• Nem Talált Eredményt

A STANAG 2999 HIS (ED 10) (RD1)

HONVÉD VEZÉRKAR FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

5. A STANAG 2999 HIS (ED 10) (RD1)

USE OF HELICOPTERS IN LAND OPERATIONS DOCTRINE – ATP-49, EDITION G / Doktrina a helikop-terek alkalmazására szárazföldi mûveletekben címû NATO egységesítési egyezmény nemzeti elfogadásra ke-rül a következõk szerint:

a) témafelelõs: Magyar Honvédség Összhaderõnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP),

b) a bevezetés idõpontja: a NATO kihirdetést követõ 6 hónapon belül és

c) a bevezetésre vonatkozó követelmények: a NATO egységesítési egyezmény a szárazföldi haderõnél és a légi-erõnél kerüljön bevezetésre.

6. A STANAG 3700 AO (ED 8) (RD1)

ALLIED JOINT DOCTRINE FOR AIR AND SPACE OPERATIONS – AJP-3.3, EDITION B / Összhaderõnemi doktrina a légierõ és az ûrhadviselés mûveleteihez címû NATO egységesítési egyezmény nemzeti elfogadásra ke-rül a következõk szerint:

a) témafelelõs: MH ÖHP,

b) a bevezetés idõpontja: a NATO kihirdetést követõ 6 hónapon belül és

c) a bevezetésre vonatkozó követelmények: a NATO egységesítési egyezmény a szárazföldi haderõnél és a légi-erõnél kerüljön bevezetésre.

7. A STANAG 4062 (ED 6) (RD 1)

SLINGING AND TIE-DOWN FACILITIES FOR LIFTING AND TYING DOWN MILITARY EQUIP-MENT FOR MOVEEQUIP-MENT BY LAND AND SEA – AEP-93, EDITION A / Emelõ és rögzítõ eszközök alkal-mazása hadfelszerelések szárazföldi és vízi szállítása ese-tén címû NATO egységesítési egyezmény nemzeti elfoga-dásra kerül a következõk szerint:

a) témafelelõs: Magyar Honvédség Logisztikai Központ, b) a bevezetés idõpontja: jövõbeni bevezetéssel, a NATO kihirdetést követõ 12 hónapon túl,

c) a bevezetésre vonatkozó követelmények: a NATO egységesítési egyezmény a szárazföldi haderõnél és a légi-erõnél kerüljön bevezetésre.

8. A STANAG 7217 AO (ED 1) (RD1)

FORCE PROTECTION DOCTRINE FOR AIR OPE-RATIONS – ATP-3.3.6, EDITION A, VERSION 1 / Doktrína a légi mûveletekben részt vevõ erõk és eszközök mindenoldalú megóvására címû NATO egységesítési egyezmény nemzeti elfogadásra kerül a következõk szerint:

a) témafelelõs: MH ÖHP,

b) a bevezetés idõpontja: a NATO kihirdetést követõ 6 hónapon belül és

c) a bevezetésre vonatkozó követelmények: a NATO egységesítési egyezmény a szárazföldi haderõnél és a légi-erõnél kerüljön bevezetésre.

9. A STANAG 7189 AO (ED 2) (RD1)

JOINT AIRSPACE CONTROL TACTICS, TECHNI-QUES AND PROCEDURES -ATP-3.3.5.1, EDITION A /

Az összhaderõnemi légtér ellenõrzés taktikái, technikái és eljárásai címû NATO egységesítési egyezmény nemzeti elfogadásra kerül a következõk szerint:

a) témafelelõs: MH ÖHP,

b) a bevezetés idõpontja: a NATO kihirdetést követõ 6 hónapon belül és

c) a bevezetésre vonatkozó követelmények: a NATO egységesítési egyezmény a szárazföldi haderõnél és a légi-erõnél kerüljön bevezetésre.

10. A STANAG 2609 (ED2)

INTERSERVICE CHEMICAL BIOLOGICAL RA-DIOLOGICAL NUCLEAR EXPLOSIVE ORDNANCE DISPOSAL OPERATIONS (CBRN EOD) ON MULTI-NATIONAL DEPLOYMENTS / CBRN–EOD feladatok nemzetközi környezetben címû NATO egységesítési egyezmény nemzeti elfogadásra és nemzeti hatályba lépte-tésre kerül a következõk szerint:

a) témafelelõs: MH ÖHP,

b) témakezelõ: MH ÖHP Szárazföldi Hadmûveleti és Kiképzési Fõnökség,

c) a bevezetés idõpontja: a NATO kihirdetést követõ 6 hónapon belül és

d) a bevezetésre vonatkozó követelmények:

da) a NATO egységesítési egyezmény a szárazföldi haderõnél és a légierõnél kerüljön bevezetésre és

db) az egységesítési egyezmény bevezetése MH ÖHP parancsnoki intézkedésben történjen, az egységesítési egyezmény teljes terjedelemben, eredeti angol nyelven kerüljön kiadásra.

11. A STANAG 3873 (ED 6)

ELECTRONIC WARFARE IN AIR OPERATIONS / Légi mûveletek elektronikai hadviselés támogatása címû NATO egységesítési egyezmény – melyet a NATO egysé-gesítési egyezmények nemzeti elfogadásáról és hatályba léptetésérõl szóló 29/2013. (HK 6.) HVKFH szakutasítás fogadott el – nemzeti hatályba léptetésre kerül a követke-zõk szerint:

a) témafelelõs: KNBSZ,

b) témakezelõ: KNBSZ, Felderítõ csoportfõnökség, Tech-nikai Felderítõ Osztály,

c) a bevezetés idõpontja: a NATO kihirdetést követõ 6 hónapon belül és

d) bevezetésre vonatkozó követelmények:

da) a NATO egységesítési egyezmény a légierõnél ke-rüljön bevezetésre és

db) az egységesítési egyezmény bevezetése fõnökségi kiadványban történjen.

12. Ez a szakutasítás a közzétételét követõ napon lép ha-tályba.

Dr. Orosz Zoltánaltábornagy s. k.,

Honvéd Vezérkar fõnök helyettes

FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

A Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfõnökség

csoportfõnökének

1360/2015. (HK 1/2016.) HVK SZCSF szakutasítása

a hazai képzésekkel kapcsolatos egyes személyügyi szakfeladatok végrehajtásáról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (2) bekezdésében ka-pott felhatalmazás alapján – figyelemmel a hazai képzésen történõ részvételrõl, és a tanulmányi támogatások megtérí-tési kötelezettségérõl szóló 55/2015. (X. 21.) HM utasítás 20. §-ában foglaltakra is – a következõ

szakutasítást adom ki:

1. A szakutasítás hatálya

1. A szakutasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelõs miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, a miniszter irányítása alá tartozó köz-ponti hivatalok, a miniszter fenntartói irányítása alá tarto-zó köznevelési intézmény, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteinek (a továb-biakban együtt: honvédelmi szervezetek) személyügyi szakállományára terjed ki.

2.A szakutasítást

a) a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. tör-vény (a továbbiakban: Hjt.) 2. § 18. pontja szerinti iskolai végzettség, szakképzettség, szakképesítés, tanfolyami végzettség vagy képzettség megszerzésére irányuló hazai, iskolarendszerû vagy iskolarendszeren kívüli oktatással, továbbképzéssel és átképzéssel (a továbbiakban együtt:

hazai képzés) és

b) a HM képzési katalógus hazai ágával

kapcsolatos egyes személyügyi szakfeladatok végrehajtá-sára kell alkalmazni.

3.Felkérem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továb-biakban: NKE) rektorát, hogy a NKE-re vezényelt hiva-tásos és szerzõdéses állományra vonatkozó személyügyi szakfeladatokat ellátó szakállomány tekintetében biztosít-sa a szakutasításban meghatározottak végrehajtását.

4. Felkérem a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (a továbbiakban: KNBSZ) fõigazgatóját, hogy a KNBSZ

állományára vonatkozó személyügyi szakfeladatokat ellátó szakállomány tekintetében biztosítsa a szakutasítás-ban meghatározottak végrehajtását.

2. A szakutasítás szerinti személyügyi szakfeladatok végrehajtásával kapcsolatos általános követelmények

5.A szakutasításban foglaltakat a hatályos jogszabályok-kal, HM utasításokkal és belsõ rendelkezésekkel együtt kell alkalmazni.

6.A szakutasítás hatálya alá tartozó személyügyi szak-feladatok egységes végrehajtásának elõsegítése érdekében a szakutasítás mellékleteként a mindennapi döntés-elõké-szítéshez általános iránymutatásul szolgáló formanyom-tatványok, mintaokmányok kerülnek kiadásra. A személy-ügyi szakállomány ezeket a formanyomtatványokat, min-taokmányokat a hatályos jogszabályokkal és HM utasítá-sokkal összhangban, fokozott odafigyeléssel, a konkrét képzés eseti körülményeit szem elõtt tartva köteles alkal-mazni. A jognyilatkozatban kizárólag az adott képzésben jelentõséggel bíró rendelkezéseket kell szerepeltetni, s ügyelni kell a megfelelõ szakkifejezések pontos alkalma-zására is.

3. A hazai képzésre vezénylés elõkészítésével kapcsolatos feladatok

7.A honvédelmi szervezet személyügyi szakállománya a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013.

(VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: Hjtvhr.) 108. § (1) bekezdése szerinti hazai képzés esetén, a Hjtvhr.

1. melléklet 2.11., 2.13. vagy 2.14. pontja alapján az 1. mellékletszerint tartalommal készíti elõ az állományil-letékes parancsnok hatáskörébe tartozó, a Hjt. 42. § (2) be-kezdés g) pontja szerinti képzésre történõ vezénylést.

8.A Hjt. 42. § (2) bekezdés g) pontja szerinti képzésre történõ vezénylésrõl az állományilletékes parancsnok a Hjt. 7. § (2) bekezdésének alkalmazásával döntési lapon is dönthet. Ennek elõkészítése során figyelemmel kell lenni arra, hogy az állományilletékes parancsnok a képzésre ve-zénylés mellett milyen más, a veve-zényléshez kapcsolódó munkáltatói döntés meghozatalára jogosult vagy kötele-zett. Erre figyelemmel a döntési lapon is rendezhetõ külö-nösen a Hjt. 108. § (2) bekezdése szerinti szolgálatteljesí-tési kötelezettség alóli mentesítés is.

9. A döntési lapon meghozott munkáltatói döntésrõl, vagy döntésekrõl a honvédelmi szervezet személyügyi

szervének vezetõje a Hjtvhr. 16. § (3) bekezdése szerinti határozatot a2. mellékletszerint tartalommal adja ki.

10.A Hjt. 88. § (1) bekezdésére és a hazai képzésen tör-ténõ részvételrõl, és a tanulmányi támogatások megtérítési kötelezettségérõl szóló 55/2015. (X. 21.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 10. §-ára figyelemmel az1.és a 2. mellékletszerinti vezénylést kell készíteni a Hjt. 91. §-a szerinti közigazgatási alapvizsga-kötelezettség és a Hjtvhr. 2. mellékletében a szolgálati beosztás betöltésének feltételeként elõírt egyéb képzettségi követelmények telje-sítésére.

11.Szerzõdéses katona vezénylése esetén a honvédelmi szervezet személyügyi szervének minden esetben vizsgál-nia kell a szerzõdésben vállalt szolgálati idõ és a köte-lezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõ viszonyát.

Amennyiben a szerzõdésben vállalt szolgálati idõ nem éri el a kötelezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõ lejártát, a vezénylés feltétele a vállalt szolgálati idõnek legalább az elõírt határidõ végéig történõ meghosszabbítása.

12.A hazai képzésre történõ vezénylések esetén – a ka-tonai szolgálatra való egészségi, pszichikai és fizikai al-kalmasságról, valamint a felülvizsgálati eljárásról szóló 10/2015. (VII. 30.) HM rendelet 4. §-ára figyelemmel – al-kalmassági vizsgálat végrehajtására nem kell intézkedni.

13.Az Utasítás 6. § (1) bekezdése szerinti a) tájékoztatást a3. melléklet,

b) nyilatkozatot a4.melléklet tartalmazza.

14. A honvédelmi szervezet személyügyi szakállomá-nya a Honvédség által nyújtott támogatások formáját és mértékét a vezénylésben a hatályos jogszabályok és az ál-lomány tagjának nyilatkozata alapján, az aláírt nyilatkozat átvételét követõen állapítja meg.

15.A képzésre történõ vezényléssel kapcsolatos a) költségtérítéseket az egyes költségtérítésekrõl szóló 19/2013. (IX. 6.) HM rendelet (a továbbiakban: Költségté-rítéses rendelet) 24. §-a,

b) élelmezési ellátásra való jogosultságot a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 22/2006. (VIII. 8.) HM rendelet

szerint kell megállapítani. Nem minõsül Honvédség által nyújtott támogatásnak a vezénylés, illetve a szolgálattelje-sítési kötelezettség alóli mentesítés idejére járó illetmény.

16. A vezénylés módosítására, illetve kiegészítésére vonatkozó mintairatot az 5. és a 6. melléklet határozza meg.

4. A hazai nyelvtanfolyamra vezényléssel kapcsolatos feladatok

17.A Rendelet 108. § (1) bekezdés c) és d) pontja sze-rinti hazai nyelvtanfolyamra történõ vezénylést

a) az1. melléklethelyett a7. melléklet b) a2. melléklethelyett a8. melléklet

szerint kell elkészíteni. A 7–16. pontokat a hazai nyelvtan-folyamra történõ vezénylésekre is alkalmazni kell.

18.A vezénylésben pontosan elõ kell írni, hogy az állo-mány tagja milyen határidõvel milyen nyelvbõl, milyen fajtájú, típusú és szintû államilag elismert nyelvvizsga-bi-zonyítvány megszerzésére köteles.

19. A vezénylésben a nyelvvizsga-bizonyítvány meg-szerzésének határidejeként a képzés befejezését, vagy a Honvéd Vezérkar fõnökének (a továbbiakban: HVKF) erre vonatkozó döntése esetén a képzés befejezését követõ legfeljebb két évet kell megjelölni. A HVKF erre vonat-kozó döntésérõl a HVK Személyzeti Csoportfõnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) tájékoztatja a honvédelmi szervezetek személyügyi szakállományát.

20.A nyelvvizsga fajtáját, típusát és szintjét az idegen-nyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatás-ról és a külföldön kiállított, idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történõ ho-nosításáról szóló 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet (a to-vábbiakban: Korm. rendelet) szerint kell meghatározni.

21.A vezénylésben a Honvédség által nyújtott támoga-tás részeként a tandíj összegét tanfolyamonként és szemé-lyenként 250 000 Ft-ban kell megállapítani, függetlenül attól, hogy a nyelvtanfolyam regionális vagy központi szervezésû, továbbá, hogy milyen nyelvbõl, milyen fajtá-jú, típusú, és szintû nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzé-sére készít fel.

22.Amennyiben a képzõ intézmény által megszerve-zett elsõ házi vizsga során az állomány tagja által elért eredmény alapján a nyelvtanfolyam folytatása nem java-solt, a vezénylés megszüntetését haladéktalanul elõ kell készíteni. A vezénylés megszüntetésében – a Hjt. 88. § (3) bekezdésa)pontja szerinti körülmények hiányában – a megtérítési kötelezettség érvényesítésére nem kell in-tézkedni.

23.A Hjt. 88. § (3) bekezdése szerinti körülmények be-következése esetén a megtérítési kötelezettség érvényesí-tése érdekében a Hjtvhr. 115. §-a szerinti fizetési felszólí-tás elkészítésére – a helyben szokásos rendben – haladék-talanul intézkedni kell.

24.Az állomány tagja által bemutatott okirat kizárólag a Korm. rendelet 14. §-a szerint vehetõ figyelembe nyelv-vizsga-bizonyítvánnyal egyenértékû okiratként.

25.A 2008. július 1-jét követõen szerzett nyelvvizsgá-ról szóló tanúsítvány kizányelvvizsgá-rólag Nyelvvizsgáztatási Akkre-ditációs Központ Oktatási Hivatal akkreAkkre-ditációs eljárását követõen fogadható el államilag elismert nyelvvizsgának.

Az akkreditációs eljárást nem a személyügyi szakállo-mány, hanem az állomány tagja kezdeményezheti papír-alapon a 1122 Budapest Maros utca 19–21., vagy elektro-nikusan az info.nyak@oh.gov.hu e-mail címen.

5. A Hjtvhr. 108. § (2) bekezdése szerinti tanulmányi szerzõdések elõkészítésével kapcsolatos feladatok 26. A honvédelmi szervezet személyügyi szakállomá-nya a Hjtvhr. 108. § (2) bekezdése szerinti hazai képzés esetén a tanulmányi szerzõdést a9. mellékletszerint tarta-lommal készíti elõ.

27. A Hjtvhr. 2. melléklete szerinti egyéb képzettségi követelmények teljesítésének támogatására tanulmányi szerzõdés csak akkor köthetõ, ha annak teljesítésére az ál-lomány tagja nem kötelezett. E rendelkezés a felsõvezetõi tanfolyamra nem alkalmazható.

28.Szerzõdéses katona esetén a honvédelmi szervezet személyügyi szervének minden esetben vizsgálnia kell a szerzõdésben vállalt szolgálati idõt és a kötelezõen szolgá-lati viszonyban töltendõ idõ viszonyát. Amennyiben a vál-lalt szolgálati idõ nem éri el legalább a kötelezõen szolgá-lati viszonyban töltendõ idõ lejártát, a tanulmányi szerzõ-dés megkötésének feltétele a vállalt szolgálati idõnek leg-alább az elõírt határidõ végéig történõ meghosszabbítása.

29.A tanulmányi szerzõdésben nem minõsíthetõ tanul-mányi támogatásnak a Hjtvhr. 112. § (1) bekezdésében nem szereplõ juttatás, így különösen a felvételi eljárási il-leték, a jelentkezési díj és a szolgálatteljesítési kötelezett-ség teljesítése alóli mentesítés idejére járó illetmény.

30.A fokozatszerzési díj a Hjtvhr. 112. § (1) és (3) bekez-désére figyelemmel akkor minõsül tanulmányi támogatás-nak, ha errõl a felek a tanulmányi szerzõdés módosításával megállapodnak. E megállapodás feltétele, hogy a fokozat-szerzési díj megtérítését a miniszter elõzetesen jóváhagyja.

31.A Költségtérítéses rendelet 34/A. §-a szerinti költ-ségtérítéseket tanulmányi támogatásként kell biztosítani.

A napi szállásköltség felsõ határát a költségvetési források figyelembevételével kell meghatározni.

32.A tanulmányi szerzõdés módosítására, illetve kiegé-szítésére vonatkozó mintairatot a 10. melléklethatározza meg.

6. A Hjtvhr. 111. §-a szerinti tanulmányi szerzõdések elõkészítésével kapcsolatos feladatok

33.Az Utasítás 2. § 6. pontja szerinti szakmacsoportokat a tiszti, altiszti és legénységi fokozati vizsgák elõkészítésérõl, valamint a tananyagtartalom kialakításával kapcsolatos fel-adatok végrehajtásáról szóló 39/2015. (VII. 28.) HM utasítás 1. mellékletében meghatározott, a munkakör-gazdálkodással kapcsolatos feladatokról szóló 9/2014. (II. 12.) HM utasítás-ban szereplõ munkakörcsaládok fokozati vizsga szerinti szakmacsoport-felosztás alapján kell figyelembe venni.

7. A Hjt. 90. § (1) bekezdése szerinti formanyomtatványok 34.A Hjt.

a) 90. § (1) bekezdés a) pontja szerinti engedélyezési kérelemre vonatkozó formanyomtatványt a11. melléklet,

b) 90. § (1) bekezdésb)pontja szerinti bejelentési köte-lezettségre vonatkozó formanyomtatványt a12. melléklet állapítja meg.

8. A HM képzési katalógussal kapcsolatos feladatok

35.A képzés leírását a 13. mellékletszerinti mintaok-mány alkalmazásával kell a HVK SZCSF részére elektro-nikusan felterjeszteni.

36.A tervezett képzésen történõ részvételhez elõírt be-meneti, valamint egyéb követelményeket a13. melléklet III. pontjánál, a képzésen történõ részvétel feltételeinél kell feltüntetni. A szakmai ismeret, jártasság biztosítása érdekében a képzésnek a HM képzési katalógusába történõ felvételének indokát a13. mellékletV. pontjában kell rész-letesen kifejteni.

37. Az Utasítás 3. § (5) bekezdésére figyelemmel a szakmai felelõs szervezet egyetértése esetén a képzési igénynek a HM képzési katalógusba történõ felvételérõl a HVK SZCSF elektronikusan értesíti a képzési igényt fel-terjesztõ honvédelmi szervezet személyügyi szakállo-mányát.

9. Záró rendelkezés

38.Ez a szakutasítás az aláírását követõ 15. napon lép hatályba.*

Zsiga Tamásezredes s. k.,

csoportfõnök

* A szakutasítás aláírásának napja 2015. december 17.

1. melléklet az1360/2015. (HK 1/2016.) HVK SZCSF szakutasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET 3. sz. példány

………

………..

…………NAK/…………NEK

……/20…./….. …………..

p a r a n c s a

a személyi állományra vonatkozóan

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 42. § (2) bekezdésg)pontja alapján, a Hjt. 43. § (1) bekezdésének alkalmazásával, a szolgálat érdekében, a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. tör-vény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII.12.) HM rendelet (a továbbiakban: Hjtvhr.) 1. mellék-let 2….1pontjában biztosított jogkörömben eljárva, a Hjtvhr. 108. § (1) bekezdés ….) pontjára2és 109. § (1) bekezdésére figyelemmel, eredeti szolgálati beosztásában való meghagyása mellett

v e z é n y l e m

20……… – 20……… között3………4képzésre

……….. ……… ………5

……… beosztásban szolgálatot teljesítõ személyt (…….6, a továbbiakban: képzésben résztvevõ).

1A Hjtvhr. 1. mellékletének 2.11., 13., 14. pontok közül azt kell feltüntetni, ami az adott esetre vonatkozik. A Hjtvhr. 2. mellékletében a szolgálati beosztás be-töltésének feltételeként elõírt egyéb képzettségi követelmények (pl. jogi szakvizsga) teljesítése érdekében, ide nem értve a felsõvezetõi tanfolyamot, vezény-lést kell készíteni, melynek alapjaként a Hjt. 42. § (2) bekezdésg)pontját, a Hjt. 88. § (1) bekezdését kell megjelölni a következõk szerint: „A honvédek jogál-lásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 42. § (2) bekezdésg)pontja alapján, a 88. § (1) bekezdésére figyelemmel, a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: Hjtvhr.) 2. mellékletében elõírt egyéb képzettségi követelmény teljesítése érdekében, eredeti szolgálati beosztásában való meghagyása mellett vezénylem….”

2Pontosan meg kell jelölni, hogy a Hjtvhr. 108. § (1) bekezdése szerinti esetek közül melyikre vonatkozik a vezénylés:

a)katonai mesterképzésen, b)hazai felsõvezetõi tanfolyamon,

c)az NKE-n végrehajtásra kerülõ egyéb tanfolyamon, vagy d)a honvédelmi szervezetek által végrehajtásra kerülõ tanfolyamon történõ részvételre.

3A vezénylés idõtartamának megjelölése év, hónap, nap szerint szükséges. Amennyiben az állomány tagja az idõszak egyes munkanapjain vesz részt a képzé-sen (pl. munka melletti tanfolyam esetén hétfõn és szerdán 9-12 óra között), az érintett munkanapok és az érintett napszak feltüntetése is szükséges.

4A képzés pontos megjelölése.

5Név, személyügyi törzsszám, rendfokozat megjelölése.

6Beosztás-azonosító.

1. A vezénylés alapjául szolgáló képzés