• Nem Talált Eredményt

A UNIX és Novell világ integrálása a szervereken

TCP/IP és Novell NetWare hálózatok integrálása

4. A UNIX és Novell világ integrálása a szervereken

A két hálózati rendszer integrálásnak egyik alternatívája a szervereken olyan termékek installálása, amelyek a másik világ protokolljait és szolgáltatásait implementálják. Az integrálásnak csak ez az útja jelenthet megoldást abban az esetben, ha a munkaállomások nem PC-k, nem a DOS operációs rendszerre épülnek. A nyomtatási szolgáltatások terén a szerveren keresztüli integráció általában jobban menedzselhető, sok esetben hatékonyabb is. A PC munkaállomásokon memória korlátok miatt is akadályokba ütközhet a sokféle szolgáltatás egyidejű támogatása. Ilyenkor a szerver oldali megoldások nyújthatnak kiutat.

4.1. NetWare szolgáltatások UNIX operációs rendszerek alatt, a Portable NetWare

A NetWare termékek népszerűvé válása hamar magával hozta annak az igényét, hogy a NetWare szerver telepíthető legyen UNIX operációs rendszer alá is (léteznek VAX/VMS megoldások is). A UNIX világ filozófiájának megfelelően ezért C nyelven elkészítette a Novell az ún. Portable NetWare terméket, amelynek licenszét a UNIX gépek gyártói megvehetik. Az utóbbi időben több cég is megvásárolta a Portable NetWare-t. Tudomásunk van SUN, HP implementációkról, de léteznek még továbbiak is.

A Portable NetWare-t futtató UNIX gép a hálózatban rendes NetWare szerverként is megjelenik.

Teljes egészében megvalósítja az IPX/SPX protokollt. Az egyszeri felhasználó pontosan ugyanúgy használhatja mint a natív NetWare-t. Az integrációra vonatkozóan a következő szolgáltatások nyújthatók:

fájlok megosztása,

« nyomtatók megosztása,

terminál emulátor átjárás a Novell és a UNIX világ között.

A fájl megosztás lehetőségéből következik, hogy a Portable NetWare-t futtató UNIX szerver a többi UNIX gépre is ablakot nyithat. Hiszen az NFS segítségével a UNIX gépek fájl rendszerei egy nagy közös könyvtár struktúrában egyesithetők, amit a Portable NetWare a DOS gépek felé NetWare kötetként ki tud ajánlani.

Természetesen a Portable NetWare teljesítménye messze elmarad a natív változattól, de a heterogén hálózatban mégis indokolt lehet az alkalmazása. Sokan téves információk alapján ezzel kívánták kiváltam a natív NetWare szervereket, s többoldalúan hasznosítani meglévő nagyteljesítményű RISC gépeiket. Újabban a SUN és a Novell szoros együttműködésével készül a natív NetWare a SPARC platformokra, amely már valóban hatékonyan fogja kihasználni az erőforrásokat.

4.2. A UnixWare termékcsalád

A UNTVEL céget 1991 végén a Novell és a Unix System Laboratories azért hozta létre, hogy a UnixWare termékcsaláddal támogassák a modem információs rendszerek kialakítását. A UnixWare a System V Rel. 4.2 implementációja (jelenleg Intel alapú gépekre). Speciális funkciókat tartalmaz a NetWare kapcsolathoz:

• IPX/SPX támogatás, NetWare kliens UNIX alatt,

• grafikus hálózati menedzsment segédprogramok,

• nyílt rendszerek, szabványok támogatása a NetWare világ számára,

• a UNIX rendszer igazítása a gép teljesítményéhez és funkciójához (pl. Application Server ill.

Personal Edition változatok)

A Personal Edition a munkaállomás funkciókhoz igazodik. Tartalmazza a teljes NetWare kliens támogatást, de alapesetben nem tartalmazza a TCP/IP szolgáltatásokat. Ha valakinek erre is szüksége van, akkor azt külön kell megvenni. Minimálisan egy NetWare szerver létezése a I.AN-on kell ahhoz, hogy bármiféle hálózati funkcióját használni tudjuk. A meglevő DOS alkalmazások futtatására is alkalmas. Ez a konfiguráció ugyan multi-tasking környezet ad, de egy felhasználós munkára van optimalizálva.

Az Application Server már alapkiépítésben is tartalmazza a TCP/IP-t. Teljes többfelhasználós, többfeladatos környezetet ad.

Nem tartalmazzák az alap csomagok a NetWare szerver funkciókat, ez külön opcióként vásárolható majd meg, de a NetWare for UnixWare-t jelenleg még nem forgalmazzák (a Portable NetWare implementációja lesz). A Personal Edition a parancsok és segédprogramok tekintetében is egy leegyszerűsített rendszer. Ha a teljes választékra szükség van, akkor a Personal Utilities csomagot kell beszerezni. WINDOWS alkalmazásokat is lehet futtatni a UnixWare alatt a Windows M erge nevű tennék segítségével. Több felhasználó DOS és WINDOWS alkalmazásainak egyidejű kiszolgálásra a Multi-User Merge termék ad megoldást.

A legfontosabb probléma az opciókkal az, hogy a mai korszerű hálózati igények kielégítéséhez célszerű beszerezni három bővítő csomagot. A Veritas Advance Filc System nélkül a NetWare világban megszokott hibatűrő képesség és gyorsaság nem áll a rendelkezésünkre. A biztonsági, védelmi problémák kezeléséhez pedig szükségünk lesz a C2 Auditing és az Encryption Utilities csomagokra is.

A UnixWare fontos előnye a grafikus segédprogramok nagy választéka. A MoOLIT interfész alkalmazásával elérhető az, hogy választani lehessen az Open Look vagy a MOTIF megjelenés között, akár bármelyik pillanatban átkapcsolva az egyikről a másikra. Alap esetben azonban csak az Open Look API-hoz illeszthetünk alkalmazásokat. A MOTIF alapú programok készítéséhez meg kell vennünk az opcionális MTF fejlesztő készletet.

4.3. TCP/IP funkciók NetWare szervereken

A Novell NetWare 3.x családja az alap disztribúciós készletben tartalmaz egy TCPIP nevű NLM-t.

Azonban az alap installáció nem indítja cl ezt a modult. A modul megfelelő felkonfigurálásával, s további modulok betöltésével, a TCP/IP transzport valamennyi fontosabb szolgáltatása elérhetővé válik:

• TCP/IP protokoll kezelés, IP routolás,

• SNMP protokoll támogatása ügynöki szerepben,

• SNMP esemény naplózás,

• TCP/IP konzol segédprogram,

• Domain Name Server használata,

• IPX/IP alagút,

» egyszerű internet adatbázis fájlok alkalmazása (GATEWAYS, HOST, NETWORKS, PROTOCOL, SERVICES),

• programozói interfész (API) AT&T streams és 4.3BSD sockets interfészekhez.

A TCP/IP transzporttal egyidőben, ugyanazon a hálózati kártyán fut az IPX/SPX protokoll csomag is. A különböző protkoll családok ráadásul még többfajta Ethernet kcrctformátummal is működhetnek. A háttérben az ODI technológia húzódik meg. A szerverbe helyezhető valamennyi Ethernet, Token-Ring vagy ARCnet kártyán el lehet indítani a TCP/IP-t.

A NetWare szerveren futó TCP/IP transzport a következő specifikációknak felel meg:

» Internet Protocol (IP)-RFC 791,

» IP Subnet Extension - RFC 950,

IP Broadcast Datagrams - RFC 919,

IP Broadcast Datagramswith Subnets - RFC 922,

Transmission Control Protocol (TCP) - RFC 922,

User Datagram Protocol (UDP) - RFC 768,

Internet Protocol on IEEE 802 - RFC 1042,

Internet Control Message Protocol (ICMP) - RFC 792,

Address Resolution Protocol (ARP) - RFC 826,

Routing Information Protocol (RIP) - RFC 1058,

Simple Netwok Management Protocol (SNMP) agent-R FC 1156, 1157,

Internet Host Requirements - RFC 1122, 1123.

A TCP/IP transzport és a ráépülő egyéb szoftverek futtatásához tanácsos a szerverbe legalább 8 MB memóriát installálni.

4.4. NFS szolgáltatások a NetWare operációs rendszer alatt

A NetWare NFS a TCP/IP transzportra épül rá. Több NLM modulból áll, amelyek installálását külön program segíti elő (az INSTALL modul Product Options menüjéből aktivizálható). Az NFS csomag főbb alkotóelemei:

• NFS Server - lehetővé teszi, hogy a UNIX kliensnek transzparens módon hozzáférjenek a NetWare szerver fájlrendszeréhez,

• Lock M anager and Status Monitor - megvalósítja a fájl és rekord lockolást az NFS környezetben,

> UNIX Namespace - a UNIX-ban szokásos hosszabb fájl nevek és speciális attribútumok tárolását teszi lehetővé a NetWare kötetek katalógusaiban,

• NFS Managcmenct Utilities - a rendszer konfigurációjának és paramétereinek beállítása, statisztikák készítése, teljesítménz tuningolás, hibanaplózás, hozzáférési jogok szabályozása.

Amint a fenti felsorolásból látszik a NetWare NFS elsősorban szeiver jellegű szolgáltatásokat nyújt a UNIX kliensek felé. Jelenleg még nincs olyan Novell termék amely segítségével kliensként viselkedhetne a NetWare szerver a UNIX szerverek felé. A kliens jellegű programokat a Novell filozófia szerint alapvetően a PC munkaállomásokon kell futtatni. Kivételt jelent a nyomtatás. A NetWare várakozási sorok konfigurálhatók úgy, hogy a UNIX szerverre kerüljenek át az anyagok nyomtatásra.

A NetWare NFS alkalmazása nemcsak a heterogén hálózati integráció szempontjából lehet fontos.

Van néhány olyan előnye a szokásos UNIX alapú szerverekkel szemben, amely akár a vetélytársáva is teheti:

• hibatűrő tulajdonságok - az SFT rendszer az alap UNIX rendszereknél jobb a hibatűrés tekintetében, támogatja a diszk és szerver tükrözés, a diszk duplikálás módszereit,

• fájl rendszer architektúra - a Novell FAT alapú fájl kezelés az intenzív cache használattal kombinálva sok esetben gyorsabb az alap UNIX fájlrendszereknél, s lehetővé teszi azt is, hogy egy kötet több fizikai diszken is átnyúljon, ami sokkal rugalmasabbá teszi a hálózati szerver bővítését,

• ipari-szabvány hardver - a NetWare jóval olcsóbb hardvereken is hatékonyan futtatható, sokszor kedvezőbb ár/teljcsitmény arányt nyújt.

Nem minden esetben van ténylegesen szükség az NFS fájl szolgáltatásaira. A fölösleges pénz és erőforrás pocsékolás megelőzése érdekében a Novell FLEX/IP néven olyan terméket is alkalmaz, amely a NetWare NFS részhalmaza, nem tartalmazza a fájl szolgáltatásokat, de lehetővé teszi a nyomtatók megosztását és az FTP szerver használatát.