• Nem Talált Eredményt

25 Ezzel szemben a viszonylag kevés átírhatóság, a rétegekben

In document Az Infostrázsa (Pldal 25-29)

elhelyezkedő, speciális anyagok eltérő hőtágulása, öregedése egy sor új hibalehetőséget teremt.

Vizsgálataink szerint az adatvesztést nem a teljes lemez, hanem csak egy-egy cella (bit) állapotának véletlenszerű megváltozása okozza. Ha ez a bit a rendszeradminisztráció területén van, akkor a gép számára a teljes lemez, ha az adatterületen van, akkor csak az adott állomány olvashatatlan. Nos, Murphy törvényei új fejezettel gazdagodnak. Először mindig az értékes bitek vesznek el, hiszen új adat beírásakor a rendszeradminisztráció területére biztosan bejegyzés kerül, és az azonos helyre történő írások száma, mint említettük, korlátozott.

Általában az adatvesztés javítási technológiája nem okoz nagyon sok fejfájást nekünk. Talán hogy ne bízzuk el magunkat, megjelentek a 8, 16, 32, 64 sőt a 128 lemezt együtt kezelő 10—

200 GB-os eszközök (jukebox), és ezeknél már — a nagy adatmennyiség miatt — a bitvadászat rengeteg időt emészt fel.

Tapasztalatunk az, hogy a szalagos tárolók is, noha más fizikai okok miatt, de hasonlóan viselkednek: idővel veszítik adataikat.

A világ vezető gazdasági hetilapja, a Business Week 1999 áprilisi számában a CD-ROM-okról szedi le a keresztvizet. A gyártók által garantált 10 év helyett jó, ha 5 évig olvashatók hibátlanul, írja a lap. Ugyanakkor a Ricoh bejelentette: az általa gyártott CD-ROM 200 évig tárol hibátlanul.

Ezt azért ne várjuk meg — úgy félidőben, kb. 100 év múlva erről is készítsünk másolatot!

12. J

OBB

,

HA FOROG

Zemancsik Béla (zema@drotposta.hu) kérdezte:

„A BIOS-ban a POWER MANAGEMENT SETUP-ban beállítható a winchester leállítása, ha egy bizonyos ideig nem használják. Gondolom, ez kíméli a winchestert, mert nem pörög állandóan. De egy olyan leírást is olvastam valahol, hogy a winchester akkor kopik a legjobban, amikor felpörög, mert akkor még nincs kialakulva a fejek alatt a légpárna, és a fej érintkezik a lemezzel. Vajon mikor kímélem jobban a winchesteremet, ha hagyom időnként (használaton kívül) leállni, vagy akkor, ha állandóan pörgetem?”

Tekintsük át röviden a winchester fizikáját.

Működés közben a fejet a lemeztől egy igen vékony (mikronnál kisebb) légpárna választja el, mely távolság elég nagy ahhoz, hogy a két test ne súrlódjon. Ugyanakkor lényeges, hogy ez a távolság kicsi legyen, abból a szempontból, hogy a mágnesezett forgó lemez mágneses tere a fej által mérhető legyen. Ha a fejben van egy tekercs, akkor olvasáskor ott áram indukálódik (Lenz törvénye), és az indukált áram nagyságát és irányát egyértelműen a forgó mágneses tér, azaz a fej alatt elmozduló mágneses jelek határozzák meg.

Íráskor ez a folyamat fordítva játszódik le. A fej tekercsébe áramot vezetve annak mágneses tere átmágnesezi a mágnesezhető felület fej alatt elmozduló részét.

A folyamatos működés a motort és a csapágyat veszi igénybe. A gyártók szerint ezek akár 10 évet is kibírnak. Ha ennek a fele igaz, már az is bőségesen elegendő.

A ki-bekapcsolás általában nem jó a winchesternek. Indításkor, leálláskor a fej és a lemez összeér, súrlódik, kopik, és ez idővel legalább háromféle baj forrásává válik:

27

• A fejnek, mint a forgó lemez feletti légpárnán repülő testnek, az alakja megváltozhat a kopás miatt, és ezzel a repülése bizonytalan lesz. Itt akár a 200 km/h kerületi sebességről is szó lehet, mikronos távolságban a lemeztől, miközben — ugyancsak mikronos pontossággal — oldalirányban is irányt kell tartani.

• A lemezen megsérülhet az adathordozó mágneses réteg.

• A keletkező porszemek a fej és lemez közé kerülhetnek, és ez a Molotov-koktél hatásával egyenértékű.

A fentieknek megfelelően az indítások száma általában korlátozott a winchesterek életében, a régi típusoknál 1.000—

3.000, az újaknál 30.000—1.000.000.

Mindössze néhány olyan konstrukció van, melynél kiküszöbölték e hibaforrást. Az egyik ilyen megoldásnál a táp kikapcsolásakor egy rugó a fejszerelvényt parkoló helyzetbe húzza, miközben egy fésűszerű szerkezetet betol a fejeket tartó karok közé, és így a fejeket annyira emeli meg, hogy azok a motor leállásakor ne súrlódjanak a felületen. Indításkor a fésű a motor felpörgéséig távol tarja a fejeket a lemeztől, és csak a légpárna kialakulása után engedi le őket.

Összefoglalva: a winchester lekapcsolását a hordozható gépek akkumulátoros üzemidejének növelésére találták ki, de ez csak az akkumulátornak jó, a winchester szempontjából egészségesebb a folyamatos működés.

13. H

ÁZI MŰHELY

Buzás Ferenc (franz.max@mail.datanet.hu) Szegedről küldött egy elképesztő történetet. Íme:

„Történt, hogy a barátom, aki régóta szeretne érteni a számítógépekhez, gépet kezdett építeni, természetesen olcsó alkatrészekből. Vett is egy kiselejtezett 200 MB-os winchestert, de azt formázni nem tudta, mivel hogy a 0. track, 0. szektor hibás volt. Emberünk próbálta formázni alacsony szinten is, de a hiba többedszeri próbálkozásra sem szűnt meg. Intelmem ellenére szétszedte a wincsit, hátha meglát (?!) benne valamit.

Mivel látni nem látott semmit, gondolta, mélyebbre nyúl.

Imbuszkulcsot ragadott, majd leszedte a lemezeket is, és összeforgatva, átrendezve visszatette azokat az íróasztalán. A nagy matatás után néhány ujjlenyomatot is fölfedezett a lemezek felületén, sőt hamudarabkákat is, mivel idegességében erősen dohányozott, ezért szarvasbőrrel mindent letörölgetett.

Gondolván arra, hogy így megbolygatva az eszközt nem lesz minden rendben, a low level format előtt tápot adott, majd egy jókora hangszórómágnessel végigpásztázta a lemez felületét. Ez lehet a „deep level format", vagy „very low level format". Ezek után összekötötte a gépet az eszközzel, és majdnem teljes sikerrel megformázta azt! A formázás közbeni üzenetekből azonban arra következtetett, hogy valamelyik oldal eleje túl sok hibát tartalmaz. Ezért — természetesen az eszközt leállítva — értelemszerűen, csipesszel, a megfelelő oldal fejét beljebb görbítette. Újabb formázás, most már teljesen hibamentesen.

Barátom azóta egyszerűen winchesterdoktornak tituláltatja magát, és fontolgatja a szegedi Trombita Kft. megalapítását.”

Első gondolatunk a történethez kapcsolódóan elég földhözragadt volt. Minek építettünk mi csillagászati összegekért a legszigorúbb amerikai szabványoknak is megfelelő, tisztaterű laboratóriumot, miért szereztünk be precíziós eszközöket, amikor elég lett volna egy íróasztal meg egy csipesz?

29

In document Az Infostrázsa (Pldal 25-29)