• Nem Talált Eredményt

UTCASÖPRÉS

In document Otthonkereső Benke László (Pldal 57-93)

Jancsinak felejthetetlen gyerekkori élménye volt az utcasöprés, minden szombaton estefelé. Jött haza a csorda a legelőről, behajtott a gulyás, aztán mehetett ki ő is az utcára nyírág söprűvel és gereblyével, lapáttal, vékával.

Szállt az isteni por a levegőben, az volt a jó, hogy ott söpör a porban az innenső és a túlsó szomszéd is, végig az egész utcasor népe. Mikor a lenyugvó nap a zaboskerti erdőből még egyszer visszanézett a falura, tiszta utca nyújtózott el a falun végig. Jött a holnap, jött az ünnep; a népek ünneplőbe öltözve, családosan mentek misére. Úgy ment ő is: apjával, anyjával. Gondolatukban velük tartott Jancsi gimnazista testvére, a Jóska is: fehér térdzoknijában, barna félcipőjében, fehér ingében, elegáns rövid nadrágjában ott lépegetett mellette, ahogy illett, ment ministrálni, mint azelőtt, latinul válaszolgatott a papnak. Anyjuk és apjuk követte őket. A meghittség lélekből fakadt, s ennek meg kellett mutatkoznia az ünnep reggelén különösen. Természetes közösségi élmény volt a készülődés, föle-melő élmény volt maga az ünnep. Mindenkinek erőt adott az élethez, a jövendő rejtőzött benne. A vallásos hit az ember tisztaságvágyát, becsüle-tét, a haza szeretetét erősítette. Jancsi ezt jóval később értette meg, de akkor, gyerekkorában élte át. Az is később vált bizonyossá, hogy a becsü-letes élet a szülőfalujában, abban a kis porfészekben vált mindennél fon-tosabbá, s csakis ilyesmire épülhet erős hit, megtartó lélek, életképes nemzet. Nem a paraszti lét nyomorúságos limlom tájai, képei kaptak hangsúlyt a lelkében, hanem a természet és a falu tisztasága, erdő-mező üdesége, harmatossága. Jancsi is áldottnak érezte gyerekkora láthatatlanul mély és tiszta pillanatait, melyek szinte a semmiből születtek és maradtak meg benne. Ő még látta és meglátta az ökörnyállal felhúrozott szentkirá-lyi és zaboskerti rétet csillogni a felkelő napban, megérinthette a hajnali sugarakat, boldogan gázolhatott az élet sok-sok csodájában. Érezte, hogy

a jóság és a szépség őbenne van, ő pedig benne van a jóságban és szépség-ben, s hogy a rejtőzködő, kimondhatatlan érzés majd egyszer valahogyan utat tör magának, hangot kell adni a rejtőzködőnek, hiszen azért vagyunk a világon, hogy hozzátegyük a magunkét. Szavakban, tettekben, dalok-ban, valahogyan, a csemetekerti lányok éneklő kedvében, az anyanyel-vünkben, abban, ahogy a költők írnak, jellemünkben, madarak röptében, az életünkben, ahogy apánk és anyánk él és vágyakozik jobb élet után, a feltétlen szeretetben és tiszta álmokban, ahogy a gólya lépdel a vadvirágos réten. Muszáj hinni, hogy az emberekből, a népből, a költészetből fakadó szépség felemeli a legnehezebbet: a súlyos emberi lelket, a szeretet fölsegí-ti az elesetteket. A jóság és a szépség nem bukhat el, még akkor sem, ha sokszor át kell élnünk a bukást, megaláztatásainkat, megveretettségünket, de a talpra állásunkat is. Amit a természetközeli és emberközeli életről Jancsi átélt gyerekkorában, annak utat kellett engedni, tiszta utat, amilyen az ünnepre együtt elsöpört falu utcája.

Majdnem ugyanilyen, a gyerekkor ritka áhítatához hasonló, felemelő érzés fogta el egy-két év múlva, suhanc korában, fiatal gyári munkásként, Budapesten, pontosabban előbb Angyalföldön, azután Csepelen is.

Amikor először lépett be a nagy gyár kapuján, izgalommal eltelve úgy érezte, ebben a hatalmas gyárban sok-sok emberrel találkozik, akiket sze-retni fog, akik majd lépésről lépésre befogadják és megtanítják mindarra, amit tudni érdemes, hogy az ember gyereke ne maradjon egyedül, hogy hozzátehesse a maga tudását, tisztességét a többiéhez. Később, még nagyon sokáig, boldogabb pillanataiban teljes bizonyossággal tudta, hogy a lélek lényege és legjobb szándéka, hite és várakozása ugyanaz volt falun, a paraszti világban, ami városon, munkások között. A gyári munkások-nak, a gyárak népének, az emberi léleknek legjellemzőbb vonása Újvárfalván és a Csepeli Szerszámgépgyárban lényegében ugyanaz.

Magára adó jó köszörűssé, munkássá akart válni, s tudta, hogy apjához és anyjához is hűnek kell maradnia, mert eltéved e világon az, aki nem tudja, honnan jön, és az is eltéved, aki nem tudja, hova megy. Ez is hozzátartozik az ember gyerekének a becsületéhez, az igazságot kereső ember tulajdon-ságához.

Az én történetem nem azonos a te történeteddel, de hasonlít rá nagyon;

a gyilkos és az áldozat története is lehet hasonló. Aki megveti a paraszti lét limlom tájait, az a munkásemberek, az égett emulzió szagától terhes gyár-csarnokok világát is megveti. A magyar föld népének nagyon szomorú időszakában sok-sok feltörekvő fiatalnak kívánta, hogy bárcsak átélhetné azt a felemelő örömet, amit ő, a nem könnyű paraszti munkában, azután meg a gyárban, az égett vasforgács felejthetetlenül jó illatában, a fényesre és ezredmikron-pontosságúra tűrésezett munkadarab megmunkálása köz-ben átélt; sokszor átjárta a jól végzett munka öröme, „arany öntudata”. A falusi parasztgyerek, az angyalföldi és csepeli munkás legbelül ugyanazt az emberi lényeget élte át, azt, hogy közösen tehetünk valami jót magunkért, egymásért, hazánkért és a világért, mert csak azt érdemes tenni, jót.

VIRÁGZÁS

Forogtak a szentlászlói és a zaboskerti fák, koronájuktól megfosztott fejü-kön pedig forogtak a felkelő és elvérző napok, a csillagos és holdas éjsza-kák. Estétől reggelig, reggeltől estéig félig lehunyt szemmel lesték a fények vonulását. Várták a nehezen felkelő, alacsony járású napot, déltájban pe-dig égnek fordított szemmel imádták életet sugárzó megváltójukat. Mikor eljött a kikelet, és az ő napistenük egyre magasabbra ívelő pályán rótta útját, melegség és reménység járta át ereiket.

– Isten ujja! – suttogták önfeledten. S ahogy félálomba dermedt tes-tükben megpezsdültek a nedvek, már bizonyosra vették, hogy visszakap-ják fenséges koronájukat. Gyökereik körül fölengedett a fagy, édes sóit bőkezűen kínálta nekik a föld, s az maga volt a csoda, ahogy a napsuga-rak érintését ágacskáik minden hegye viszonozta: a szivárvány valameny-nyi színe ott tündökölt rügyeikben, fakadásra, kibomlásra készen.

Az öreg Életfa boldogan ropogtatta göcsörtös karjait, és odasúgta párjának, a vén bükknek – aki ugyan már csak az emlékezetében áll-dogált mellette –, hogy: „Tedd ki, anyókám, a levegő puha párnáira azokat az imádni való karjaidat!” – magában pedig azon tanakodott, érdemes-e magányosan új tavaszra ébredni. De azt is odasúgta egykori párjának: már minden év a sors ajándéka. Ezért is igyekszik okosan bán-ni maradék erejével, nem kelbán-ni birokra akármilyen kis viharocskákkal, ha lesz még egyáltalán vihar Szélvízvölgyben. S ahogy le-lenézett a leg-szebb asszony hűlt helyére, a földből itt-ott kidudorodó, összefonódott gyökerekre, úgy gondolta, jobb lesz szerelmes pillantásokkal eltöltenie hátralevő napjait.

Utóbb mégis feltekintett hegyoldali társaira. S látta ám, hogy a nála jóval fiatalabb akácok milyen izgékonyan meresztgetik tüskéiket, zörgetik száraz hüvelyüket, készen állnak, hogy alaposan megszúrják a hozzájuk

közeledőt. De arra is készek, hogy kibontsák fürtös virágaikat, s bódító, mézédes illatot árasszanak.

Alig egy madárröppenésnyire tőlük a feszes bőrű hársak tettetett kö-zönybe merültek. Ki tudná megmondani, tűnődött az öreg, miért duz-zognak ezek a csitrik, miközben döngicsélő méhekről és minden eddiginél izgatóbb tavaszról álmodoznak.

És micsoda fenséges tartással zöldellnek amott a fenyők! Derekukon csaknem kicsattan a gyantás életöröm, száz- és százezernyi tűlevelükön óvatosan tapogatóznak a napsugarak. A város felől idáig lihegő szennyes levegő eléri időnként őket is; ilyenkor sajnálkozva rázogatják örökzöld szoknyájukat, hogy egyetlen porszem nélkül lépjenek majd be a meny-nyországba.

Napról napra ékesebb ruhát öltött az erdő többi fája is. Befogadták a vadakat és az énekesmadarakat, hogy velük udvaroltassanak és mu-zsikáltassanak maguknak, különösen reggel és este. Várták az imádott tavaszi esőket, amiket gyöngypatakként csorgatott rájuk az ég, megfür-detve minden levelüket és águkat. Derekukon csiklandósan csordultak végig a cseppek, egészen a tövükig, ahol gombák emelgették fejüket a dús avar védelmében. Mennyire vigyáztak valamennyien, hogy rá ne lépjenek a gyönge kis teremtményekre! Ahogy védték a vadakat és a madarakat, s tőlük telhetőleg igyekeztek elrejteni őket a vadászok elől, némi bűntudattal gondoltak rá, hogy a vadászokat is elrejtik a gyanút-lan vadak elől.

Éjszakák mentek, nappalok jöttek, s a legvénebb vén fa egyre tisztábban hallotta, micsoda aggasztó híreket hord a falu felől fújdogáló szél. Egyre élesebben látta, hogy nem térhetnek ki a sors elől, napjaik meg vannak számlálva, s nem marad más választási lehetőségük: vagy az ősök irtják ki őket, vagy az utódok.

Nehéz sóhaj szakadt fel szívéből, valahányszor végignézett koronás se-regén. Mennyire csodálta zúgásukat, és csodálta némaságukat is. Minden irányból áttekinthető fegyelmük, rendezett soraik tiszteletet ébresztettek benne. Magában édes fiamnak szólította mindegyiket, titokban pedig egy-egy könnyet ejtett azokért az ifjan elesettekért, akik önként adták oda

ma-gukat a halálnak, csakhogy a megmaradók szabadabban lélegezhessenek, minél magasabbra emelhessék koronás fejüket.

– Meghalnék értetek, külön-külön valamennyitekért! – sóhajtott az öreg. – Hogyan menthetnélek meg benneteket, hogy még sok-sok tava-szon újjászülethessetek? Segíts meg engem, madarak és fák istene, hozd eszembe azt a gondolatot, amivel meghosszabbíthatom életüket! Ne en-gedd, hogy az árulók barbár idegeneknek a fejszéi alá kényszerítsék sudár termetüket.

Így töprengett a koronás aggastyán, s már-már azon volt, hogy meg-mondja a többieknek az igazat: nem tudja egyedül elviselni a felelősséget, nem találja a halál elől kitérő utat. Aztán meg azt gondolta: nem szólhat, hogyan is szólhatna, hogyan adhatná át a tudását azoknak, akik nem egy halálos vihart kiálltak, mégis tudatlanok. Nem mondhatja meg, milyen sorsnak néznek elébe, mikor ebben a pillanatban is úgy el vannak telve az élet szépségeivel, hogy se látnak, se hallanak. Azt mondja nekik, legyenek hűek magukhoz a halálban is? Ne szisszenjenek fel akkor sem, ha lesújta-nak rájuk a barbárok fejszéi, ha majd röpköd a forgács? Ne ejtsenek egy zokszót akkor sem, ha felüvöltenek tövükben a gyilkos fűrészek?

Álldogálva ott az erdő szélén, még akkor sem vitte rá a lélek, hogy ki-mondja az igazat a gyanútlanoknak, amikor legmesszebbre látó leveleivel meglátta, legmélyebbre nyúló gyökereivel megérezte a feléjük dübörgő hadakat.

Csordultig telt öreg szívében a népét féltő aggodalom, de ahogy a völgy szemközti erdejéből kivezető utat fürkészte, csaknem elnevette magát.

Mert nem irtó hadak közeledtek ám, hanem cammogó járásával az öreg Zúgó jött, kajla kalappal a fején. Valaha a mögötte álló erdő kisgazdája volt, öregapjától örökölte az őt illető részt, a nagyobb részen pedig tizen-egy szentlászlói és zaboskerti örökös osztozkodott.

Hányszor karjára kapta ezt a Zúgót, mikor gyerekfejjel a lombjai alatt pücskörészett! Magához ölelte a lombok között, s miután jól kibeszélget-ték magukat a világ folyásáról, elmenőben rendesen megtömte makkal a zsebeit. Szerette ezt a gyereket, s egy kicsit sajnálta is. Mert a falusi fel-nőttek folyton kicsúfolták, azt kérdezgették tőle: kinek a fia vagy, mi van,

gyerek, nem tudsz beszélni, nincs nyelved? – Jóravaló kölyök volt, csak azt nem állhatta benne, hogy folyton madárfészek után kutat. De most mit akar, mi az ott a kezében, mit integet oly hevesen? – lesett ki lombjai közül a fővezér.

– Levelet hoztam! – nézett föl Zúgó az Életfára.

– Levelet?

– Azt. Feljelentést! – lobogtatta meg a papírost.

– Nekem?

– Neked hát! Ki másnak? Kihez forduljak?

– A rosseb... – dörmögte a vén fa, s kétszer is rálegyintett Zúgóra.

– Áll a háború. Az emberek nem tudnak dönteni, hogy kié az erdő.

Akkora a háborúság, hogy belepusztulunk. Az elnök eladott benneteket.

Lábon, egytől egyig.

– Mit akarsz tőlem?

– Azt, hogy segíts!

– Hogyan segíthetnék, ha ti nem tudtok magatokon segíteni?

– Az erdő nem az elnöké, hanem a mienk.

– Nem egészen. Az erdő az enyém – mondta az Életfa.

– A tied? – rökönyödött meg Zúgó.

– A mienk. A tölgyé, az akácé, a gyertyáné, a fenyőé, a hársé. Mind-nyájunké.

– Tehát nem az elnöké, nem a földközösségé!

– De, azé is.

– Ezek szétverték saját közösségüket! Ez kivágat, felapríttat, szétfűré-szeltet, letépeti a koronátokat. Tűritek?

– Őt pártolja a jogrendetek. Ti tűritek? – mordult vissza Zúgóra az Életfa.

– Jogrendünk... – legyintett Zúgó. – Van is nekünk jogrendünk. A tör-vény az elnököt pártolja. Az erőseket, gazdagokat, hatalmasokat!

– S ti nem vagytok-e tagjai a közösségnek? Nem általatok erős és gaz-dag-e a közösség? Nem illet-e meg benneteket annyi, amennyi a többit?

– Ezeket itt – mutatott Zúgó az erdő fáira –, öregapáinktól örököltük a társaimmal. Minket illet a nagyobb rész.

– Aztán mondd csak, mihez kezdenél velünk, ha nektek ítélne a tör-vény? Kiirtanátok ti is?

– Dehogy irtanánk ki, dehogy! Csak tisztogatnánk, az ágakat gyűjtö-getnénk.

– Egyformák vagytok! Ti is azt akarjátok, hogy ne jusson a szegény-nek rőzse sem. Megölnétek egymást. Ezek vagytok ti, emberek! – mondta megvetően, s csüggedten engedte le az ágait.

Azt gondolta: itt tartunk megint. Akinek semmije se volt, akinek sem-mije sincs, annak ne is legyen?

Az öreg Zúgó dörmögve indulni akart. Szemét a földre szögezte, s az ötlött eszébe, hogy valamiről még megkérdezi az Öreg Tölgyet.

– Mondd meg hát, ha olyan okos vagy: kié a föld?

–Azé, aki teremtette! Nem azé, aki eltapossa.

A vén fa keserűen nézet a távolodó Zúgó után. Nem fért a fejébe, mivé lesz az ember, aki folyton azt lesi, hogyan tudna minél nagyobb darabot kiszakítani a földi javakból a saját hasznára, hogy a tulajdon hatalmával kerekedhessen a többi fölé. Ugyanakkor önvád marcangolta, hogy ellökte magától kisebbik gazdáját. Hiába intett neki, Zúgó nem fordul vissza.

Megy a maga útján, egyre kisebbé zsugorodva, mígnem elnyeli a völgy, melyben megleli örök tulajdonát.

Közű akaratú kellene eldönteni a sorsunkat, ötlött eszébe a mélységes mélyből feltörő gondolat. Még egyszer megízlelte az ősi kifejezést, közű akaratú, s mert úgy találta, hogy jó, megnyugvó békével vette tudomásul a gesztenyefák virággyertyákat gyújtogató serénykedését. – Jó, hogy olyanok is vannak köztünk, akik örök világossággal fényeskednek nekünk.

Kicsi gyerekkora óta szerette az erdőt. Úgy nőtt fel, hogy testvérei voltak a fák. Rendületlenül tisztogatták körülötte a levegőt, nem volt bennük az önzésnek szikrája sem. A madarak, az állatok és az emberek javára éltek.

Ide kötötték őket az elzuhanók is, kiket pusztító viharok és viharoknál is pusztítóbb hadak terítettek le. Az öreg kocsányost szerette legjobban. Ő ott állt valaha erős ágaival, koronás lombjával a zaboskerti erdő szélén, gyakran ölelgette, ringatgatta, mint kis gyerekét. Hallgatta, mit mond neki.

– Testvéreink suhognak lombjainkban csöndes vagy borús éjszakákon, mindazok, kik hang nélkül lépték át a halál küszöbét, s indultak el a hal-hatatlanság kifürkészhetetlen útjain, feldarabolva és megsokasodva, hogy az erdei léten túl is az emberért teljesítsék kötelességüket.

Az ősök értünk haltak meg. Azokért, kik ugyanebben a földben gyöke-reznek, melynek mi is szívjuk a nedveit. Nem volt hiábavaló a hősök áldo-zata. Bennük meg sem fordult a gondolat, hogy nincs miért élni, és nincs miért meghalni. Tudták, bármi legyen belőlük: gyufaszál vagy mesterge-renda, háromlábú fejőszék vagy komód, erős tölgyfaajtó vagy kecskelábú asztal, boroshordó vagy papír, embertestvéreink életét teszik könnyebbé.

Mégis, mikor jöttek a fejszések, fájdalmassá vált a minden fánál erősebb öreg tölgy hangja: – Micsoda lények ezek, miért nem próbálják elűzni a betolakodókat?

Jancsi átérezte az öreg fa szégyenét, olykor ő is azt kívánta, bárcsak ha-sadna meg a föld, nyelné el a pokol az érezni, tűrni, fájni, gondolkodni ké-pes lényeket. Csaknem szétvetette a tehetetlen fájdalom, csak nézte, hogy nyomban lehasadnak az öreg átokra lendülő karjai.

A mögötte sorakozó fiatalabb fákhoz így beszélt:

– Ezért vetették tűzre erős karjaikat ifjaink, ezért duruzsoltunk piruló kenyereknek kemencékben? Ezért sugároztunk meleget, ezért hamvadtak el századokon keresztül közülünk a legderekabbak? Hogy kiirtsanak ben-nünket mind egy szálig?

Tehetetlen fájdalom nyikorgatta öreg karjait. Nem tudta, hová legyen, nem adta meg neki az erdők ura azt a képességet, hogy megfojtsa önmagát.

– Meg kell szakadni ebben az átkozott életben – hördültek fel belőle nehéz sóhajok. Szíve legmélyebb gyökeréig tépte, szaggatta fájós lábát a kín. Máskor meg azon töprengett, hogyan találhatna rá az életből kivezető legrövidebb útra, hogyan lehetne nem venni levegőt, elszáradni ezen a megátkozott helyen. Megmozgatta mélyben szétágazó gyökereit, de a föld nem engedett hajszálnyit sem.

Lombjai közé húzódva érezte, hogy nem tudja, mióta áll e keserves föld-ben, elzsibbadt derékkal. Többször megpróbálta összeszámolni évgyűrűit!

De valahányszor túljutott a százötvenen, összekeveredtek benne a számok.

Hiába kezdte újra, hiába gondolt vissza erőtől duzzadó ifjúkorára. Ak-kora viharok jártak valaha ezen a földön, hogy egyetlen ugrással kitéphette volna magát az élet fogságából, gyökerestül. De hol vannak már azok a viharok! Szellő sem rezdül. Legfeljebb összezavarodott, őrült kis szelecskék kóborolnak a százszor kitaposott és százszor elvesztett ösvényeken.

Hiszen ha nem védheti meg seregét az öreg, nem védheti meg az életet egyáltalán – tűnődött régi barátjával Jancsi.

– Akkor tökéletesen mindegy, kiknek a fejszéi vágnak belénk, kiknek a fűrészei sivalkodnak törzsünkön! – Irtsatok ki végre, testvéreim! – rimán-kodott kitikkadt szájjal. De hiába nyújtózrimán-kodott, nem látott közeledni a völgyön át egy árva lelket. Csak az emlékei tolakodtak előre, hogy azok is vele pusztuljanak el.

Oly tisztán emlékezett a régi erdőmunkásokra, mintha most hallaná dalaikat. Itt mögötte, mikor ezeket a suhancokat telepítették az irtáson, még boldogan és töretlenül szállt körülötte a dal. De arra sehogy se em-lékezett, hogy honnan kerültek ide a csemeték, akiknek szemmel követte boldog növekedését. Mennyi szépség volt azokban a porfelhőben kapáló lányokban és fiúkban! Micsoda tűzzel irtották a rendekből a gazt, hogy nagyra nőhessenek a legények, hogy el ne nyomja a dudva a friss telepítést!

S milyen jóízűen mosolygott azon az öreg, bricsesznadrágos főerdészen!

Folyton a lányok után sündörgött, birizgálta a csemetéket, le-lehajolt hoz-zájuk, mint aki azt lesi, rendes munkát végeznek-e a napszámosok. Tudták azok a huncutok, mit leskelődik a főerdész úr! Nem került nekik semmibe az örömszerzés, hát olyan magasan hordták előtte a feneküket, hogy azt a büszke fejüket sem hordhatták volna magasabban.

Szinte gyerek volt még, de már ő is ott porzott sorban a lányokkal, hogy minél nagyobbra nőjenek a halálraítéltek. A főerdészt pedig csaknem megette a fekete irigység. Neki csak leskelődés jutott, a kölyök meg dé-lidőben egyszerre három lánynak heveredhetett az ölébe. Hát még ha azt is tudta volna, hogy mi mindent megengedtek neki a lányok!

Terike volt a legszebb, a lányok legeslegszebbje. Piros volt a szája, piros-barna az arca, fekete a szemöldöke, gesztenyepiros-barna a haja.

Jancsi gyönyörűnek látta Terikét az erdőszéli akácbokor alatt, ahol a

lány délidőben hanyatt feküdt előtte. Arcukat csak egy akáchajtás leveles ága választotta el. Sóvárogva nézte Terike arcát és tűzpiros száját, s úgy maradt meg emlékezetében, hogy meg sem érintette a lányt. Hanem még azon a nyáron, mielőtt elhagyta az erdőt és a faluját, biciklire ült, elment Terike után, hogy megkeresse az egyutcás pusztán, és megkérdezze tőle, miért nem jön a csemetekertbe.

Dűlőutakon taposta Jancsi a pedált, figyelte az alatta elsuhanó gyalog-utat, s megörült, hogy a pusztán éppen búcsú van. Tolta faroló biciklijét a nagy homokban, úgy kereste őt a vidám forgatagban. Sátorról sátorra járva leste az arcokat, reménykedett, hogy majd csak megpillantja a lányt.

És akkor egyik sátorban meglátta azt a brosstűt, mely Terike nevét vi-selte. Terike – olvasta a többi közt, s megvette, mert nyomban elképzelte, milyen boldog lesz, amikor Terike blúzára tűzi az ékszert.

A tölgy koronájába rejtőzve Jancsi már igen korán és túl gyakran úgy el-merült emlékeiben, észre sem vette, hogy beköszöntött a virágzás kora. Az évszakok közül a tavaszt szerette legjobban. Éppen úgy, ahogy a fák. Mi-helyt a napsugarak előhívták bujaságukat, csaknem hibátlanul állapították meg: május lehet, vagy június eleje.

De az is lehet, hogy elérkezett Szent Iván éjszakája, amikor lehet

De az is lehet, hogy elérkezett Szent Iván éjszakája, amikor lehet

In document Otthonkereső Benke László (Pldal 57-93)