egy házon kiviil. [Utólagos beírás a sor alatt.]

666 [A lap alján tollpróbaszerü tollvonások.]

hoszas, és nehéz666 dolgokot. de ha meg visgálhatnák. együgyüek. és tudatlanok volnánaké? azok kik azt tartották, hogy ki kia hívek közí.il.

tartozik az illyet meg visgálni, lehetetlen dolgot akartak fel állítani, amint magok is végtire által látták. mind ezekröl bövebben fogunk szollani

K Mellyik a második modgya hogy meg lehessen üsmérrıi. ha az anyaszent egy ház tanítása. meg edgyeziké. az apostolokéval.?

F Tsak arra kel figyelmezni hogy mit ígér a kristus az anyaszent egyháznak., meg láttyuk hogy azok az igeretek világosak.

K. Mit ígért a kristus Anyaszent egy házának.?

F. 1. hogy mindenkor a szent lélektöl vezéreltetnék.

2. hogy mindenkor. véle lenne világ végezetíig. |ll7a:| hogy meg nc engedgye a tévelygésben esni., ezek az ígéretek vílágosak, ugy mint.

Én pedig kérem az Atyámot, és más vigasztalot küld néktek. mondgya a kristus. hogy veletek maradgyon mind örökké. az igazságnak lelkét, u kit a világ bé nem vehett. mert nem láttya ötet. és nem üsméri. ti pedig meg666 üsmeritek ötet. mert bennetek fog lakozni. és maradni; joan. 14.

16.

Midön pedig el jö az igazságnak lelke., minden igazságra. oktaı benneteket. mondgya a kristus. joan 16. I3.

A kristus az igazságnak lelkét igéri az anyaszent egyhaznak., hogy örökösön véle legyen, soha atévelygésben nem fog hát esni.

Te vagy péter, mondgya a kristus. (az az kö szikla. ). és erre u kösziklára épittem fel az én anyaszent egy házamot és a pokolnak kapui.

(az az hatalmasi). nem vesznek azon diadalmat. matth. 16. 18.

Tellyes666 hatalom. adatot nékem. mondgya a kristus. a menyben. és a földön. azért tanittsatok minden népeket, meg keresztelvén. öket. a:

Atyának., Fiunak és szent léleknek nevében. és imé veletek vagyok minden napon világ végezetéig. matth. 28. 18. 19. 20.

Ezekre a szavaira a kristusnak igen kel tehat figyelmeznünk, meg láttyuk ezekböl. elöször. hogy az anya szent egy háznak mindenkor kel fent állani, és hogy soha az ördög azt el nem ronthattya. se tévelygésben nem ejtheti. mivel ha az anyaszent egy ház oda lenne. vagy ha hitét meg-66°|ll7b:| változtatná, ugy nyilvánságosan ki tettzenék. hogy ıı pokolnak kapui diadalmat vettek rajta.

Meg láttyuk6°° ezekböl másodszor; hogy a kristus ugy tekéntetí

666 néhez. [Ekezethiba.]

666 meg [Beszúrás.]

666 (Minden) Tellyes

66° [A lap alján beírás: meg tolok és tollpróbaszerü vonások.]

66° [Az új bekezdés elé egy X jelet tett a szerzö.]

082

az6°1 apostolival. az anyaszent egy házra66Z világ végiig valo gond viselésit.,6°6 mint minden hatoságának erejét, mindenkor véle is lészen.

soha el sem hadgya. Én veletek vagyok, a kinek minden hatalom adatot. a földön. és menyben., minden napon.,6°4 nem kel attol félni, hogy légyen. csak egy nap. csak egy szem pillantás, a melyben el ne mondhassam hogy"'65 veletek vagyok világ végezetig.

Ez az ígéret. nem csak az apostolokot tekéntette tehát. hanem mind azokot kik hellyekben következtenek, világ végiig. ezen ígéret szerént.

lészen tehát mind világ végi-ig egy ollyan6°6 anyaszent egyház. a ki tanyitani.6°6 keresztelni. fóg. aki fent fog maradni. és akit segitteni fogja a kristus. és soha egy szem pillantásig6°6 el nem hadgya, minden hato lévén.. bé is töltheti ígéretét.

K Ezek az ígéretek meg bizonyittyáké. világosan. hogy az anyaszent egy ház tanítása edgy az apostolok tanitásával?

F Igen is meg. hogy ha6°° a szent lélek vezéreli az anyaszent egy házat, hogy ha a pokol soha rajta gyözedelmet nem vehet., hogy ha a kristus ígérete szerént. mindenkor véle lészen., ezekböl következik te-hát. hogy a szenttségek mindenkor szentül fognak ki szolgáltatni. az anyaszent egyházban. hogy az igazság tisztasága] prédikáltatik. tehát mindenkor azt is fogja tanyitaní, a mit az apostolok tanitottak

K Nem következhetiké ebböl, hogy nincsen senki is6°° [118a:] az Anyaszent egy házban; a ki roszul osztogathassa ki a szenttségeket. se hogy roszat prédíkálhasson.?

F Eppen nem következhetik. mivel ezek az ígéretek. közönségesen az egész Anyaszent egyházat tekéntik, és nem különösön annak tagjait.

mindenkor voltanak, és lesznek ollyanok., kik azon igyekeznek. hogy az anyaszent egyházban vétkes. és rendeletlen tanításokot vigyenek bé.,

661 az [Beszúrás a szóközbe, kissé magasabban.]

662 egy házra [z-r-böl javítva.]

666 gond(d) [?] viselésít., mint [mindböl javítva.] minden hatoságá-nak

66'4 napon., (m) nem kel [kel - beszúrás.]

666 hogy (nem) veletek [(nem) - beszúrás;] (nem) vagyok [törlés a sor elötti margón.]

666 ollyan [v-l-böl javítva.]

666 tanyitani (fog.) keresztelni. fóg.

666 pillantásig [s (hosszú j) g-böl javítva.]

66° hogy ha (azt el) a szent lélek vezéreli [r-l-böl javítva.]

6°° [A lap alján tollpróbaszerü vonások és Örszók: az anyaszentegy-házban.]

de mindenkor kárhoztattak,6°1 Condemnáltattak. és kárhoztatni Con-demnáltatni is fognak, különösön egy ember. meg csalhattya magát. a szenttségek ki szolgáltatásában. és a tanitásban. de együt az egész.

anyaszent egy ház az Ö6°Z végezésiben.,. és a szenttségek ki szolgáltatá-sának.. rend szabásában., meg nem csalhattya magát. mert a kristus maga. és az Ö szent6°6 lelke. az igazságnak lelke., cselekeszi6°4 azokot a végezéseket., és adgya azokot a rendeket, azéıt is mondgya szent pál.

hogy az anyaszent egy ház oszlopa, és erös támasza az igazságnak, 1 tim. 3. 15. el lehet tehát mondani valoságal; hogy a szenttségek mindenkor szentül szolgáltattak ki az anyaszent egy házban, és abban mindenkor az igazságot fogják tanyittani. 1 tim. 3. 15.6°6

K. Az anyaszent egy háznak tanítása szenteké tészi tehát azokot, kik azt kÖvetik.?

F. Igen is. mivel, az6°6 anyaszent egy ház azt tanyittya6°6 |ll8b:| a mit a kristus tanitot., és soha nem is tanithat azzal ellenkezöt. máskép-pen nem is lehet szenté lenni. hanem ha6°6 hiszik, és követik ezeket az igazságokot.

K. Miért mondád hogy csak az anyaszent egyház társaságában vannak a szentek?

F Mert az anyaszent egyházon kivül nincsen üdveség. mind azok kik azon kivül halnak meg. el vesznek., valamint hogy el vesztének az özön viz által. mind azok, kik a bárkában nem voltanak. s. Cypr. libr. de6°°

unitate eccle. s. hiero. epist 57..

Magyarázat

Hogy erre a kérdésre. meg lehesen világosabban felelni. és meg mutatni61° az igazságot., szükséges különösön meg visgálni. hogy mit hívnak. az anyaszent egy házon kivül lenni.

Az anyaszent egy házon kivül vagyon. valaki, vagy azért hogy soha

661 kárhoztattak, Condemnáltattak. [kárhoztattak, - beírás Con-demnáltattak. f`öIé;] és kárhoztatni Condemnáltatni [kárhoztatni - ké-söbbi beírás Condemnáltatni fölé.]

°°Z az ö végezésiben.,. [ö-v-böl javítva.]

szent [n-t-böl javítva.]

cselekeszi azokot [c-a-ból javítva.]

[Utána késöbbi beírás: kérdés héja.]

az (al) anyaszent

[A lap alján tollpróbaszerü tollvonások.]

ha ([)hiszik, 6°6 de (n) unitate

61° meg mutatni (annak) az igazságot.,

003

084

abban nem volt. vagy azért. hogy azt szán szándéka! el hagyta, vagy azért hogy onnét ki üzetet.

Csak egyedül akereszttségnek szenttsége által. lehet az anyaszent egyháznak tagjává lenni, amint mar ezt meg mondottuk. a kristus azt 5 világosan tanittya., hogy a kik meg nem keresztelkednek. menyekben nem mennek., ez igy lévén., nem üdvezülhetnek hát azok. kik az anya-szent egy ház társaságában nincsenek joan. 3. 5..

Az eretnekek. scysmathicusok. és a611 hitt tagadok el hadgyák szán szandékal az anyaszent egy hazat., és különös társaságot csinalnak., 10 szent pál azt mondgya hogy61Z |ll9ıı:| Az Eretnektöl.616 egy vagy két intés után távozál el. tudván. hogy aki efléle. elfordult. és vétkezik. holot az ö tulajdon itéletivel kárhoztatott. tit. 3. 10. ll.

Ezek a szavai szent pálnak. mint ha csak az614 meg átalkodot eretnekeket tekintené, de lehet azokot. közönségesen a scysmathicusok-15 ra, és a hitt tagadokra is érteni. mert micsoda ókból nem akaıjja az apostol hogy egy eretnekel társalkodgyanak, hanem abbol; hogy egy ollyan eretnek, aki meg átalkodot tévelygésében., és meg veti az anya-szent egyház616 intésit, a maga fel támadásával., ítéletet tészen az anyaszent egy ház ellen., holot az ollyan itélettel, magát kárhoztattya, 20 mert mint hogy a kristus azt ígérte, hogy mindenkor az anyaszent cgyházal lészen. és azt616 szüntelen fogja segitteni az igazságnak lelké-vel. azért aki az anyaszent egy ház ellen támad, az a kristust vádollya azzal., hogy az igéretit bé nem töltötte. nem is okoza anyira az anya-szent egy házat. mint magát a kristust., a ki annak feje., fö papja. és 25 vezére., a ki pedíg616 a kristust ítéli. a, magát kárhoztattya. a maga

itéletivel. szent pál szerént.

A scysmathicusok, és a hitt tagadok., ugy valamint az eretnekek. az anyaszent egyház ellen támadnak., mivel edgyike. mind a másika. aztot kárhoztattyák, és6' 6 szabad akaratbol válnak el társaságátol., tehát ök 30 magokot kárhoztattyák. amagok íteletível, ebböl következik, hogy ökk

611 a (hittöl) hitt tagadok el hadgyák [el - utólagos beírás a sor elötti margón.] (el) szán szandékal

616 hogy (az) [I l9a:] Az [Az-sor elötti margóra irva.]

616 Eretnektöl. [E-e-böl javítva.]

614 az (eretneket) meg átalkodot eretnekeket tekintené, de lehet (kozons) azokot. közönségesen

616 [Sor végén;] egyház- [új sor elejénz] ház intésit, 616 azt (minden) szüntelen

616 pedig [pedíkböl javitvall 616 és (szan) szabad akaratbol

az üdveség uttyán kivül vannak., szent judás apostol61° testi emberek-nek nevezi az ollyanokot., kik ma-6Z°|119b:|goktol meg válnak, az anyaszent egy ház társaságátol., hi sunt qui segregant. semetipsos anima-les., spiritum non habentes. ...hos6Z1 arguitejudicatos. s. jud. vers: 19.

Az is bizonyos hogy az exeommunicátusok az üdveség uttyán kivül vannak., mivel az anyaszent egy ház. csak azokot excommunikállya a kik vétkekért. és engedetlenségekért. meg érdemlik ezt a büntetést., az6ZZ szent irás pedig azt mondgya, hogy azok. kik az anyaszent egyház pásztorinak nem engedelmeskednek, az Istennek engedetlenkednek qui vas spernit. me spemit.6Z6 luk. 10. 15. és azokot ugy kel tekénteni mint a6Z4 pogányokot. matth 18. 17

tehát. az excommunicatusok, az eretnekek, a scysmathicusok, és a hitt tagadok, az üdveség uttyán kívül vannak, mind ezek meg is bizo-nyittyák,6Z6 hogy az anyaszent egy házon kivül.. nincsen üdveség. s.

Cypr. libr666 de unitate Eccle. s. aug.6Z6 libr. de unitate eccle.

K. Mind azok. kik az anyaszent egy házban vannak. szenteké?

F mindnyájan a szenttségre hivattak. de nem mindnyájan szentek.

sokan vannak ahivatalosak. mondgya a kristus. de kevesen aválasztot-tak., sokan vannak kik meg gyalázák. hivataloságoknak szenttséget.

rosz élettyekel, a földön lévö anyaszent egyház., konkolybol. és jó magbol áll. a jókbol. és a gonoszokbol., élö, és meg holt tagokbol. ezek az utolsok többen vannak. az elsöknél, de azt el mondhatní,: hogy az anyaszent egy házon kivül. nincsen se szenttség. se üdveség. |l20a:|

K. Nem Ieheté az anyaszent egyháznak tulajdonittani. az Ö fiainak meg romlásokot, fö képpen a pásztorokét: és azt mondani, hogy meg romlot az anyaszent egy ház., a midön valamely pásztor bottránkoztato életet éll?

F. tellyeségel nem lehet,, mert egyröl nem lehet itélni az egész anya-szent egyházat., mivel anya-szent pál a maga idejéröl valo pásztorokrol szolván. panaszolkodot irántok hogy csak a magok hasznokot keresik.

61° apostol (az) [Törlés a sor végén;] (illyeneket) testi [törlés a sor elején.]

6Z° [A lap alján töredékes beírások: Utty A meg atalkok m Kovet kov 30 20 köv Tamad ma és próbaszerü tollvonások.]

6Z1 hos (jud) arguite judicatos.

6ZZ az (any) szent irás

°==~ spzrniı. (ki) luk. ıo. ıs.

~21 n [Beszúrás.]

666 meg is bizonyittyák, (az) hogy az anyaszent

In document ff Mikes (Pldal 160-166)