• Nem Talált Eredményt

Terméskéje kopasz, rövid és egyenes csövű. Terem kissé nedves réteken

In document ÉS A GYÓGYNÖVÉNYEK (Pldal 65-69)

14

Mérges növény. Gyökerét porrá zúzva, fájós, odvas fogra fájdalomcsillapítónak használják. Én azonban javasolom, hogy orvosi tanács nélkül e növényt senkise merje használni.

E r d e i m á c s o n y a , bábatüske, bogáncsvakaró, pásztor-vesszeje, paphajgáló tövis, vemes asszony ferdője (pipsacus rallonum). A mácsonyafélékhez (Dipsaceae) tartozik, i—2 m.

Szára tüskés, levelei ülők, csipkésen fűrészesek, élükön kopa­

szok, vagy ritkásan tüskések, az alsók és középsők alapjo-kon szélesen összenőve, kis vályút képeznek, melyben az esővíz sokáig megmarad. Virágzáskor félgömbalakú, virágzata magéréskor hengeresre nyúlik. Pártája halványkék, vagy lila, ritkán fehér. Terem parlagon, utak mentén és erdőszéleken.

Használata: A fű gyökeréből készített tea, s^ára^ betegsége ben sínylődőknek ajánlható.

Még inkább ajánlható külső bajoknál. 1. Homályos szemeket tisztít; 2. sömört gyógyít a főzetével való testmosás; 3. rühöt gyó­

gyít, ha gyökeréből friss irósvajjal kenőcsöt készítenek és ezzel a testet kenegetik.

B o g á c s k ó r ó , csúcsúdrózsa, gordon, lógordon, szamár­

lapu (OnopordÖfr Acanthium). A fészkesekhez (Compositae) tartozik. 80— 150 cm. Lefutó levelei széles, tüskés szárnya­

kat képeznek a száron. Levelei öblösen fogasok, vagy szár­

nyasán hasadtak, igen tüskések, pókhálósán és sűrűn moly­

hosak. Fészkei' nagyok, gömbösek; virágai biborszinűek, fészekpikkelyei szétberxedők. Terméskéje négyszögletű, bóbitája mégegyszer olyan hosszú, mint a termés. Terem parlagon, utak szélén mindenütt az országban.

Használata: A fü gyökere gyomorerősítő és vízhajtó hatásánál fogva teának főzve, használtatik gyomor gyengeségnél és trippernél.

A teából naponkint 2 csészével (1—1 deci) elegendő. Görcsnél is hatásos.

A fűnek, friss leveleiből kisajtolt nedűjét, rákképződménynél és bőrbajoknál alkalmazzák.

M á l n a s z e d e r , boldogasszony csipkéje, erdei szeder-himpér, málnafa (Rubus Idaeus). A rózsafélékhez (Rosaceae)

IS

tartozik. 50—150. Szára két évig él; tüskés, bókoló. Levele szárnyas, viszája fehér molyhú. Fehér virágai szártetőző fürtben fejlődnek. A csésze karéjai a termésen visszagörbül­

nek, Gyümölcse számos apró, húsos terméskéből van össze-téve; kellemes izű, piros és bársonyos; érett állapotában a vacokról leválik. Hazánk hegyvidéki erdeiben közönséges.

Irtásokban nagy területeket foglal el.

Használata: A gyümölcsnek kinyomott levét, forró lábban szenvedőknek, hüsítős^er gyanánt adják r—1 kis pohárral, mert a lázat csillapítja és az ellankadt szervezetre üdítöleg hat.

Külsőleg torokfájásnál gargarizálásra használják a leveleknek megfőzött és megszűrt levét. E fűnek sűrűn megfőtt lugleve, hajfeke-títésre alkalmas.

K e r e k r e p k é n y , folyóm, földi borostyán, katona­

petrezselyem, kerek nátrafű, macskatök, pokolvarfü (Glechoma HraceaT Az ajakosak (Labiatae) rendjéhez tartozik. Szára lecsepült és gyökerező. Hosszúnyelű levelei vese- vagy szív-alakúak, csipkések. Örvei 2—6 virágúak. A csésze fogai kihegyezettek. A párta a csészénél háromszorta hosszabb, lila, ritkán rózsaszínű. Terem gyepeken, utak, árkok szélén az egész országban.

Használata: A kerekrepkény leveleiből erős teát készítenek és abból naponkint 1 csészével (1—1 deci) tüdőbajosoknah, sorva­

dásoknak ajánlanak. Vérhányásnál is kitűnőnek bizonyult. Föveny ese-désnél is használják.

Használati utasítás: E fűnek leveleit virágzás után — június-júliusban — kell szedni és árnyékos helyen szárítani. 1 csésze teára elég 3 gr. Bőrkemény édesnél borogatásnak használják a megfőzött, vagy forrázott leveleket.

R e p k é n y b o r o s t y á n , erdei ^gzjírcsa, fárafutó boros­

tyán (Hedera arborea, Hedera Helijy). A borostyánfélékhez (Araliaceae) tartozik. Szára a mellékgyökerekkel fákra kapasz­

kodik, vagy sziklákat lep be, sokszor pedig csak a földön kúszik. Levelei bőrneműek, örökzöldek. Virágzata fürtösen elhelyezett ernyőcskékből áll. Szirmai tojásdadok,

zöldes-i 6

sárgák. Virágai mézillatúak. Termése gömbölyű fekete bogyó, mely csak a következő év tavaszán érik meg.

E növényről írják, hogy Indiából Görögországba lett átplántálva, honnét egész Európában elterjedt olyannyira, hogy erdőkben és kertekben egyaránt honos.

Használata: A levelek porát a nyavalyatörés eseteiben, gyerme­

keknél a sorvadás elJen használják. A porból elég i késhegynyit beadni.

Külső haszna is van, a mennyiben sok helyütt a leveleket sebekre kötözgetik. A bogyók ártalmasok, hánytatónak alkalmasak.

T é l i z ö l d m e t é n g , körvény, billény, boncs, erdei pusz­

páng, földi borostyán, szászfű, myrtus koszorú ("Vinca mtfŐf).

Meténgfélékhez (Apocynaceae) tartozik. Lecsepült szára gyö­

kerező, átellenesen álló levelei rövidnyelűek, kerülékesek, bőrnemüek, fölül kiemelkedő erekkel, örökzöldek. Pártája égszinkék, ritkábban halványkék, vagy rózsaszinű; csöve rövid, rónán elterülő karéjai csonkítottak. Van két magháza közös bibeszállal. Terem árnyékos erdőkben, az ország minden hegy- és dombvidékén. Ültetik kertekbe és koszorút fon­

nak belőle.

Használata: Az örökzöld leveleknek és ágaknak fanyar, ke­

sernyés izük van és mivel meglehetős cseranyagot tartalmaznak, összehúzó és izzasztó hatásuknál fogva vérhas, vérfolyás, torok-gyuladásnál használják. Franciaországban az anyatej csökkentésére

használják a gyermekeket elválasztó nők.

Használati utasítás: A friss leveleket és ágakat meg kell főzni és a lét a beteggel (naponkint 2 csésze, 1—1 deci) megitatni.

Torokgyuladásnál, torokgyiknál a főzetet hidegen, gargarizálásra kell használni. A friss levelek és ágacskák kipréselt nedve, gyapotra csepegtetve és az orrba téve, orrvérzést szüntet.

Az örökzöldnek közhasznáról is tesznek említést. A kinek bora zavaros és nem tisztulhat meg, fejtse le más hordóba, adjon bele örökzöld levelet, verje be a csapot és hagyja így állani 5—6 napig.

A bor megtisztul. Probatum est.

B ú z a v i r á g , égi virág, kék virág, vad pézma, imola (Centaure#a Cyanus). A fészkesekhez (Compositae) tartozik.

17

Az egész növény szürke, felsó és középső levelei szálasok, épek, az alsók azonban hasogatottak. A hosszában eres fészekpikkelyek függelékei nem futnak le, vagy ha lefutnak alig láthatók. Virágai lilássötétkékek. Terem vetés között az egész országban.

Használata: A búzavirág összezúzott, friss leveleit s%em-gyuladásnál, borogatásnak használják. Kellemes, hűtő hatása van.

In document ÉS A GYÓGYNÖVÉNYEK (Pldal 65-69)