• Nem Talált Eredményt

A képzésen való részvétel és a megszerzett képzettség igazolás

HONVÉD VEZÉRKAR FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

2. A képzésen való részvétel és a megszerzett képzettség igazolás

2.1. Az állományilletékes parancsnok a képzésben résztvevõt a vezénylésre vonatkozó döntésével arra kötelezi, hogy a)az elõírtak szerint kezdje meg és folytassa tanulmányait,

b)a képzés befejezéséig szerezze meg a tanulmányok sikeres befejezését igazoló okmányt9, és

c) a képzés befejezését követõen a kötelezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõ végéig tartsa fenn szolgálati viszonyát.

2.2. A 2.1. pont szerinti kötelezettségek bármelyikének megsértése esetén a képzésben résztvevõ a Hjt. 88. § (3) be-kezdése és a végrehajtására kiadott szabályozók szerint a Honvédség által nyújtott támogatások megtérítésére köteles.

2.3. Az állományilletékes parancsnok a képzésben résztvevõt a tanulmányi – így különösen a jelenléti és a vizsga-tételi – kötelezettségeinek teljesítése érdekében a képzés idejére10mentesíti a szolgálatteljesítési kötelezettség alól (a to-vábbiakban: tanulmányi szabadidõ). Jogi szakvizsga11esetén a vizsgákhoz kapcsolódó tanulmányi szabadidõ mértéke az elsõ részvizsga írásbeli és szóbeli vizsgájára összesen 14 munkanap, a további két szóbeli részvizsgára összesen 10-10 munkanap.12

2.4. A tanulmányi szabadidõ nem terjed ki az igazolatlan távollétekre és a képzõ intézmény által elrendelt iskolai és képzési szünetekre. A tanulmányi szabadidõ a képzésben résztvevõt megilletõ évi egyéb jogcímen járó szabadságán felül jár. Nem ad-ható ki a tanulmányi szabadidõ azon része, melyet a képzésben résztvevõ a képzés idõtartama alatt nem vett igénybe.

2.5. Az iskolai és a képzési szünet idõtartamára szabadságot kell igénybe venni.13

2.6. A képzésben résztvevõ a vezénylés idejére a Hjt. és a honvédek illetményérõl és illetményjellegû juttatásairól szóló 7/2015. (VI. 22.) HM rendelet szerint illetményre jogosult.

2.7. A vezénylés idõtartama alatt az állományilletékes parancsnok a képzésben résztvevõt a Honvéd Vezérkar fõnöké-nek elõzetes döntése alapján, a honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethe-tõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 36. § (1) bekezdésh)pontja, valamint (2) bekezdésa)pontja szerinti szolgálati feladatra történõ vezénylés érdekében rendelheti vissza szolgálati, szolgálatteljesítési helyére, illetve kötelezheti szolgálatteljesítésre.

2.8. A képzésben résztvevõ a 2.1.b)pont szerinti okmányt 8 munkanapon belül köteles az állományilletékes személy-ügyi szervnek bemutatni.

3. A kötelezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõ

3.1. A kötelezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõ a képzés befejezését követõ naptól számított ……. év (Hjt. 88. § (2) bekezdése).

3.2. A kötelezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõbe nem számít bele a szolgálati viszony szünetelése, a 30 napot meghaladó egészségügyi szabadság, a 30 napot meghaladó illetmény nélküli szabadság, a szülési szabadság idõtartama, és a rendelkezési állomány azon idõtartama, amikor a képzésben résztvevõ ténylegesen nem lát el szolgálati feladatot [Hjt. 92. § (7) bekezdése].

4. A Honvédség által nyújtott támogatások 4.1. A Honvédség teljes mértékben megtéríti

a)a tandíj teljes összegét, amely ………… Ft / (tanfolyam/szemeszter),14és

b)az oktatási intézmény által meghatározott kötelezõ tanszerek, így különösen a tankönyv, a jegyzet, az elektronikus tananyagok, honvédelmi szervezet nevére kiállított számlával igazolt összegét.

9Okmányként azt a kifejezést kell használni, amit az adott képzés sikeres befejezésekor szerez az érintett. Pl. felsõoktatás esetén oklevél, szakképzés esetén bi-zonyítvány. Abszolutórium nem jelölhetõ meg!

10A munka melletti tanfolyamok esetén a munkanapok és azon belüli napszak megjelölése szükséges.

11Ha az állomány tagja a jogi szakvizsga letételére a Hjtvhr. 2. melléklete alapján kötelezett (figyelni kell a Hjtvhr. 26. § (9) bekezdésre is!), akkor arra tanul-mányi szerzõdés helyett az Utasítás 10. §-a alapján vezénylést kell készíteni, s akkor kell feltüntetni a tanultanul-mányi szabadidõ e szabályait.

12A konkrét képzésre vonatkozó mértékeket kell szerepeltetni.

13Csak intenzív képzés és a képzõ intézmény által kiadott igazolás alapján alkalmazható.

14Az Utasítás 2. § 9. pontja szerint „tandíj számlával igazolt összege:a honvédelmi szervezet részére képzésre vonatkozóan kiállított számla vagy a HM kép-zési katalógusban a képzés leírásához rendelt belsõ vagy külsõ ár.” Erre figyelemmel a Hjtvhr. 108. § (1) bekezdése szerinti vezénylések esetén tandíjként a HM képzési katalógusban a képzés leírásához rendelt belsõ vagy külsõ árat kell megadni. A tandíjat értelemszerûen csak akkor kell feltüntetni, ha annak összege megadásra került. A Hjtvhr. 108. § (1) bekezdésen kívüli vezénylések (pl. jogi szakvizsga) esetén a tandíjat a honvédelmi szervezet nevére kiállított számlával kell igazolni és a szöveget így kell megfogalmazni.

4.2. Az állományilletékes parancsnok a szükséges tanszereket a honvédelmi szervezet nevére kiállított számla ellené-ben akkor téríti meg, amennyiellené-ben azokkal az állományilletékes parancsnok nem rendelkezik. A képzésellené-ben résztvevõ eb-ben az eseteb-ben köteles a megvásárolt tanszereket haladéktalanul …. elõzetes könyvleltárba felvetetni. Amennyieb-ben a szükséges tanszerek rendelkezésre állnak, az állományilletékes parancsnok vállalja, hogy azokat a képzésben résztvevõ-nek a tanulmányok idejére térítésmentesen a rendelkezésére bocsátja. A képzésben résztvevõ a tanulmányai befejezését követõen köteles a megvásárolt és a használatba kapott tanszereket az állományilletékes parancsnok által kijelölt szervezeti egység, illetve személy részére átadni.

4.3. A képzésben résztvevõ az egyes költségtérítésekrõl szóló 19/2013. (IX. 6.) HM rendeletben meghatározottak és nyilatkozata alapján utazási és egyéb költségeinek megtérítésére jogosult ………15, erre figyelemmel ré-szére a Honvédség szállást biztosít …..16

4.4. A képzésben résztvevõ a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 22/2006. (VIII. 8.) HM rendeletben meghatározottak és nyilatkozata alapján élelmezési ellátásra jogosult/nem jogosult17

4.5. A Honvédség által nyújtott tanulmányi támogatások pontos megállapíthatósága érdekében azok pénzértékérõl a HM KGIR-ben vezetett analitikus elektronikus nyilvántartás a tanfolyam/szemeszter18végén lezárásra, a képzésben résztvevõre vonatkozó összesített adatok tartalmazó kivonat kinyomtatásra és a képzésben résztvevõ által a Hjtvhr.

113. § (2) bekezdése szerint aláírásra kerül.

Tanulmányaihoz, további munkájához sok sikert, erõt és egészséget kívánok.

Jelen határozat ellen a Hjt. 180. § (1) és (2) bekezdése szerint a közléstõl számított 30 napon, de legfeljebb a határozat meghozatalától számított 1 éves jogvesztõ határidõn belül – a szolgálati út betartásával – szolgálati panasz terjeszthetõ elõ. A szolgálati panaszt az elöljáró parancsnokhoz címezve az állományilletékes parancsnokhoz kell benyújtani.

Hely, idõ

honvédelmi szervezet személyügyi vezetõ

Készült: 1 példányban Egy példány: …. lap Ügyintézõ (tel.):

Kapják:1. sz. példány: Levéltár Másolat készült: 5 példányban Egy példány: …. lap

Engedélyezte: honvédségi szervezet szü.vez.

Kapják: 1. sz. példány: Érintett

2. sz. példány: MH HKNYP (Telefaxon továbbítandó: ………) 3. sz. példány: Képzõ intézmény (Telefaxon továbbítandó: ………….) 4. sz. példány: Pénzügyi anyaggyûjtõ

5. sz. példány: Képzésben résztvevõ személyügyi anyaggyûjtõje

15Itt kell megjelölni, hogy a képzésben résztvevõ honnan-hová utazik, az igényelt közlekedési eszköz megjelölését, illetve azt, hogy napi vagy hétvégi haza-utazásra van-e szó.

16Csak akkor kell szerepeltetni, ha erre valóban sor kerül.

17A 22/2006. (VIII. 8.) HM rendelet hatályos szabályai szerint.

18A konkrét képzésre vonatkozó kifejezést kell használni.

3. melléklet az 1360/2015. (HK 1/2016.) HVK SZCSF szakutasításhoz

3. sz. példány TÁJÉKOZTATÓ

a hazai képzésre történõ vezénylésekkel kapcsolatos tanulmányi támogatásokról1

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 42. § (2) bekezdésea szolgálati viszony módosításának esetei között sorolja fel a különbözõ típusú vezényléseket.

Aképzésre történõ vezénylés[Hjt. 42. § (2) bekezdés g) pont] a fogalmi meghatározásból fakadóan csak a Hjt. 2. § 18. pontja szerinti képzésre vonatkozhat, vagyis csak azokra a hazai vagy külföldi, iskolarendszerû vagy iskolarendsze-ren kívüli oktatásokra, továbbképzésekre és átképzésre, amelyekiskolai végzettség, szakképzettség, szakképesítés, tanfolyami végzettség vagy képzettség megszerzésére irányulnak.

Az elõzõek figyelembevételével a Hjt. 88. § (1) bekezdése elõírja, hogyaz állomány tagja kizárólag olyan képzésre vezényelhetõ, amely az elõmeneteléhez, a szakmai vagy a vezetõi ismereteinek bõvítéséhez közvetlenül kapcsoló-dik, ahhoz szükséges vagy azt elõsegíti.E rendelkezés végrehajtásához ad egyértelmû útmutatást a honvédek jogállásá-ról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásájogállásá-ról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet (a továb-biakban: Hjtvhr.) 108. § (1) bekezdése, amely szerint az állomány tagjavezénylés alapján vesz részt katonai mester-képzésen, hazai felsõvezetõi tanfolyamon, az NKE-n végrehajtásra kerülõ egyéb tanfolyamon, és a honvédelmi szervezetek által végrehajtásra kerülõ tanfolyamon.Ugyancsak képzésre vezénylés történik az állomány tagja a Hjt.

91. §-a szerinti közigazgatási alapvizsga-kötelezettség és a Hjtvhr. 2. mellékletében a szolgálati beosztás betöltésének feltételeként elõírt egyéb képzettségi követelmények teljesítésére is.

A Hjtvhr. 112. § (1) bekezdése alapjántanulmányi támogatásként a tandíj számlával igazolt összegén, valamint a kötelezõ tanszereken túl – a jogszabályokban meghatározottak szerint – az élelmezési ellátás és az utazás, a szállás számlával igazolt költségének megtérítése nyújtható. Az állomány tagja a vezénylésben meghatározott tanulmányi támogatások teljes összegû megtérítésére jogosult.

Az elõzõ bekezdésben hivatkozott jogszabályok a következõk:

az egyes költségtérítésekrõl szóló 19/2013. (IX. 6.) HM rendelet24. §-a szerintkell megtéríteni az utazással és szállással összefüggõ költségeket(napi vagy hétvégi hazautazás), figyelemmel azonban arra, hogy nem szolgálati ki-küldetésrõl van szónapidíj nem folyósítható,

– hétvégi hazautazás választása esetén, a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 22/2006. (VIII. 8.) HM ren-delet (a továbbiakban: Élelmezési renren-delet) 1. melléklet 1. pontja szerintjogosult az állomány tagja természetbeni élelmezési ellátásra, amennyiben különélõnek minõsül.Ilyenkor a természetbeni élelmezési ellátás élelmiszer-utal-ványban történõ kifizetésére kizárólagaz Élelmezési rendelet6. § (3) és (4) bekezdései szerint van lehetõség(ellátás hiánya, speciális élelmiszer igény pl. allergia, cukorbetegség);

– a képzésben résztvevõhétvégi hazautazás esetén jogosult honvédelmi szervezet által üzemeltetett (támogatott) szálláshelyet igénybe venni. Amennyiben az elõzõekben megjelölt szállás az oktatási intézmény képzési helyén nem áll rendelkezésre, a képzésben résztvevõ jogosult az adott településen található kereskedelmi szálláshely számlával igazolt költségeinek megtérítésére.

– mivel nem szolgálati kiküldetésrõl van szó, a honvédek illetményérõl és illetményjellegû juttatásairól szóló 7/2015.

(VI. 22.) HM rendelet 73. §-a szerintiutazással töltött idõre járó díjazás nem állapítható meg.

1A jelen tájékoztató a 2016. január 1-jén hatályos szabályokat összegezi.

4. melléklet az 1360/2015. (HK 1/2016.) HVK SZCSF szakutasításhoz

3. sz. példány NYILATKOZAT

a tanulmányi támogatások igénybevételérõl

Alulírott, ……… (név, rf.) ……… (SZTSZ)kijelentem, hogy a ……… (képzés megnevezése) képzésen történõ részvételemre vonatkozóan a tanulmányi támogatásokról és a kapcsolódó adatvédelmi szabályokról szóló tájékoztatást megkaptam, az abban foglaltakat megértettem.

Ezek alapján kijelentem, hogy

a)a képzésen ……….……… (állandó/ideiglenes lakcím*)és ……….……… (kép-zõ intézmény helyszíne)közöttnapi / hétvégi* hazautazással ………..…….. (igényeltközlekedési eszköz) veszek részt;

b)különélõ vagyok/nem minõsülök különélõnek*;

c)szálláshelyetigénybe veszek/nem veszek igénybe*.

Tudomásul veszem, hogy a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 22/2006. (VIII. 8.) HM rendelet 1. mel-léklet 1. pontja szerint természetbeni élelmezési ellátásrajogosult vagyok/nem vagyok jogosult.*

Tudomásul veszem, hogy a honvédek illetményérõl és illetményjellegû juttatásairól szóló 7/2015. (VI. 22.) HM ren-delet 73. §-a szerintiutazással töltött idõre járó díjazás részemre nem állapítható meg.

Büntetõjogi felelõsségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Hely, idõ

képzésben résztvevõ beosztás

*-gal jelölt helyen a megfelelõ rész aláhúzandó.

5. melléklet az 1360/2015. (HK 1/2016.) HVK SZCSF szakutasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET 3. sz. példány

………

………..

…………NAK/…………NEK

……/20…./….. …………..

p a r a n c s a

a személyi állományra vonatkozóan

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013.

(VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: Hjtvhr.) 1. melléklet 2….1pontjában biztosított jogkörömben eljárva, az állo-mány tagjának kérelmére/szolgálati érdekbõl,

……… …………… ………2

……… beosztásban szolgálatot teljesítõ személyre (…….3) vonatkozóan .../20…../……. parancsot …… hatállyal a következõk szerint módosítom/ egészítem ki4:

1.A ..../20…../……. parancs … (pl. 4.4.) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

„4.4. ……...”

2.A ..../20…../……. parancs … a következõ ….(pl. 2.7.) ponttal egészül ki:

„ 2.7. ……….”

3.A ..../20…../……. parancs módosítással nem érintett részei változatlan tartalommal hatályban maradnak.

Tanulmányaihoz, további munkájához sok sikert, erõt és egészséget kívánok.

Jelen parancs ellen a Hjt. 180. § (1) és (2) bekezdése szerint a közléstõl számított 30 napon, de legfeljebb a parancs meghozatalától számított 1 éves jogvesztõ határidõn belül – a szolgálati út betartásával – szolgálati panasz terjeszthetõ elõ. A szolgálati panaszt az elöljáró parancsnokhoz címezve az állományilletékes parancsnokhoz kell benyújtani.

Hely, idõ

állományilletékes parancsnok

Készült: 1 példányban Egy példány: …. lap Ügyintézõ (tel.):

Kapják:1. sz. példány: Levéltár Másolat készült: 5 példányban Egy példány: … lap

Engedélyezte: honvédségi szervezet szü.vez.

Kapják: 1. sz. példány: Érintett

2. sz. példány: MH HKNYP (Telefaxon továbbítandó: ………) 3. sz. példány: Képzõ intézmény (Telefaxon továbbítandó: ………….) 4. sz. példány: Pénzügyi anyaggyûjtõ

5. sz. példány: Képzésben résztvevõ személyügyi anyaggyûjtõje

1A Hjtvhr. 1. mellékletének 2.11., 13., 14. pontok közül azt kell feltüntetni, ami az adott esetre vonatkozik.

2Név, személyügyi törzsszám, rendfokozat megjelölése.

3Beosztás-azonosító.

4A konkrét képzés jellegére figyelemmel kell a megfelelõ kifejezést alkalmazni. Módosításról akkor beszélhetünk, ha az eredeti parancs valamely rendelke-zése megváltoztatásra kerül, kiegészítésrõl pedig akkor, ha az eredeti parancs új rendelkezéssel bõvül.

6. melléklet az 1360/2015. (HK 1/2016.) HVK SZCSF szakutasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET 3. sz. példány

………

SZEMÉLYÜGYI FÕNÖKSÉG/OSZTÁLY/RÉSZLEG ………VEZETÕJÉNEK

……/20…./………… SZÜ VEZ h a t á r o z a t a

a személyi állományra vonatkozóan

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013.

(VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: Hjtvhr.) 1. melléklet 2…. pontjában biztosított jogkörében eljáró állományille-tékes parancsnok a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 7. § (2) bekezdésének al-kalmazásával, a szolgálat érdekében/kérelemre, a ………számú Döntési lapon meghozott munkáltatói döntése alapján, a Hjtvhr. 16. § (3) bekezdésében meghatározott jogkörömben eljárva,

……… ……… ………1

……… beosztásban szolgálatot teljesítõ személyre (…….2) vonatkozóan .../20…../……. határozatot …… hatállyal a következõk szerint módosítom/ egészítem ki3:

1.A ..../20…../……. határozat … (pl. 4.4.) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

„4.4. ……...”

2.A ..../20…../……. határozat … a következõ ….(pl. 2.7.) ponttal egészül ki:

„ 2.7. ……….”

3.A ..../20…../……. határozat módosítással nem érintett részei változatlan tartalommal hatályban maradnak.

Tanulmányaihoz, további munkájához sok sikert, erõt és egészséget kívánok.

Jelen határozattal szemben a Hjt. 180. § (1) és (2) bekezdése szerint a közléstõl számított 30 napon, de legfeljebb a pa-rancs meghozatalától számított 1 éves jogvesztõ határidõn belül – a szolgálati út betartásával – szolgálati panasz terjeszt-hetõ elõ. A szolgálati panaszt az elöljáró parancsnokhoz címezve az állományilletékes parancsnokhoz kell benyújtani.

Hely, idõ

honvédelmi szervezet személyügyi vezetõ Készült: 1 példányban

Egy példány: …. lap Ügyintézõ (tel.):

Kapják:1. sz. példány: Levéltár Másolat készült: 5 példányban Egy példány: …. lap

Engedélyezte: honvédségi szervezet szü.vez.

Kapják: 1. sz. példány: Érintett

2. sz. példány: MH HKNYP (Telefaxon továbbítandó: ………) 3. sz. példány: Képzõ intézmény (Telefaxon továbbítandó: ………….) 4. sz. példány: Pénzügyi anyaggyûjtõ

5. sz. példány: Képzésben résztvevõ személyügyi anyaggyûjtõje

1Név, személyügyi törzsszám, rendfokozat megjelölése.

2Beosztás-azonosító.

3A konkrét képzés jellegére figyelemmel kell a megfelelõ kifejezést alkalmazni. Módosításról akkor beszélhetünk, ha az eredeti parancs valamely rendelke-zése megváltoztatásra kerül, kiegészítésrõl pedig akkor, ha az eredeti parancs új rendelkezéssel bõvül.

7. melléklet az 1360/2015. (HK 1/2016.) HVK SZCSF szakutasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET 3. sz. példány

………

………..

…………NAK/…………NEK

……/20…./….. …………..

p a r a n c s a

a személyi állományra vonatkozóan

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 42. § (2) bekezdésg)pontja alapján, a Hjt. 43. § (1) bekezdésének alkalmazásával, a szolgálat érdekében, a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. tör-vény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 9/2013. (VIII. 12.) HM rendelet (a továbbiakban: Hjtvhr.) 1. mellék-let 2….1pontjában biztosított jogkörömben eljárva, a Hjtvhr. 108. § (1) bekezdés…)pontjára2és 109. § (1) bekezdésére figyelemmel, eredeti szolgálati beosztásában való meghagyása mellett

v e z é n y l e m

20…..….. ….. – 20…..…. …. között3………..4képzésre

……… ……… ………5

……… beosztásban szolgálatot teljesítõ személyt (…….6, a továbbiakban: képzésben résztvevõ).

1. A vezénylés alapjául szolgáló képzés 1.1. A képzõ intézmény megnevezése:

1.2. A képzés megnevezése7: 1.3. A képzés formája:

1.4. A képzés helye8: 1.5. A képzés kezdete:

1.6. Beérkezés/Megnyitó idõpontja:

1.7. Öltözet:

1.8. A képzés befejezése:

1A minta kizárólag a hazai nyelvtanfolyamra vezénylésekre vonatkozik. A Hjtvhr. 2.13. pont vagy a 2.14. pont feltüntetése szükséges.

2A c) vagy a d) pont feltüntetése szükséges.

3Intenzív tanfolyamra esetén a vezénylés idõtartamának megjelölése év, hónap, nap szerint. Amennyiben az érintett az idõszak egyes munkanapjain vesz részt a képzésen (munka melletti nyelvtanfolyam), az érintett munkanapok és az azon belüli idõtartam feltüntetése is szükséges.

4Képzés pontos megjelölése.

5Név, személyügyi törzsszám, rendfokozat megjelölése.

6Beosztás-azonosító.

7A nyelv, a fajta, a típus és a szint megjelölése is szükséges. A fogalmakat a 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet 2. §-a tartalmazza. pl. angol STANAG komplex középfok.

8A helyõrség mellett a pontos helyszín megnevezése is szükséges.

2. A képzésen való részvétel és az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése 2.1. Az állományilletékes parancsnok a képzésben résztvevõt a vezényléssel arra kötelezi, hogy a)az elõírtak szerint kezdje meg és folytassa tanulmányait,

b)a képzés befejezéséig szerezze meg az elõírt nyelvvizsga-bizonyítványt9/ a képzés befejezését követõ két éven belül szerezze meg az elõírt nyelvvizsga-bizonyítványt vagy azonos típusú és szintû általános államilag elismert nyelvvizs-ga-bizonyítványt és10

c)a kötelezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõ végéig tartsa fenn a szolgálati viszonyát.

2.2. Az állományilletékes parancsnok a vezénylést megszünteti, ha a nyelvképzõ által szervezett elsõ házi vizsga so-rán a képzésben résztvevõ által elért eredmény alapján a nyelvtanfolyam folytatása nem javasolt.

2.3. Ha a képzésben résztvevõ a 2.1. pont szerinti kötelezettségei bármelyikét megszegi, a Hjt. 88. § (3) bekezdése és a végrehajtására kiadott szabályozók szerint a Honvédség által nyújtott támogatások megtérítésére köteles. A 2.2. pont szerinti esetben a Hjt. 88. § (3) bekezdésa)pontja szerinti megtérítési kötelezettsége nem keletkezik.

2.4. Az állományilletékes parancsnok a képzésben résztvevõt a tanulmányi – így különösen a jelenléti és a vizsgaté-teli – kötelezettségeinek teljesítése érdekében a képzés idejére mentesíti a szolgálatteljesítési kötelezettség alól (a továb-biakban: tanulmányi szabadidõ).

2.5. A munka melletti nyelvtanfolyam esetén a képzésben résztvevõ a szóbeli és az írásbeli vizsga után a Hjt. 90. § (4) bekezdésa)pontja szerint mentesül a szolgálatteljesítési kötelezettség alól. A vizsgán belül az egyes készségek méré-se nem minõsül vizsgatárgynak, azok után tanulmányi szabadidõ nem jár.11

2.6. A tanulmányi szabadidõ nem terjed ki az igazolatlan távollétekre és a képzõ intézmény által elrendelt iskolai és képzési szünetekre. A tanulmányi szabadidõ a képzésben résztvevõt megilletõ évi egyéb jogcímen járó szabadságán fe-lül jár. Nem adható ki a tanulmányi szabadidõ azon része, melyet a képzésben résztvevõ a képzés idõtartama alatt nem vett igénybe.

2.7. Az iskolai és a képzési szünet idõtartamára szabadságot kell igénybe venni.12

2.8. A képzésben résztvevõ a vezénylés idejére a Hjt. és a honvédek illetményérõl és illetményjellegû juttatásairól szóló 7/2015. (VI. 22.) HM rendelet szerint illetményre jogosult.

2.9. A vezénylés idõtartama alatt az állományilletékes parancsnok a képzésben résztvevõt a Honvéd Vezérkar fõnöké-nek elõzetes döntése alapján, a honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethe-tõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 36. § (1) bekezdésh)pontja, valamint (2) bekezdésa)pontja szerinti szolgálati feladatra történõ vezénylés érdekében rendelheti vissza szolgálati, szolgálatteljesítési helyére, illetve kötelez-heti szolgálatteljesítésre.

2.10. A képzésben résztvevõ a 2.1.b)pontban elõírt nyelvvizsga bizonyítványt 8 munkanapon belül köteles az állo-mányilletékes személyügyi szervnek bemutatni.

3. A kötelezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõ

3.1. A kötelezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõ a képzés befejezését követõ naptól számított ……. év [Hjt. 88. § (2) bekezdése].

3.2. A kötelezõen szolgálati viszonyban töltendõ idõbe nem számít bele a szolgálati viszony szünetelése, a 30 napot meghaladó egészségügyi szabadság, a 30 napot meghaladó illetmény nélküli szabadság, a szülési szabadság idõtartama, és a rendelkezési állomány azon idõtartama, amikor a képzésben résztvevõ ténylegesen nem lát el szolgálati feladatot (Hjt. 92. § (7) bekezdése).

4. A Honvédség által nyújtott támogatások 4.1. A Honvédség teljes mértékben megtéríti

a)a tandíjat, melynek összege 250.000 Ft/tanfolyam és

b)az oktatási intézmény által meghatározott kötelezõ tanszerek, így különösen a tankönyv, a jegyzet, az elektronikus tananyagok, honvédelmi szervezet nevére kiállított számlával igazolt összegét.

9A nyelvvizsga-bizonyítvány tekintetében a nyelv, a fajta, a típus és a szint megjelölése szükséges.

10A vezénylésben csak az egyik esetet kell szerepeltetni. A második fordulat alkalmazásáról („a képzés befejezését követõ két éven belül szerezzen azonos tí-pusú és szintû államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt”) a Honvéd Vezérkar fõnöke dönt, s errõl a HVK SZCSF tájékoztatja az alakulatokat úgy, hogy a vezénylés már így készülhessen el.

11A munka melletti nyelvtanfolyam esetén.

12Csak intenzív képzés és a képzõ intézmény által kiadott igazolás alapján alkalmazható.

4.2. Az állományilletékes parancsnok a szükséges tanszereket a honvédelmi szervezet nevére kiállított számla ellené-ben akkor téríti meg, amennyiellené-ben azokkal az állományilletékes parancsnok nem rendelkezik. A képzésellené-ben résztvevõ eb-ben az eseteb-ben köteles a megvásárolt tanszereket haladéktalanul …. elõzetes könyvleltárba felvetetni. Amennyieb-ben a szükséges tanszerek rendelkezésre állnak, az állományilletékes parancsnok vállalja, hogy azokat a képzésben résztvevõ-nek a tanulmányok idejére térítésmentesen a rendelkezésére bocsátja. A képzésben résztvevõ a tanulmányai befejezését követõen köteles a megvásárolt és a használatba kapott tanszereket az állományilletékes parancsnok által kijelölt szervezeti egység, illetve személy részére átadni.

4.3. A képzésben résztvevõ az egyes költségtérítésekrõl szóló 19/2013. (IX. 6.) HM rendeletben meghatározottak és nyilatkozata alapján utazási és egyéb költségeinek megtérítésére jogosult ………13, és erre figyelemmel részére a Honvédség szállást biztosít …14

4.4. A képzésben résztvevõ a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 22/2006. (VIII. 8.) HM rendeletben meghatározottak és nyilatkozata alapján élelmezési ellátásra jogosult/nem jogosult.15

4.5. A Honvédség által nyújtott tanulmányi támogatások pontos megállapíthatósága érdekében azok pénzértékérõl

4.5. A Honvédség által nyújtott tanulmányi támogatások pontos megállapíthatósága érdekében azok pénzértékérõl