• Nem Talált Eredményt

Szolgáltatásmonitorozás

13. Gépház

14.5 Szolgáltatásmonitorozás

Ezen a lapon átt ekintheti a SuliXerver szolgáltatásainak állapotát. Megfelelő működés esetén az egyes szolgáltatások Start/Stop oszlopában zöld színű gombokat láthat.

A szolgáltatások állapota szerint lehetnek aktívak és inaktívak, ennek státuszát a Rendszerin-dításkor aktív oszlopban láthatja.. Az aktív szolgáltatások a rendszer indításakor automatikusan elindulnak, az inaktívak pedig nem.

A szolgáltatások vezérléséhez használhatja a Start/Stop, Újraindítás és Újratöltés kapcsoló-kat..

A sessiond és a suad szolgáltatások fontos rendszerszolgáltatások, melyek futása a SuliXerver megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, ezért állapotuk nem módosíthatóak, ezek a szolgáltatá-sok mindig aktívak és futnak.

Rendszerszolgáltatások monitorozása

Figyelem! A Rendszerszolgáltatások monitorozása fülön látható szolgáltatások alapesetben szükségesek a SuliXerver megfelelő működéséhez, ezért a szolgáltatá-sok módosítását csak szakértő felhasználók részére javasoljuk.

Speciális esetekben (például hiba esetén vagy olyan esetben amikor az adott szolgáltatást a hálózatában levő más erőforrás biztosítja) szükség lehet ezen szol-gáltatások módosítására, letiltására.

Kérjük csak akkor módosítson a szolgáltatásokon, ha tisztában van a módosítás lehetséges hatásaival. Ha nem biztos a módosítás eredményében, vagy hibát ész-lel, kérjük vegye fel a kapcsolatot a SuliX terméktámogatás szakembereivel!

14.5.1 Szolgáltatások kezelése

Ha egy szolgáltatás megfelelően fut, akkor a szolgáltatás neve mellett zárójelben zöld színű Fut felirat látható a Start/Stop gomb zöld színű és a Figyelmeztetések oszlopban Megfelelően mű-ködik szöveg.

Ha egy szolgáltatás valamilyen ok miatt leáll, akkor a szolgáltatás neve mellett zárójelben piros színű Nem fut felirat látható a Start/Stop gomb piros színre vált és a Figyelmeztetések oszlop-ban piros színnel Nem megfelelően működik felirat látható.

A Start/Stop gomb segítségével elindíthatja a szolgáltatást. Ha a szolgáltatás ennek ellenére sem indul újra, vegye fel a kapcsolatot a SuliX terméktámogatás szakembereivel!

Az Újraindítás gomb segítségével újraindíthatja a szolgáltatást. Ez esetben a szolgáltatás leáll, majd elindul.

Az Újratöltés gomb segítségével a szolgáltatás konfingurációját tartalmazó fájlt a szolgáltatás új-raolvassa, így a szolgáltatás felveszi az esetleges módosításokat. Ezt a funkciót nem minden szol-gáltatás támogatja.

A Rendszerindításkor aktív oszlopban beállíthatja, hogy egy szolgáltatás a rendszer indítását követően elinduljon-e. Ezzel a funkcióval gyakorlatilag letilthatja az adott szolgáltatás működését.

Amennyiben ezt a funkciót választja, akkor a szolgáltatás neve mellett fekete Letiltva felirat jele-nik meg és a Figyelmeztetés oszlopban fekete Letiltva szöveg látható. Ekkor a szolgáltatás még fut, de a SuliXerver újraindítása után a rendszerindítás során nem fog elindulni. Ha SuliXerver új-raindítása nélkül le akarja állítani a folyamatot, akkor a Start/Stop gomb segítségével állítsa le!

Megfelelően működik

Nem megfelelően működik

Figyelem! Bármely műveletet választja ki, a művelet tényleges vég-rehajtása előtt felugrik egy megerősítő ablak, amelyben az adott mű-veletet jóváhagyhatja, vagy módosítás nélkül visszaléphet.

Letiltott, de még futó szolgáltatás

Letiltott és leállított szolgáltatás

14.5.2 SuliX proxy gyorsítótár (cache) kezelése

A SuliXerver beépített en tartalmaz tartalomszűrő szolgáltatást. E a szolgáltatást a Felügyelet menü Szolgáltatásmonitorozás pontjában láthatja squid szerviz néven.

A tartalomszűrő szolgáltatás működése során a letöltött tartalmakat gyorsítótárba (cache) helye-zi. A gyorsítótár azért szükséges, hogy az olyan tartalmakat amelyeket több felhasználó is letölte-ne, csak egyszer kelljen letölteni. A már letöltött tartalmak újbóli lekérése esetén az adatokat a Su-liXerver a gyorsítótárból fogja kiszolgálni, ezért az Internet elérés a hálózat felhasználói számára sokkal gyorsabbnak tűnik, valamint az Internet sávszélesség használata is csökken.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a gyorsítótár tartalmát ki kell üríteni. Előfordulhat olyan eset is, (például helytakarékossági okok miatt ) hogy le akarja tiltani a tartalomszűrő gyorsítótára-zását.

A squid szolgáltatás a 14.5.1 Szolgáltatások kezelése című fejezetben kifejtett lehetőségeken kí-vül további funkciókat is tartalmaz. A lehetőségek megjelenítéséhez katt intson a szolgáltatás mel-lett az Egyéb funkciók oszlopban található További lehetőségek gombra, melynek hatására megnyílik a beállításokat tartalmazó felület. A Cache törlése gombbal törölheti a tartalomszűrő szolgáltatás gyorsítótárát. Az ürítési folyamat gyorsasága a tárolt adatok méretétől függ. A Cache-elérés kikapcsolása gombbal teljesen ki is kapcsolhatja a szolgáltatás gyorsítótárazását.

A gyorsítótárazást a Cache-elérés bekapcsolása gombbal tudja visszakapcsolni.

A Cache kikapcsolását a piros Cache kikapcsolva felirat jelzi.

Squid (tartalomszűrő) szolgáltatás

Squid szolgáltatás további lehetőségei

Cache kikapcsolva

Figyelem! A SuliXerver tartalomszűrő szolgáltatása gyor-sítótárazás nélkül lassabban fogja kiszolgálni az Internetes tartalom letöltéseket, mert a SuliXerver nem fogja tárolni a többször letöltött tartalmakat, ezért minden egyes Interne-tes tartalom letöltés során a tartalmat újra le kell tölteni az Internetről.

14.5.3 DHCP szolgáltatás kikapcsolása

Ha a hálózatban a Dinamikus címszolgáltatást (DHCP) szolgáltatást nem a SuliXerver, bizto-sítja, akkor a SuliXerveren ki kell kapcsolni a DHCP szolgáltatást. A DHCP szolgáltatás kikapcso-lása azért szükséges, hogy ne lépjen fel a másik szerver DHCP szolgáltatásával ütközés,

A DHCP szolgáltatás kikapcsolásához válassza a Felügyelet menü Szolgáltatásmonitorozás pontját, majd a dhcpd szolgáltatás mellet a Rendszerindításkor aktív oszlopnál állítsa be, hogy a szolgáltatás ne induljon el rendszerindításkor, majd a Start/Stop oszlopban állítsa le a szolgálta-tást. A szolgáltatások kezeléséről bővebben olvashat a 14.5.1 Szolgáltatások kezelése című fejezet-ben.