• Nem Talált Eredményt

Swiss-cheese modell és fekete húrok

9. Brán-asztrofizikai vizsgálatok 115

9.1.3. Swiss-cheese modell és fekete húrok

1− 3 64πλm2

, (9.50)

pH = − 9

2048π2λm4 , (9.51)

így

ρH + 3pH = 3 32πm2

1− 3 16πλm2

. (9.52)

Ez alig különbözik az ÁRE esettől, mivel a zárójel második, brán eredetű tagja csupán apró negatív korrekció. Vagyis ebben a tömegtartományban a csillag anyagának porral való modellezése még a horizont átlépésekor is igen jó közelítés. Galaktikus fekete lyukak bránon való kialakulása során tehát a horizont fölöttρ+3p >0mindvégig teljesül, mitöbb, ez a horizont alatt folytatódó összehúzódás jelentős részére is igaz.

9.1.3. Swiss-cheese modell és fekete húrok

Swiss-cheese modelleknek nevezik azokat a kozmológiai téridőket, melyekben a lokális inhomogenitásokat a téridőből kivágott gömbök helyére illesztett Schwarzschild fekete lyukak és ezek külső vákuum tartományaival modellezik. A gömbök sugara nem állandó,

Schwarzschild fekete lyuk a bránon 125

9.3. ábra. A Swiss-cheese brán világ 1+1 dimenziós, sematikus ábrázolása. A FLRW bránt AdS5 téridőbe illesztjük. A brán Schwarzschild fekete lyukak az ötödik dimenzióba fekete húrként terjednek ki (ezeket a Gregory-Laflamme instabilitás miatt ún. fekete szivarként ábrázolom). Átmeneti zóna köti össze a fekete szivar tartományokat az AdS5 tartományokkal [16].

együtt tágul az univerzum többi részével. Egy ilyen modell kozmológiai következményei jelentősek lehetnek, így például az ÁRE Swiss-cheese modellje, az ún. Einstein-Straus modell [211] luminozitás-vöröseltolódás összefüggése különbözik a standard kozmológiai modellben levezetett változatától [212].

Felmerül a kérdés, működik-e ugyanez a konstrukció a bránon is? A vizsgált kon-figurációt a 9.3 ábra mutatja be. A brán FLRW, mely több beillesztett Schwarzschild vákuum tartományt is tartalmaz. A Weyl görbület elektromos részét nullának vesszük, a beágyazást szimmetrikusnak1. A fekete lyukak fekete húrként terjeszthetők ki az ötödik dimenzióba2. A Weyl görbület elektromos részét nem tartalmazó FLRW tartományok AdS5 tartományokba ágyazhatók. A teljes 5D tartomány egzakt téridejét nem ismerjük, de feltesszük, hogy létezik a fekete húr tartományok és az AdS5 tartományok közötti át-menet. Feltevésünket az motiválja, hogy az átmeneti tartományok nagyságát és alakját egyaránt szabadon megválaszthatjuk, ezzel az illesztési feltételek teljesítésében meglehe-tősen nagy szabadsággal bírunk. Ezt a problémát itt nem tárgyaljuk tovább, hanem a bránon szükséges illesztés feltételeit viszgáljuk meg. Modellünkben k = 0, azonban meg-tartjuk a kozmológiai állandót a kozmológiai tartományokban.

Mivel a brán kozmológiai részeit FLRW tartományokkal modellezzük, az általánosított Friedmann és Raychaudhuri egyenletek ugyanúgy érvényesek és az illesztési feltételek is

1A bonyolultabb, aszimmetrikus beágyazás értekezésben nem tárgyalt esetét a [213] munka tartalmaz-za.

2A Gregory-Laflamme instabilitás [214] miatt inkább ún. fekete szivarként.

dc_223_11

ugyanazok, mint amiket a kollapszus esetén tárgyaltunk (most a FLRW téridőtartomá-nyok vannak kívül, a Schwarzschild belül):

aa˙2 = 2m

χ30 , (9.53)

a2¨a = −m

χ30 . (9.54)

A (9.18) egyenlet megoldásával ellentétben most a ”+” gyököt ésa0 = 0kezdeti értéket vá-lasztjuk ahhoz, hogy Ősrobbanásból keletkező táguló univerzumot modellezünk. A (9.53) egyenlet könnyen integrálható és megadja az a skálafaktor időfejlődését a τ kozmológiai idő függvényében:

a3 = 9mτ2

30 . (9.55)

A bránon vett Swiss-cheese univerzumunk tehát örökösen tágul:

˙ a a = 2

3τ , (9.56)

valamint örökösen lassul:

¨ a

a =− 2

2 . (9.57)

A tágulás megáll τ → ∞ idő múlva, mint ahogy az a k = 0 választás nyomán elvárható.

A (9.53) illesztési feltételből és a (9.4) általánosított Friedmann egyenletből levezethető a χ0együttmozgó sugarú Schwarzschild tartomány tömege azaskálafaktor és a kozmológiai folyadék ρ sűrűségének függvényeként:

m= a3χ30 6

hΛ +κ2ρ 1 + ρ

i . (9.58)

Ez pontosan ak = 0 esetre felírt (9.16) összefüggés.

A (9.54) illesztési feltétel és a (9.5) általánosított Raychaudhuri egyenlet megadja a folyadék állapotegyenletét, mely (9.58) felhasználásával következő alakot ölti

a3(ρ+p) (ρ+λ) = 6mλ

κ2χ30 . (9.59)

Az (9.55) és (9.58) összefüggésekből levezethető κ2ρ

1 + ρ 2λ

=−Λ + 4

2 , (9.60)

az egyenlet gyökei pedig ρ1,2

λ =−1± r

1− 2Λ

κ2λ + 8

2λτ2 . (9.61)

Pozitív energiasűrűséghez a +megoldást választjuk, ezenkívül

3Λτ2 <4 (9.62)

Schwarzschild fekete lyuk a bránon 127 feltételnek is teljesülnie kell. Ez igaz Λ ≤ 0 esetben. Pozitív Λ esetén az energiasűrűség τ < τ1 ≡2/√

3Λtartományban pozitív, később negatív lesz. Elég kis kozmológiai állandó esetén így ρ pozitív jellege hosszú ideig biztosítható. Ezenkívül ρ valós jellegéhez a

3 2Λ−κ2λ

τ2 ≤8 (9.63)

feltétel teljesülése is elengedhetetlen, mely minden Λ ≤κ2λ/2 esetén igaz, azonban Λ >

κ2λ/2 esetén sérül az összes τ > τ2 ≡ 2p

2/3 (2Λ−κ2λ) időpontban. A ρ-ra vonatkozó feltételeket a 9.1 táblázatban foglalom össze.

9.1. táblázat. Azon tartományok, ahol ρpozitív, negatív vagy rosszul értelmezett, külön-böző Λ értékekre. A konstansok τ1 ≡2/√

3Λ ésτ2 ≡2p

2/3 (2Λ−κ2λ) [16].

ρ τ < τ1 τ =τ1 τ1 < τ ≤τ2 τ > τ2

Λ≤0 + + + +

0<Λ≤ κ22λ + 0 − −

Λ> κ22λ + 0 − no real solution

A (9.55) és (9.61) összefüggéseket (9.59)-be helyettesítve előáll a kozmológiai nyomás időfüggése:

p

λ = 1− 4 + 3 (κ2λ−2Λ)τ2 (3λ)1/2κτp

8 + 3 (κ2λ−2Λ)τ2 , (9.64) Tanulságos megvizsgálni, hogy az effektív Einstein egyenlet teljes effektív forrása mi-ként viselkedik. A már bevezetett ρ, p, a, a folyadék ua négyes sebessége, valamint a gab =−uaub+a2hab metrika függvényében a lineáris forrástag

Tab =ρuaub+pa2hab , (9.65) a nemlineáris forrástag pedig

κe4Sab2ρ λ

2uaub+ρ 2 +p

a2hab

i . (9.66)

A (9.61) és (9.64) egyenletekből így a forrástagok összege

−Λgab2Tab+eκ4Sab = 4

2uaub . (9.67)

Így a FLRW tartományok effektív forrása nem más, mint por, a következő energiasűrű-séggel.

ρtot = 4

2τ2 . (9.68)

Megjegyezzük, hogy az ÁRE Einstein-Straus modellben a folyadék szintén por. Az ÁRE és a brán Swiss-cheese modellekben a skálafaktor ugyanazt a (9.55) időfüggést mu-tatja. Az Einstein-Straus modellben a por időfejlődése szintén azonos a brán Swiss-cheese

dc_223_11

9.4. ábra. A ρtot/λ (felső görbe), ρ/λ (középső görbe) és p/λ (alsó görbe) fejlődése a (4/3κ2λ)1/2 egységekben meggadott kozmológiai idő függvényében, Λ = 0 esetén [16].

9.5. ábra. Ugyanaz, mint a 9.4 ábrán, a Λ =κ2λ/4 esetben. A ρ negatívvá válik τ1-nél, a nyomás pedig kezdeti negatív értékekből ennél korábban pozitívvá válik. Létezik egy olyan tartomány, ahol mind aρ, mind a ppozitív [16].

9.6. ábra. Ugyanaz, mint a 9.4 ábrán, a Λ =κ2λ esetben. A ρ és p fejlődése egy darabig hasonló a 9.4 ábrán bemutatottal, azonban τ = τ2-nél nyomás-szingularitás jelenik meg [16].

Schwarzschild fekete lyuk a bránon 129 modell effektív teljes energiasűrűségének időfejlődésével. Az egyezések az azonos illesztési feltételekből következnek. A brán modellben azonban a forrás egy nyomással is rendelkező ideális folyadék. Viselkedése háromféle lehet, a FLRW tartományok kozmológiai állandó-jának értéke függvényében, mint ahogy ezt a 9.1 táblázat sorai és a 9.4, 9.5 és 9.6 ábrák bemutatják.

A Λ > 0 esetben tapasztalt negatív energiasűrűséggel kapcsolatosan megjegyezzük a következőket. Az ÁRE-ben egy ideális folyadék energiasűrűsége és nyomása mindig átértelmezhető egy kozmológiai állandó segítségével olymódon, hogy az energiafeltételek teljesüljenek. A (ρ, p) ideális folyadék és Λ kozmológiai állandó ekvivalens egy másik, (ρ¯= ρ+ Λ/κ2, p¯= p−Λ/κ2) ideális folyadékkal és nulla kozmológiai állandóval. Így a negatív energiasűrűség elegendően nagy pozitív Λ segítségével pozitívvá tehető.

Az effektív Einstein egyenlet Sab nemlineáris forrástagja megváltoztatja ezt a transz-formációt, melynek a bránon érvényes alakja:

¯ A (9.69) transzformáció alacsony energiákon (ρ≪λ) az ÁRE esettől alig különbözik, míg nagy energiákon, pl. a korai univerzumban (ρ ≫ λ) az egységtranszformációhoz közelít (ρ,¯ p)¯ ≈ (ρ, p), a Λ értékétől függetlenül.

A pozitív Λ esetén megjelenő negatív energiasűrűség egzotikus anyagra utal, ezért a fenti transzformáció értelmében mind a folyadékot, mind a kozmológiai állandót célszerű átértelmezni. Az így előálló (ρ,¯ p) ugyanúgy a brán geometria forrásának tekinthető, de¯ a ρ¯energiasűrűség mindvégig pozitív, a p¯nyomás pedig negatív lesz.

Λ-t eredetileg a FLRW tartományok kozmológiai állandójaként vezettük be, Λ = ΛF LRW. Amennyiben a kivágott gömbi tartományokban is megengedünk egy Λvoid koz-mológiai állandót (így ezek Schwarzschild-de Sitter, illetve Schwarzschild anti de Sitter tartományok lesznek), az illesztési feltételek módosulnak, az egyenletek viszont azono-sak lesznek, azzal a különbséggel, hogy a bennük megjelenő Λ = ΛF LRW −Λvoid lesz.

Amennyiben a teljes bránon ugyanazt a kozmológiai állandót vezetjük be, Λ = 0 lesz és csupán a 9.4 ábrán bemutatott fejlődések következnek be.

A Λ > κ2λ/2 esetben a fejlődés hasonló a 0 < Λ ≤ κ2λ/2 esethez, azonban τ → τ2

időpontban a (9.61) egyenletben a négyzetgyök nullához tart, azaz ρ → −λ és p → ∞, nyomás szingularitás lép fel. Ez az ún. hirtelen jövő szingularitáshoz részben hasonló [215], azonban egy fontos aspektusban különbözik tőle. A τ = τ2 időpontban előálló végtelen nyomás ellenére a Raychaudhuri egyenlet által megadott gyorsulás véges, mint ahogyan az a (9.57) egyenletből is látszik. A skálafaktor összes többi deriváltja is reguláris marad, a nyomás szingularitás bekövetkeztekor. Ez egy új típusú, ezidáig csak a brán-elméletekben jelentkező szingularitás. A brán-elmélet más típusú új szingularitásokat is termel, a [216] munkában csendes, nyugalmas (quiescent) kozmológiai szingularitás-sal találkozunk, melyben az energiasűrűség és a Hubble paraméter véges marad, míg a

dc_223_11

skálafaktor összes magasabb deriváltja divergál.

Elemzésünk megmutatta, hogy a bránon Swiss-cheese kozmológia nem állítható elő olyan egyszerű anyagi forrásokból, mint az ÁRE esetben. Még a legegyszerűbb Λ = 0 esetben is (melyet úgy is értelmezhetünk, hogy a FLRW és a kivágott gömbök tartományá-ban ugyanaz a kozmológiai állandó), a folyadék teljesíti aρ+ 3p <0sötét energia feltételt bármely τ ≤ (3κ2λ)−1/2 időpontban. Az ideális folyadék sötét energia jellege ellenére a tágulás lassuló. Ez ugyanúgy a négyzetes forrástagok nagy energiákon megnyilvánuló dominanciájának tudható be, mint a kollapszus esetén a szingularitás kialakulása.