• Nem Talált Eredményt

A SuliXerver telepítésének előkészítése

A SuliXerver olyan intézményi hálózatokban alkalmazható, ahol rendelkezésre áll egy szerver-ként használható számítógép, valamint több munkaállomás a tantermekben. A SuliXerver akár egy teremben is kipróbálható, Ehhez mindenképpen szükséges internetkapcsolat és egy Ethernet típusú helyi hálózat a szervergép és a munkaállomások között .

A rendszer használatához egy adminisztratív (admin) felhasználó megléte a minimális feltétel, ő tudja a rendszer felhasználóit létrehozni, és a továbbiakban a SuliXerver beállításait elvégezni. Ez a felhasználó lehet az intézmény rendszergazdája, számítástechnika tanára, vagy egyéb pedagó-gus, illetve más felhasználó is. Azt azonban mindenképp fingyelembe kell venni, hogy az admin fel-használó teljes körű joggal rendelkezik a SuliXerver beállításai fölött , érdemes tehát olyan sze-mélyre bízni ezt a feladatot, aki felelősséggel el tudja látni azt.

A SuliXerver hálózatát használó tanárok szintén kiemelt jogosultságokkal rendelkeznek, admi-nisztratív feladatokat végezhetnek el. A SuliXerver használatának, kezelésének módjáról érdemes röviden minden felhasználót tájékoztatni.

A SuliXerver telepítése előtt célszerű ellenőrizni, hogy a kiválasztott számítógép megfelel-e a te-lepítési követelményeknek. Azt is fingyelembe kell venni, hogy a telepítéshez szükségesek az intéz-ményi hálózat bizonyos adatai, melyek a következőekben részletesen ismertetésre kerülnek. Ha nem férünk hozzá ezekhez az adatokhoz, kérdezzük meg az intézmény rendszergazdáját, vagy in-formatikai vezetőjét.

A telepítés bármikor megismételhető, de fingyelembe kell venni, hogy ebben az esetben a koráb-ban beállított értékek és felhasználói adatok törlésre kerülnek!

Figyelem! Mielőtt hozzákezdenénk a telepítéshez, jegyezzük fel ezeket az adatokat, mert a telepítés után ezek nem, vagy csak a rendszer épségének ve-szélyeztetésével módosíthatók.

Fontos megjegyzés!

Ez a kézikönyv a SuliXerver 3.5-ös verzióján alapul. Amennyiben korábbi verzióval rendelkezik, mindenképpen frissítse szerverét a legfrissebb verzió-ra, vagy telepítsen egy 3.5-ös verziójú SuliXervert a sulix.hu portálról letölt-hető telepítőkészlet segítségével. Amennyiben a frissítéssel vagy a telepítés-sel kérdése, problémája merül fel, lépjen kapcsolatba a SuliX terméktámoga-tással.

2.1 Rendszerkövetelmények

A SuliXerver telepítéséhez használt szerverhardver vagy egyéb kiszolgálófeladatokat ellátó szá-mítógép meg kell, hogy feleljen a következő követelményeknek:

➢ Processzor: legalább 1db 32 vagy 64 bites, x86 (Intel, AMD) architektúra, 2 magos processzor-ral. A támogatott maximális processzorszám: 16.

➢ Rendszermemória: 4 GB vagy több memória használata.

➢ Merevlemez: legalább 40 GB SATA/SAS, ami a telepítéshez elegendő, azonban ez nem tartal-mazza a felhasználók számára biztosítandó tárterületet, ehhez legalább 80 GB tárhelyet aján-lunk. Több merevlemezből álló RAID tömb és különálló iSCSI/FC/SAS hátt értár (storage) is tá-mogatott . (Az adatok biztonsága érdekében javasolt legalább két lemezes RAID 1 tömbök kiala-kítása.)

➢ Monitorvezérlő: Bármilyen VESA-kompatibilis kártya, támogatott felbontás: minimum 1024×768.

➢ Hálózat: egy vagy több hálózati Ethernet csatolókártya (konfingurációtól függően), 1Gb, 10Gb, IB támogatás is. Több internetkapcsolat, például Közháló és egy független internet-szolgáltatás egyaránt támogatott , maximum 4 kapcsolatig.

2.2 Egyedi hardverkövetelmények

Normál körülmények között egy szerver számítógép leállítás nélkül, folyamatos üzemben műkö-dik. Nagyon fontos tehát, hogy ezen körülményeknek megfelelő komponensekkel legyen ellátva, és biztosítani kell a működéshez szükséges környezetet is. Mindenképpen át kell gondolni a követ-kezőket:

➢ A memóriamodulokat érdemes használat előtt tesztelni, javasolt a telepítés előtt a Memtest program (www.memtest86.com) legalább 24 órán át tartó futt atása. Lehetőleg használjon minő-ségi, úgynevezett „brand” memóriamodulokat.

➢ A processzor és az alaplap folyamatos üzem alatt jelentősen melegszik. Használjon megfelelő hűtő-ventilátorokat, és gondoskodjon a megfelelő szellőzésről, hűtésről abban a helyiségben, ahol a SuliXervert elhelyezik.

➢ A hálózati működés szempontjából kiemelkedően fontos a hálózati kártyák szerepe. Használ-jon megbízhatóan működő, a hálózati topológiának megfelelő kártyákat.

➢ A szerver áramellátásának folytonosságát biztosítandó, mindenképpen javasolt megfelelő szü-netmentes tápegység (UPS) használata.

➢ A szerver és a kliensek között i hálózati eszközök (switch, router) is fontos feltételei a SuliXerver hatékony üzemeltetésének. Használjon megfelelő eszközöket, és biztosítsa a hálózat finzikai kialakításának zavartalanságát.

➢ A támogatott hardverelemek és komplett hardverkonfingurációk megegyeznek a Red Hat Enter-prise Linux 6 hardverkompatibilitásával, melynek adatbázisa az alábbi weboldalon érhető el:

htt ps://hardware.redhat.com

2.3 A telepítési paraméterek meghatározása

A telepítés során több olyan adatra is szüksége lesz, melyet célszerű még a telepítés előtt össze-gyűjteni és feljegyezni, hogy a telepítéskori kitöltés gyors és zökkenőmentes legyen:

➢ Az intézmény neve

➢ Az intézmény domén-neve (kisbetűvel)

➢ Az intézmény rövid (max. 5 karakteres) megnevezése

➢ Az intézmény OM azonosítója (6 számjegyű)

➢ Az intézmény évfolyamai (általában számjegyekkel adható meg: 1, 2, 3 stb. vagy 1., 2., 3. stb.)

➢ A párhuzamos osztályok jelei (általában betűjelek: A, B, C, D stb.)

➢ A bejelentkezési azonosító generálásának sémája: alapbeállítás szerint a felhasználói azonosí-tó (login név), a családi név és az uazonosí-tónév első 4-4 karakteréből áll (N4G4), az ékezetes betűket az angol ABC megfelelő betűjével helyett esítve. Például Kovács József felhasználó azonosítója ezen szabály alapján „kovajozs” lesz. Ez a generálási szabály a felhasználók felvitelekor felülírha-tó, azaz a felhasználói azonosítók tetszőlegesen megadhatók.

➢ Az adminisztrátor (admin felhasználó) jelszava

➢ A várható tanulólétszám és a tanári kar létszáma, valamint az egyes csoportok felhasználói-nak (diák, tanár, titkárság) szánt tárterület alapértelmezett korlátja.

➢ A belső hálózat számára használandó IP-tartomány (192.168.x.0/24 vagy 172.16.0.0/16)

➢ Az alapértelmezett átjáró IP-címe

Ha a kívánt hálózati topológia a két hálózati kártyás (azaz IP-szintű átjáróként üzemel):

➢ A SuliXerver külső internet-csatlakozáshoz használható IP-címe

➢ A külső IP-cím hálózati maszkja