• Nem Talált Eredményt

Szakács Gábor: Rovásírás versenyeinkrõl

In document Kölcsey Ferenc: Himnusz (Pldal 76-83)

Ha valaki olyan ismeret, tudás birtokába jut, amely nemzetének hírnevét öregbíti, kötelessége ezt másokkal is megismertetni. Fokozottan érvényes ez a rovásírásra, amely a magyarságnak legrégibb és legértékesebb szellemi kincse, nemzeti büszkeségének alapja, az pedig a fiatalokra, gyermekekre jel-lemzõ természetes igény, hogy megszerzett tudásukat összemérjék hasonló érdeklõdésû társaikkal.

Az elsõ versenyt 1997-ben szûkebb hazámban, Budapest XVI. kerületében szerveztem. Feleségem-mel, Friedrich Klárával, aki a feladatokat készítette, nem is számítottunk akkora sikerre, hogy a kerület általános- és középiskoláiból csaknem száz tanuló nyújtott be dolgozatot. A döntõt 1998 márciusában tartottuk, a verseny gyõzteseit a XVI. kerületi önkormányzat Kulturális- és Sport Bizottsága négynapos erdélyi utazással jutalmazta, amelynek során több rovásfeliratos székelykaput fényképezhettek le.

Ennek a versenynek köszönhetjük Forrai Sándor tanár, írástörténész atyai barátságát, aki levélben keresett meg jókívánságaival.

1999-ben a Magyar Cserkész Szövetség versenyén vettünk részt tanulóinkkal szép sikerrel.

2000-ben az összefogás és a szélesebb körû terjesztés reményében a Magyar Cserkész Szövetség és az Ómagyar Kultúra Baráti Társaság képviselõit is meghívtuk versenyünkre. A helyszín ismét a XVI.

kerület lett, közelebbrõl a Móra Ferenc Általános Iskola, amelynek igazgatónõje, Dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella azóta is helyet biztosít a rendezvénynek. Fõvédnökünk Forrai Sándor tanár úr volt. A 95 ver-senyzõbõl 28-an ideiglenes határainkon túlról (Felvidékrõl, Kárpátaljáról, Erdélybõl jöttek), dolgozatai-kat 25 fõs, hozzáértõ bizottság értékelte. A sikeres rendezvény hatására fogalmazódott meg Forrai Sán-dorban a Magyar Rovók és Rovásírók Országos Szövetségének létrehozása. Elképzelését még ebben az évben megvalósítottuk, a szervezet vezetésével engem tisztelt meg. A feladatokat Friedrich Klára készítette.

2001-ben a Délvidék és Horvátország is bekapcsolódott a versenybe, zentai, eszéki diákokkal. Ismét közöttünk volt Forrai Sándor, akinek 1975-ben összeállított rovásírás-történeti vándorkiállítását a hely-színen bemutattuk, akárcsak Csepregi Ferenc rovásírásos táltosköveit és XVI. századi palatábláját. Az értékelõ bizottság elnöke Zomoráné Cseh Márta, erdélyi felkészítõ tanár volt. A feladatokat Friedrich Klára készítette.

A bögözi református templom XV. századi felirata, amelyet védelem hiányában a felelõtlen látogatók már csaknem

teljesen "letapogattak" a falról. Megfejtése: Atyaisten

A 2002-es Kárpát-medencei Rovásírás Versenyünkön a résztvevõk száma 113-ra nõtt 18 kísérõvel, kö-zülük 93-an vették igénybe a szállást az önkormányzat napközis táborában. A 89 esztendõs Forrai Sándor idõs kora miatt személyesen már nem tudott megörvendeztetni bennünket, így a fõvédnökségre felkért Dr.

Molnos Angéla nyelvész tudós tisztelt meg jelenlétével. Õ indította el azt a nemes mozgalmat, hogy csak ma-gyar szavakat használjunk, népszerû Mama-gyarító könyvecskéjébõl minden tanulónak és kísérõnek hozott aján-dékul és okulásul. A feladatokat Nagy Gyula zalaszántói tanár, az értékelõ bizottság elnöke állította össze. Az értékelésben már két erdélyi középiskolás, Bartha Mihály és Tasnádi Márton is részt vett. Füzék Erzsébet felvidéki, rozsnyói Csemadok vezetõ felkérésére ebben az évben szerveztem meg és nyertes pályázatom eredményeként évekig sikeresen mûködött a gombaszögi rovásírás tábor, amelyben a Magyar Rovók és Rovásírók Országos Szövetségének néhány tagja a helyszínen elõadóként szerepelt, több gyermek pedig részt vett budapesti versenyünkön.

2003-ban az addig támogató Illyés Alapítvány Dr. Veress László helyett õsmûveltségünket kevésbé tékelõ elnököt kapott. Nem csak támogatásukat vonták meg, hanem arról csak a verseny elõtti napon ér-tesítettek. Bár a családi pénztárat ki kellett ürítenünk, nemzeti érzelmû honfitársaink segítõkészségében sem csalódva, minden versenyzõnek téríteni tudtuk az útiköltségét. Ismét Molnos Angéla nyitotta meg a versenyt és tanulságos mûveivel ezúttal is megajándékozta a résztvevõket. Az értékelõ bizottság elnöki tisztét, egyben a feladatok készítését Szebellédyné Lévai Éva, debreceni tanárnõ vállalta.

2004-ben az V. Kárpát-medencei Versenyt a Magyar Rovók és Rovásírók Országos Szövetségének örökébe lépett Forrai Sándor Rovásíró Kör szervezte. Mivel névadónk nemzetmentõ munkájáért hivatalos elismerést soha nem kapott, nevének felvételével tisztelgünk elõtte. A kör jelmondata Friedrich Klára 1998-ban megjelent oktató füzetének címe lett: Tanuljuk és tanítsuk a rovásírást! Új feladatot is bevezet-tünk az addigi hangos olvasás, a latin betûrõl rovásra, rovásról latin betûre történõ átírás, az összerovás és a botra rovás mellé Tudod-e magyarul ? címmel, hogy a gyerekek figyelmét felhívjuk nyelvünk gazdag-ságára és visszaszorítsuk az idegen szavak elburjánzását. A feladatok elkészítése ez évben az értékelõ bi-zottság elnökére, Kis Berta Teréz felvidéki, nagykaposi tanárnõre hárult.

A 2005-ös VI. Kárpát-medencei Versenyünk fõvédnökéül Laki Károly néprajzi mentõt, Budapest XVI. ke-rületének díszpolgárát kértük fel. A versenyzõk megnövekedett létszáma, a verseny népszerûsége ekkor már felvetette az elõdöntõk szükségességét, ami sajnálatos módon ebben az évben még nem valósulhatott meg.

Ennek következtében csak nagy szívfájdalommal tudtam a kezelhetõ létszámon felüli jelentkezõket eltanácsol-ni, ellentétben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával, ahol nem csináltak lelkiismereti kérdést pályá-zatunk elutasításából. Ismét ösmûveltségünk iránt elkötelezett támogatóink segítettek. A verseny idején indult a Forrai Sándor Rovásíró Kör honlapja, amelyre többek között felkerülnek a versenyek eredményei, fényképei, ajánlott kiadványok, rovásírással, történelmünkkel foglalkozó cikkek. A verseny feladatait Tisza András és Kállay László, a Móri Rovásírók Baráti Körének vezetõi készítették, egyúttal õk voltak az értékelõ bizottság el-nökei is. Örvendetes tapasztalat, hogy a gyermekek évrõl évre kisebb hibaszámmal dolgoznak, egyre többen adnak be hibátlan megoldásokat, amikor is a felhasznált idõ dönti el a helyezést. A verseny és az eredmény-re való várakozás ideje alatt tanúsított magatartásuk pedig példás.

2006-ban Tatabányán a Móra Ferenc Ált. Isk. (Rákász Mihály tanár), Püspökladányban a Karacs Fe-renc Gimnázium és Szakközépiskola (Nemesné Nagy Erika tanár), Egerben a Ráózsa-szín Rovásíró Kör (Csatlós Csaba és Nagy Endre József vezetõk), Budapesten a XVII. ker. Zrínyi Miklós Ált. Isk. (Bothné Kósa Erika tanár) közremûködésével a magyarországi, a délvidéki Zentán a Stevan Sremac Ált. Isk.

(Sárosi Gabriella igazgató) és az Egészségügyi Középiskola (Nagy Abonyi Zoltán igazgató), a felvidéki Alsóbodokon a Vállalkozói Magán-Szakközépiskola (Z. Urbán Aladár, a felvidéki Palóc Társaság elnö-ke) segítségével elsõ ízben zajlottak az elõdöntõk. Ilyen válogatóra a muravidéki Lendván (a Magyar

Nemzetiségi Mûvelõdési Intézet munkatársa, Patyi Zoltán vezetésével) nem volt szükség, míg Erdélybõl (a szamosújvári Czetz János cserkészcsapatának társelnöke, Kasza Tamás szervezésében) már eddig is csak a legjobbak vehettek részt a budapesti (XVI. Móra Ferenc Ált. Isk., Jeszenszkyné dr. Gallai Gabriella igazga-tó) döntõn. Az elõdöntõk feladatait Magyar Istvánné (noszlopi tanár), a már említett Z. Urbán Aladár és a Czetz János Cserkészcsapat készítette.

A döntõ védnökségét Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, az értékelõ bizottság elnöki teendõit Sárosi Gabriella látta el, a feladatokat Szondi Miklós tanár állította össze. Az összerovás és a Hogyan mond-juk magyarul? feladatokat hagyományosan Friedrich Klára, míg a botra rovásét Lénárth András, a Forrai Sándor Rovásírók Jászberényi Körének vezetõje vállalta. A magyarországi elõdöntõ 127, az elszakított terü-letek 390 résztvevõje közül a döntõbe összesen 43 Kárpát-medencei település 95 tanulója jutott.

2007-ben az elõdöntõk szervezését a korábbiak mellett Szolnok (Dobó Szilárd), míg Felvidéken a Vásárúti iskola (Elek Ilona) vállalta. Az elõdöntõkön Magyarországról 183, az elszakított területekrõl 514 tanuló indult, a döntõben 81 település 95 résztvevõjének tudását 38 értékelõ bírálta el. A felada-tokat Hódos László, Forrai Sándor rovásírás kiállításának felújítója készítette.

A döntõ védnökségére Radics Géza, az USÁ-ban élõ történetkutatót, díszvendégnek Professzor Ucsiraltu-t, a Belsõ Mongol Tudományegyetem Mongolisztikai Fõiskola dékánját és Dr. Obrusánszky Borbála keletkutatót kértük fel. A szövegátírási feladatokat Dr. Tarnóczy Zoltán mezõtúri, a Hogyan mondjuk magyarul-t Vajdáné Bene Ildikó, míg az összerovást Friedrich Klára, a botra rovást Lénárth András tanárok készítették.

2008-ban az elõdöntõk szervezõi: Bothné Kósa Erika Budapesten, Dobó Szilárd Szolnokon, Tisza András és Marika Móron, Budaházy Éva Debrecenben, Nagy Bianka és Kovács Máté középiskolások Pécsen. Délvidéken Sárosi Gabriella és Nagy Abonyi Zoltán iskolaigazgatók, Erdélyben Kasza Tamás cserkészvezetõ, Felvidéken Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke szervezte az elõdöntõket.

Az elõdöntõk feladatait Bartha Imréné, a döntõét Tisza András készítette. A döntõben ebben az évben vezettük be kötelezõ feladatként a fõbb rovásemlékek ismeretét, a feladatokat Friedrich Klára állította össze. A botra rovás feladat végzését Lénárth András vezette és értékelte. A júniusi döntõ fõvédnöke Botos László, több történelmi tárgyú könyv szerzõje; díszvendége pedig Z. Urbán Aladár volt. A döntõben Magyarországról 60, Délvidékrõl 7, Felvidékrõl 12, Horvátországból 3, Erdélybõl 14 gyermek vett részt. 28 alsó tagozatos, 39 felsõ tagozatos és 29 középiskolás.

2009-ben az elõdöntõk Budapesten, Szolnokon, Debrecenben, Móron, Sükösdön és Sopronban zajlottak. Külön köszönet Koprivanacz Istvánné sükösdi tanárnõnek és a Sükösdi Általános Iskola igazgatójának, Tóthné Késmárky Máriának, akik a rendezést az utolsó pillanatban visszamondó isko-la helyett átválisko-lalták a lebonyolítást. Az elõdöntõk feisko-ladatait Budaházy Éva tanárnõ készítette. Az elõdöntõk létszámai igen bíztatóan alakultak: 2006-ban 127, 2007-ben 183, 2008-ban 217, 2009-ben 300 gyermek jelentkezett a trianoni határokon belül.

A döntõt hagyományosan a XVI. kerület Móra Ferenc Általános iskolában rendeztük, ahol a X.

Kárpát-medencei Verseny alkalmával avattuk az iskola rovásírásos névtábláját, amelyet Tara Zoltán készített, és Varga György Horvátország-Baranya háromszögi református lelkész és felkészítõ tanár szentelte fel. Az értékelõ bizottság elnöke és egyúttal a feladatok készítõje Koprivanacz Istvánné sükös-di felkészítõ tanár volt. Az alelnöki feladatokat Bothné Kósa Erika tanárnõ látta el. A rendezvény véd-nöke Tomory Zsuzsa magyarságkutató, díszvendége pedig Petrõczy Tibor, a XVII. kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskola igazgatója volt. A döntõn 91 versenyzõ vett részt, 36 a trianoni határokon túlról.

2010-ben az elõdöntõk 7 körzetben, Budapesten, Püspökladányban, Móron, Sükösdön, Szolnokon, Balassagyarmaton és Alsópáhokon zajlottak. A döntõt a Bp. XVI. ker. Móra Ferenc iskolában tartottuk, védnökségre Kovács Péter polgármestert kértük fel, a díszvendég Aradi Éva indológus és Kvaszta Csil-la Tünde volt, aki Tar Mihály leszármazottja. A döntõbe 103 tanuló jutott, Délvidékrõl 8, Erdélybõl 15, Kárpátaljáról 8, Muravidékrõl 4, Magyarországról 51 és Németországból 1 cserkész. Az elõdöntõ fel-adatait Hegyi Károlyné, Marika tanárnõ, a döntõben az összerovás feladatokat számítógéppel Hódos László, a többi feladatot Imre László XVII. kerületi tanár készítette.

2011-ben a XII. Kárpát-medencei Rovásírás Verseny és Mûveltségi Találkozó elõdöntõit Budapes-ten, Püspökladányban, Móron, Sükösdön, Jászberényben, Balassagyarmaton, és Alsópáhokon rendez-tük. A döntõ Pécsen, a Református Kollégiumban zajlott. Ezen 104 tanuló vett részt: Délvidékrõl, Fel-vidékrõl, Erdélybõl, Horvátországból, Kárpátaljáról, MuraFel-vidékrõl, Magyarországról és egy cserkész Németországból. Az elõdöntõ feladatait ifj. Forrai Márton, a döntõét Lénárth András készítette. Fõvéd-nöke Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, díszvendég Hoppál Péter országgyûlési képviselõ volt.

2000-tõl kezdve minden évben kiadok egy 50-60 oldalas füzetet a versenyrõl, amelyet a gyermekek és felkészítõik egyaránt megkapnak, abból felidézhetik a versenyt, elérhetik azokat, akikkel ott kötöttek barátságot, a füzet egyben a következõ évi felkészülés alapja is lehet. Az elõdöntõk és a döntõk ünne-pélyességét erõsítik a mûsorok, amelyek az értékelés közbeni várakozás óráit hivatottak megkönnyíte-ni, pl. jurta állítás, nemezelés, pólófestés, gyermek- és felnõtt néptánc, sólyomröptetés, pásztorkutya bemutatók, a vendéglátó iskola tanulóinak mûsora, stb. Emlékezetes volt a budapesti XVI. ker. Móra Ferenc Ált. Iskola tanárnõjének, Kassné Szalay Erzsébetnek Nagyanyáink öröksége címû szõttes kiállí-tása. Versenyeinken nevezési díj nincs, minden tanuló, kísérõ, értékelõ bizottsági tag útiköltségét igény szerint térítjük. Köszönettel vesszük, hogy ezt egyre több iskola, szülõ vállalja át. A XVI. ker. Önkormány-zat pályáÖnkormány-zataink támogatásával, szálláslehetõséggel, mások a kedvezményes étkezés biztosításával, aján-dékokkal, anyagiakkal, a rendezvényeknek helyt adó iskola munkatársai pedig a lebonyolítással segítik versenyeinken keresztül, hogy a gyermekek minél jobban megismerjék saját történelmüket.

A tizenkét alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Rovásírás Verseny és Mûveltségi Találkozó rendezvényeibe Burgenland kivételével valamennyi elszakított terület hagyományõrzõ ifjúságát sikerült bevonnunk. Hiszen a cél nem csak a versengés volt, hanem közös õsmûveltségünk megismerése, fel-elevenítése és az egymástól határokkal elválasztott fiatalság kézfogása. Köszönöm a versenyzõknek, szüleiknek, felkészítõ - kísérõ tanáraiknak, a feladatokat készítõknek - értékelõknek, a rendezvényt be-fogadó iskoláknak és a támogatóknak, hogy ezt a célt sikerült közösen elérnünk.

2015. március

A csikszentmártoni felirat Sebestyén Gyula által javított szövege 1501-bõl

Úrnak születésétõl fogván írnak ezerötszázegy esztendõbe, Mátyás, János,

Estyán kovács csinálták, Mátyás mester, Gergely mester csinálták.

Magyar adó-rovás 1507-bõl Sebestyén Gyula:

Rovás és rovásírás (1909)

Feik Tamás, Vavra Gabriella, Koncz Klára, Katona Elõd, Léczfalvi András, Balogh Emese, Bálint Ágnes, Tóth Gergeý, Varga Tímea, Kozma Annamária, Horváth Bálint, Tasnádi Márton, Takáè Dóra, Tokár Beáta, Soós Alexandra, Hegedûs Levente, Vass Lõrinc, Pápai Enikõ, Šohánšky Réka, Šiláçi Enikõ, Tokár Ingrid, Fábián Èilla, Gáspár János, Naç Adrienn, Béres Klaudia, Jordán Anikó, Ádám Zita, Pál Beáta Mária, Gráczl Šilvia, Lénárth Ádám, Kartosonto Károý, Molnár Eržébet, Èillag Katalin, Kormos Krištián, Illés Gábor, Barabás Karola, Iýýés Enikõ, Šalay Šabolè, Vincze Ešter Beáta, Šiláçi Róbert, Šalánczi Fanni, Švoboda Kinga, Holoèi János, Siteri Regina, Erkedi Beatrix, Unferdorben Žužanna, Váradi-Czáka Ágnes, Kis Baláž, Šeleczky Mária, Poýák Imre, Balážik Lášló, Kováè Miklós, Fekete Vivien, Teknõs Veronika, Polner Nikolett,

Lapu Viktor, Köröštös Gergõ.

Az 1998 és 2011 közötti versenyeken elsõ helyezést elért tanulók:

Feik Tamás, Vavra Gabriella, Koncz Klára, Katona Elõd, Léczfalvi András, Balogh Emese, Bálint Ágnes, Tóth Gergely, Varga Tímea, Kozma Annamária, Horváth Bálint, Tasnádi Márton, Takács Dóra, Tokár Beáta, Soós Alexandra, Hegedûs Levente, Vass Lõrinc, Pápai Enikõ, Szohánszky Réka, Szilágyi Enikõ, Tokár Ingrid, Fábián Csilla, Gáspár János, Nagy Adrienn, Béres Klaudia, Jordán Anikó, Ádám Zita, Pál Beáta Mária, Gráczl Szilvia, Lénárth Ádám, Kartosonto Károly, Molnár Erzsébet, Csillag Katalin, Kormos Krisztián, Illés Gábor, Barabás Karola, Illyés Enikõ, Szalay Szabolcs, Vincze Eszter Beáta, Szilágyi Róbert, Szalánczi Fanni, Szvoboda Kinga, Holocsi János, Siteri Regina, Erkedi Beatrix, Unferdorben Zsuzsanna, Váradi-Czáka Ágnes, Kis Balázs, Szeleczky Mária, Polyák Imre, Balázsik László, Kovács Miklós, Fekete Vivien, Teknõs Veronika, Polner Nikolett, Lapu Viktor, Körösztös Gergõ.

Történelmi betûsorok Debreczenyi Miklós könyvébõl

(Az õsmagyar írás néhány hazai és oroszországi emléke, 1914)

A rovásírás nem csak szent örökség, hanem elsajátítása a magyar nemzet minden tagjának – élet-korra és foglalkozásra való tekintet nélkül – nemes, hagyományõrzõ feladata. A fejletlenebb latin betûs írás ránk kényszerítése elõtt a magyarok õsei között nem volt írástudatlan, a juhász gyerekektõl a feje-delmekig mindenki írástudó volt. Míg Nyugat-Európában a 8. században a Frank birodalom császára külföldrõl volt kénytelen írástudó szerzeteseket hozatni, addig itt a Kárpát-medence területén, õsha-zánkban, már az újkõkorban, 6–7000 évvel ezelõtt – talán az egész világon elõször – szervezett olva-sás-írás tanítás folyt, mint ahogyan ezt Torma Zsófia régésznõ nagy számú, Maros parti rovásjeles agyagkorongja és cseréptöredéke bizonyítja.

Legyünk büszkék õseinkre, az õ útjukon egyetlen lépés sem vész kárba!

Fischer Károly Antal könyvébõl (1889)

In document Kölcsey Ferenc: Himnusz (Pldal 76-83)