• Nem Talált Eredményt

Az X Window rendszer kézi beállítása

In document 1 A rendelkezésre álló dokumentáció (Pldal 143-150)

Az X Window rendszer

10.1 Az X Window rendszer kézi beállítása

10

Asax2program létrehozza az/etc/X11/xorg.conffájlt. Ez az X Window rendszer elsődleges konfigurációs fájlja. Itt található meg a grafikus kártyával, egérrel és monitorral kapcsolatos összes beállítás.

FONTOS: Az X -configure használata

AzX -configureparanccsal lehet beállítani az X rendszert, ha az openSUSE SaX2 segédprogramjával nem sikerült. Ha a rendszerben egyedi, csak bináris (formában létező) illesztőprogramokat kell használni, akkor azX -configure parancs nem fog működni.

Az alábbi bekezdések az/etc/X11/xorg.confkonfigurációs fájl szerkezetét írják le. Több szakaszból (section) áll, amelyek mindegyike a beállítás egy adott szempont-jával foglalkozik. Minden szakasz aSection <szakasz_megnevezése>

kulcsszóval kezdődik és azEndSectionkulcsszóval fejeződik be. Az alábbi konvenció minden szakaszra érvényes:

Section "szakasz megnevezése"

1. bejegyzés 2. bejegyzés n. bejegyzés EndSection

A szakasztípusok listája:10.1 táblázat - Az /etc/X11/xorg.conf szakaszai(128. oldal).

10.1. táblázat Az /etc/X11/xorg.conf szakaszai Jelentés

Type (típus)

Ez a szakasz a betűkészletek és az RGB színtáblázat által használt elérési utakat írja le.

Files

A kiszolgáló viselkedését befolyásoló általános kapcsolók.

ServerFlags

A kiszolgáló által betöltendő modulok listája.

Module

A beviteli eszközök, mint például a billentyűzetek és speciális beviteli eszközök (touchpad, botkormányok, stb.), ebben a sza-InputDevice

kaszban kerülnek beállításra. A szakasz fontos paraméterei a Driver, valamint aProtocolésDeviceelemeket megadó

Jelentés Type (típus)

beállítások. A számítógéphez csatlakoztatott minden készülékhez jellemzően egyInputDeviceszakasz tartozik.

A rendszer által használt monitor. A szakasz fontos elemei az Identifier(azonosító), amelyre később aScreen definíci-Monitor

óban hivatkozunk, a frissítési sebesség (VertRefresh), vala-mint a szinkronizációs frekvenciakorlátok (HorizSyncés VertRefresh). A beállítások MHz, kHz és Hz mértékegysé-gekben vannak megadva. Normális esetben a kiszolgáló vissza-utasít minden modeline beállítást, amely nem felel meg a monitor specifikációjának. Ez megakadályozza, hogy a monitorra vélet-lenül túl nagy frekvencia kerüljön.

Az adott képernyőfelbontások modeline paraméterei. Ezek a paraméterek a SaX2 segítségével kiszámíthatók a felhasználó Modes

által megadott értékek alapján és az esetek többségében nem kell módosítani őket. Itt lehet beállítani, ha például egy rözített frekvenciájú monitort kíván csatlakoztatni. Az egyedi számérté-kek jelentésével kapcsolatos részleteket az/usr/share/doc/

howto/en/html/XFree86-Video-Timings-HOWTO HOWTO fájl tartalmazza (ahowtoenhcsomag része). A VESA-módok kézi kiszámításához használja acvteszközt.

Például egy 1680x1050@60Hz monitor modeline paraméterének kiszámításához adja ki acvt 1680 1050 60parancsot.

Ez a szakasz egy adott grafikus kártyát ír le. Erre a leíró nevével hivatkozunk. A jelen szakaszban található paraméterek igen Device

erősen függenek az alkalmazott illesztőprogramtól. Ha például azi810illesztőprogramot használja, akkor további információ aman 4 i810kézikönyvoldalon található.

Ez a szakasz egyMonitorés egyDeviceszakaszt egyesít az X.Org összes szükséges beállításának kialakítása érdekében.

Screen

ADisplayszakaszban adja meg a képernyőhöz használt

vir-Jelentés Type (típus)

tuális képernyő méretét (Virtual), aViewPortés aModes elemet.

Ne feledje, hogy egyes illesztőprogramok megkövetelik, hogy az összes használt konfiguráció legyen valahol jelen aDisplay szakaszban. Ha például egy noteszgépet használ, de egy olyan külső monitorral, amelynek a felbontása nagyobb, mint a belső LCD-képernyőé, akkor is lehet, hogy fel kell venni egy, a belső LCD által támogatott felbontást aModessor végére.

Ez a szakasz egy egy- vagy többképernyős beállítás elrendezését adja meg. Ez a szakasz összeköti a beviteli eszközöket

(InputDevice) és a megjelenítő eszközöket (Screen).

ServerLayout

A Direct Rendering Infrastructure (közvetlen renderelési infra-struktúra, DRI) információit írja le.

DRI

AMonitor,DeviceésScreenrészletesebb leírása a továbbiakban olvasható. A többi szakasszal kapcsolatos információ azX.Orgésxorg.confkézikönyvoldalán található.

Azxorg.conffájlban több különbözőMonitorésDeviceszakasz is lehet. Még akár többScreenszakasz is megadható. AServerLayoutszakasz határozza meg, hogy melyik lesz ténylegesen alkalmazva.

10.1.1 A Screen szakasz

Először tekintsük meg közelebbről a Screen szakaszt, amely egy Monitor és Device szakaszt egyesít, és meghatározza a használandó felbontást és színmélységet. A Screen szakasz az alábbihoz hasonló lehet:10.1. példa - Az /etc/X11/xorg.conf fájl Screen szakasza(131. oldal).

10.1 példa Az /etc/X11/xorg.conf fájl Screen szakasza

Section "Screen"❶ DefaultDepth 16❷ SubSection "Display"❸

Depth 16❹

Modes "1152x864" "1024x768" "800x600"❺ Virtual 1152x864❻

EndSubSection SubSection "Display"

Depth 24

Modes "1280x1024"

EndSubSection SubSection "Display"

Depth 32

Modes "640x480"

EndSubSection SubSection "Display"

Depth 8

Modes "1280x1024"

EndSubSection

Device "Device[0]"

Identifier "Screen[0]"❼ Monitor "Monitor[0]"

EndSection

❶ ASectionjelzi a szakasztípust, amely jelen esetbenScreen.

❷ ADefaultDepthbeállítás határozza meg az alapértelmezés szerint használt színmélységet, kivéve, ha kifejezetten egy adott színmélységgel lett elindítva az X kiszolgáló.

❸ Minden színmélységhez különbözőDisplayalszakaszokat lehet meghatározni.

❹ ADepthhatározza meg, hogy a jelenDisplaybeállításokhoz melyik színmély-ség tartozzon. A lehetszínmély-séges értékek a8,15,16,24és32, bár nem az összes X kiszolgálómodul és felbontás támogatja ezeket az értékeket.

❺ AModesszakasz a lehetséges képernyőfelbontások listáját tartalmazza. Ezt a listát az X kiszolgáló balról jobbra haladva ellenőrzi. Az X kiszolgáló minden egyes felbontáshoz egy megfelelőModelinesort keres aModesszakaszban.

AModelinea monitor és a grafikus kártya képességétől függ. AMonitor beállítások határozzák meg az eredményül kapottModelineelemet.

Az első megtalált felbontás azAlapértelmezett mód. ACtrl+Alt+szürke

(balra) lehet visszaváltani. Ez lehetővé teszi a felbontás módosítását az X futása közben is.

❻ ADisplayalszakasz utolsó sorában lévőVirtual 1152x864a virtuális képernyő méretére utal. A virtuális képernyő maximális lehetséges mérete a gra-fikus kártyán telepített memória mennyiségétől és a kívánt színmélységtől, nem pedig a monitor maximális felbontásától függ. Ha kihagyja ezt a sort, akkor a virtuális felbontás a fizikai felbontással lesz egyenlő. Mivel a modern grafikus kártyák nagy mennyiségű videomemóriával rendelkeznek, nagyon nagy virtuális asztalt biztosító rendszerek hozhatók létre. Elképzelhető azonban, hogy a 3D-funkció a továbbiakban nem használható, ha a videomemória nagy része egy vir-tuális asztalhoz kerül felhasználásra. Ha a kártya 16 MB video RAM-mal rendel-kezik, akkor a virtuális képernyő 8 bites színmélységben akár 4096x4096 pixel is lehet. Különösen gyorsított kártyák esetén nem ajánlatos a teljes memóriát a virtuális képernyőhöz használni, mivel a kártyán lévő memóriába számos betű-készlet és grafikus gyorsítótár is kerül.

❼ AzIdentifiersor (ittScreen[0]) egy meghatározott nevet ad a szakasznak, amellyel egyedi módon lehet rá hivatkozni a következőServerLayout szakasz-ban. ADeviceésMonitorsor a definícióhoz tartozó grafikus kártyát és moni-tort adja meg. Ezek csak hivatkozások aDeviceésMonitorszakaszokra a megfelelő névvel vagy azonosítókkal. E szakaszok részletes leírása a továbbiakban olvasható.

10.1.2 A Device szakasz

A Device szakasz egy adott grafikus kártyát ír le. Azxorg.conffájlban tetszőleges számú eszköz bejegyzése adható meg, amelyek neve azIdentifierkulcsszóval van megkülönböztetve. Az alapszabály az, hogy ha egynél több grafikus kártya van telepítve, akkor a szakaszok egyszerűen sorban kerülnek számozásra. Az első neve Device[0], a másodikéDevice[1]és így tovább. Az alábbi fájl a számítógép Deviceszakaszának kivonatát jeleníti meg egy Matrox Millennium PCI grafikus kártyával (ahogy a SaX2 beállította):

Section "Device"

BoardName "MGA2064W"

BusID "0:19:0"❶ Driver "mga"❷ Identifier "Device[0]"

VendorName "Matrox"

Option "sw_cursor"

EndSection

❶ ABusIDa PCI vagy AGP kártyahelyre utal, amelyikbe a videokártya be van helyezve. Ez azlspciparancs által megjelenített azonosítónak felel meg. Az X kiszolgáló a részleteket decimális formában igényli, de azlspciezeket hexade-cimális formában jeleníti meg. ABusIDértékét a SaX2 automatikusan felismeri.

❷ ADriverértékét a SaX2 automatikusan állítja be, ez adja meg, hogy a videokár-tyához melyik illesztőprogramot használja a rendszer. Ha a kártya egy Matrox Millennium, akkor az illesztőprogram nevemga. Az X kiszolgáló ezután a driversalkönyvtárban lévőFilesszakaszban megadottModulePath elemben keres. Normál telepítés esetén ez az/usr/lib/xorg/modules/

driverskönyvtár, 64 bites operációs rendszerek esetén pedig az/usr/lib64/

xorg/modules/driverskönyvtár. A_drv.ohozzáadásra kerül a névhez, így azmgaillesztőprogram esetén azmga_drv.oillesztőprogramfájl töltődik be.

Az X kiszolgáló vagy az illesztőprogram viselkedése további opciók segítségével befo-lyásolható. Példa erre a Device szakaszsw_cursorbeállítása. Ez letiltja a hardveres egérkurzort és az egérkurzort szoftver segítségével rajzolja ki. Az illesztőprogram-modultól függően különböző lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek az illesztőprog-ram-modulok leírásaiban találhatók, az/usr/share/doc/csomag_neve könyv-tárban. Általánosan érvényes beállítások a kézikönyvoldalakon is találhatók

(man xorg.conf,man 4 <illesztőprogram-modul>, ésman 4 chips).

Ha a videokártyának több videocsatlakozója is van, akkor a kártya különböző eszközeit be lehet állítani úgy, hogy egyetlen (nagy) nézetet biztosítsanak. A grafikus illesztő ilyen beállításához használja a SaX2 segédprogramot.

10.1.3 A Monitor és a Modes szakasz

ADeviceszakaszhoz hasonlóan aMonitorésModesszakaszok egy-egy monitort írnak le. Az/etc/X11/xorg.confkonfigurációs fájl tetszőleges számúMonitor szakaszt tartalmazhat. AMonitorszakasz aModesszakaszra hivatkozik aUseModes sorral, ha elérhető. Ha aMonitorszakaszban nincsenModesszakasz, akkor az X

A monitordefiníciókat csak tapasztalt felhasználók állítsák át. A modeline-ok a Monitorszakaszok fontos részét alkotják. A modeline-ok adják meg a vízszintes és függőleges időzítést a megfelelő felbontáshoz. A monitortulajdonságok, különösen a megengedett frekvenciák aMonitorszakaszban tárolódnak. A normál VESA-módok acvtsegédprogrammal állíthatók elő. További információért olvassa el a cvt kézikönyv-oldalát:man cvt.

FIGYELEM

Hacsak nem rendelkezik a monitorok és a grafikus kártyák funkcióival kapcso-latos elmélyült tudással, akkor a Modeline szakaszban semmit sem szabad mó-dosítani, mivel ez komolyan károsíthatja a monitort.

Akik saját képernyőleírásokat kívánnak készíteni, igen alaposan kell, hogy ismerjék az /usr/share/X11/dockönyvtárban található dokumentációt. A PDF-ek és HTML-oldalak kikereséséhez telepítse axorg-x11-doccsomagot.

A modeline-ok kézi beállítására manapság ritkán van szükség. Ha modern multisync monitort használ, akkor az engedélyezett frekvenciákat és optimális felbontásokat az X kiszolgáló DDC-n keresztül közvetlenül kiolvashatja, amint azt a SaX2 beállításánál leírtuk. Ha ez valamilyen okból nem lehetséges, akkor használja az X kiszolgálóban megadott egyik VESA-módot. Ez a legtöbb grafikuskártya-monitor kombinációval működik.

10.2 Betűkészletek telepítése és

In document 1 A rendelkezésre álló dokumentáció (Pldal 143-150)