• Nem Talált Eredményt

135137 135137 A M T A . A : 1840

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Ossza meg "135137 135137 A M T A . A : 1840"

Copied!
136
0
0

Teljes szövegt

(1)

135

(2)

137

CVIII. kötet – Új folyam, XLVII. kötet, 2002/1. szám Fôszerkesztô:

CSÁNYI VILMOS

E szám vendégszerkesztôje:

PLÉH CSABA

Vezetô szerkesztô:

SZENTGYÖRGYI ZSUZSA

Olvasószerkesztô:

ELEK LÁSZLÓ

Szerkesztôbizottság:

ÁDÁM GYÖRGY, BENCZE GYULA, CZELNAI RUDOLF, CSÁSZÁR ÁKOS, ENYEDI GYÖRGY, KOVÁCS FERENC, KÖPECZI BÉLA, LUDASSY MÁRIA, NIEDERHAUSER EMIL,

SOLYMOSI FRIGYES, SPÄT ANDRÁS, SZENTES TAMÁS, VÁMOS TIBOR

A lapot készítették:

CSATÓ ÉVA, GAZDAG KÁLMÁNNÉ, HALMOS TAMÁS, MATSKÁSI ISTVÁN, PERECZ LÁSZLÓ, SPERLÁGH SÁNDOR, SZABADOS LÁSZLÓ, F. TÓTH TIBOR

Lapterv, tipográfia:

MAKOVECZ BENJAMIN

Szerkesztôség:

1051 Budapest, Nádor utca 7. • Telefon/fax: 3179-524 matud@helka.iif.hu • www.matud.iif.hu • www.mta.hu Kiadja az Akaprint Kft. • 1115 Bp. Bártfai u. 65

Tel: 2067-975 • akaprint@matavnet.hu

Elôfizethetô a FOK-TA Bt. címén (1134 Budapest, Gidófalvy L. u. 21.);

a Posta hírlapüzleteiben, az MP Rt. Hírlapelôfizetési és Elektronikus Posta Igazgatóságánál (HELP) 1846 Budapest, Pf. 863,

valamint a folyóirat kiadójánál: Akaprint Kft. 1115 Bp. Bártfai u.65 Elôfizetési díj egy évre: 5 376 Ft

Terjeszti a Magyar Posta és alternatív terjesztôk Kapható az ország igényes könyvesboltjaiban

(3)

1

TARTALOM

Evolúciós pszichológia

Pléh Csaba: A lélek darwinistái (elôszó) ……… 3

Elméleti megközelítések Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia: új szemlélet a viselkedéstudományokban ……… 8

Nemes László és Molnár Péter: Evolúciós pszichológia: új szintézis (?) ……… 20

Kampis György: A gondolkodó test ……… 33

Szathmáry Eörs: Az emberi nyelvkészség eredete és a „nyelvi amõba” ………… 42

Kísérleti munkák és alkalmazások Kovács Ilona: Tudja-e a látórendszer a fizikát? ……… 51

Csibra Gergely és Gergely György: A naiv tudatelmélet az evolúciós lélektan szempontjából ……… 56

Gyõri Miklós: Az emberi kognitív rendszer szervezõdése és az autizmus: evolúciós perspektívák ……… 64

Péley Bernadette: Az elbeszélés szerepe az én (self) evolúciójában ……… 71

Hernádi Pál: Irodalom és evolúció ……… 78

Összesített irodalomjegyzék……… 85

Evolutionary Psychology (abstract)……… 95

Tudománypolitika Nyiri Lajos: Vitorlázunk, vitorlázgatunk – Az EU K+F keretprogramjában való magyar részvétel tapasztalatai és tanulságai ……… 96

Új levelezô tagok Galavics Géza ……… 113

Joó Ferenc……… 114

Kádár Béla……… 115

Kertész János………117

Tulassay Tivadar ……… 118

Vécsei László……… 119

Megemlékezés Kiss Dezsô (Berényi Dénes) ……… 121

Pach Zsigmond Pál (Berend T. Iván)……… 123

Könyvszemle Csányi Vilmos: Van ott valaki? (Pléh Csaba) ……… 125

Pléh Cs., Csányi V. és Bereczkei T. (szerk.): Lélek és evolúció. (Gervain Judit)…… 126

Pályázati felhívás………130 MELLÉKLET: A 2001-ES ÉV ÖSSZESÍTETT TARTALOMJEGYZÉKE

(4)

2

Evolúciós pszichológia

Vendégszerkesztô: PLÉH CSABA

(5)

3

„Ha mindannyian darwinisták vagyunk, mi ez az egész felhajtás?”

Symonsnak (1987) ezt az evolúció visel- kedéses alkalmazására született nevezetes mondását a lélektanra is alkalmazhatjuk.

Tematikus számunk a mai evolúciós pszi- chológia kérdéskörét s hazai eredményeit körbejárva mutatja be, milyen sokfélekép- pen lehetünk darwinisták. Az utóbbi másfél évtizedben jelszószerûen erõre kapott evolú- ciós pszichológia, mint Nemes és Molnár valamint Bereczkei írásai is világosan elem- zik, két értelmezést enged meg. Az egyik a Buss valamint Cosmides és Tooby ma már magyarul is olvasható (in Pléh, Csányi és Bereczkei, 2001), programadó írásaiban megfogalmazódott sajátos iskola szemlélete.

Ez az evolúciós pszichológiai iskola (EP) abban az értelemben partikuláris, hogy egy sajátos Darwin-olvasat és a mai, komputációs, gépies illetve algoritmikus felfogás házas- sága. Pars pro toto módon úgy lép fel, mintha az egyetlen lehetséges darwiniánus pszicho- lógia lenne. A másik értelmezés viszont ma- gának a darwini üzenetnek az elõtérbe állí- tása, „bármilyen” olvasatban, a pszichológia bármely területén. Ez mind történetileg, mind keresztmetszetileg nagyvonalúbb szemlélet. Folyamatosságot teremt a pszi- chológiában már sokszor megfogalmazott darwinista nézetek, például a XIX. század végének funkcionalizmusa, a közel másfél százados hagyományú összehasonlító lélek- tan és korunk evolúciós felfogása között. Az eltérés az évtizedekkel ezelõttihez képest nem a kérdésekben van (már 120 éve is kérdeztük, hogy gondolkodnak-e az állatok),

hanem a nagyobb adatbázisban s a finomabb módszerekben. A tágabban vett evolúciós szemlélet pszichológiai újrafogalmazásainak sokat használt az ember belsõ világának pon- tosabb megértése a kognitív pszichológia révén (jobban tudjuk, mit is kell magyaráz- nunk), a humán etológia részletes kibonta- kozása (Csányi, 1999), de a szociobiológiával kapcsolatos viták is, mint erre válogatásunk több dolgozata is rámutat. A különbségek szociobiológia és evolúciós pszichológia kö- zött nem olyan triviálisak, mint néha érezte- tik. Az új szemlélet a belsõ világ (a pszicholó- giai proximális szint, Bereczkei) beemelését jelenti, s a kísérleti pszichológia eljárásainak s eredményeinek komolyan vételét, ami a pszichológusok számára, talán megenged- hetõ hiúságból, igencsak fontos.

Az evolúciós szemlélet tekintetében a magyar pszichológiának nagy elméleti és kísérletezõ hagyománya van. Harkai Schiller Pál (1940) a harmincas-negyvenes években az evolúciós viták egyik központi kérdése, az állati viselkedés „teleológiája” és az embe- ri célirányultság megfeleléseit kereste, ami- nek kerülõutas kísérleteiben alkalmazását is nyújtotta (l. Marton, 1994 elemzését). Kar- dos Lajos (1988) pedig a rágcsálók tájékozó- dása, életmódja és emlékezeti rendszerei- nek kapcsolatát tárta fel három évtizedes kí- sérletezéssel. Marton L. Magda (1970, 2000) a fõemlõsök testvázlatának az Én-fejlõdés alakulásában betöltött szerepérõl alakított ki kísérletileg megalapozott, s máig releváns koncepciót.

Szerzõink egy része – Nemes és Molnár, Bereczkei – tulajdonképpen ezt a folytonos-

A LÉLEK DARWINISTÁI • ELÔSZÓ

Pléh Csaba

az MTA levelezõ tagja, e. tanár, BME és SzTE, pleh@itm.bme.hu

(6)

4

ság-igényt feszegeti, mikor szemben az EP parokializmusával, valójában összehasonlító lélektanná alakítaná az evolúciós pszicholó- giát. Az EP-nek azonban nem hiányossága az emberközpontúság, nem szûklátókörû- ségbõl foglalkozik kitüntetetten az emberrel.

Inkább azért, mert a humán pszichológia kér- déseire keresi a választ (miért vagyunk félté- kenyek, hogyan látunk színeket, miért van annyiféle nyelv, mi a temperamentum sze- repe stb.). Kovács Ilona az észlelés és az állati emlékezet közötti szervezõdési homológiák- ra rámutatva ezt a hagyományt követi. A kétféle élmény, illetve az egy helyre két tárgy lokalizálásnak lehetetlen helyzeteit ke- rülné az emlõs idegrendszer. Ez a hasonlóság a folytonosságot is mutatja a hagyományos összehasonlító kérdésfeltevés és a mai evo- lúciós pszichológiai kutatások között.

A pszichológia több központi elméleti kérdése új megvilágításban kerül elõtérbe az evolúciós pszichológiáról itt bemutatott tanulmányokban. Nézzünk meg néhányat!

A lélek építménye. Az EP, mint Nemes és Molnár, valamint Kampis igen kritikusan rámutatnak, a lelki berendezés „svájci bicska”

modelljébõl indul ki. Radikálisan moduláris felfogás ez, amely az emberi elmét számta- lan, egymástól függetlenül keletkezett s füg- getlen mûködésû adaptáció összességeként képzeli el. Koncepcionális és kísérleti alapo- kon is számos kritika éri ezt a felfogást. Még a modern modularitás koncepció kialakítója, Fodor (2000) is azt hangsúlyozza új könyvé- ben, hogy meg kell tartanunk a specializált és az általános célú megoldó rendszerek ket- tõsségét. Az ER radikális moduláris felfogása azonban túl könnyû préda. Nem szabad felednünk, hogy miközben fogalmilag és fejlõdésfelfogásként is sok hibája van (l. errõl Karmiloff-Smith, 1996), ugyanakkor a kutatás szociológiáját tekintve éppen a mo- duláris felfogás bizonyul húsz éve termé- kenynek. Ennek a lelket felszabdaló, a meg-

ismerési eszközöket veleszületettnek tekin- tõ felfogásnak köszönhetjük mindazt, amit például a csecsemõ okosságáról vagy a nyel- vi megértés folyamatáról tudunk. A kísérleti kritikusok azért lépnek pályára a plaszticitást és a rendszerek közti áthallást hirdetve (pl.

Elman és mások, 1996), mert valaki már megfogalmazta és empirikusan alátámasz- totta az együgyû moduláris felfogást. A ne- hezen tartható radikális koncepció termé- keny intellektuális iránytûnek bizonyult.

A társas mozzanatok kitüntetett jelen- tõségûek az emberi gondolkodás sajátos architektúrájának keresésében. Nicholas Humphrey (1976) nevezetes dolgozata óta a biológiai ihletésû pszichológiában is elõ- térben áll, hogy a fõemlõsök, és különösen az ember értelme elsõdlegesen szociális nyomásokra kialakult rendszer, s az intellek- tus eredendõ funkciója a társas életben való eligazodás is, mind pozitívan, beleélések s hasonló funkciók keretében, mind negatí- van, manipuláció révén. Egyenesen „termé- szetes pszichológusokról” beszélnek ezek a kutatók az emberszabásúak kapcsán (Hum- phrey, 1980), sõt, e tudósok szerint mások szándékainak és gondolatainak értelmezése lenne a humán kultúrát lehetõvé tevõ tanulás és a nyelv alapja is (Tomasello, 1999). A mai evolúciós pszichológia ezt az etológiai gon- dolatmenetet viszi tovább, akárcsak a kogni- tív pszichológia (Pléh, 1996). Nemes és Mol- nár egyenesen azt emelik ki, hogy a szociali- tás lehet az a terület, ahol az evolúciós és az idegtudományi szemlélet is egymásra talál.

Az EP hívei a moduláris koncepció kere- tében elemzik, vajon mikortól van az ember- gyereknek „tudatelmélete”, sajátos nézet- rendszere a filozófusok „másik elméjérõl”.

Menyiben tekinthetõ ez valóban moduláris, önmagába zárt rendszernek, amelynek önfejlõdése van? Az evolúciós táboron belül is több felfogás létezik itt. A korai, csecsemõ- kori „tudatelméleteknél” a tudományos el- méletekre emlékeztetõ „elmélet” státuszá-

(7)

5

tól a beleélési és utánzási felfogásokig húzódik a skála (Kiss, 1996; Aszalós és Gyõri, 1998; Darab, 1998). Csibra és Gergely írása jól mutatja, milyen termékeny iránytû a mo- duláris koncepció. Nevezetes kísérleteik az

„okos csecsemõ” kutatási irányba illeszked- nek, s jól mutatják azt is, milyen mértékig tud a kognitív kutatásban a kísérletezõk ihletõjévé válni egy elvontnak tûnõ filozófiai elmélet. Eleinte azt mutatták ki, hogy a cse- csemõ képes felvenni azt a szándéktulajdo- nító, intencionális hozzáállást, melyet Den- nett (1998a) állított elõtérbe. Újabb munká- juk szerint azonban ezt megelõzi egy tisztán teleológiai „koncepció”, már a fél év körüli gyermeknél. Csibra és Gergely megmutat- ják azt is, milyen további lépéseken keresz- tül jut el a gyermek a teljes, gondolatokat és szándékokat másokba vetítõ tudatelméletig.

Gyõri munkája a gyakorlati lélektan felé visz tovább: korunk egyik legtöbbet kutatott fej- lõdési zavara, az autizmus a tudatelméleti értelmezések közvetlen alkalmazására ad lehetõséget (Baron-Cohen és Bolton, 2000).

Vajon jellemezhetõ-e egyszerûen „elmevak- sággal” az autista? Ez a moduláris elméletal- kotó számára a naiv pszichológiai, gondolatol- vasó modul külön adaptációként való értel- mezését támasztaná alá. Vagy pedig a külö- nös zavar éppenséggel a gondolatok egymáshoz kapcsolódásának, az általános végrehajtó mûködésnek a zavara? Gyõri tanulmánya jó példa arra, hogy a gondolati építmény egészére vonatkozó elméleteink a fejlõdési zavarok értelmezésének nagyon is gyakorlati kérdéseiben is irányítóvá válnak. Péley a kötõdési folyamatokat ele- mezve azt mutatja meg, hogy az evolúciós értelmezés az igen „kemény” biológiai és a

„lágyabb” élettörténeti mozzanatokat egy- ségben képes látni az egyéni különbségek és a patológia magyarázatában. Szathmáry a nyelvet megalapozó idegrendszert ele- mezve azt is megmutatja, hogy az evolú- ciós gondolkodás új meglátásokat ered-

ményezhet számos patológiás folyamat megértésében.

Test-lélek viszony és evolucionizmus. A „mai lélektan”, ha jogunk van ilyen általánosító kifejezést még egyáltalán használni, az arisz- totelészi, s viselkedési terminológiában 1949- ben Ryle (magyarul 1999) által újrafogalma- zott funkcionalizmus örököseként dolgozik.

A lélek az anyag formája, azaz a lelki jelenség nem külön emelet az idegrendszer mûködé- se felett. Mindig egy anyagi rendszer valósítja meg, nem azonos azonban az anyagi rend- szerrel. A hatvanas évek végétõl ez a pro- gram kognitív változataiban igen sikeresnek bizonyult. Miközben egy értékes filozófiai hagyományt újított fel, tudományszocioló- giai értelemben visszaadta a hitet a belsõ lelki világ folyamatainak autonóm tanulmányo- zásában. Mint Nemes és Molnár, Bereczkei valamint Kampis világosan vázolják, mára ez a program kifulladt. Az idegtudományok fejlõdése s az evolúciós gondolkodás újra elõtérbe helyezik a lelki szervezõdés, az anyagi megvalósítók és a rendszer története közötti viszony vizsgálatát. A sterillé vált funk- cionalizmus erényeit megtartva tágabban kell elhelyeznünk a lelki világot a biológia proximális és disztális oksági magyaráza- tainak rendszerében. Eközben klasszikus kérdések (pl. a pszichológia oksági modell- jei) fogalmazódnak meg új módon. Mint több dolgozat rámutat, ebbõl a szempontból tér el az evolúciós pszichológia a szociobioló- giától: ismét valóságosnak értelmezi a pszi- chológiai proximális tényezõket. Az újrafo- galmazás „hangulati lényege” kettõs. Egy- részt, mint Nemes és Molnár valamint Péley is kiemelik, az adaptív eljárások egyéni élet során való beállítása, vagyis a „tapasztalat” is elõtérbe kerül, szemben az egyszerû geneti- kai determinizmussal, másrészt a neurobio- lógiai és az evolúciós értelmezések között összhangot keres az új irányzat. Kampis ere- deti javaslata – melyben a test modellként

(8)

6

szolgálna a megismerési rendszerekhez, valamint a testi fenomenológia és az evolú- ciós gondolat összekapcsolásához – jól mu- tatja, hogy valódi fogalmi újításokat is hoz az új evolúciós szemlélet. Szathmáry pedig a nyelv keletkezésérõl szólva mutatja meg, hogy a sajátosan humán rendszerek új, dina- mikusabb („amõbaszerû”) lokalizációs elve- ket is kibontakoztathattak, szemben a lapo- san moduláris felfogással. Ugyanakkor õ emeli ki legvilágosabban a társas rendszerek és az agyfejlõdés közötti koevolúciós folya- matok megértésének fontosságát is.

Az ultraadaptációs felfogások kérdése. Az EP az írások bizonysága szerint is újra elõtér- be állítja a magyarázati módok kérdését a pszichológiában. A történetiség ismét visz- szakerül méltó helyére. Ez egyben ihletés az egyedfejlõdési kutatásokra is, mint Péley Bernadette mutatja. Izgalmas kérdés, s en- nek tisztásában nagy szerepe lehet a narra- tív elméleteknek, hogy milyen a viszony az EP által elõtérbe állított õstörténet és a törté- nelem között. Vannak már avantgárd törek- vések ennek spekulatív összekapcsolására.

Ilyen Donald (2001) felfogása, amely az EP

„jégkorszaki szakijaitól” az írás kialakulásáig ívelõ történetben emeli ki a gondolati meg- jelenítés és közlési módozatok jelentõségét az emberi gondolati építkezésben.

Ennek a magyarázatkeresésnek egyik kulcskérdése, hogy vajon minden gondolati, élményi és érzésbeli sajátosságunk speci- fikus adaptációk eredménye-e. Az EP ezt hirdeti. Kéz a kézben halad benne a modulá- ris koncepció és a szelekciós elv: azért va- gyunk olyanok, amilyenek, mert erre szelek- tálódtunk. Több szempontból éri kritika ezt a Dennett (1998b) által is megjelenített felfo- gást, s a lélektani magyarázat szélesebb evo- lúciós országútján több alternatív koncepció is megjelent. A kritika kiindulópontja az álta- lános haszonelv. Ahogy Fodor (2000, 211.o.) fogalmaz: „A pszichológiai darwinizmus sajá-

tos összeesküvési elmélet; a viselkedést egy olyan érdekkel magyarázza, melyet a visel- kedés ágense nem ismer el. Ebbõl az egyik kiút az evolúciós melléktermékek (exaptá- ciók) lehetõségének kiemelése. A sajátosan emberi, s éppen a kultúrához vezetõ voná- sok egy szervezõdési folyamat mellékter- mékei, vagy valamilyen másra irányuló sze- lekció melléktermékei lennének. A Nemes és Molnár által is emlegetett panglosszi para- digmából a másik kiút a szelekciós szintek elõtérbe állítása, például a csoportszelekció feltételezésével, ami sajátos affinitásban je- lenik meg a társasság kitüntetett szerepével.

Végül ide tartozik a kultúra és szelekció viszonya is: hogyan hat vissza a kultúra meg- jelenése a hagyományos (szomatikus) sze- lekciós folyamatokra? – hangzott a hagyomá- nyos kérdés. Ma ez kiegészül azzal, hogy milyen szerepe volt a szelekciónak abban, hogy a kulturális mintázatok egyáltalán létrejöttek.

A különbségek eredete és jelentõsége.

Minden pszichológiai elmélet kulcskérdése, hogy hogyan talál helyet az egyetemes me- chanizmusok keresése közben a változatos- ságnak. A variációt feltételezõ darwini sze- lekciós modell megfelelõ elméleti szintre emeli a különbségek kérdését. A pszicholó- gusok számára ez ma két mozzanatban jele- nik meg.

1. Az egyéni különbségek eredete és természete. Gyõri egy különleges populá- ciónál mutatja meg ennek egyik evolúciós pszichológiai modelljét: a radikális eltérések moduláris értelmezést kapnak. Éppen a szél- sõséges emberi változatok szólnak a függet- len adaptációk mellett. Péley viszont azt elemzi, hogy az adaptációk szervezõdése finom beállításokat is megkíván. Minden- képpen készítünk életelbeszéléseket (ez lenne az adaptáció), ennek tartalma s ezzel sors-befolyásoló ereje azonban az élet kon- tingens tényeinek függvénye. Vannak tehát

(9)

7

kemény és lágy evolúciós modellek a variá- bilitásról.

2. Kulturális variábilitás. A modern antropológia kezdeteitõl velünk él a gond, hogy ha mentális adaptációk vannak, akkor hogyan is értelmezzük a kulturális sokféle- séget. A társadalomtudományoknak a mai EP (pl. Pinker, 2001) által kritizált megoldása szerint épp e sokrétûség mutatná, hogy az evolúcióval nincsen mit magyarázni a kultúra világában. Válogatásunkban Hernádi és Péley is rámutat azonban arra, hogy ma már nem vagyunk annyira biztosak ebben. A kultúra saját választási rendszereinket befolyásolva új mozgástereket alakít ki, éppen azt a beállí-

tási teret adja meg, amely már a klasszikus etológia szerint is oly fontos a fajspecifikus viselkedésformák alakulásában. Másrészt az evolúció nem a kultúra ellentéteként, hanem mint a kultúraalkotás feltétele jelenik meg.

A kultúra teremtett dolog, de a teremtés ké- pessége evolúciós forrású (Tomasello, 1999).

A kötet igyekszik a teljes hazai evolúciós pszichológiai közösséget megszólaltatni. A vendégszerkesztõ s a szerzõk munkáját is segítette, hogy 2001 õszén többen (Kovács Ilona, Szathmáry Eörs és Pléh Csaba) a Colle- gium Budapestben dolgozhattunk egy Jean- Pierre Changeux és Szathmáry Eörs vezette Az evolúció és az agy témacsoportban.

(10)

8

EVOLÚCIÓS PSZICHOLÓGIA: ÚJ SZEMLÉLET A VISELKEDÉSTUDOMÁNYOKBAN

Bereczkei Tamás

kandidátus, tszv. e. docens PTE, btamas@btk.jpte.hu

Elméleti keret

Az utóbbi években egy új paradigma jelent meg a viselkedéstudományok körében. Az evolúciós pszichológiának nevezett tudo- mányág az emberi viselkedés integratív megközelítését kívánja nyújtani. Képviselõi arra a kérdésre keresik a választ, hogy az evo- lúció során kialakult kognitív folyamatok mi- lyen mértékben hatják át a mai ember lelki mûködését, és ez mennyiben meghatározó a szociális kapcsolatok különbözõ területein.

Reményeik szerint az evolúciós pszichológia az elméletek és magyarázatok olyan széles és koherens együttesét nyújtja, amely képes összerendezni a pszichológia és biológia kü- lönbözõ diszciplínáiban folyó kutatásokat, és az emberi természet máig legteljesebb leírá- sát nyújtja.

Az evolúciós pszichológia alapelvei a modern evolúcióelmélet legáltalánosabb té- ziseibõl erednek. Kiindulási tétele az, hogy a természetes szelekció azokat a viselkedési mintákat – tanulási szabályokat, attitûdöket és preferenciákat, cselekvési algoritmusokat – részesítette elõnyben, amelyek hozzájárul- tak õseink túlélési és szaporodási sikeréhez.

Ehhez kapcsolódó magyarázatai olyan em- pirikusan ellenõrizhetõ modelleken alapul- nak – szexuális kompetíció, szülõi ráfordítás, rokonszelekció – amelyeknek döntõ többsé- ge a szociobiológiából ered, amely a 70-es években újszerû és nagy magyarázó erejû hipotéziseket hozott létre az állati és emberi viselkedésre vonatkozóan. Jóllehet számos

evolúciós pszichológus bizonyos távolság- tartást mutat a szociobiológiával kapcsolat- ban, azt mindenki elismeri, hogy e paradigma konceptuális és módszertani értelemben vett „kemény magja” (Lakatos, 1970) mé- lyen befolyásolja napjaink kutatásait és elmé- letalkotását az emberi magatartás körében.

Ez az intellektuális örökség a következõ há- rom területen mutatkozik meg a legnyilván- valóbban: adaptáció és funkció, ultimatív ill.

proximatív megközelítés és módszertani individualizmus.

Adaptáció és funkció

Evolúciós nézõpontból az alkalmazkodás az élõlényeknek az a tulajdonsága, amely lehe- tõvé teszi, hogy anatómiai struktúráikat, élet- tani folyamataikat és viselkedési mintázatai- kat a fajtársakkal való vetélkedés során gene- tikai rátermettségük (fitnessük) növelésére használják. A pszichológiai jelenségek adap- tácionista megközelítése abból indul ki, hogy az emberi viselkedés számos formájára azért irányult pozitív szelekció, mert azok bizo- nyos funkciókat töltöttek be, amelyek elõ- nyösek voltak a túlélésre és a szaporodásra nézve abban a környezetben, ahol az emberi faj kialakult ( Buss és mtsai, 1998).

Hogy viszonylag egyszerû példával kezdjük, a terhességi rosszullétrõl – amely a táplálékkal szembeni averzió, hányinger, hányás és más tünetek együttesét mutatja – korábban azt képzelték, hogy más, a terhes- séget megalapozó élettani folyamatok kísé-

Elméleti megközelítések

(11)

9

rõ jelensége, egyszerû mellékterméke.

Újabb magyarázatok azonban felvetik, hogy a terhességi rosszullét azért szelektálódott az emberi evolúció folyamán, hogy megvéd- je a magzatot a táplálékban található ártalmas toxinok mérgezõ hatásától (Profet, 1992).

Ezek a toxinok súlyosan károsítják a magzat normális fejlõdését, ezért nem véletlen, hogy az anyai szervezet az elsõ trimeszter második felében mutatja leginkább a rosszullét tüne- teit, amikor a magzat szervtelepei kialakul- nak. Ebben az idõszakban az anyának a nö- vényi eredetû teratogénekkel szembeni nor- mális reakciója erõteljesen megváltozik, a velük szembeni élettani tolerancia küszöb- értéke jelentõsen csökken. Szelektíven elke- rüli azokat a táplálékfajtákat, amelyek toxici- tást jelzõ ingereket szolgáltatnak, és szaglása annyira kifinomul, hogy képes felismerni a természetes toxinok nagyon kis koncentrá- cióját. Néhány vizsgálat arra mutat, hogy a terhesség alatti rosszullét valóban a magzat védelmének funkcióját látja el. Így például azt találták, hogy azok a terhes nõk, akik kü- lönösen erõs tüneteket élnek át, kevesebb spontán vetélést mutatnak, mint azok, akik a terhességi rosszullét enyhe jeleit mutatják (Profet, 1992).

Szondi Lipót sorsanalízisének egyik köz- ponti gondolata, hogy ösztöngének határoz- zák meg sorslehetõségeinket, aminek talán legfontosabb megnyilvánulása, hogy irányít- ják választásainkat, mindenekelõtt házastár- saink és barátaink választását. Ennek eredmé- nyeként az emberek a hasonló géneket hor- dozó idegeneket – „gén-rokonokat” – része- sítik elõnyben, még akkor is ha a gének nem manifeszt, hanem látens formában vannak jelen. Ez az ún. genotropizmus jelensége, amelyre Szondi az elmebetegek családfájá- nak elemzésekor figyelt fel elõször, ám a gé- nikus vonzódás mechanizmusára vonatko- zóan meglehetõsen homályos magyaráza- tokkal kellett beérnie. A modern evolúciós biológia értelmezésében azonban a Szondi-

elmélet és -teszt genetikai alapjai tarthatóak, és a sorsanalízis kompatibilisen illeszthetõ egy olyan széles magyarázó keretbe, amelynek modelljei empirikusan ellenõrizhetõk (Be- reczkei, 1999). Eszerint a genetikailag hason- ló emberek preferálása növelte az egyén genetikai képviseletét a biológiai evolúció során. Egyrészt a közös génhordozók támo- gatása révén, másrészt a gén-rokonnal való házasságból született gyerekeken keresztül lehetõvé válik a saját gének ill. ezek másola- tainak elterjesztése a populációban. Ennek következtében a természetes szelekció ked- vezett egy olyan összetett pszichológiai me- chanizmus kialakulásának, amelynek segít- ségével az egyén a nem tudatos választás szintjén felismeri és elõnyben részesíti azo- kat, akik azonos géneket hordoznak bizo- nyos antropológiai jellegekre, viselkedési attitûdökre és személyiség vonásokra. Való- ban, a vizsgálatok szerint a tartósan együtt élõ és saját gyerekkel rendelkezõ házaspá- rok genetikailag nagyobb hasonlóságot mu- tatnak, mint a populációból véletlenszerûen párosított személyek. Ráadásul azt találták, hogy egy-egy testi vagy viselkedési jelleg esetén annál nagyobb a házaspárok ill. bará- tok közötti hasonlóság, minél nagyobb az illetõ jelleg genetikai öröklékenysége (heri- tabilitása). Más szóval: minél erõsebb gene- tikai alapokkal rendelkezik egy antropomet- riai- vagy személyiségjegy, annál kifejezet- tebb választás irányul rá (Russel és mtsai, 1985). A hasonlóságon alapuló párválasztás (homogámia) adaptív értékét mutatja az is, hogy az ilyen házasságok stabilabbak és ter- mékenyebbek, mint a többiek (Bereczkei és Csanaky, 1996b).

Ultimatív magyarázatok

Az evolúciós biológia – paradigmatikus alap- elveinek és módszertanának megfelelõen – a viselkedést a kauzalitás más szintjén igyekszik vizsgálni, mint a társadalomtudo- mányok többsége. A legtöbb pszichológus

(12)

10

olyan, ún. proximatív magyarázatokat ad az általa vizsgált jelenségre, amely a viselkedést közvetlenül létrehozó okokat tárja fel, mint pl. motivációs állapot, környezeti ingerek, hormonális folyamatok stb. Az evolucionistát ezzel szemben a viselkedés távoli (ultimatív) okainak vizsgálata foglalkoztatja, figyelme a természetes szelekció által létrehozott adap- tív mechanizmusok mûködésére irányul.

Ezt példázza az emberi egyedfejlõdés evolúciós magyarázata; a fogamzástól kez- dõdõ fejlõdési pályák adaptácionista elem- zése elõsegíti azoknak a proximatív folya- matoknak a megértését, amelyek valamely viselkedés manifesztációjában játszanak sze- repet bizonyos környezeti feltételek között.

Az utóbbi évtizedek kutatásai világossá tet- ték, hogy a korai gyermekkor tapasztalatai lényeges hatást gyakorolnak a késõbbi szexuális életre. A gyerekpszichológus Jay Belsky és munkatársai a szocializáció evolú- ciós elméletének átfogó modelljét vázolták fel Belsky, 1997). Abból indulnak ki, hogy az ember olyan veleszületett tanulási szabá- lyokkal rendelkezik, amelyek képesek kiér- tékelni a korai fejlõdés kritikus szakaszában nyert tapasztalatokat, és ezek függvényében alakítani a késõbbi életpályát. Az erõforrások elõfordulása és bejósolhatósága, a szülõ- gyerek kötõdés típusa, a párkapcsolatok stabilitása és a családtagok jelenléte és meg- bízhatósága a korai gyermekévek alatt befo- lyásolja, hogy az egyének milyen élettörté- neti stratégiákat fognak követni felnõttként.

A hipotézis szerint, ahol a család rendelkezé- sére álló anyagi javak szegényesek, bizony- talanok a gyerek és szülõk közötti kötõdé- sek, megbízhatatlan és labilis interperszonális kapcsolatok uralkodnak, továbbá ahol ma- gas a stressz és elutasító érzelmi légkör ta- pasztalható, ott a felnövõ gyerekek korai érési folyamatokat, megnövekedett szexuá- lis aktivitást és rövid távú kapcsolatokat mutatnak kamasz és felnõtt korukban. Ahol viszont az anyagi források stabilak, a család-

tagok kapcsolatai kölcsönösen jutalmazóak és biztonságos kötõdések találhatók a szülõk és gyerekeik között, ott a szexuális érés ké- sõbbre tolódik, hosszú távú párkapcsolatok jönnek létre és nagyobb szülõi gondoskodás várható felnõttkorban.

Az elmúlt évtized során végzett kutatá- sok többnyire alátámasztották ezt az elmé- leti modellt. Így például azok, akik érzelmi és/vagy anyagi depriváció állapotában élték le gyermekéveiket, több engedetlenséget és szabályszegõ viselkedést mutattak, ko- rábban kezdték el szexuális életüket és gyak- rabban váltak el házastársuktól, mint azok, akik biztonságos és stabil családi környe- zetbõl jöttek (Bereczkei és Csanaky, 1996a).

A szerzõk a menarche korábbra tolódását egyfajta „szomatikus kapcsolódási pontként”

értelmezték a korai szociális kapcsolatok és a késõbbi reproduktív viselkedés között, amelyre más elméletek nem tudtak megfe- lelõ magyarázatot adni. Valóban, több vizsgá- latban azt találták, hogy azok a lányok, akik gyermekkorukban intenzív családi konflik- tusokat és magas érzelmi stresszt éltek át, 5- 8 hónappal korábban menstruáltak, mint szerencsésebb körülmények között felnövõ társaik (Surbey, 1990; Moffitt és mtsai,1992;

Kim és Smith, 1998). Sõt, a korai környezet- ben szerzett tapasztalatok a késõbbi fertilitási és mortalitási mintázatokat is befolyásolják.

Saját vizsgálatunk, amelyet közel 1500 fel- nõtt férfi és nõ körében végeztünk, egyebek között azzal az eredménnyel zárult, hogy azok a lányok, akik az átlagosnál kevesebb szeretetet kaptak szüleiktõl és elutasító ér- zelmi légkörben nevelkedtek, összehason- lítva a kedvezõbb családokban nevelkedõ lányokkal, 45 éves korukra több gyereket szültek, miközben családtagjaik (testvéreik) közül többen haltak meg (Bereczkei és Csa- naky, 2001). Ez utóbbi azt az elméleti felte- vést támasztja alá, miszerint az élettörténeti stratégiák a kockázatvállalás különbözõ for- máira és a helyi mortalitási rátákra adott adap-

(13)

11

tív válaszoknak tekinthetõk (Hill és mtsai, 1997; Chisholm, 1999, Daly és Wilson, 1997).

Módszertani individualizmus

Durkheim óta az európai társadalomtudo- mányok annak az elvnek a fényében végzik kutatásaikat, miszerint a társadalmi jelensé- gek és azok történelmi változásai saját belsõ dinamikájuk és törvényeik eredményeként jönnek létre. A kultúra egyfajta „szuperor- ganizmusnak” fogható fel, amelynek kollek- tív reprezentációi korlátokat és kényszere- ket vetnek ki az egyéni teljesítményekre (Berger és Luckman, 1998). Ennek követ- keztében az emberi cselekvés és gondolko- dás függõ változóknak tekinthetõ, amely nem befolyásolja lényegesen a társadalmat, mint egészet. Az ellentétes folyamat viszont annál gyakoribb: az egyéni viselkedésben tapasztalható változások a csoportszintû folyamatokra és jelenségekre – normákra, elvárásokra, értékekre – adott válaszokként értelmezhetõk. A felnõtt ember mentális tartalmait így elsõsorban a szocializáció és nevelés szociális folyamatai határozzák meg.

Ami az egyének tudatában megjelenik, az a kultúrából jön és szociálisan konstruált.

Az evolúciós gondolkodás kezdettõl fog- va szemben áll ezzel a felfogással. A szocio- biológia elsõ generációs képviselõi azonban a másik oldal radikalizmusát hirdették, és túlhangsúlyozták az egyén szerepét a társa- dalmi folyamatok kialakulásában. Azt írták, hogy az egyének genetikai érdekei mintegy

„adaptív pályán” vagy genetikai „pórázon”

tartják a kultúrát (Wilson, 1978). Meglehetõ- sen egyoldalúan értekeztek a genetikai befo- lyásoltságról, és azt gondolták, hogy az olyan kulturális intézmények vagy társadalmi nor- mák, mint a vérfertõzési szabályok, nemi sze- repek, társas kapcsolatok egyszerû megnyil- vánulásai, manifesztációi lennének az egyének genetikailag elõírt képességeinek.

Napjaink evolúciós pszichológusai és antropológusai ennél lényegesen árnyaltabb

képet festenek egyén és társadalom viszo- nyáról. Felfogásuk szerint az emberek vele- született pszichológiai képességeik birtoká- ban állandóan választanak a viselkedés alternatív formái között, amelyeket az adott kultúra kínál. Evolúciós eredetünknél fogva valamennyien rendelkezünk egy rugalmas döntést hozó kognitív apparátussal, amely lehetõvé teszi számunkra, hogy kiértékeljük viselkedésünk várható költségeit és nyere- ségeit, és ez alapján adaptív válaszokat fogal- mazunk meg a szociális környezet kihívásai- ra. Ez azt jelenti, hogy az egyének nem pasz- szívan viselik el a társadalom hatásait, amely- be beleszületnek, hanem aktívan szelektál- nak tapasztalataik között. A társadalom többi tagja, és nem a társadalom, mint fölöttük álló szuperorganizmus veti ki ezeket a kényszer- erõket. A különbözõ egyéni érdekek össz- játéka, annak „nettó” eredménye hozza létre azokat az intézményeket, amelyek persze maguk is visszahatnak ezekre az érdekekre és manifesztációikra. A társadalom tehát eb- ben a felfogásban az egyének által mûködte- tett gazdasági, szociális és reproduktív stra- tégiák együttesének emergens tulajdonsá- gaiból szervezõdik.

Az evolúciós megalapozottságú mód- szertani individualizmus egyik példáját az egyes magyarországi roma népességekben található testvéri segítség „intézménye” szol- gáltatja (Bereczkei, 1993; Bereczkei és Dun- bar, 1997). A Baranya megyei beás falvakban a lányok hagyományosan részt vesznek a gyerekgondozással összefüggõ házi teendõk ellátásában, az anyák pedig íratlan szabály- ként elvárják, hogy idõsebb lányaik közre- mûködjenek kisebb testvéreik nevelésében.

Több vizsgálat kimutatta, hogy a közeli roko- nok támogatása bizonyos ökológiai és szo- ciális feltételek között nyereségesebb lehet a reproduktív siker szempontjából, mint a közvetlen utódok felnevelése (Turke, 1989;

Alcock, 1998). Evolúciós nézõpontból az idõ- sebb testvéreknek a fiatalabb testvéreik iránti

(14)

12

szolidaritása várhatóan akkor nõ meg, ha a következõ individuális elvárások és feltéte- lek teljesülnek: (1) az otthon maradó lányok értékes segítséget nyújtanak a gyerekgon- dozás terén; (2) ennek eredményeként a szülõknek lehetõsége van újabb gyerekek világra hozatalára; (3) az altruizmus nem rontja lényegesen a támogatást gyakorló lányok reproduktív kilátásait. Amennyiben ezek a feltételek fennállnak, a testvérgon- dozásra pozitív szelekció irányul és a csalá- don belüli támogatások mintázatait a részt- vevõ egyének érdekeinek kölcsönhatásai stabilizálják. A kutatási adatok szerint az idõ- sebb lányok valóban mélyreható segítséget nyújtanak a gyereknevelés terén: öt-hat éves koruk után rendszeresen részt vesznek a fürdetés, pelenkázás, fõzés, felügyelet stb.

mûveleteiben, és ezt sokszor még azután is folytatják, hogy megházasodnak. Miután ez nyilvánvalóan csökkenti szüleik terhét az utódgondozás terén, fennmaradó – anyagi és személyes – erõforrásaikat a szülõk újabb gyerekek nemzésére és felnevelésére tud- ják fordítani. Ezt támasztja alá az az ered- mény, miszerint azok az anyák, akik elsõszü- löttként lányokat hoznak a világra – akiknek késõbb alkalmuk lesz kisebb testvéreiknek segíteni – összesen több gyereket szülnek 45 éves korukig, mint azok, akiknek elsõ gyerekei fiúk (Bereczkei és Dunbar, 1997).

Ez az átlagot meghaladó befejezett fertilitás proximatív szinten abból fakad, hogy az elsõ- ként lányokat szülô anyák – nem feltétlenül tudatosan – késõbb csökkentik a születések közötti intervallumokat, és néhány évvel késõbb fejezik be szaporodásukat, mint a többiek.

A tudat evolúciós gyökerei

A szociobiológusok elsõ nemzedéke kétség- telenül izgalmas és többnyire tapasztalatilag is alátámasztható magyarázatokat nyújtott az emberi viselkedés számos aspektusára vo- natkozóan, amelyek addig kívül estek az

eltérõ elméleti perspektívákkal és módsze- rekkel dolgozó társadalomtudományi kutatá- sokon. Ugyanakkor gyakran figyelmen kívül hagyták az elemzés pszichológiai szintjeit, és a legtöbben egyszerûen nem foglalkoztak a tudat szerepével a gének-környezet-visel- kedés rendszerén belül. A veleszületett késztetésektõl közvetlenül jutottak el a szo- ciális viselkedés mintázatainak értelmezései- hez anélkül, hogy valamilyen magyarázatot adtak volna az emberi psziché mûködésérõl.

Sõt, egyesek úgy érveltek, hogy az adaptá- cionista magyarázatok prediktív erejét pon- tosan az adja, hogy figyelmen kívül hagyják a tudat mûködésének „sztochasztikus” leírá- sait (Chagnon és Irons, 1979). Ez persze tág teret nyitott a kritikai támadásokra: hogyan lehetséges az emberi viselkedést megma- gyarázni a pszichológiai folyamatok elemzé- se nélkül? Tény, hogy egészen a 80-as évek végéig az evolúciós elméletet nem alkal- mazták a mentális jelenségek magyarázatára.

Mentális algoritmusok

Az evolúciós pszichológusok ezzel szemben lényegesnek tartják hangsúlyozni, hogy a tudat az emberi fenotípus bármely más jelle- géhez hasonlóan az evolúció során jött létre az õsi környezeti feltételekhez történõ alkal- mazkodás során (Tooby és Cosmides, 1992;

Buss, 1995; Plotkin, 1997; Crawford és Krebs, 1998). Fajunk eddigi evolúciós történelmé- nek több mint 99 százalékát töltötte a vadá- szó-gyûjtögetõ létforma keretei között, és pszichológiai mechanizmusai e környezet hatásaira szelektálódtak. A korai hominidák fizikai, ökológiai és szociális környezetének tartós és ismétlõdõ elemei képezték azt az életteret, amelynek kihívásaira õseinknek válaszolniuk kellett; kognitív folyamataik, mentális képességeik ezeknek a speciális adaptációs problémáknak a megoldására ala- kultak ki. Ez közelebbrõl azt jelenti, hogy az elmúlt mintegy kétmillió év, azaz a Pleiszto- cén vadászó-gyûjtögetõ közösségeiben

(15)

13

uralkodó szelekciós nyomások a gondolko- dás és a világra való reflexió olyan formáit hozták létre, amelyek elõnyösek voltak õse- ink túlélésére és szaporodására nézve. Követ- kezésképpen elménk „a priori” ismeretek- kel rendelkezik annak a világnak a szerkeze- térõl és mûködésérõl, amelyhez adaptáló- dott. Ez a pszichológiai felszereltség speciális mentális modulok, úgynevezett „darwini algoritmusok” köré szervezõdik, amelyek egy-egy sajátos viselkedési forma vagy jelleg irányításáért felelõsek. Pszichológiai architek- túránknak ezek a veleszületett információ- feldolgozó folyamatai szervezik az érzékelés, gondolkodás és cselekvés legkülönbözõbb formáit. Ilyen mentális modulok állnak pél- dául a párválasztási preferenciák, a szociális cserekapcsolatok szabályai, az agresszió nyereség-veszteség kalkulációi vagy az anya-gyerek kötõdési mechanizmusok hátterében.

A férfiak párválasztási kritériumait kira- gadva azt mondhatjuk, hogy ezek a prefe- renciák az õsi környezetben fennálló adaptív problémák megoldására jöttek létre. Evolú- ciós történelmük folyamán a férfiaknak azzal az alapvetõ reproduktív feladattal kellett szembenézniük, hogy fogamzóképes és ter- mékeny nõket válasszanak partnerként. A nõk reproduktív kapacitása vagy ún. „repro- duktív értéke” elsõsorban koruk, egészségi állapotuk és fizikai kondíciójuk függvénye.

Következésképpen a férfiak olyan képessé- gekre szelektálódtak, amelyek segítségével – általában nem tudatos módon – kiértékelik a nõk fertilitásával összefüggõ kulcsokat a fizikai megjelenés és attraktivitás terén. Jól- lehet a szépség megítélésének tekintetében nagyfokú kulturális sokféleség áll fenn, szá- mos kutatás feltárta, hogy a férfiak a nõknél mindenhol nagyobb hangsúlyt helyeznek az olyan tulajdonságokra, mint a fizikai vonzó- erõ, testalkat, másodlagos nemi jellegek (Symons, 1987; Buss, 1989; Miller, 1997;

Bereczkei és mtsai, 1997).

Kérdés azonban, hogy milyen jellegek alkotják a vonzó megjelenést. A nõk testal- katával kapcsolatos ítéletek egy része evolú- ciós algoritmusokon nyugszik. Az alacsony, 0,7-0,8-as derék-csípõ aránnyal (DCSA) – az ún. „homokóra” formával – rendelkezõ nõ- ket az eddig vizsgált kultúrák mindegyiké- ben vonzóbbnak ítélték azokhoz képest, akiknél ez a hányados nagyobb (0,9-1.0).

Nõiesebbnek és egészségesebbnek tartot- ták, és mind a rövid távú, mind pedig a hosszú távú kapcsolatokban elõnyben részesítették õket (Sighn és Young, 1995). Bár a modern ipari társadalmakban általában a karcsú nõk állnak a preferencia-listák élén, mindegyik súlycsoporton belül (sovány, átlagos, teltkar- csú) a nõiesnek tartott (DCSA=0,7) alkatot tartották a legvonzóbbnak. Kiderült, hogy az alacsony derék-csípõ arány a vérplazmá- ban mért magas ösztrogénszinttel korrelál, ami annak az eredménye, hogy az ösztro- gén növeli a zsírdepók lerakódását a csípõn és a combokon, és ennek megfelelõ gynoid formát hoz létre. Az ilyen módon elraktározott speciális zsírszövetek adaptív elõnye világos:

energiával látta el a terhes és szoptatós nõket azokban a környezetekben, ahol a külsõ kaló- ria-felvétel alacsony szintû vagy bizonytalan volt. Ezenkívül az alacsony DCSA megbíz- hatóan jelzi a nõk jó egészségi állapotát és magas fertilitását, ami valószínûleg ugyan- csak a relatíve magas ösztrogén és alacsony tesztoszteron termelésnek köszönhetõ. Ese- tükben kisebb kockázatot illetve vulnerabi- litást mértek cukorbetegségre, magas vér- nyomásra, szívbetegségekre, gyomorfe- kélyre és néhány daganatos megbetege- désre. A mesterséges megtermékenyítési vizsgálatok adataiból pedig az a meghök- kentõ kép kezd körvonalazódni, hogy amennyiben 0,1-et ugrunk lefelé a DCSA érték skáláján, a fogamzás valószínûsége 30 százalékot emelkedik (Sighn, 1993). Mindez azt valószínûsíti, hogy a nõi testalkat és an- nak a férfiak általi preferenciája egyetlen

(16)

14

koevolúciós folyamatban jött létre; a derék- csípõ arány a nõk egészségének és repro- duktív potenciájának megbízható indikátora, amely a férfiakban a megfelelõ párválasztási kritériumokra szelektált. Azok a férfiak, akik az ilyen testalkatú nõket választották, na- gyobb reproduktív sikert értek el az utódok számának és túlélési képességének növelé- sén keresztül. A kulturális variabilitás mögött tehát felfedezhetõk bizonyos univerzális pre- ferenciák, amelyek adaptív algoritmusokra épülnek, és végsõ soron a potenciális part- ner reproduktív értékével kapcsolatosak.

Terület-specifikus programok

Evolúciós eredetüknek köszönhetõen az emberi pszichikum kognitív algoritmusai univerzális, azaz fajspecifikus jellegûek; a múltbeli környezethez való alkalmazkodás eredményeként minden ember a mentális programok véges készletével rendelkezik (Nicholson, 1997; Bereczkei, 1998). A vele- született pszichológiai programok egy másik fontos sajátossága specificitásuk. Az evolú- ciós pszichológia legtöbb képviselõje egyet- ért abban, hogy viselkedésünket terület- specifikus algoritmusok irányítják. Ez azért van, mert õseink egyszerre szembesültek az adaptációs problémák sokaságával. A kü- lönbözõ adaptációs problémák különbözõ adaptív megoldási technikákra szelektáltak, amelynek eredményeként speciális kogni- tív programok jöttek létre. Ezek adaptív pályák mentén szervezik és strukturálják mind az érzékszervi tapasztalatokat, mind pedig a környezeti kihívásokra adott vála- szokat. Más szóval mindegyik agyi modul az emberi aktivitás evolúciós szempontból lé- nyeges területeire vonatkozó sajátos per- ceptuális és tanulási algoritmusokat tartal- maz. Az idegenekkel szembeni ambivalen- cia mentális algoritmusa például lehetõséget biztosított a feltételezhetõen veszélyes vagy megbízhatatlan emberek elkerülésére, de annak a megoldásában, hogy csoportunk

mely tagját részesítsük elõnyben mint leendõ házastársat, már egy másik modul illetékes.

Miután az élõvilágban az emberek léte- sítik a legbonyolultabb és legtovább tartó szociális kapcsolatokat, és mivel a társas élet- móddal járó adaptációs problémák különö- sen fontos szerepet játszottak õseink túlélé- sében és szaporodásában, pszichológiai algo- ritmusaink többsége interperszonális kapcso- latokra vonatkozik (Buss, 2001). Ezek listája az evolúciós pszichológusok felsorolásában kiváltképp hosszú: koalíció- és csoportkép- zõdés, társas csere, anya-gyerek kötõdés, emberi nyelv, párválasztási preferenciák, gondolkodási mûveletek, férfi és nõi szexu- ális stratégiák, perceptuális szûrõk, pszicho- patológia és mentális rendellenességek, kockázatvállalás, emocionalitás, agresszió, nem-verbális kommunikáció, szexuális meg- bízhatóság és apaság, xenofóbia – hosszan folytathatnánk a sort.

Az evolúciós pszichológusok szerint a veleszületett viselkedési programok és tanu- lási szabályok sokkal mélyebben és erõtel- jesebben befolyásolják az emberi viselke- dést, mint azt a hagyományos felfogás hirdeti.

A gének feladata az, hogy irányítsák az ideg- rendszer fejlõdését, aminek következtében az agyat olyan pszichológiai modulokkal – érzékszervi szûrõkkel, tanulási szabályokkal, kognitív térképekkel – látják el, amelyek a külsõ tapasztalatokat egy evolúciós logika alapján szervezik és dolgozzák fel. Ebben az értelemben a darwini algoritmusok olyan információ-feldolgozó mechanizmusok, amelyek kauzálisan befolyásolják a gyerme- ki fejlõdés lehetséges pályáit, a nemi szere- pek kifejlõdését és a társas kapcsolatok for- máit – hogy csak néhány példát említsünk (Bereczkei, 1998; Crawford és Krebs, 1998).

Az új környezet

Az evolúciós pszichológia eddig ismertetett alapelveibõl következik, hogy jóllehet pszi- chés képességeink a hominida õsök környe-

(17)

15

zetéhez való alkalmazkodás során jöttek létre, a mai, megváltozott környezetben is ezek adják viselkedésünk kereteit. Történel- münk több mint 99 százalékát mint vadászó- gyûjtögetõk éltük le, és csupán a fennmaradó 1 százalék idõtartományban kezdtünk el egy teljesen más életformát (Foley, 1995). Ez az életforma mintegy 10-15 ezer évvel ezelõtt, a neolitikus forradalommal vette kezdetét, amely a letelepülés és a gazdasági termelés tömeges megjelenésével, nemkülönben a fertilitási és a mortalitási ráták lényegi meg- változásával jártak. Ezzel együtt az emberi környezet számos aspektusa – népsûrûség, táplálkozás, szociális struktúrák – gyökeresen átalakult, miközben az emberiség genetikai állományában nem történt lényegi változás az azóta eltelt idõ alatt. Ezért nincs okunk elvárni, hogy a valamikor adaptívnak bizo- nyult viselkedések ma is minden esetben adaptívak legyenek.

Viselkedési késztetéseink ennélfogva gyakran elválnak reproduktív következmé- nyeiktõl, ez az egyik fõ oka annak, hogy sok- szor diszkrepanciák és feszültségek támad- nak az egyének pszichológiai öröksége és a társadalom elvárásai között. Nagyjából válto- zatlan biológiai természetünk és állandóan változó kulturális feltételeink összeütközése olykor drámai hatással jár ránk nézve (Be- reczkei, 1998; Csányi, 1999; Nicholson, 1997). Freudnak (1982) talán igaza volt ab- ban, hogy a modern kultúra rossz közérzete és számos nyomorúsága – bûnözés, mentális betegségek, gyerekbántalmazás stb. – abból ered, hogy a szuperego tartalmai egyolda- lúan elnyomják ösztöneinket.

Az evolúciós pszichológia ellenõrizhetõ tudományos magyarázatokat kínál ezekre az ellentétekre és repressziókra. Így például a mentális rendellenességeket és pszichopato- lógiákat számos esetben úgy fogja fel, hogy azok olyan evolúciós stratégiákban gyöke- reznek, amelyek a múltban eredetileg növel- ték õseink túlélési és szaporodási képessé-

gét. Ezek a stratégiák olyan komplex adaptív rendszerek részei, amelyek „normális” visel- kedési stílusokat írnak elõ, de átlépve egy bizonyos küszöbértéket kóros kifejezõdé- sekhez vezetnek (Nesse és Williams, 1995;

Gilbert, 1998). A depresszió számos formája például azokból a behódoló (szubmisszív) magatartáselemekbõl nõtt ki, amelyek ere- deti funkciójuk szerint megelõzik a nyílt har- cokat, és elõsegítik a mindenki számára elõ- nyös közösségi hierarchia fennmaradását. A depresszió valószínûleg ennek a magatartás- nak egyfajta túlméretezésébõl, hipertrófiá- jából fakad. A depresszió egy másik lehetsé- ges adaptív gyökere a reproduktív sikerte- lenségre adott válasz. A rendelkezésre álló adatok szerint a menstruáció, a terhesség megszakadása, a férj korai halála vagy a me- nopauza gyakran jár együtt a depresszió súlyosabb tüneteivel, különösen a 30 év feletti gyermektelen nõk esetében (Suarez és Gallup, 1985). Lehetséges ugyanakkor, hogy a depresszió nem csupán egy valami- kor adaptív késztetés patologikus szélsõérté- ke, hanem maga is betölt bizonyos adaptív funkciókat, amennyiben a rá jellemzõ tünet- együttes arra hangolja a beteg környezeté- nek tagjait – mindenekelõtt a rokonokat és barátokat – hogy fokozott segítséget nyújt- sanak a rászorulónak.

Kritikai megjegyzések

Az evolúciós pszichológia az emberi viselke- dés tanulmányozásának egyik sokat ígérõ paradigmája, amelynek integratív elméleti modelljeit a tapasztalati kutatás rendkívül gyorsan bõvülõ köre támasztja alá. Ugyanak- kor azt is látnunk kell, hogy ez a megközelítés és módszer számos problémát és nehézséget von maga után. Ezeket feltétlenül meg kell oldani a jövõben ahhoz, hogy elkerüljük a

„tradicionálisabb” tudományterületeken mû- ködõ pszichológusokkal való konfrontáció- kat, és emeljük e diszciplína tudományelmé- leti státusát a pszichológián belül.

(18)

16

Pszichológiai folyamatok és manifeszt viselkedés

Az evolúciós pszichológusok szerint nem a viselkedés önmagában, hanem a viselkedés mögött álló adaptív algoritmusok tekinthe- tõk azoknak a primer evolúciós tényezõk- nek, amelyeket elemeznünk kell. Olykor azonban túlhangsúlyozzák ezeknek a me- chanizmusoknak a szerepét magyarázata- ikban. Ez azért jelenthet problémát, mert – mint kritikusaik rámutatnak – a tanulási sza- bályok és pszichológiai folyamatok csupán a viselkedés elemei, így a fenotípusnak mind- össze bizonyos aspektusait képviselik (Al- exander, 1990; Turke, 1990). A természetes szelekció elsõdlegesen a viselkedési jelle- gekre irányul, nem pedig pszichológiai attitû- dökre vagy vágyakra. Azok a fenotípusos tulajdonságok maradnak fenn, amelyek ténylegesen hozzájárulnak a genetikai repro- dukcióhoz. Ebben a felfogásban a tanulási, perceptuális, és kognitív – egyszóval tehát a proximatív – folyamatok olyan eszközök, amelyeknek az az alapvetõ funkciójuk, hogy közvetítsenek a szelekcióban nyertes gének és a viselkedési végtermék között. Ezért a mentális programok mûködését nem lehet megérteni a viselkedés tanulmányozása nél- kül. Sõt, csak a „végtermék” ismeretében tehetünk egyedi predikciókat a hozzávezetõ folyamatok sajátosságaira. Elõbb tanulmá- nyozni kell a viselkedés adaptív értékét, és csak azután következtethetünk a viselkedés hátterében mûködõ pszichológiai mechaniz- musokra. A „tisztán” pszichológiai megkö- zelítéssel ebbõl a szempontból az a baj, hogy könnyen csúszik bele apriori elméleti kon- strukciók, esetleg spekulációk csapdájába.

Az invariáns hajlamokkal és vágyakkal ope- ráló tudományos hipotéziseket nehéz empi- rikusan alátámasztani vagy cáfolni. A szülõi gondoskodás attitûdje vagy készsége pél- dául manifesztálódhat egy „normális” kötõ- dési folyamatban vagy a szülõk és utódok közötti érdek-konfliktusokban, de extrém

körülmények között kifejezõdhet gyermek- bántalmazásban és elhanyagolásban is. Az evolúciós pszichológusoknak olykor keve- sebb spekulációt és elképzelt szituációt kel- lene alkotniuk, és több figyelmet kellene szen- telniük a mérhetõ viselkedési változókra.

A szülõi gondoskodás területén maradva a különbözõ tulajdonságokkal rendelkezõ gyerekek iránti eltérõ bánásmódot nem lehet kizárólag valamilyen pszichológiai hajlam- mal vagy attitûddel magyarázni. Az evolúció- biológia szerint a szülõk olyan pszichológiai képességekre szelektálódtak, amelyek se- gítségével adaptív döntéseket hoznak az utódokra fordítható erõforrások mennyisé- gérõl és idõzítésérõl. Ezeket a döntéseket alapvetõen befolyásolja az utód ún. repro- duktív értéke, amely viszont lényegesen függ a csecsemõk születéskori súlyától, érettségé- tõl és egészségi állapotától. Az anyai visel- kedési repertoárnak döntõ eleme az a trade- off stratégia, amely a jelenlegi utódra fordí- tandó szülõi gondoskodás szükségessége és az erõforrásoknak a kedvezõbb jövõbeli sza- porodáshoz nélkülözhetetlen megõrzése között mûködik (Chisholm, 1999).

Azt a hipotézist fogalmaztuk meg, hogy a szülõk úgy követik hosszú távú reproduktív érdekeiket, hogy csökkentik az alacsony testsúlyú és/vagy koraérett csecsemõkre irá- nyuló ráfordításokat, miközben megõrzik testi és anyagi erõforrásaik egy részét a ké- sõbb születendõ gyerek gondozására. Az e modellbõl származó predikciókat sikerült alátámasztanunk abban a kutatásban, amely 590 elsõszülött gyerek széles módszertani apparátuson alapuló vizsgálatát tûzte ki célul (Bereczkei, 2001; Bereczkei és mtsai, 2000).

Kiderült, hogy az anyák rövidebb ideig szop- tatják a testi fejlõdésüket tekintve hátrányos helyzetû csecsemõket, mint azokat, akik jobb morbiditási és mortalitási kilátásokkal ren- delkeznek. Az elsõ és második gyerek szülé- se közötti idõintervallumot az elsõszülött reproduktív értékéhez igazították: az ala-

(19)

17

csony testsúlyú illetve beteg gyereket köve- tõen hamarabb szülték második gyermekü- ket, mint abban az esetben, ha az elsõszülött egészséges és normális testi fejlettségû volt.

Ráadásul abban a csoportban, ahol az ala- csony születési testsúlyból és a koraérettség- bõl származó súlyos betegségek és halálo- zások az átlagosnál gyakrabban fordultak elõ, ez a stratégia nagyobb utódszámot ered- ményezett; az ilyen anyák fertilitási periódu- suk végére átlagosan csaknem két gyerek- kel többet szültek, mint a többiek. Más szóval a veszélyeztetett gyerekkel járó reproduktív kockázatot azzal kompenzálták, hogy na- gyobb számú csecsemõnek adtak életet gyors egymásutánban. Ez azért is figyelemre- méltó, mert miközben számos vizsgálat sze- rint az anyák gyakran arról számolnak be, hogy koraszülött csecsemõik iránt nagyobb szeretetet, sõt az átlagosnál nagyobb figyel- met tanúsítanak (Barratt és mtsai, 1996), viselkedésüknek úgy tûnik mégis lényeges komponense az az evolúciós stratégia, amely hosszú távú reproduktív érdekeik követését diktálja.

Terület-általános mechanizmusok Az evolúciós pszichológusok szerint az em- ber olyan terület-specifikus mechanizmu- sokkal rendelkezik, amelyek mindegyike egy-egy speciális funkció ellátására képes.

Ez a modul-koncepció egybevág a kognitív pszichológiának azzal a szemléletével, amely szakít az általános tanulási mechaniz- musok behaviorista felfogásával. Ugyanak- kor e koncepció „erõs változatát”, miszerint minden egyes viselkedési megnyilvánulás egy speciális algoritmus mûködésének az eredményeként jön létre, és hogy meghatá- rozott gének felelõsek bizonyos gondolko- dási és cselekvési akciókért, a tapasztalati tények nem látszanak igazolni. A kritikusok- nak valószínûleg igazuk van abban, hogy az emberi pszichikum mechanizmusainak leg- alábbis egy része generalizált mûködésû

(Mithen, 1996). Egyszerû példával élve, az emberek olyan képességekre szelektálód- tak, amelyek segítenek elkerülni a nehéz, gyorsan mozgó tárgyakat, függetlenül attól, hogy ezek történetesen jégkorszaki orrszar- vúk vagy teherautók (Turke, 1990).

A generalizált képességek különösen fontosak a társas élet irányításában. Õseink- nek sok olyan adaptációs problémát kellett megoldaniuk, amelyek a rokonokkal, cso- porttagokkal, potenciális párokkal, idege- nekkel kapcsolatban vetõdtek fel. A csopor- télet komplex és állandóan változó hatásai között megfelelõ döntéseket kellett hozni, és ezek a lehetséges következmények szé- les tartományát vonták maguk után. A szociá- lis élet ilyenfajta sokfélesége és fluiditása olyan problémamegoldó technikák szelek- cióját részesítette elõnyben, amelyek nem annyira a speciális válaszok, mint inkább a döntések és az intelligens modellek általános heurisztikái köré szervezõdtek (Mithen, 1996). Az evolúciós pszichológusoknak per- sze igazuk van abban, hogy a pszichológiai adaptációk egy része specifikus és kontex- tus-függõ, de az emberi pszichikum képes arra is, hogy rugalmas, ún. kondicionális stra- tégiákat mûködtessen, amelyek állandóan a pillanatról-pillanatra alakuló követelmé- nyekhez illeszkedve hozzák létre az optimá- lis viselkedési válaszokat. Valószínû, hogy az emberi viselkedés szabályozásában mind a terület-specifikus, mind a terület-általános stratégiák részt vesznek. Empirikus kérdés, hogy mikor, milyen feltételek között melyik válik döntõvé.

Adaptív viselkedés a modern társadalomban

Mint láttuk, az evolúciós pszichológusok egyik központi tétele, hogy miután a Homo sapiens a Pleisztocént uraló környezeti viszo- nyokhoz alkalmazkodott, nincs okunk elvárni, hogy viselkedésünk a modern, ipari társadalmakban is befolyásolja a genetikai

(20)

18

rátermettséget. Ez az alapvetõen helyes érv azonban gyakran vezet ahhoz a tévhithez, hogy mivel a mi társadalmi környezetünk gyökeresen eltérõ ahhoz képest, amelyben az ember kialakult, az új típusú életforma és intézményrendszer egyenesen kizárja a viselkedési adaptációk lehetõségét a mai környezetben (Symons, 1989). Ez azonban túlságosan elhamarkodott következtetés. Az õsi problémák közül sok a modern társadal- makban élõ emberek számára is kihívást jelent. „Azt hiszem, hogy azért vonzódunk a szappanoperákhoz, mert õseink generációk ezrei során hasonló körülményekkel szem- besültek rokonaik és barátaik kis csoportjai- ban, ahol semmi sem volt fontosabb, mint a tapasztalat és ügyesség az emberek és ese- mények manipulálásában, és az ilyen szak- értelem abból származott, hogy másokat megfigyeltünk és közvetlenül részt vettünk a mindennapi eseményekben” (Alexander, 1990, 264).

Egy vizsgálat azt tárta fel például, hogy a magyar férfiak általában a fiatalabb nõket preferálják és választják házastársul, míg a nõk elsõsorban olyan férfiakhoz mennek férj- hez, akik magasabb iskolai végzettséggel és szocioökonómiai státusszal rendelkeznek (Bereczkei és Csanaky, 1996b; Vörös és mtsai, 2001). Kutatásunk azonban azt is ki- mutatta, hogy az ilyen házasságok stabilab- bak a többinél, a házaspárok tovább marad- nak együtt és érzelmi kötelékeik szorosab- bak. Ráadásul a párválasztásnak ezek a mintázatai adaptívnak bizonyultak evolúciós értelemben: azok a nõk, akik magasabb stá- tusú férfiakkal, és azok a férfiak, akik fiatalabb nõkkel házasodtak össze, több túlélõ gyerek- kel rendelkeztek korcsoportjukban, mint azok, akik ellentétes stratégiát követtek a párválasztás során. Jóllehet néhány korábbi vizsgálat összefüggést tárt fel a hipergámia (felfelé házasodás) és a termékenység kö- zött, ezeket a kutatásokat kivétel nélkül tradi- cionális társadalmakban végezték. Sokan

feltételezték, hogy a modern társadalmak- ban végbemenõ mély gazdasági és politikai változások – a nõi munka tömegessé válása, fogamzásgátlás, politikai emancipáció stb. – alapvetõen megváltoztatják a párválasztás reproduktív kimenetelét. Hogy mégsem ez történt, annak talán az az oka, hogy szociális környezetünk, ezen belül a társas együttélé- sek és kapcsolatok bizonyos elemei alap- vetõen változatlanok maradtak az emberi történelem során. Ez elsõ pillantásra meglepõ feltételezés, különösen ha a technikai fejlõ- dés szédítõ iramára gondolunk. A kultúrközi vizsgálatok azonban arra mutatnak, hogy a párkapcsolat primer formái, a családi struk- túra elemi tulajdonságai és összefüggései nagyon hosszú ideig nem változtak lényege- sen (Pollock, 1983). A férj és a feleség (vagy feleségek) kapcsolata, a családban uralkodó gazdasági és érzelmi kötelékek, a kölcsönös kötelességek és elvárások rendszere, az utódgondozás folyamata, az anya és gyer- meke közötti kötõdési mechanizmusok stb.

– mind olyan jellegek, amelyek univerzális- nak tekinthetõk az emberi faj történetében.

Funkciójuk, szerkezetük és lényegi tartal- muk meglehetõsen állandónak bizonyult, még ha kifejezõdési formáik változtak is kultúráról kultúrára. Lehetséges, hogy ebben a viszonylag állandó mikrostruktúrában – a makrostruktúra, tehát a társadalom gazdasági és politikai szerkezeteinek változásai és kü- lönbségei ellenére – a genetikailag elõírt pár- választási preferenciák stabil és sikeres házas- ságot eredményeznek, amely egyúttal na- gyobb utódszámban is manifesztálódik (Be- reczkei és Csanaky, 1996b). Eszerint a pszichológiai preferenciák és a szaporodás közötti kapcsolatot az adaptív viselkedési mintákra épülõ házasságok megnövekedett stabilitása és jobb minõsége hozza létre, amely kedvezõbb körülményeket teremt a gyerekneveléshez.

(21)

19

A csoportszelekciós elméletek kihívásai A 70-es évekre az evolúciós biológusok dön- tõ többsége szakított a csoportszelekció ko- rábbi elméletével, amely azt állította, hogy az egyének azért szelektálódtak bizonyos viselkedési hajlamokra, mert azok elõnyö- sek a csoport számára. Mind az elméleti- matematikai kalkulációk, mind a tapasztalati bizonyítékok azt mutatták, hogy a szelekció elsõdlegesen individuális szinten folyik, és a viselkedés az egyéneknek abból az érdeké- bõl fakad, hogy növeljék genetikai rátermett- ségüket. A modern evolúciós gondolkodás azt tartja, hogy a csoport és annak tulajdon- ságai az egyéni akciók együttesébõl szerve- zõdnek, és nem fordítva.

Ez az álláspont fogalmazódik meg az em- beri viselkedés magyarázatában is, noha a csoportos szintû kiválogatódást az emberi evolúció területén többen is fontos hatóté- nyezõnek tartják (Boehm, 1996; Csányi 1989, 1999). Sõt, a csoportszelekciós magya- rázatok egyre erõteljesebb hangsúlyt kap- nak az emberi viselkedés evolúciós magya- rázataiban. Világos, hogy számos kulturális jelenséget egyszerûen lehetetlen a génsze- lekcionista magyarázatok segítségével meg- érteni. Az idegenek, sõt más fajok iránti önzet- len segítséget, az önfeláldozásra való általá- nos emberi hajlamot vagy a helyi kulturális normák iránti konformitás képességét ma már sokan úgy tekintik, mint az egyéni rá- termettség növelésének ellenpéldáit. Miköz- ben azonban a csoportszelekciós modellek elméleti plauzibilitása és magyarázó ereje kétségbevonhatatlan, e téren mindeddig vi- szonylag kevés tapasztalati vizsgálat történt.

Mégis, e magyarázatok sürgetõen vetik fel az alternatív megközelítések igényét, azt hogy a génszelekcionista megközelítéseket újragondoljuk és idõnként átértékeljük. Az utódok neme szerinti szülõi részrehajlás indi- viduális-genetikai szinten történõ magyará- zatai (Trivers-Willard hipotézis) mellett szük- ség van annak a kérdésnek a megválaszolá-

sára is, hogy egy közösségben uralkodó lány- vagy fiú-preferencia miként van alávetve a csoport kollektív szabályozásának.

Következtetések

Rövid története ellenére az evolúciós pszi- chológia komoly teljesítményeket ért el az emberi viselkedés magyarázatában, elsõsor- ban olyan területeken, amelyek más elmé- letkörök által nehezen megközelíthetõk és értelmezhetõk. A „hagyományosabb” tárgy- körökben dolgozó pszichológusoknak több figyelmet kell szentelniük az evolúcióel- méletre és annak mûvelõire. Az evolúciós pszichológia segíthet abban, hogy széle- sebbre tárják az emberi viselkedésért felelõs okok és alapelvek készletét, és új területekre alkalmazzák õket. E felfogás kvantitatív pre- dikciókat és tesztelhetõ magyarázatokat nyújt az emberi társas viselkedés olyan komplex formáira, mint például a rokoni kapcsolatok, a gyerekgondozás, a manipuláció. Átfogó és meglepõen koherens konceptuális sémája segítségével széles és variábilis tartományát tudja lefedni a tanulmányozandó jelenségek- nek, amelyek korábban a pszichológia kü- lönálló és elszigetelt ágazataihoz tartoztak.

Az ember a szervezõdés különbözõ szint- jein különbözõ magyarázatokat igényel, és ezeknek a magyarázatoknak kompatibi- liseknek kell lenniük. Esetünkben ez azt je- lenti, hogy az egyes pszichológiai tárgykö- röknek ellentmondás nélkül kell kapcsolód- niuk az evolúciós elmélettel, anélkül hogy visszavezethetõek lennének rá. Az evolúciós pszichológia azt hirdeti, hogy evolúciós múl- tunk tanulmányozása segít bennünket ab- ban, hogy jobban megértsük mentális kapa- citásainkat, és tisztában legyünk viselkedési adottságainkkal és azok korlátaival. Ez a darwinizmus üzenete a pszichológia számá- ra: az emberi természet evolúciójának elem- zése és a viselkedés adaptív mechanizmusai- nak magyarázata döntõ lépés ahhoz, hogy teljesebb képet alkossunk önmagunkról.

(22)

20

EVOLÚCIÓS PSZICHOLÓGIA:

ÚJ SZINTÉZIS (?)

Nemes László – Molnár Péter

PhD diák, DE, nemeslal@hotmail.com

kandidátus, tszv. e. tanár, DE Orvos– és Egészségtudományi Intézet igazgatóhelyettese, pmolnar@jaguar.dote.hu

[A] pszichológia alapjai kizárólag evolúciós keretek között nyernek értelmet.

(Panksepp és Panksepp, 2000) A huszadik század utolsó évtizedei a darwini elmélet soha korábban nem tapasztalt meg- erõsödését hozták, ami a közvetlen biológiai vonatkozásokon túlmenõen a viselkedéstu- dományok különbözõ ágain belül, valamint a pszichológia, az orvostudomány, a filozófia vagy akár a közgazdaságtudomány, az iro- dalomelmélet és az építészet területén is szá- mottevõ hatást produkál. Darwin álma, mi- szerint az általa megfogalmazott evolúciós elmélet egyszer majd alkalmas lesz arra, hogy az ember eredetének, illetve az állati és emberi viselkedésnek és mentális/kogni- tív folyamatoknak a magyarázatához átfogó szemléleti keretet biztosítson, napjainkra kézzelfogható közelségbe került a beteljesü- léséhez. Az új darwinista törekvések sorába tartozik az evolúciós pszichológia is.

Az evolúciós pszichológia olyan tudo- mányterület, amely rendkívül vonzó kilátá- sokkal kecsegtet az emberi elme tudomá- nyos kutatásával kapcsolatban. Másrészt az evolúciós pszichológia csak akkor lehet ké- pes arra, hogy a pszichológiai kutatások szemléletében szubsztantív változásokat hozzon, ha sokkal nyitottabbá válik az emberi és állati mentális folyamatok más irányú megközelítéseivel szemben, és bõvíti per- spektíváját és alkalmazási körét. Az evolúciós pszichológiáról kialakított koncepciónk kri- tikusan viszonyul a fõáram néhány központi

nézetéhez. Ugyanakkor olyan pozitív alter- natívát javasolunk az evolúciós pszicholó- gusok számára, amely kutatási területüket vonzóbbá teheti azoknak a kollégáiknak szemében, akik – bár egyébként az evolú- ciós elmélet híveiként közelítenek az agy/

elme mûködéséhez –, elhatárolják magukat az evolúciós pszichológiától.

Az evolúciós pszichológia filozófiája A filozófia kétféleképpen viszonyulhat a tárgyául választott tudományhoz: egyrészt reflektálhat annak fogalmi, módszertani, tör- téneti, társadalmi vagy egyéb aspektusaira, másrészt effektív szerepet játszhat a tudo- mányos kutatásokban a fogalmi, metodoló- giai vagy más apparátusok finomítása révén (Nemes, 2000). Az evolúciós pszichológia filozófiai vonatkozásaiban is megmutatkozik ez a kettõsség.

A filozófiai elemzés során mindenekelõtt azt kell leszögeznünk, hogy az evolúciós pszichológia pszichológia. Hogyan viszo- nyul a pszichológia (a mentális szintû leírás) az idegtudományhoz (az elme fizikai realizá- ciójának leírásához)? Redukálható-e a pszi- chológia a neuronális szintû leírásokra? A pszichológia autonómiája melletti legerõsebb érvet a pszichológiai (mentális) leírás imple- mentáció-függetlenségének tétele jelenti, amely a hatvanas-hetvenes évektõl kezdve mind a mai napig az elmefilozófusok jelentõs része által elfogadott alapelv. A mentális je- lenségek implementáció-függetlensége azt jelenti, hogy meghatározásukhoz nem szük-

Hivatkozások

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Legyen szabad reménylenünk (Waldapfel bizonyára velem tart), hogy ez a felfogás meg fog változni, De nagyon szükségesnek tar- tanám ehhez, hogy az Altalános Utasítások, melyhez

A helyi emlékezet nagyon fontos, a kutatói közösségnek olyanná kell válnia, hogy segítse a helyi emlékezet integrálódását, hogy az valami- lyen szinten beléphessen

tanévben az általános iskolai tanulók száma 741,5 ezer fő, az érintett korosztály fogyásából adódóan 3800 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.. Az

* A levél Futakról van keltezve ; valószínűleg azért, mert onnan expecli áltatott. Fontes rerum Austricicainm.. kat gyilkosoknak bélyegezték volna; sőt a királyi iratokból

a tekintetes biró minden ember volt „nagyságos" ur elsnek engem vett el, mely kitüntetést talán annak köszönhettem, hogy a drabant ur feljelentésében én.. nevemet

Az olyan tartalmak, amelyek ugyan számos vita tárgyát képezik, de a multikulturális pedagógia alapvető alkotóelemei, mint például a kölcsönösség, az interakció, a

Nagy József, Józsa Krisztián, Vidákovich Tibor és Fazekasné Fenyvesi Margit (2004): Az elemi alapkész- ségek fejlődése 4–8 éves életkorban. Mozaik

táblázat: Az innovációs index, szervezeti tanulási kapacitás és fejlődési mutató korrelációs mátrixa intézménytí- pus szerinti bontásban (Pearson korrelációs