• Nem Talált Eredményt

b) minden zászlóalj, vagy külön csapatnak egy két lovas előfogatos kocsit, az iroda, és pénztár számára;

Dandár vezéri parancs

1 b) minden zászlóalj, vagy külön csapatnak egy két lovas előfogatos kocsit, az iroda, és pénztár számára;

c) á tábori gyógyszerésznek 4 lovat és a tábori törzs főorvosnak egy 4 lovas kocsit;

d) a netaláni könnyű sebesültek számára, mindén-korra 4 sebesültnek egy két lovas kocsit;

e) a tábori kovács számára 4 lovat.

Mind ezen előfogatok a katonai élelmezési tiszt úr által készpénzben fizetendők, miről őt teszem felelőssé.

4-szer Semmiféle magán-kocsikat a hadseregben nem tűrök, annál fogva tudatom mindenkivel, hogy ha olyan magán-fogat van, azt 24 óra alatt eltávolítsa, mert ellen-kező esetben, ha mars közben olyat találandok, azt az utó-csapat által az ut mellett folborittatva, megégettetem.

5-ször Minden századnál csak két tápnőt (Marquetender) szabad és kell tartani; e nők máJhahordő állatjaikat kö-telesek századosaiknál följelenteni, azok kökö-telesek egy egy

— 39 —

málhás lovat, öszvért, vagy szamarat tartani; hogy azok ellátásáról szükség esetében rendelkezés tétethessék : — a tápnőknek szigorú büntetés terhe alatt megtiítatik, a sereg »tán vitt eledelt és italt — teljes mértékben kimérve, — a vett áron kél krajcárnál drágábban adni a katonaság és az imént elősorolt fuvarosok közt. —.Hogy pedig náluk minden pillanatban italok és hordozható eledelek találtas-sanak, a tápnők felelősök, ellenesetben a seregtől elüzet-tet&ek.

6-ssor Á többi törzs, fő és altisztek, valamint a közr vitézek nejeit is, 48 óra alatt a seregtől eltávolíttatni rendelem. . .

7-szer Minden katona kivétel nélkül köteles, magával 48 órai eledelt, kenyér, szalonna-, vagy sülthús-félóben magával vinni, miről a főtiszt urakat teszem felelőssé.

8-szoí A katonai élelmezőnél minden időben legalább is 12 darab szarvas marha, 40 akó bor és 10 akó pálinka mint előleg, pontosan készen tártassék, miről az intendân-turához beosztott főtiszt urat teszem felelőssé.

9-szçr Minden reggel midőn az idő engedi, 9 órakor nálam törzs rapport fog tartatni, melynek végeztével ren-desen egy kis hadi gyakorlat felől tartandó tanácskozásra minden főtiszt urat szívesen látok, — de

10-szer A reggeteükint való törzs rapporton jelen kell lenni a segédtisztnek, táborkari tisztnek, hadbírónak, por-kolábnak, az élelmező főtisztnek, főorvosnak és a polgári élelmező biztos urnák is, midőn a főhadiszálláson van, valamint a szolgálatban lépő főtiszt uraknak, nemkülönben a főpénztárnok és számvevő uraknak is.

— 40 —

Ezen parancsom mindenkori pontos teljesítéséért, úgy az egyes parancsnok, valamint a fővezér segéd-tiszt és tá*

borkari tiszt urakat teszem felelősökké, hogy pedig ezt kiki jól megértse^ ezennel meghagyom, hogy három egymáB után következő napon felolvastassók és inegmagyaráztassék.

A 94k hadtest balszárny fővezére Csaták

., , .,. őrnagy, daa'dárveeés» . Másnap, 1849. február hó 21-én kiáltványt boesiték ki, a fbllázadt oláh naptömeghez, melyet oláh nyelvre is fordítva, saját oláh embereik által széjjel is küldöttem- E kiáltvány szóról szóra itt következik. . " ..

Kiáltvány Zaránd és a szomszéd megyék oláh ajkú népeihez! Román polgártársaim! Magyíur- és Erdélyország alkotmányos királyának hadügymínistere által, ő felsége nevében, reám, bizatott e vidék félre vezetett népeit és lakosait, miát fegyverben álló és tömegesen föl-lázadt csoportot, győzni tudó seregemmel ősi tűzhelyeikhez visszatéríteni, vaigy ellçnesetben azokat, mint tOrvóay ellen lázadókat, fegyverrel legyőzni.

Azért kötelességemnek ismerem titeket felszólítani, hogy térjetek vissza ősi tűzhelyeitekhez, és ne hallgassatok a véres áldozatokban gyönyört ésc örömet találó olygarohiának csábító szavaira; most még van időtök bántalmatíanul tűz-helyeitekhez visszatérhetni, — mert. nekem , nemesak fel-adatom, hanem komoly, föltett szándékom és célom is, tite-ket baráti, sőt testvéri keblemre ölelhetpi — a'szabadság-irigy ellenségeinek emésztő boszujára; de a mily. jó és emberszerető vagyok most, midőn titeket ősi bajléktokba

— 41 —

való vissasatórésre hívlak föl, ép oly saigoru leszek azok iránt, kiket előre nyomulva, fegyverben találpk. Azért fogadjatok el magyartestvéri jobbomat, mig békét ajánl, mert győzni tudó seregem az elvezetett nép iránt, jobbjában a fenyitő -és fékezd fegyver, de baljában a béke pálma ágát magasan hordozna, ( [mint sgabadság harco-saihoz illik. .

Még egysz» ajánlom a békés visszatérést, nehogy majd késő legyen, mert seregem elég erős, titeket a magas hó-lepte bérceken ép úgy, mint a mélységes vjftlgy üregében követni, győzni szokott fegyverével, és engedetlenségiekért titeket aszal büntetni. Kelt N. Haknágyon 1849 február hó 21-én*). A 9-ik hadtest balszárny dandárvezóre: Csutak Kálmán őrnagy, dandárvezór.

Mindenek előtt tudni kell, hogy e vidék oláh ajkú lakosai egyenkint és elbújva, az erdők vastag tölgyei mör gfil és sűrűbb berkekbői per maie à propos i s , nem ritkán*

megkisórlók, h o g y q g j egy magyart meggyilkolhassanak, a mint Gáál és B e k é alatt htft nemzetőrt sikerűit nókiek ily utón életétől megfosztani, —*,mondom, hogy. e vidéken még a fán rezgő levél is ellensége volt a magyarnak, úgy anyira, hogy egyszer Haimágyon egy háztulajdonos, a hol négy honvéd volt beszállásolva, saját házát gyujtá meg a fáradt, honvédekre, csakhogy oda égjenek, mi azonban nem sikerült.

--Soraimat azonban, minthogy nem rendes, és országos történet - irást szándékom irni , hanem csak mint parányi féreg, egy morzsául akarom hazám történet

*) £ kiáltváuy a Közlöny hasábjain is olva&ató yolt.

— 42 —

írójának tollába adni, oly dolgokat illetőleg, melyekről jobb és valóbb felvilágosítást ki sem adhat, még maguk a volt kormány férfiai sem,, mert nekem jutott a szerencse, vagy szerencsétlenség, hogy, az itt tortént nem kis események tengelye legyek ; — azért a vidék hegyes Tölgyes, vagy regényes tájékáról ind nem akarok, mert azokról irtak már több költőink, aranytollaikkal, miért is csekély mun-kám csak is oly olvasónak nyújthat némi élvezetet, ki azon vidék fekvését ismeri, valamint a hadjáratban is jár-tas némileg és ismeri annak millió apró elágazó fáradalmáé vonásait a kivitelben.

Csak alig harmad aapfa ismét egy futár által vevék rendeletet a hadügyministertől, hogy GááJ László Jószás-helyről Bácskába vonuland, azért az általa védett vonalokat is parancsnokságom alá adta, valamint annak felelőssége is engem terhel; mely rendelet vétele által ismét szaporodott seregem, de területem is nagyobbodott, melyre felfigyelnem kellett, mi által állásom fáradalmíasabb és feladatom meg-oldása terhesebbe vált Itt Gááltól átvettem: —