• Nem Talált Eredményt

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye helyzete a vizsgálat időszakában

In document Rákóczi Ildikó (Pldal 64-67)

5. Megbeszélés

5.1. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye helyzete a vizsgálat időszakában

Koraszülés kutatásunk észak-kelet Magyarország több megyéjében zajlott, de értekezé-sem ezek között Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével foglalkozik. Ez indokolja a megye társadalmi-gazdasági helyzetének részletesebb bemutatását.

5.1.1. Társadalmi-gazdasági helyzet

Magyarország közigazgatása a hagyományos területi egységek mellett – az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal kapcsolatosan – más szempontok szerinti területi ösz-szevonásokat-, illetőleg felosztásokat is alkalmaz. Hazánk hét tervezési-stratégiai régió-ra osztását, az EU támogatási rendszeréhez való alkalmazkodás céljából, az 1999. évi XCII. törvény állapította meg. Az Észak-Alföldi Régió 1772,8 ezer hektár területével hazánk második legnagyobb kiterjedésű régiója. Ennek része Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 593,6 ezer hektár területtel. A megye a régió területének 33,5%-át, illetve Ma-gyarország egészének 6,4%-át teszi ki.

Népesség tekintetében 559 272 fővel Szabolcs az ország harmadik legnépesebb megyéje; bár ez arányszámban, a Főváros-, illetve Pest megye a maga 29,7 %-os (2 946 516 fős) túlsúlya mellett, csupán 5,6 %-ot jelent. Népsűrűség tekintetében a me-gye (94,2 fő/km²) elmarad az országos 106,8 fő/ km²-es átlagtól. A terület statisztikai-közigazgatási értelemben (a járási rendszer visszaállítása előtt) a kutatás időszakában 12 kistérségre tagozódott.

65

1. ábra: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 11 kistérsége a 2009-2012 között végzett adat-felvétel időszakában.

Forrás: KSH Területi Atlasz – A területfejlesztési statisztikai kistérségek rendszere, KSH 2011-évi Népszámlálási Adatok

A demográfiai, valamint területi adatoknak pontosan az ellentétét figyelhetjük meg a gazdasági eredmények alapján felállított országos összehasonlításokban. Ennek megfe-lelően a 2012-es adatok szerint az egy főre jutó GDP mutatószám jelentős lemaradást jelez. A hazai 2886 ezer Ft/fő mértékű bruttó nemzeti érték előállítási arányszámmal szemben a megyében képződő-, a népességszámra vetített adat csupán 1 587 ezer Ft/fő értéket mutat. Ez az országos értéknek alig több mint a felét 55%-át teszi ki, és ez a 18.

helyet jelenti a megyék sorában.

A fejlődés ütemét vizsgálva, azonban megállapítható, hogy a 2009-es GDP érté-kekhez viszonyítva úgy az Észak-Alföldi Régióban, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg Me-gyében a hazai átlagot meghaladó (12,3% > 9 %) bővülés mutatkozott a 2012 évre. Ez valószínűleg a felzárkóztatásra irányuló erőfeszítéseknek, azaz a hátrányos helyzet miatt

66

megnövelt, fejlesztési források irányítottságának köszönhető. Míg az országos adatok szerint 26258700 milliárdról, 28627889 milliárdra, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg Me-gyében 797667 milliárdról 895587 milliárdra alakult a GDP összege. A kutatás idősáv-ján részben kívül esik ugyan, de az irányzat tartósságát láthatjuk, ha kisebb eltéréssel is, a 2012 utáni időszakban, amennyiben 2014-ben is összevetjük az országos 22,6%-os, illetve a megyei 24,9%-os növekedési adatokat. A megyeszékhely Nyíregyháza, és a körülötte lévő agglomeráció versenyképességét növeli a beruházások élénkülése és az ezzel párhuzamosan növekvő foglalkoztatottság. A kisebb településeken élőknek a fog-lalkoztatottság növelésének tekintetében a lakóhelyükhöz közeli, vonzó kisvárosok je-lenthetik a megoldást (158, 159).

5.1.2. Romák helyzete a megyében

A roma lakosság magyarországi egyenlőtlen elhelyezkedése folytán Szabolcs-Szatmár- Bereg megye romák által sűrűn lakott területnek számít. Itt élnek a megyei rangsor sze-rint a második legnagyobb lélekszámban, és itt a legmagasabb (7,9%) az össznépessé-gen belüli arányuk (160). Becslések szerint a megyében közel 45000 roma él, szemben a 2001-es önmagát romának valló 26628 fővel. Települési szerkezet szempontjából a romák 37,2%-a városlakó, ami a korábbi évekhez képest 4%-os arányszám növekedést jelent. Ezeket az adatokat némi fenntartással kell fogadni, annak ellenére, hogy a 2011.

évi népszámlálást megelőzően a kisebbségi önkormányzatok, így a roma önkormány-zatok is, felhívták a figyelmet az identitás vállalásának fontosságára.

A roma lakosság megyén belüli elhelyezkedése jelentős területi különbségeket mutat. Kistérségek/járások közül leginkább a keleti (a szatmári, a beregi, a dél-nyírségi), valamint a megye Tisza-parti területein élnek tekintélyes lélekszámban. Ebben a térség-ben 29 településen a népszámlálási adatok alapján nem élt önmagát romának valló sze-mély, ezzel szemben igen magas 30% fölötti értéket regisztráltak 14 településen, sőt az utóbbiak közül 8 felkerült a legtöbb romát számláló települések listájára. Egy 2014-es tanulmány szerint, amennyiben a tendencia folytatódik, szembe kell nézni egyes tájegy-ségek ,,etnikai gettóvá” válásával, vagyis átrajzolódhat a megye demográfiai térképe, és hosszú távon a romák számának dinamikus emelkedésével lehet számolni (161).

67

Sajnos nem új jelenség roma lakosság kedvezőtlen anyagi-, egészségügyi-, és kulturális helyzete, ugyanis ez a megyében már 1950-ben is gondokat okozott (162).

Nem újdonság a megoldások keresésének módja sem, mivel már 1955-ben a megyei főorvos jelentésében kérte az illetékes egészségügyi osztályt, hogy tegyenek javaslatot az említett problémák megoldására, és ebbe a munkába vonjanak be orvosokat, védőnő-ket, és pedagógusokat is (163).

A legújabb (2011-es) megbízhatónak számító adatok szerint a romák korösszeté-telében a gyermekkorúak aránya magasabb (37%), mint a megyei átlag, az 59 évesnél idősebbeké (3,7%) ugyanakkor jóval alacsonyabb. A magasabb termékenység részben az igen kedvezőtlen halandósági viszonyokat ellensúlyozza. A rossz szociális-gazdasági körülmények, és a társadalomban elfoglalt alacsony státusz negatívan befolyásolja a romák életmódját, ami végül a kedvezőtlen egészségi állapotban jelenik meg. Az általá-nos hazai trendnek megfelelően a gyermekkorúak aránya a romák körében is egyfajta csökkenést mutat.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint a közoktatáson belül roma nemzetiségi oktatásban 8 település 8 intézményében 1287 fő tanuló vesz részt, és a 15 éves és idő-sebb roma népesség 62%-ának az általános iskola 8. osztálya jelentette a legmagasabb iskolai végzettségét. A magát roma nemzetiségűnek valló népesség mindössze 14%-a tekintette anyanyelvének valamelyik cigány nyelvjárást (164).

In document Rákóczi Ildikó (Pldal 64-67)