• Nem Talált Eredményt

terminálok használata a JATE-n

M űködési modell

AZ ELEKTRONIKUS ADAT CSERE (EDI)

X- terminálok használata a JATE-n

fejlesztették ki, első' változata 1985-ben jelent meg. Azóta olyan ipari szabvánnyá vált, amely széles körben elterjedt szinte valamennyi raszteres munkaállomásra. A jelenlegi verziója az X I1 a legkülönbözőbb architektúrájú és operációs rendszerű számító­

gépeken megvalósításra került. Az X ll rendszer teljesíti mindazon követelményeket, amelyeket az eredeti MIT javaslat megfogalmazott:

■ Hordozható - Megvalósítható különböző operációs rendszerekre. Támogat minden bitmap displayt és interaktív input eszközt.

■ Eszközfüggetlen - Olyan X window alkalmazások készíthetők, amelyek újrafordítás, sőt újra szerkesztés nélkül futtathatók különböző display/input hardver esetén is.

■ Hálózati transzparens - Az alkalmazás futtatható valamely számítógépen úgy, hogy a megjelenítés a hálózat tetszőleges másik gépén történik és a gépek operációs rendszere eltérő is lehet.

■ Multitasking - Különböző gépeken futó különböző alkalmazások egyidejűleg jeleníthetők meg.

■ Olcsó ablakok - Ablakok mindenütt megjelenhetnek, átlapolhatják egymást.

Egyszerű mechanizmus biztosítja a hierarchikus rendszert.

■ Nincs kötött felhasználói felület - Mivel nincs egyetértés (néha gazdasági megfontolás miatt ) a tekintetben, hogy milyen is a jó felhasználói felület, az X rendszer lehetővé teszi különböző stílusok megvalósítását azáltal, hogy nem köti azt sem a window rendszerhez, sem az alkalmazáshoz.

■ Hatékony grafika - 2-D képek létrehozásához hatékony interface-t biztosít.

■ Kiterjeszthető' - Tartalmaz olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi új képességek beillesztését. A kiterjesztések elkülönítetten is kifejleszthettük.

A MIT által kitűzött célok direkt vezettek az X architektúra kifejlesztéséhez, ez pedig az úgynevezett kliens-szerver modell. Az alap window rendszert az X-szerver program valósítja meg. Az alkalmazási program -a kliens- requesteket küld az X szerver számára kétirányú csatornán keresztül és az X szerver feladata, hogy az igénynek megfelelő grafikus műveletet elvégezze a képernyőre. Általában az X szerver és a kliens különböző gépeken fut, amelyek közötti kommunikáció X protokoll szerint történik, pl.

T C P /IP vagy DECnet hálózati protokoll felett. Az X rendszer a kliens oldalon program- könyvtárak által van megvalósítva, amely hierachikus felépítésű.

Az X szerver oldali része megvalósítható munkaállomás, disk-nélküli munkaállomás, adat-nélküli munkaállomás, X-terminál és PC-X szerver által. A különböző megvalósítások fő jellemzői a következőképpen foglalhatók össze.

■ Munkaállomás

Felhasználói felület CPU/Memória Diszk

■ Diszk-nélküli munkaállomás

* Adat-nélküli munkaállomás

■ X-terminál

a PC-X szerver

A munkaállomás scepiális esetének tekinthető, csak az operációs rendszer a DOS vagy MS Windows. A hardver teljesítménye m iatt nem nyújt egyenértékű intenzív grafikus lehetőségeket.

Oktatási környezetet alapul véve az X-terminálos megvalósítás kitüntetett jelentőséggel bír, költség takarékos módon biztosít intenzív grafikus felhasználói munkát.

Kliens

Szerver

1. ábra: X window architektúra

2 Hardver és szoftver környezet a JATE-n

Egyetemünk jelenleg az alábbi eszközökkel rendelkezik az X windows rendszer használatát illetően. 13 darab X-terminál, ezek közül 9 NCD15b típusú monokrom, 3 NCD17cr színes RISC processzoros és egy Tektronics gép. Minden X-terminál X11R4 szabványt teljesítő szoftverrel működik. X alkalmazások három típusú gépen futtathatók:

a) VAX6410 VMS operációs rendszer alatt,

b) Telmat TR5000 Motorola 88100 RISC gép UNIX System VR4 operációs rendszerrel, c) Sun EPC SunOS operációs rendszerrel.

Van továbbá három diszk nélküli Sun SLC munkaállomásunk is. PCs X window rendszert csak kísérleti jelleggel használtunk. A VAX gép kivételével valamennyi eszközt TEMPUS pályázat keretében szereztük be. Az eszközpark heterogén ugyan, de ez oktatási szempontból igen jól kihasználható. A VAX gépen DECWindows, a Telmat

f

épen Motif, a Sun gépeken pedig OPENLOOK rendszer üzemel, így a felhasználók hallgatók) megismerkedhetnek a leginkább elterjedt X window grafikus felhasználói felületekkel. A Telmat gépre rendelkezünk Interviews és Andrew rendszerrel is.

Az általunk használt X alkalmazások három csoportba sorolhatók:

1- standard X window alkalmazások,

2- saját installálású public domain X szoftverek (TeX, Ghostscript, SUIT, S ather,...), 3- vásárolt szoftver (Oracle adatbázis kezelő, Uniplex iroda automatizálási rendszer).

3 Tapasztalatok

Az X window rendszert elsősorban oktatási célra használjuk jelenleg. A hallgatók különböző kurzusok keretében megismerkednek az X window rendszer használatával.

X alkalmazások fejlesztését speciálkollégiumok keretében oktattuk. Nehézséget okoz, hogy az X programelemek technikailag elég bonyolultak, nehéz hatékonyan oktatni használatukat. Ez is indokolja olyan szoftver eszköz használatát, amely legalább a grafikus felhasználói felületek (interaktív) automatikus generálását támogatja. Kedvező tapasztalatot szereztünk e téren a SUIT (Simple User Interface Toolkit) használatával.

Ebbe a kategóriába tartozó, de lényegesen fejlettebb szoftver, az OpenSide beszerzése folyamatban van. Hasznosnak tekinthető az X window rendszer nyújtotta azon lehetőség, hogy a hallgatók számára jegyzetek, kézikönyvek és egyéb doku-mentumok TeX és/vagy postscript formában X-terminálon olvashatók. Megemlítjük még, hogy az xmx szoftvert, amely X multiplexer funkciót biztosít.

4 További fejlesztések

A közeljövőben jelentős számítógépes fejlesztések valósulnak meg egyetemünkön. Ezek közül a legnagyobb a FEFA pályázat keretében történik. Négy oktatási kabinet közül kettő 17-17 darab NCD gyártmányú X-terminállal lesz felszerelve, az egyikben 17”-os színes, a másikban pedig 19”-os szürkeámyalatos RISC eszköz lesz. A két PCs kabinet szintén biztosítja X window használatát HCL eXceed X-server szoftver által. A kabineteket négy Telmat TR5000 UNIX host gép szolgálja ki. Egy másik, az IBM Academic Initiative Program budapesti tagintézményeivel közösen elnyert FEFA pályázat eredményeképpen a tervek szerint egyrészt elérhetővé válik egy IBM RISC 6000 típusú számítógépekből álló cluster, másrészt a JATE-én is installálásra kerül egy IBM RISC 6000/550 számítógép. IIF pályázaton elnyert keretből egy nagyteljesítményű UNIX számítógép és 8 darab X-terminál kerül beszerzésre, amely az oktatók és kutatók használatába kerül. TEMPUS pályázatból egy 16 transzóputeres párhuzamos számítógép (Telmat T.Node) beszerzése van folyamatban, amely szintén biztosítja X window használatát.

'

-. ■ ;

-• S , - t

- ; ■ > . . ,