• Nem Talált Eredményt

TELJESÍTÉS, ÉRVÉNYESÍTÉS, UTALVÁNYOZÁS

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 45-48)

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter utasítása

TELJESÍTÉS, ÉRVÉNYESÍTÉS, UTALVÁNYOZÁS

1. Teljesítésigazolás

A teljesítésigazolás folyamatát, továbbá a folyamat so-rán alkalmazandó formanyomtatványokat a Nemzeti Fej-lesztési és Gazdasági Minisztérium szerzõdései megköté-sének és nyilvántartásának általános szabályairól szóló utasítás tartalmazza.

2. Érvényesítés, ellenjegyzés (ellenõrzés), utalványozás A teljesítés igazolását követõen, a pénzügyi teljesítés elõtt, a kifizetendõ számlát érvényesíteni, ellenjegyezni (ellenõrizni), utalványozni kell.

(1) Érvényesítés [Ámr. 135. §]

1. A teljesítésigazolás alapján az érvényesítõnek ellen-õriznie kell az összegszerûséget, a fedezet meglétét, a szer-zõdés szerinti fizetési feltételeknek való megfelelést és azt, hogy a benyújtott számla alakilag az elõírt követelmé-nyeknek megfelel-e.

2. Az érvényesítésnek tartalmaznia kell a megállapított összeget, a könyvviteli elszámolásra utaló fõkönyvi szám-laszámot és a kötelezettségvállalás azonosítóját.

3. Az érvényesítés átutalás esetében a Forrás SQL integ-rált rendszer által elõállított ún. kiadási utalványrende-leten, pénztár útján teljesített kiadások és bevételek eseté-ben a kiadási és bevételi pénztárbizonylaton történik.

4. Az NFGM Igazgatás pénzforgalmát érintõ bevételek, kiadások érvényesítésére a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály vezetõje által írásban meghatalmazott pénz-ügyi-számviteli képesítésû személyek jogosultak.

(2) Ellenjegyzés (ellenõrzés) [Ámr. 137. §]

1. Az utalvány ellenjegyzõje köteles ellenõrizni az (1) bekezdés szerinti érvényesítés szabályszerûségét, meg kell gyõzõdnie arról, hogy a szakmai teljesítés igazolása megtörtént-e.

2. Az utalvány ellenjegyzését (ellenõrzését) végzõ, ha hiányosságot tapasztal, köteles az okmányokat visszaadni az érvényesítõnek.

3. Az utalvány ellenjegyzésére jogosult személyeket a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály vezetõje jelöli ki.

(3) Utalványozás [Ámr. 136. §]

1. Az utalványozás a kiadások teljesítésének, a bevéte-lek beszedésének elrendelését foglalja magában. Utalvá-nyozásra csak a teljesítés igazolása, az érvényesítés és az utalvány ellenjegyzése (ellenõrzése) után kerülhet sor.

2. Nem kell külön utalványozni a termékértékesítésbõl, szolgáltatásból – számla, egyszerûsített számla, átutalással postai utalvány alapján – befolyó bevétel beszedését.

3. Az utalványozás során meg kell gyõzõdni arról, hogy a Forrás SQL integrált pénzügyi-számviteli rendszer sze-rinti utalványlap a kötelezettségvállalás azonosítóját, vala-mint a fõkönyvi számla számát tartalmazza-e.

4. Utalványozásra a gazdálkodásért felelõs szakállam-titkár által meghatalmazott személyek jogosultak.

(4) Összeférhetetlenség

1. Az aláírási jogosultságok alkalmazásánál, ellenõrzé-sénél figyelembe kell venni az összeférhetetlenségre vo-natkozó szabályokat.

2. A kötelezettségvállaló és az ellenjegyzõ, illetõleg az utalványozó és az utalványt ellenjegyzõ – ugyanazon gaz-dasági eseményre vonatkozóan – azonos személy nem lehet.

3. Az érvényesítõ személy nem lehet azonos a kötele-zettségvállalásra, utalványozásra jogosult, valamint a szakmai teljesítést igazoló személlyel.

4. Kötelezettségvállalási, érvényesítési, ellenjegyzési, utalványozási feladatot nem végezhet az a személy, aki ezt a tevékenységet közeli hozzátartozója [a Polgári Törvény-könyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény 685. §-ánakb) pont-ja] vagy a maga javára látná el. [Ámr. 138. § (3) bekezdés]

VI.

SZÁMVITELI FELADATOK 1. Nyilvántartás, számbavétel, adatszolgáltatás

(1) A számvitel feladata az utalványozott és pénzforgal-milag teljesített gazdasági események bizonylatainak jog-szabályokban, belsõ szabályozásban elõírt gazdálkodási, illetve számviteli rend szerinti nyilvántartása.

(2) A bizonylatok nyilvántartásba vétele, a pénzforga-lom számbavétele (azaz a könyvelés), majd a könyvelésen

alapuló külsõ-belsõ adatszolgáltatási kötelezettségek tel-jesítése – a számviteli törvényben, illetve a vonatkozó kor-mányrendeletekben elõírtak, továbbá az NFGM számviteli politikája, számlarendje, számlatükre szerint – ellenõrzött bizonylatok alapján végezhetõ.

(3) Könyvelés után az okmányok, bizonylatok az iratke-zelési rend szerint, a számvitelen rendezetten – bank, pénztár, vegyes bizonylatok szerinti csoportosításban – az adott éven belül keletkezésük sorrendjében, külön jogsza-bályban elõírt megõrzési ideig tárolandók.

(4) Az NFGM Igazgatás költségvetési elõirányzatairól, azok felhasználásáról a féléves és éves beszámolót, vala-mint a negyedéves mérlegjelentéseket a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály készíti el.

(5) Az NFGM éves költségvetési beszámolóját a gaz-dálkodásért felelõs szakállamtitkár és a beszámoló elké-szítéséért kijelölt felelõs személy, a további adatszolgálta-tási kötelezettségek teljesítésének alapjául szolgáló doku-mentumokat a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály ve-zetõje írja alá. [Ámr. 146–149/A. §]

2. Hatáskörök

(1) A számviteli politikát [Sztv. 14. §], ennek keretében az eszközök és források értékelési szabályzatát, a leltáro-zási szabályzatot és a pénzkezelési szabályzatot, valamint a számlarendet [Sztv. 161. §] a gazdálkodásért felelõs szakállamtitkár hagyja jóvá.

(2) A számviteli politika részét képezõ értékelési sza-bályzat szerint behajthatatlan, valamint a kisösszegû (az értékhatár 2009. december 31-ig 100 000 forint) követelé-sek hitelezési veszteségként történõ leírását [Sztv. vhr.

34. § (10) bekezdés] a Költségvetési és Kontrolling Fõosz-tály vezetõje engedélyezi.

(3) Az értékhelyesbítéseket, értékvesztéseket és ezek visszaírását a Költségvetési és Kontrolling Fõosztály ve-zetõjének javaslatára a gazdálkodásért felelõs szakállam-titkár engedélyezi.

(4) A bankszámlák felett rendelkezésre jogosultak körét a pénzkezelési szabályzat tartalmazza.

(5) Az NFGM eseti bevételével összefüggõ tényleges költségek és a térítés megállapításának rendjét a számviteli politika tartalmazza. [Ámr. 57. § (14) bekezdés]

VII.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

1. A jelen utasításban foglaltak tekintetében az Ámr.

145/B. §-a szerinti, a munkafolyamatba épített ellenõrzés eljárási rendjét szabályozó ellenõrzési nyomvonalról kü-lön szabályozás rendelkezik.

Áht., az Sztv., az Ámr., az Sztv. vhr. és egyéb jogszabá-lyok, továbbá az NFGM Szervezeti és Mûködési Szabály-zata és egyéb vonatkozó miniszteri utasítások és belsõ sza-bályzatok elõírásait kell alkalmazni.

3. Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép hatály-ba egyidejûleg a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági

Minisz-adatairól és a döntési eljárásokról szóló 19/2008. (HÉ 46.) NFGM utasítás hatályát veszti.

Budapest, 2009. április 14.

Bajnai Gordons. k.,

nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter

A Földmûvelésügyi

és Vidékfejlesztési Minisztérium

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 45-48)