• Nem Talált Eredményt

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 72-77)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Solutio Antiviralis

– A készítmény hatóanyaga az oszeltamivir-foszfát. 1 ml oldat 19,7 mg hatóanyagot tartalmaz.

– Egyéb összetevõk: nátrium-benzoát (tartósítószer), tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Solutio Antiviralis egy tiszta, vizes oldat, amely üvegbe vagy mûanyag palackba van töltve.

A készítmény üvegéhez vagy mûanyag palackjához adagolófecskendõ, -kanál vagy -pohár, illetve cseppentõ feltét tartozik.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának közleménye A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala – az eddig közzétetteken kívül –

az alábbi elveszett, megsemmisült gépjármûtörzskönyvek sorszámát teszi közzé 000328B

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala

Tájékoztató az Országos Érdekegyeztetõ Tanács ülésérõl

Tájékoztató az Országos Érdekegyeztetõ Tanács 2009. szeptember 18-i ülésérõl

1. Az Országos Érdekegyeztetõ Tanács elsõ napirendi pontként a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetésérõl szóló törvényjavaslatról tárgyalt.

A kormányzati oldal elõterjesztésében elmondta, hogy a tervezés során nem hagyhatták figyelmen kívül a globális válság hatásait és a magyar gazdaság állapotát. A legfontosabb cél hazánk fizetõképességének a megõrzése.

A munkavállalói oldal álláspontja szerint a költségvetés az általa már megszületésekor sem támogatott Bajnai-csomagon alapszik, annak egyenes következménye. Éppen ezért az oldal számára a költségvetés sem támogatható, amely véleménye szerint komoly sérelmeket fog okozni a munkavállalóknak. Az oldal számára elfogadhatatlan az önkormányzatokat és a közösségi közlekedést érintõ tervezett elvonás, a rendvédelemre fordított összegek növelése pedig kétes eredményre vezethet. Az oldal véleménye szerint a költségvetés nem segíti a gazdaság növekedési pályára állását, s a szintén prioritást élvezõ Út a munkához program sem fogja a foglalkoztatás növekedését eredményezni.

A munkáltatói oldal álláspontja szerint a költségvetés a két fõ célt, az egyensúly biztosítását és a gazdaság élénkítését egymástól eltérõ módon szolgálja. A kiadáscsökkentés bátor lépéseit nem követik a gazdaságélénkítést elõsegítõ intézkedések. A munkáltatói oldal véleménye szerint további gazdasági visszaesés várható, melynek következtében 11-12 százalékos munkanélküliségre kell felkészülni.

Az oldal sürgõs intézkedéseket tart szükségesnek a középfokú szakoktatás, szakképzés vonatkozásában.

A munkáltatói oldal a Munkaerõ-piaci Alap teljes felülvizsgálatát tartja szükségesnek az alapba befolyó összegek felhasználására vonatkozóan.

A kormányzati oldal válaszában hangsúlyozta, hogy a 440 milliárd forintos költségvetési hiányt finanszírozni kell.

A finanszírozás felerészben a fejezetek kiadáscsökkentésébõl származik. A munkavállalói oldal által felvetett kérdésekre, véleményekre az alábbiakban reagált.

A költségvetés a munkavállalói érdekeket is szolgálja.

A tömegközlekedés finanszírozásával kapcsolatos tervek végrehajtása többéves program alapján történik.

Hangsúlyozta, hogy a közösségi közlekedés visszaszorítása a cél, hanem hatékonyságának növelése.

Megkülönböztetett helyzetben van az egészségügy, ahol a forrásokat – a költségvetési hiány ellenére – sem csökkentették a tervezés során.

Fontos prioritás, hogy a közbiztonság javulása érdemben is látható legyen. A rendvédelemre fordított összegek a közrend, közbiztonság megerõsítését szolgálják. Az esetlegesen felmerülõ kételyek eloszlatása érdekében a közbiztonsági program részleteirõl a kormányzati oldal készséggel ad tájékoztatást, folytat egyeztetéseket szakértõi szinten, a szociális partnerek erre vonatkozó igénye esetén.

A szociális biztonság erõsítése a másik fontos prioritás.

Az Út a munkához program a foglalkoztatás elõsegítése érdekében jött létre. A programnak ebben az évben a szociális jellege, következõ évben a foglalkoztatás-elõsegítõ jellege dominánsabb. Jövõ évben erre a célra 110 milliárd forint áll rendelkezésre hazai forrásból, 7,5 milliárd forintos pedig európai uniós forrásból.

Az elõterjesztõ a munkáltatói oldal észrevételeire a következõkben válaszolt.

A gazdaság élénkítését az szolgálja, ha a világgazdaságban is megindul egy javuló tendencia, ha a piacok helyzete megváltozik, ha élénkül a kereslet.

A munkanélküliséget illetõen a Kormány átmeneti növekedéssel számol, de a munkaerõ-piaci helyzet javulásáig intézkedéseket tervez, amelyek erre az idõszakra is megoldást jelenthetnek.

A Munkaerõ-piaci Alapra vonatkozó kritikát illetõen az elõterjesztõ jelezte, hogy nem tartja idõszerûnek, mert forrásait ebben az évben is a központi költségvetésbõl egészítették ki.

A kormányzati oldal a foglalkoztatásra vonatkozóan ismertette, hogy 2010-tõl európai uniós forrásokból több mint 100 milliárd forintot kíván munkahelyteremtésre, foglalkoztatás-elõsegítésre fordítani.

Új TÁMOP-program indul, 20 milliárd forintos keretösszeggel, mely a gazdasági válság miatt elbocsátásra kerülõ munkavállalók munkaerõpiacra történõ mielõbbi visszasegítését szolgálja.

A Lépj egyet elõre! program 3. szakaszában 14 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, mely az iskolai végzettség nélküli, alacsony végzettségû, valamint az elavult szakmai képzettséggel rendelkezõ munkavállalók képzése, foglalkoztathatóságuk javítása céljára használható fel.

A Tudás esély-program 13 milliárd forintos keretösszege a munkaerõ-piaci kulcskompetenciák fejlesztéséhez járul hozzá.

2. Az Országos Érdekegyeztetõ Tanács megkezdte a 2010. évi bértárgyalásokat.

A kormányzati oldal az elõterjesztésében azt javasolta, hogy az SZJA-ban bekövetkezõ változásokra tekintettel, jövõre a versenyszféra keresetnövelési ajánlása alapvetõen az átlagosnál alacsonyabb kereseti kategóriákba tartozó munkavállalók körére vonatkozzon. Indokolt e csoportoknál a reálkereset megõrzése.

A munkavállalói oldal ismertette saját javaslatát a 2010. évi minimálbér és garantált bérminimum mértékére. Az oldal a legkisebb munkabérre tett javaslatát az alábbi elvekre alapozta:

– Nettó értéke közelítsen az 1 fõre számított létminimum összegéhez, és tükrözze a méltányos bér uniós követelményét.

– Reálértéke növekedjen, növekedése legalább az átlagbérnél megjelenõ reálbér-növekedésnek feleljen meg.

– 2010. január 1-jétõl legyen hatályos.

Mindezek alapján a munkavállalói oldal 80 000 forintos minimálbért javasol a 2010. évre. A garantált bérminimum rendszerét továbbra is indokoltnak tartja fenntartani, összegét úgy kívánja meghatározni, hogy az a minimálbér 122 százaléka legyen.

Az oldal a kormány keresetnövelési javaslatával kapcsolatban kifejtette azt az álláspontját, hogy a differenciálás igényét érti, de számára nem elfogadható az a kormány által javasolt megoldás, hogy csak az alacsony kereseti sávokban megvalósítható keresetnövelésre tegyen javaslatot az OÉT.

Az oldal véleménye szerint a tárgyalások során figyelembe kell venni a béren kívüli juttatások megadóztatásának hatását és azt a tényt is, hogy a járulékcsökkentés és a tételes EHO megszüntetése következtében a munkáltatói oldalon jelentõs bérköltségcsökkenés következik be.

A munkáltatói oldal kifejtette, a bértárgyalások során nem lehet figyelmen kívül hagyni a GDP, a foglalkoztatási és munkaerõ-piaci helyzet alakulását. Az oldal álláspontja szerint 2010. vonatkozásában nagyobb súlya lehet a helyi, munkahelyi tárgyalásoknak.

Az oldal a minimálbérre tett 80 ezer forintos ajánlattól reálisabb, életszerûbb minimálbér összegére vonatkozó javaslatot vár a munkavállalói oldaltól.

A kormányzati oldal javaslata, hogy a szociális partnerek a jövõben folytassanak egymással további egyeztetéseket a témában, valamint ajánlotta az OÉT Bér és Kollektív Megállapodások Bizottságában történõ egyeztetést is.

3. Az OÉT megtárgyalta az egyszerûsített foglalkoztatásról szóló tájékoztatót.

A kormányzati oldal ismertette az egyszerûsített foglalkoztatás szabályozásával kapcsolatban tett lépéseket, elmondta, hogy új koncepció készült, mely az alkalmi munkavállalás szabályainak módosítása helyett az egyszerûsített foglalkoztatás új jogintézményként való bevezetését irányozta elõ.

A munkavállalói oldal kifejtette azt az álláspontját, hogy a törvénytervezetben foglalt technikai jellegû változtatásokkal egyetért, azonban a törvényjavaslat többi részét elutasítja.

A munkáltatói oldal a bizottsági ülésen elfogadott tervezetet támogatta.

A tájékoztatót az OÉT tudomásul vette.

Országos Érdekegyeztetõ Tanács Titkársága

A Balatoni Hajózási Zrt. közleménye

közforgalmi kikötõ használatának szabályáról

A Balatoni Hajózási Zrt. (8600 Siófok, Krúdy sétány 2.) tulajdonában lévõ, Badacsony közigazgatási területén üzemeltetett közforgalmú kikötõ használatának helyi szabályait (Kikötõrend) megállapította, és azt a Nemzeti Közlekedési Hatóság Kiemelt Ügyek Igazgatósága – Hajózási Hatósági Fõosztálya a 2009. szeptember 3-án kelt KU/HF/NS/A/7318/3/2009 számú határozatával jóváhagyta.

A határozat 2009. szeptember 21-én jogerõre emelkedett, ezzel egyidejûleg az NKH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság Kiemelt Ügyek Központja Hajózási Hatósági Fõosztálya 2007. január 11-én kelt 77/0/2007. számú határozatával jóváhagyott kikötõrend hatályát veszti.

A Balatoni Hajózási Zrt. (8600 Siófok, Krúdy sétány 2.) tulajdonában lévõ, Balatonboglár közigazgatási területén üzemeltetett közforgalmú kikötõ használatának helyi szabályait (Kikötõrend) megállapította, és azt a Nemzeti Közlekedési Hatóság Kiemelt Ügyek Igazgatósága – Hajózási Hatósági Fõosztálya a 2009. szeptember 3-án kelt KU/HF/NS/A/7317/3/2009 számú határozatával jóváhagyta.

A határozat 2009. szeptember 21-én jogerõre emelkedett, ezzel egyidejûleg a Központi Közlekedési Felügyelet – Hajózási Felügyelet 2006. szeptember 20-án kelt 502/13/2006 számú határozatával jóváhagyott kikötõrend hatályát veszti.

A hatályos kikötõrendek betekintésre rendelkezésre állnak a kikötõkben és a társaság telephelyén.

IX. Hirdetmények

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 72-77)