• Nem Talált Eredményt

A Qt felület használata

Szoftver telepítése és eltávolítása

3.2. A Qt felület használata

A YaST Qt felülete alapértelmezésként akkor indul el, ha KDE, icewm vagy más gra-fikus felületet használ. Ugyancsak ez indul el, ha a YaST távoli terminálról indul. A szoftverkezelőt a YaST vezérlőközpontból lehet elindítani a Szoftver > Szoftver telepí-tése, eltávolítása modul indításával.

3.2.1. Csomagok vagy minták keresése

A YaST szoftverkezelő csomagokat és mintákat képes telepíteni az engedélyezett tele-pítési forrásokból. Különböző nézeteket és szűrőket lehet benne használni az egyszerűbb szoftverkeresés érdekében. A nézet módosításához a Nézet menüre kell kattintani, majd ki kell választani a listából a megfelelőt. A kiválasztott nézet egy új lapon nyílik meg.

Keresés

A csomagkereső a szoftverkezelő alapértelmezett nézete. Írja be a keresett kifejezést és nyomja meg azEnterbillentyűt. Finomítani lehet a keresést a Keresés a követ-kezőkben szűrésével és a Keresési mód meghatározásával.

Minták

Minden, a rendszeren elérhető mintát megjelenít.

Csomagcsoportok

Csoportokra osztva jeleníti meg az összes csomagot, mint például Grafika, Fejlesz-tés, vagy Biztonság.

RPM csoportok

Csoportokra és alcsoportokra osztva jeleníti meg, mint például az Alkalmazások >

Grafika > Megjelenítők Telepítési forrás

A csomagokat telepítési forrásonként jeleníti meg. Egynél több telepítési forrás kiválasztásakor nyomva kell tartani aCtrlbillentyűt a telepítési források kiválasz-tásakor. A „pseudo telepítési forrás” @System kilistázza az összes jelenleg telepített csomagot.

Nyelvek

Azon csomagok listáját adja vissza, amely szükséges egy új nyelv rendszerszintű támogatásához.

TIPP: Olyan csomag keresése, amely nem tartozik aktív telepítési forráshoz Az összes olyan csomag kilistázásához, amely nem tartozik aktív telepítési for-ráshoz válassza ki a Nézet > Minták > Rendszer, majd válassza ki Másodlagos szűrő > Karbantartás nélküli csomagok lehetőséget. Ez akkor lehet hasznos, ha töröl egy telepítési forrást és meg akar arról bizonyosodni, hogy az adott tele-pítési forrásból nem maradt telepítve semmilyen csomag.

3.2.2. Csomagok vagy minták telepítése és eltávolítása

1. Keressen csomagokat a korábban tárgyalt módon: 3.2.1. - Csomagok vagy minták keresése [65].

2. A keresési feltételnek megfelelő csomagok a jobb oldali panelen jelennek meg.

Válasszon ki egy csomagot a telepítéshez vagy az eltávolításhoz és jobb egér-kattintást követően megjelenő menüből válassza ki a Telepítés vagy Eltávolítás menüpontot. Amennyiben a kívánt lehetőség nem jelenik meg, akkor ellenőrizze a csomag állapotát a csomag neve előtt található szimbólum segítségével — a súgó megjelenítéséhez nyomja meg aShift+F1billentyűkombinációt.

TIPP: Művelet minden megjelenített csomagra

Ahhoz, hogy a jobb panelen található összes csomagra végrehajtódjon a művelet, akkor azt ki kell választani a Csomag > A teljes lista menüpont használatával.

Egy minta telepítéséhez, kattintson jobb egérgombbal a minta nevére, majd vá-lassza ki a Telepítés menüpontot. Minta törlésére nincs lehetőség.

3. Amennyiben a kiválasztott csomagok olyan függőségi problémát okoznak, amelyeket nem lehet automatikusan feloldani, akkor azt kézzel kell megtenni a korábban már ismertetett módon: 3.2.3. - Szoftverfüggőségek ellenőrzése [68]

4. Több csomag kiválasztásához esetén ismételje meg a fenti lépéseket. Amikor befejezte, a telepítés megkezdéséhez nyomja meg az Elfogadás gombot.

TIPP: Kiválasztott csomagok áttekintése

A YaST összeállít egy listát a telepítés indításakor elvégzendő művele-tekről. A lista áttekintéséhez a Nézet > Összefoglaló a telepítésről menü-pontot kell kiválasztani. Alaphelyzetben a listába kerül minden csomag, amelynek az állapota megváltozik. A lista szűréséhez A következő állapotú csomagok megtekintése panelen található beállítások használhatók. Az állapotjelzők leírása Shift + F1 együttes megnyomásával jelenik meg.

Egy csomag állapotának visszaállításához a csomagra állva meg kell nyomni a jobb egérgombot, majd amennyiben a csomag törlésre vagy frissítésre volt jelölve, akkor a Megtart, ha telepítésre volt jelölve, akkor a Ne kerüljön telepítésre menüpontot kell kiválasztani. Az összes változás visszavonásához és a szoftverkezelő lezárásához nyomja meg a Mégsem majd a Megszakít gombot.

5. Bizonyos csomagok, — például az megosztott programkönyvtárak — függőség-ben állnak más csomagokkal. A YaST automatikusan feloldja ezeket a függősé-geket. Másrészt. néhány csomag ütközhet másokkal. Ebben az esetben megjelenik az a csomaglista, amely automatikusan kiválasztásra kerül a telepítéshez, frissí-téshez vagy eltávolításhoz. Elfogadásához a Folytatás gombot kell megnyomni.

6. Miután minden kiválasztott csomag telepítése vagy eltávolítása megtörtént, a

MEGJEGYZÉS: Forráscsomagok telepítése

A YaST szoftverkezelővel jelenleg nem lehetséges a forráscsomagok telepítése.

Ehhez használja azypperparancssori eszközt. További információkért lásd:

„Forráscsomagok telepítése” [94].

TIPP: Csomagok frissítése

A kiválasztott telepítési forrásban található összes csomag frissítéséhez ki kell választani egy telepítési forrást (lásd: 3.2.1. - Csomagok vagy minták keresése [65]) , majd ki kell választani a Csomag > A teljes lista > Frissítés, ha van újabb csomag menüpontot.

Az összes telepített csomag frissítéséhez a Csomag > Összes csomag > Frissítés, ha van újabb csomag menüpontot kell kiválasztani.

A Feltételek nélküli frissítés menüpont használatakor (a Frissítés, ha van újabb csomag helyett) a YaST„frissíteni” fogja az összes kiválasztott, legmagasabb prioritással rendelkező csomagot, akkor is, ha ez a jelenleg telepített csomag visszafejlesztését jelenti. Ez akkor lehet hasznos, ha biztosak akarunk lenni, hogy a kiválasztott csomagok egy bizonyos telepítési forrásból kerülnek telepítésre.

3.2.3. Szoftverfüggőségek ellenőrzése

A legtöbb csomag függ valamilyen másik csomagtól. Amennyiben a csomag, például egy osztott programkönyvtárat használ, akkor függ attól a csomagtól, amely ezt a programkönyvtárat tartalmazza. Másrészről, bizonyos csomagok működése nem egyeztethető össze egy rendszeren (például csak a sendmail vagy a postfix levéltováb-bító ügynökprogramot telepítheti). A rendszer integritásának megőrzése érdekében a szoftverek telepítésekor és eltávolításakor a szoftverkezelő ellenőrzi, hogy nem maradnak feloldatlan függőségek vagy csomagütközések.

Abban az esetben, ha függőség feloldásához vagy az ütközés elkerüléséhez egyetlen egyszerű megoldás létezik, akkor ez automatikusan megoldódik. Több lehetséges megoldás olyan konfliktust okoz, amelyet kézzel kell feloldani. Ha a konfliktus megol-dása gyártó vagy architektúra váltást igényel, akkor ezeket kézzel kell feloldani. Miután az Elfogadás gomb megnyomásával elindította a telepítést, egy ablak jelenik meg,

amely tartalmazza a szoftverkezelő által hozott automatikus döntéseket, amelyeket el kell fogadni.

Alapértelmezésként a függőségek automatikusan ellenőrzésre kerülnek. Az ellenőrzés mindig megtörténik a csomag állapotának változásakor (például egy csomag telepítésre vagy eltávolításra történő kijelölésekor). Ez általában hasznos, de nehézkessé válhat a használata a függőségi problémák kézzel történő feloldásakor. Az ellenőrzés letiltható a Függőségek > Automatikus ellenőrzés kikapcsolásával. A kézi függőségi ellenőrzés indítása a Függőségek > Ellenőrzés menüponttal lehetséges. Konzisztencia-ellenőrzés történik, amikor az Elfogad gomb megnyomásával megerősíti a kiválasztást.

A csomagfüggőségek áttekintéséhez, nyomja meg a jobb egér gombot és válassza ki a Solver információk megjelenítése lehetőséget a megjelenő menüből. A térkép kirajzolja a függőségeket. A már telepített csomagok zöld keretben jelennek meg.

MEGJEGYZÉS: Csomagütközések kézi feloldása

Tapasztalatlan felhasználók számára javasolt a YaST szoftverkezelő által hozott automatikus megoldások követése, mert előfordulhat, hogy nem képes ezeket kézzel feloldani. Érdemes figyelembe venni, hogy minden változtatás további konfliktusokat okozhat, így könnyedén nagyobb számú konfliktust lehet előidéz-ni. Ebben az esetben a szoftverkezelő lezárásához nyomja meg a Mégsem majd a Megszakít gombot és kezdje újra.

3.1. ábra Csomagütközések kezelése a csomagkezelővel