• Nem Talált Eredményt

Speciális lemezbeállítások

A kifinomult rendszerkonfigurációk speciális lemezbeállításokat igényelhetnek. A YaST segítségével az összes szokásos particionálási feladat elvégezhető. A blokkesz-közök állandó elnevezéséhez használja a/dev/disk/by-id/vagy/dev/disk/

by-uuidalatti blokkeszközöket. A Logical Volume Management (logikai kötetkezelés, LVM) egy olyan lemezparticionálási séma, amelynek célja, hogy jóval rugalmasabb legyen, mint a szokásos telepítések fizikai particionálása. Pillanatfelvétel funkciója segít az adatmentések egyszerű készítésében. A RAID (Redundant Array of Independent Disks, független lemezek redundáns tömbje) technológia jobb adatintegritást, teljesít-ményt és hibatűrést kínál.

2.1. Particionálás a YaST segítségével

A 2.1. ábra - A YaST particionáló [42] ábrán látható szakértői párbeszédablakban kézzel módosítható egy vagy több merevlemez particionálása. Partíciók hozhatók létre, törölhetők és szerkeszthetők. Ugyanebből a YaST-modulból érhető el a szoftveres RAID és az LVM konfigurációja.

FIGYELEM: A futó rendszer újraparticionálása

Bár egy telepített rendszer partíciói is módosíthatók, az adatvesztés kockázata rendkívül magas. Kerülje a telepített rendszer újraparticionálását és ha mégis erre szánná magát, előtte feltétlenül mentse el az összes adatot.

2.1. ábra A YaST particionáló

Minden csatlakoztatott merevlemez meglévő vagy javasolt partíciói megjelenítésre kerülnek a YaST Szakértői particionálás modul párbeszédablakában látható Elérhető tárolók listában. A teljes merevlemezek szám nélküli eszközként jelennek meg, például /dev/sda. A partíciók ezen eszközök részeként jelennek meg, például/dev/sda1.

A merevlemezek és partícióik mérete, típusa, fájlrendszere és felcsatolási pontjai szintén láthatók. A csatolási pont azt adja meg, hogy a partíció a Linux-fájlrendszer fastruktú-rájában hol kerül felcsatolásra.

Számos funkcionális nézet érhető el a bal oldali Rendszernézet menüben. E nézetekkel gyűjthető információ a meglévő tárolóbeállításokról, illetve itt állíthatók be az olyan funkciók, mint aRAID, aKötetkezelés,Titkosított fájlokés azNFS.

Ha a szakértői párbeszédablakot a telepítés során megnyitja, akkor a szabad lemezterület szintén megjelenik és automatikusan ki lesz választva. Ha több lemezterületet kíván biztosítani az openSUSE számára, akkor a lista aljától kezdve szabadítsa fel a szükséges területet (a merevlemez utolsó partíciójától kezdve az elsőig). Ha például három partí-cióval rendelkezik, akkor az openSUSE nem használhatja kizárólagosan a másodikat, és nem tartható fenn az első és a harmadik más operációs rendszerek számára.

2.1.1. Partíciótípusok

Minden merevlemez partíciós táblájában négy bejegyzés számára van hely. A partíciós táblában lévő minden bejegyzés vagy egy elsődleges, vagy egy kiterjesztett partíciót jelez. Egy merevlemezen azonban csak egy kiterjesztett partíció lehet.

Az elsődleges partíció egy adott operációs rendszerhez rendelt sávok (fizikai lemezte-rület) folytonos tartományából áll. Kizárólag elsődleges partíciók használata esetén merevlemezenként négy partíció hozható létre, lévén ennyit enged a partíciós tábla.

Ezért lehet szükség kiterjesztett partíciókra. A kiterjesztett partíció szintén a lemezsávok folyamatos tartománya, de ez továbbosztható úgynevezett logikai partíciókra. A logikai partíciók nem igényelnek partícióstábla-bejegyzéseket. Más szavakkal, a kiterjesztett partíció tárolja a logikai partíciókat.

Ha négynél több partícióra van szükség, akkor hozzon létre egy kiterjesztett partíciót, legfeljebb negyedik partícióként. Ezt a kiterjesztett partíciót célszerű a teljes meglévő szabad lemeztartományra kiterjeszteni. A kiterjesztett partícióban ezután hozza létre a kívánt logikai partíciókat. A logikai partíciók maximális száma SCSI-, SATA- és Firewire-lemezeken 15, (E)IDE lemezeken pedig 63. Linux esetén nem számít a használt partíciók típusa. Az elsődleges (primary) és a logikai partíciók is normálisan működnek.

2.1.2. Partíció létrehozása

Ha elölről kíván létrehozni egy partíciót, válassza ki a Merevlemezek részt, majd egy olyan merevlemezt, amelyen van szabad terület. A tényleges módosítás a Partíciók lapon végezhető el:

1. Válassza ki a Partíció hozzáadását. Ha több merevlemez van csatlakoztatva, akkor megjelenik egy kiválasztási párbeszédablak, amelyben az új partícióhoz kiválasztható egy merevlemez.

2. Ezután adja meg a partíció típusát (elsődleges vagy kiterjesztett). Maximum négy elsődleges, vagy három elsődleges és egy kiterjesztett partíció hozható létre. A kiterjesztett partícióban több logikai partíció is létrehozható (lásd: 2.1.1.

- Partíciótípusok [43]).

3. Válassza ki a használni kívánt fájlrendszer típusát és egy csatolási pontot. A YaST minden létrehozott partícióhoz javasol egy csatolási pontot. Más (például

címke alapján történő) csatolási mód megadásához válassza ki az fstab-paramé-terek pontot.

4. Ha a rendszer igényli, adjon meg további fájlrendszer-paramétereket. Erre pél-dául az állandó eszköznevek érdekében lehet szükség. A használható paraméterek részletes leírása: 2.1.3. - Partíció módosítása [44].

5. A particionálási beállítások alkalmazásához kattintson az OK > Alkalmazás gombokra.

Ha a partíciót telepítés közben hozta létre, akkor a telepítés áttekintése képernyőre jut vissza.

2.1.3. Partíció módosítása

Új partíció létrehozásakor vagy meglévő módosításakor különböző paraméterek állítha-tók be. Új partíciók esetén a megfelelő paramétereket a YaST állítja be, és ezeket álta-lában nem kell módosítani. Kézi beállításhoz tegye a következőket:

1. Válassza ki a partíciót.

2. Nyomja meg a Szerkesztés gombot és állítsa be a paramétereket:

Fájlrendszer-azonosító

Még ha ezen a ponton nem is kívánja formázni a partíciót, rendeljen hozzá egy fájlrendszer-azonosítót annak biztosítására, hogy a partíció megfelelően bejegyzésre kerüljön. Lehetséges értékek: Linux, Linux csere, Linux LVM és Linux RAID.

Fájlrendszer

Itt változtatható meg a fájlrendszer és formázható meg a partíció. A fájlrend-szer módosítása és a partíció formázása visszavonhatatlanul letörli az ada-tokat a partícióról.

A cserepartíció egy speciális formátum, az ilyen partíciót a rendszer virtuális memóriaként tudja használni. A cserepartíció mérete legalább 256 MB le-gyen. Ha azonban megtelik a csereterület, érdemesebb inkább memóriát venni a rendszerbe, nem a csereterület méretét növelgetni.

A Linux-partíciók alapértelmezett fájlrendszere az Ext4. A ReiserFS, a JFS, az XFS, az Ext3 és az Ext4 úgynevezett naplózó fájlrendszer. Ezek a fájl-rendszerek összeomlás után nagyon gyorsan helyre tudják állítani a rendszert és az írási folyamatok naplózódnak menet közben. A ReiserFS pedig kife-jezetten gyors, ha sok kis fájlt kell kezelni. Az Ext2 nem naplózó fájlrend-szer. Ugyanakkor megfelelő kisebb partíciókhoz, mivel nem igényel sok területet a lemezkezeléshez.

Fájlrendszer titkosítása

Ha bekapcsolja a titkosítást, akkor az adatok titkosított formában íródnak a merevlemezre. Ez növeli a bizalmas adatok biztonságát, de némileg csökkenti a rendszer sebességét, mivel a titkosítás erőforrásokat vesz igénybe. A fájlrendszerek titkosításával kapcsolatos további információ:

Chapter 11, Encrypting Partitions and Files (↑Security Guide).

fstab-paraméterek

Itt adhatók meg a fájlrendszerek adminisztrációs fájljának (/etc/fstab) különböző paraméterei. Az alapértelmezett beállítások a legtöbb rendszer számára megfelelnek. De ha akarja, módosíthatja a fájlrendszer azonosítását eszköznévről kötetcímkére. A kötetcímkében mindenféle karakter használ-ható, kivéve a/és a szóköz.

Állandó eszköznevekhez használja az Eszközazonosító, UUID vagy LABEL (név) alapján történő csatolást. Az openSUSE rendszerben az állandó esz-köznevek alapértelmezés szerint be vannak kapcsolva.

A LABEL alapján történő csatolás esetén adjon megfelelő nevet a partíciónak.

Például használhatja aHOMEpartíciónevet egy olyan partíció számára, amelyet a/homehelyre kíván felcsatolni.

Ha kvótát kíván használni a fájlrendszeren, akkor használja a Kvóta támo-gatásának engedélyezése csatolási paramétert. Ezt előbb be kell állítani, csak utána lehet kvótákat megadni az egyes felhasználókhoz a YaST Fel-használók kezelése moduljában. A felhasználói kvóta beállításáról további információ: 8.3.5. - Kvóták kezelése [125].

Csatolási pont

A fájlrendszer-fastruktúra azon könyvtára, ahová a partíció fel lesz csatolva.

Választhat a YaST felajánlott javaslatai közül, vagy megadhat egy másik

3. A partíció aktiválásához nyomja meg az OK > Alkalmaz gombot.

MEGJEGYZÉS: Fájlrendszerek átméretezése

Egy meglévő fájlrendszer átméretezéséhez válassza ki a partíciót, majd az Átmé-retezés pontot. Ne feledje, hogy felcsatolt partíciókat nem lehet átméretezni.

A partíció átméretezéséhez a particionáló futtatása előtt le kell csatolni az adott partíciót.

2.1.4. További particionálási tippek

Az alábbi fejezet néhány ötletet ad a particionálással kapcsolatban, hogy segítsen meghozni a megfelelő döntéseket a rendszer beállításakor.

TIPP: Cilinderek száma

Ne feledje, hogy a különböző particionálási eszközök egy része0-val, mások pedig1-gyel kezdik a partíció cilindereinek a számozását. A cilinderek számának kiszámításakor mindig használja a legutolsó és a legelső cilinderszám különbségét és adjon hozzá egyet.