• Nem Talált Eredményt

MAGYAR TÁRGYALÁSI ÁLLÁSPONT ÉS INDOKOLÁSA:

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 38-42)

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter utasításai

MAGYAR TÁRGYALÁSI ÁLLÁSPONT ÉS INDOKOLÁSA:

Számunkra fontos kérdések:

d)Az elfogadás várható uniós menetrendje:

e)Az európai uniós tervezetbõl esetlegesen következõ jogalkotási feladatok:

f)Költségvetési hatások:

Dátum:

Készítette:

Jóváhagyta:

28/2009. (IV. 17.) KHEM utasítása

a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium kommunikációjának rendjérõl

A közvéleménynek a Közlekedési, Hírközlési és Ener-giaügyi Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) idõ-szerû feladatairól, rendezvényeirõl, a minisztérium által kezdeményezett kormányzati intézkedésekrõl, a közleke-dési, hírközlési és energiaügyi miniszter intézkedéseirõl, a minisztérium vezetõinek közszerepléseirõl, valamint a mi-nisztérium egyéb tevékenységérõl történõ hiteles és pon-tos tájékoztatása, a minisztérium tevékenységének egysé-ges bemutatása, valamint a minisztérium céljai, feladatai és eredményei kellõ idõben és módon történõ nyilvános-ságra hozatalának elõsegítése és végrehajtása érdekében a következõket rendelem el:

I. A kommunikáció rendje Nyilatkozattétel a médiában

1. §

(1) A médiát a minisztérium vezetõi (miniszter, állam-titkár, kabinetfõnök, szakállamtitkárok), a sajtófõnök és a szóvivõ tájékoztatják. A sajtófõnök vagy a Kommuniká-ciós Osztály (a továbbiakban: KO) vezetõjének eseti felha-talmazása alapján a minisztérium vezetõ vagy nem vezetõ beosztású köztisztviselõi, illetve a Kommunikációs Osz-tály munkatársai is jogosultak szóban vagy írásban nyilat-kozatot tenni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozattételt – ha nem a KO munkatársa tesz nyilatkozatot – a KO-val elõzetesen egyeztetni kell. Az egyeztetés történhet szóban (személye-sen vagy telefonon), írásban (ide értve: e-mailben vagy fa-xon), a pontos téma, idõpont és médium megjelölésével

(3) Ha a (2) bekezdés szerinti egyeztetésre nincs lehetõ-ség és a KO tudomása, egyetértése nélkül a minisztérium valamely munkatársa a média számára nyilatkozatot tesz, annak tartalmáról, idõpontjáról és helyérõl haladéktalanul értesíteni köteles a KO-t.

2. §

(1) A KO-ra érkezõ sajtómegkeresés esetén a téma jelle-ge, a médium jelentõsége és egyéb körülmények (pl. mû-soridõ, nézettségi-hallgatottsági adatok) mérlegelése után a KO javaslatot tesz a nyilatkozó személyére, a válaszadás

tõi jogosultak a nyilatkozattételt az irányításuk alatt dolgo-zó szakértõ munkatársra delegálni, amely döntést a KO-val elõzetesen egyeztetni szükséges

(2) A minisztérium szervezeti egységeihez, munkatár-saihoz érkezett valamennyi sajtómegkeresést minden eset-ben haladéktalanul továbbítani kell a KO részére. Az egyeztetés menete megegyezik az (1) bekezdésben foglal-takkal.

(3) Amennyiben a szóvivõ nyilatkozik, felkészítését a sajtóreferensek soron kívül biztosítják. Ehhez a minisztéri-um nyilatkozattétel tárgya szerint illetékes munkatársai kötelesek támogatást nyújtani, a szükséges információkat a KO igénye esetén haladéktalanul megadni.

(4) A minisztérium vezetõi – akadályoztatásuk esetére – a nyilatkozattételt érintõ helyettesítésükrõl kötelesek gon-doskodni, és errõl a KO-val egyeztetni.

Nyilvános szereplések 3. §

(1) A KO-t tájékoztatni kell a minisztérium bármely munkatársának részvételével zajló nyilvános eseményrõl – ide értve a nem a minisztérium által szervezett rendezvé-nyeket (konferenciák, workshopok, kiállítások, ünnepsé-gek, egyéb nyilvános szereplések) is –, lehetõség szerint az eseményt legalább egy héttel megelõzõen. A kommuniká-ciós felkészülés, illetve a transzparencia érdekében meg kell jelölni az esemény (rendezvény) idõpontját, helyszí-nét, a részt vevõ személyét, a szereplés módját, valamint az esetleges elõadás témáját.

(2) Az (1) bekezdés szerinti rendezvényen részt vevõ elõadást tartó munkatárs kizárólag az elõadás tárgyában külön egyeztetés nélkül jogosult nyilatkozattételre. A ren-dezvényen elhangzott nyilatkozatokról és azok tartalmá-ról a rendezvényt követõen haladéktalanul tájékoztatni kell a KO-t.

Hazai vagy nemzetközi tárgyalások 4. §

A minisztérium által szervezett vagy a minisztérium részvételével zajló hazai és nemzetközi események (tár-gyalás, egyeztetés, konzultáció, nemzetközi találkozó stb.) kommunikációjáról – az esemény céljának, tartalmának, jelentõségének ismeretében, elõzetes konzultációt köve-tõen – döntést a KO hoz.

Jogalkotással összefüggõ kommunikáció 5. §

(1) A jogalkotással összefüggõ kommunikáció meg-szervezéséhez szükséges valamennyi dokumentumot (ve-zetõi szintû döntést igénylõ elõterjesztések és az azokhoz kapcsolódó döntések, a szakmapolitikai és az államtitkári értekezlet, a Kormány, illetve az Országgyûlés elé kerülõ elõterjesztések, valamint az ott született döntések, emlé-keztetõk) – már a szakmai, gazdasági, társadalmi szerveze-tekkel történõ egyeztetés fázisában és azt követõen folya-matosan – meg kell küldeni a KO részére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti dokumentumokhoz kapcso-lódó sajtózáradékot és kommunikációs tervet a szakmailag illetékes szervezeti egység javaslata alapján a KO vezetõje hagyja jóvá. Ugyanez vonatkozik a részben vagy teljes egészében a minisztérium által elõkészített stratégiákra és szakmai anyagokra is.

(3) A szakmailag illetékes szervezeti egységek a KO ré-szére továbbítandó információkat rendszerezetten, elekt-ronikus formában adják át a KO-nak.

II. Elektronikus kommunikáció 6. §

A minisztérium célja, hogy – az elektronikus informá-ciószabadságról szóló 2005. évi XC. törvényben, az állam-háztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 15/A.–B.

§-aiban és az államháztartás mûködési rendjérõl szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet 157/D. §-ában foglalt közzétételi kötelezettség teljesítésének szabályairól szóló külön utasításban foglaltakra is figyelemmel – a közérde-kû adatok és információk szakszerû és rendszerezett publi-kációs tevékenységével kiszolgálja a magyar és nemzetkö-zi közvélemény, a gazdasági szakemberek, befektetõk, pá-lyázók és más érdeklõdõk igényeit, munkája eredményei-hez a lehetõ legszélesebb körben hozzáférést biztosítson.

Portálszerkesztõség 7. §

A minisztérium portáljának szerkesztõsége a KO veze-tõjébõl és a felelõs portálszerkesztõbõl – aki a KO munka-társa – áll.

Szakterületi kapcsolattartók 8. §

(1) A portálszerkesztõség munkáját a szakterületenként (blokkonként) kinevezett egy-egy kapcsolattartó (a továb-biakban: szakterületi kapcsolattartók) segíti.

(2) A szakterületi kapcsolattartók a minisztérium hon-lapjának (internet és intranet) rendszeres tartalmi frissítése érdekében havonta, tárgyhó 10. napjáig:

a)áttekintik a szakterületükhöz tartozó honlaprészeket, valamint a felelõs portálszerkesztõ által készített, rendel-kezésükre bocsátott kimutatást;

b)javaslatot tesznek a honlapon található anyagok fris-sítésére, archiválására, gondoskodnak a friss anyagok összegyûjtésérõl és a felelõs portálszerkesztõ részére tör-ténõ továbbításáról;

c) javaslatot tesznek a szakterületük honlapon történõ megjelenésével kapcsolatban.

Elektronikus külsõ kommunikáció 9. §

(1) Jelen utasítás tekintetében elektronikus külsõ kom-munikáció alatt információ – minisztériumon kívüli – nyil-vánosságra hozatalát kell érteni. Az információkat a DOKK rendszer archiválja, rendszerezi, illetve a miniszté-rium honlapján vagy elektronikus hírlevelekben publi-kálja.

(2) Elektronikus külsõ kommunikációra csak olyan in-formáció esetében van lehetõség, amelyet az inin-formáció (adott dokumentum) létrehozataláért (elõkészítéséért) fe-lelõs szervezeti egység vezetõje, illetve a KO vezetõje jó-váhagytak, és amely elektronikusan a felelõs portálszer-kesztõ rendelkezésére áll.

(3) Az olyan információkat, amelyeknek közzétételét törvény vagy jogszabály írja elõ, a vonatkozó külön utasí-tásban foglaltaknak megfelelõ formában és módon kell a honlapon nyilvánosságra hozni.

Elektronikus belsõ kommunikáció 10. §

A minisztériumon belüli nyilvánosság eszköze a mi-nisztérium intranetportálja. A mimi-nisztérium

intranetfelüle-sített és a felelõs portálszerkesztõ részére elektronikusan megküldött információ azonnal publikálható.

III. Egyéb és záró rendelkezések 11. §

A jelen utasításban foglaltak végrehajtása során figye-lemmel kell lenni az állam- és szolgálati titokra vonatkozó jog- és belsõ szabályokban foglaltakra, továbbá a jelen utasítás szerinti tájékoztatás nem járhat személyhez fûzõ-dõ jogok sérelmével.

Jelen utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba, egyidejûleg a minisztérium tekintetében hatályát veszti a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kommunikációjá-nak rendjérõl szóló 1/2006. (I. 17.) GKM utasítás, vala-mint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján létrehozott civil kapcsolati fórum mûködési rendjérõl szóló 6/2007. GKM szabályzat.

Budapest, 2009. április 15.

Dr. Molnár Csabas. k.,

közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter

In document TARTALOM AMAGYARKÖZLÖNYMELLÉKLETE (Pldal 38-42)