• Nem Talált Eredményt

Stabil, száraz takarmánykiosztók

In document ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI (Pldal 87-90)

2.1. Stabil, száraz takarmánykiosztásnál alkalmazható szállítóelemek

A stabil, száraz takarmánykiosztásnál alkalmazható szállítóelemeket a 11/5. dián összefoglalva mutatjuk be. A leggyakrabban használt csőben mozgó változatok (rugós csigás, láncos műanyag-korongos és korongos- sodronyköteles) 3-4 méretlépcsőben készülnek. A bemutatásra került kiviteli változatok a következők:

• 1 és 2 rugós csiga,

• 3 leveles csiga,

• 4, 5 és 8 kaparóláncos,

• 6 korongos drótkötéles,

• 7, 9 és 10 korongos láncos.

A bemutatott szállítóelemek alkalmazhatók a különböző állattartó telepeken a dercés, vagy granulált takarmányok adagolt, vagy ad libitum etetésénél egyaránt. Az adagolt etetést kb. 65 kg testtömeg felett célszerű megvalósítani. Az önetetés a malac utónevelésben és a hizlalás első fázisában is problémamentesen alkalmazható, de a hizlalás második fázisában a többlet takarmányfelvétel következtében elzsírosodáshoz vezethet (lásd 11/6. dia).

2.2. Stabil, száraz takarmánykiosztás padlóetetésnél

A 11/7. dián a magyarországi szakosított sertéstartó telepeken kezdetben gyakran megtalálható stabil, száraztakarmány kiosztási megoldás látható padlóetetésnél. Térfogat szerintiadagolás (egy példa): Az ún.

Agromaut etető berendezés a szakosított sertéstelepek kiscsoportos tartástechnológiájú, két kutricasoros épületeihez került kialakításra. Egy betároló vonal szolgálja ki a két leveles csigás szállító-kiosztó sort, melyeken kutricánként egy-egy oldalfal állítású térfogat adagoló található. Jelentős a porképződés, az ebből következő légzésszervi megbetegedések és a tiprásból adódó veszteség annak ellenére bekövetkezett, hogy kizáróan granulált takarmányt Stabil, száraz takarmány kiosztásnál a tömeg szerinti adagolás is megoldható, használatukra ritkábban került sor a magasabb ár miatt.

Sertéstartás gépesítése I.

2.3. Etetőberendezések kialakítása, működése

A 11/10. dián, példaképpen egy adott gyártmányú, különböző kialakítású etető-berendezések kerültek bemutatásra. Az egyes gyártók a száraztakarmányok etetésére több változatban is fejlesztettek ki adagolt és ad libitum etetésre alkalmas berendezéseket. Közöttük találhatók egyedi és csoportos etetők is. Közös jellemzőjük, hogy kombinált kialakításúak, szopókás itatókkal kiegészítettek, így alkalmasak a dercés takarmányok etetésére a porképződés veszélye nélkül. Az etetők vályúiban, vagy tálcáiban mindig található víztükör (az itatók elcsurgó vizének elvezető nyílása magasabban helyezkedik el), így adagolt etetésnél is megtörténik a nedvesítése a takarmánynak.

Száraztakarmány vályúból történő adagolt etetése: A vályúból történő adagolt etetésnél is biztosítani kell, hogy minden állat egyszerre és közel azonos mennyiségű takarmányhoz tudjon hozzáférni. Hosszvályúknál ez körelosztóval, vagy kiscsoportos tartásnál vályúnként 3-4 térfogat adagolóval biztosítható (11/11.dia, középső ábrák). Körvályúk esetében az etető berendezések számát a csoport létszámához igazítják, két-két elválasztott etető helyenként egy-egy szopókás itató található, melyekből elcsurgó víz nedvesíti a takarmányt.

Különböző kialakítású, ad libitum etetetést megvalósító kombinált önetetőket a 11/12. dia tartalmazza. A kombinált kialakításból következően a dercés takarmány etetése sem jár porképződéssel, mert az itatókból elcsurgó víz a nedvesítést is szolgálja. Gyakran megfigyelhető, hogy az állatok a két komponenst keverve, pépes takarmányt készítenek, ill. fogyasztanak. Mindez jobb takarmány-értékesülést és magasabb napi súlygyarapodást is eredményez a hagyományos önetetőkhöz képest.

2.4. Takarmányszállítási és kiosztási rendszerek kialakítási változatai

Rugós, vagy spirálcsigás körpályás takarmányszállítási és kiosztási rendszer elemei (mozgató szerkezet; egyes és kettős garat) és kialakítása (elrendezési változatok) a 11/13. dián láthatók. A rugós csiga a leveles csigával szemben azzal az előnnyel rendelkezik, hogy pályáját ívben lehet kiépíteni, határesetben körpálya is lehet.

Mozgatása ez utóbbi esetben fogazott kerékkel folyamatosan történhet. Több méretlépcsőben készítik.

Korongos-drótköteles takarmányszállító berendezés és főbb részegységei (hajtómű a feszítőszerkezettel; 90 fokos fordítókorong; kettős garat) a 11/ 14. dián kerültek bemutatásra.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás, amikor drótkötélre (acélsodronyra), újabban műanyag kötélre, műanyag korongokat helyeznek fel azonos távolságra egymástól. Magyarországra a sertésprogram keretében az olasz AZA rendszerű teleppel került be először, később Mosonmagyaróváron a KÜHNE gépgyárban gyártására is sor került. Felhasználták a baromfitartásban is.

Korongos-műanyagköteles takarmányszállító és etető berendezés kialakítási vázlata, továbbá a szállítóelem jellemzői a11/15. dián, a korongos- láncos takarmányszállítási és kiosztási rendszer részegységei pedig a 11/

16. dián láthatók. Ez utóbbinál a végtelenített szemes lánc minden második elemére ma már többségében műanyag korong kerül felhelyezésre. Felépítésében és működésében a korongos-drótköteles megoldásúhoz hasonlít. Az első változatainál fém korongokat helyeztek fel a láncszemekre. Ilyen volt pl. a hazánkban is gyártott Lohman lánc, melynél a két félből álló korongokat hegesztéssel rögzítették a láncon. Az automata rendszerű hegesztés ellenére üzembiztonságuk nem volt megfelelő. Alkalmazásuk elsősorban a mélyalmos baromfitartásban volt jellemző, azonban beépítésre kerültek az első gépesített stabil takarmány kiosztású hazai sertésistállóknál is.

2.5. Számítógép-vezérlésű sertéstartó telep

A 11/8. dián a számítógép-vezérlésű (vagy irányítású) sertéstartó telep funkcionális részegységei és azok kapcsolódása látható. A telepi számítógép a teljes tartástechnológiát felügyeli, gyűjti és kiértékeli az adatokat. A beállított programnak megfelelően vezérli az etetést, az épületek klímáját, napra kész gazdasági adatokkal látja el a menedzsmentet. Az ábrán látható megoldásnál a kocák etetése lehívó rendszerrel egyedileg, a hízóké csoportos adagolt etetéssel történik. Az itatóknál elhelyezett mérleggel a csoport tömeggyarapodása jól követhető, a takarmány adagolása kellő pontossággal elvégezhető. Kézi adatgyűjtő szolgál a csoportokkal kapcsolatos változások detektálására, az adatok központi számítógépbe történő betáplálására.

Sertéstartás gépesítése I.

35. ábra: Számítógéppel vezérelt száraztakarmány-etetési rendszer

A 35. ábrán egy számítógéppel vezérelt száraztakarmány-etetési rendszer felépítési vázlatát mutatjuk be. A teljes rendszer a takarmányok előkészítését is magába foglalja. A szemes alapanyagok a darálóba, majd a keverőbe jutnak, ahova az egyéb kiegészítők is a számítógép által vezérelve, bemérésre kerülnek. Az etetés az előtárolóból csigás, vagy csőben mozgó korongos szállítóval, időtartam, vagy térfogatáram szerinti adagolókkal történik.

2.6. Számítógéppel vezérelt etető rendszer többkomponensű száraztakarmányhoz

A száraztakarmány etetésére kifejlesztett újabb berendezéseknél több féle takarmányféleségből, számítógép segítségével állítják össze a kiosztandó takarmányt az állat korának, illetve testtömegének figyelembevételével.

A takarmányféleségek száma minimálisan 3, de ennél több is lehet. A kis, vagy nagycsoportban tartott hízóknál a tömegmérésére az itatóknál elhelyezett mérleg szolgál általában. Így megoldható az adagolt és a kívánt beltartalmi értékű takarmánnyal történő etetés a hízlalás különböző fázisaiban. A 36. ábrán bemutatott változatnál négy keveréktakarmányból történik a testtömegtől függő arányban a kiadagolás az etetés során. Az ábrán látható az etetési program is.

36. ábra: Többkomponensű száraztakarmány etetés vázlata és az etetési program.

A 11/18. dián további példák is láthatók a különböző többkomponensű száraztakarmány etetési programra.

Sertéstartás gépesítése I.

Így bemutatásra került két különböző típusú, háromkomponenses megoldás, melyek közül az egyiknél a testtömegtől függő arányú kiadagolásnál.

Az egynemű keverék etetése csak rövid időre korlátozódik (legfeljebb néhány nap), a legtöbbször két féle keverék különböző arányú kijuttatására kerül sor. A másik változatnál egy alap vagy bázistakarmányból és kétféle adalékból áll össze a kevert adag az 50 kg-s testtömegig, ezt követően 90 kg eléréséig egyféle adalék kerül az alaptakarmányhoz. 90 kg felett már csak egynemű, alaptakarmányt kapnak az állatok.

In document ÁLLATTARTÁS MŰSZAKI ISMERETEI (Pldal 87-90)