• Nem Talált Eredményt

tehát Siskovics nyitá be reggel ajtómat, shivott Pázmándyboz , hol

Palóczyt mi már leltük, shol Répás bennünket aztán lelt. Rövid ösz vebeszélés után (az iíjuság ügyét tárgyazólag) personális Mérey hez, a helytartó tanács egykori palotája felé indulánk.

Ult a conferentia; Mérey bizván azokban, kik a váradi pré post kisétálását követő ülésben az elölülőség oltalmára beszélet tek, s kiket ő magának egy és más uton megnyeregetett: megnyi tá az ülést, s várt jobbnál jobb javaslatokat. Czinderi, mint kerü lati elölülő felállott, s a tegnapi conferentia ugymondatott végzé seit felolvasá: miképen kell az ifiuságot egymástól elválasztani, dolmányt vagy kabátot lehessen e a terembe bocsátani, a galeriá ûra -menők hány forintos posztót viseljenek? s végre a diktaturán ki,

és millyen arczvonásokkal üljön elöl? _

Bernát álla fel; s e már három nap óta folyvást tartó confe rentiákat időtékozlásnak nevezé; s elmondván, hogy az ország gyülési csend fentartására törvényeink vagynak: minden további rendeleteket hasztalanoknak állított, Dubraviczky sem vala rest magát hasonlólag kinyilatkoztatni; s bár Nagy Pál az ifiuság s a galeria vendégei ellen fiakeri durvasággal harczolt is; bár Aczél a tegnapi conferentia végzését pártolta is: de Majtényí László el lenek szólván, Péchy pedig, s Pázmándy, Bezéredy,és Kölcsey helyeikböl felugrándozván : mind Rudics, ki a personális híveiböl már állott, “ mind maga Mérey nagy sebességgel öszvevonák a vitorlát.

A mi előlülőnk alatt melegedni kezdett a szék; s nehogy az oppo sitio_ goromba tagjai szóra ,jöhessenek: hirtelen kimondá, miképen semmiböl semmi sem leszen,a dologmarad mint volt;s hogy őma gát ajánlja. Még a végszavak nem lebbentek le ajkairól, midőn szé kéröl gyorsan felkele; s ment.

it- * 'tl

. Higyjétek el levetkeztem minden kritikusi büszkeségemet; sze möldeim a lehetségig simák valának; s áhítatos képpel, mint falusi lyányka a bábszín előtt, állék a parterren, s mit használt? A kár pit fellebbent, a hurok rezgésbe jöttek, vastag és vékony hangok zengének , vadon erdő s sziklák közül tarka alakok szállottak ki, és én - én édes barátim gyönyörködés nélkül állottam ott. Az a Béla futása! a müv roszabb, mint maga a futás; pedig meg kell vallanotok: olly futás, mint a szegény Béláé, bizony rosz futás.

En tehát, mivel semmi kedves képet nem hozhaték magam_

mal, kétképen mérgelődöm. Előszer, mert pénzemért köhögésnél egyebet nem vettem; másodszor, mert holnap a vallási tárgyban

tett felírás elővétetni nem fog.

Martius 2d. 1833.

Hijában vala minden iparkodás! alig volt ember, ki a vallás tárgyát illető felírást kivánta voln_a. Mi tehát, hogy napról napra

kezdjünk,s félbehagyjunk: az előadásokat tárgyazó főrendi választ

kezdők rostálni. f '

A válasz még most is irgalmatlan. Sem az országgyülés elha lasztásárol panaszt tenni , sem az előleges sérelmeket előlbocsáta ni, sem a bennünk már vérré és lévvé vált junctimot elfogadni nem akarja; s egyedül a sorozás az , miben engedni látszik.

Az országgyülés elhalasztását, s az előleges sérelmek kérdé sét győzedelmesen bevégzők; s kerületi ülésünkböl eloszlánk.

A főrendek ma sem ülének. A vallásbeli üzenet egyike az országgyülés legkeményebb falatainak; azt nyelni is nehéz, ha rapni is, legnehezebb pedig emészteni. Mit is gondoltok? A mi papjainkat, azokat tudniillik, kik az országgyülésen széket és szavat birnak, ha szinte a seminariumokban, s holmi szük káp lánságban meglehetős kemény falatokkal tartották is, de később káptalani helyeken, s püspöki székekben olly áldott ebédekkel és vacsorákkal hizlalták, s mind e mai napig hizlalják: hogy nem csuda , ha gyomraik egy kissé kényeskék. S a mi a világiak egyik szép részét illeti, ezek is naponként kapnak az evangyéliomi gaz dagnak asztaláról nem megvetendő morzsalékokat, miken rágódni bizonyosan kcdvesb érzést okoz: mint az az ízetlen, oppositioi szel lemet érztető, s épen nem franczia simaságu üzenet. lnnen van, édes barátim ,hogy azt a főtáblánál olly hamar feltalálni nem lehet.

Hogy bohóskodással ne untassalak: a dolog így fekszik:

Bécsben - ugymondják, mert könnyen fogjátok hinni, mike pen én ministeri titkokba avatva nem vagyok - a vallási tárgyra nézve bizonyos királyi válasz már talán készen is tartatik , azaz , a cancellária kész a vallás ügyében, azt a mit, válaszolni, s követ kezőleg ez ügybeli felírás ellenére nincs. E tekintetnél fogva a ná dor ohajtaná, hogy a tárgy a főrendeknél akadályra ne találjon; de deez ohajtás az infuláknak, bár mint álljanak is a környülmények, igen természetesen ellenökre van. Nincs azért más mód : conferen tiázni; s tegnap előtt volt is a nádornál nagy tanácskozás, miben a praelatusok, s nehány dignitariusok részt vettenek; de csaknem mindnyájan az üzenet ellen nyilatkoztak ki. _

Látszott , hogy a dolog nehezen megy; azért a nádor elereszté a tanácskozást s tegnap egyenként hívogatá az embereket magá hoz , probálta őket a türelem utára téregetni, az alatt, miga can cellariának itt tartozkodó titoknoka az egyház fejedelmeit házról házra látogatja , s - oh csuda - a Karok és Bendek üzenetének

általeresztésére készleli.

Mi lesz belőlünk ? a jövő megmutatja. A független magnások külön tartának összejövetelt, s eddig az előttem fekvő jegyzék sze rént az egész főtáblától tizennyolcz szó van az üzenet mellet, hu szonkilencz ellene. Vagynak függőben állók is, s ha a nádor és a titoknok jól apostolkodnak , talán - - -

0

_ \ 79 Ne jövendöljünk, édes naplós uram! a jóslat lelke a politika mostani folyamatában , vagy inkább szövényeiben hamar téved.

Tudom, uraim, mert kegyetek is a praelatusok asztalainál, s erszényei körül hamar tévednek.

Uraságod e szavakra meg fog emlékezni!

igen is, egyszer talán a kerületi ülésben! '

Martius 3d. 1833.

Tegnap Somogy és Bereg búcsút vőnek; ma Hont és Torna foglalák el a kerületi elölülést: Majtényi Antal és gróf Andrásy.

Amarról nem kell szólanom; Andrásy egyike a magyar aca demia alapítójinak; egy a mult országgyülésen köztiszteletben állott hazafi; most az alkotványi, azaz , a personalisi párt egyik oszlopa.

Azon kevesek közé tartozik, kik a vallási ügyben sötét elveken jelenték ki magokat , s a közvéleményben ez által sokat vesztett.

Ha tudni akarjátok: mit tettünk ma? Tehát - a tegnap kezdett főrendi választ végeztük el ; kemény állhatatossággal ma radván előbbi üzenetünk mellett; s ezt végezvén, nagy nehezen, azaz, sokak által akadályoztatva, foghattunk a vallásügybeli fel íráson tett igazítások olvasásához. Azonban megtörtént ez is; s nincs egyéb hátra , hanem hogy országos ülés tartassék, s mind 8 felírás, mind a napkönyvet és kivonatot illető irományok már egy szer felolvastassanak. Mind ezek nagyon sziveinken feküsznek; a felírás , mert félő, hogy azoknak, kik minket, így a mint állunk, nem nagyon szeretnek, az itélőmesterrelíratnak egyet, skezeink böl a tollat kiragadják, vagy a régi chronika szavaival, kiprakti kálják; a napkönyvet és kivonatot illető írományok, mert ezek már olly régen adattak be, s felolvastatások olly régen sürgette ték, hogy vétek nélkül lehetne gyanitni , mintha szándékosan tör-'

“ténnék a halasztás. Azért -

Uraink, elölülő urak, ő méltóságát üléstartásra megkérni mél

tóztassanak. _

A mint parancsolják a tekintetes KK. és BB.

Aztán a napkönyv ivenkénti ára öt krajczár és nem négy.

Azt is befogjuk jelenteni. Most pedig az ülésnek vége.

Martius 4d. 1833.

Vagynak pillantatok , midőn a lélek , mint a szél által mozga tott hullám , zajlásba jön; midőn a képeket, a gondolatokat, az ér zelmeket nem csendesen tükrözi többé vissza , hanem rohanó sebes- séggel csapkodja széllyel. Ollyankor a szelíd, csaknem félénk arcz vonások is , bátorság, dacz és erő szinét öltözik magokra; ajak és nyelv gyorsakká lesznek; képzelet és emlékezet gondolatot és szót áradó folyammal szolgáltatnak; a test minden idegei rezgésbe jőnek; a szív minden ütése melegebb , s minden tekintet, minden mozdulat, minden hang elevenséget és hatóságot nyer.

\

Ne gondoljátok azonban , »mintha az illy pillantatok vagy igen ritkák, vagy szûkségesen figyelemre méltó következmények oko zóji volnának. Mert mint az előszámlált tüneményeket csalha tatlanul fogjátok láthatni, valahányszor , például, vagy valamelly felboszankodott asszonykát saját férjecskéje , vagy valamelly osz tozó sógort ipájának fiai ellen kifakadva szemlélni és hallani alkal matok van. Az egész dolog csak akkor eınelkedik ki a mindennapi esetek sorából , ha az érintett lélekállapot olly embert lep meg , ki a nagyot és nemest mind elfogadni, mind méltóképen visszaadni tudhatja.

Mondhatom néktek , én ma érzettem valamit magamban, a mi ha erősb, s genialisabb lelket talált volna, nevezetes jelentést fo gott vala szülhetni. Fájdalom , hogy demosthenesi sajátságokat, azaz , demosthenesi lángot, erőt, tehetséget és nyelvet e pozsonyi boltokban vásárolni nem lehet; bizony napi béremet örömest haji tottam volna el érettök, s kenyéren és vizen hoszu hónapokig sa nyarogni kész lettem volna, csak egy órácskáért, csak egy óra negyedért, mi alatt a hires hellen ékesszólásával főn és keblen uralkodhassam.

_Tudnolok kell, ma az előleges sérelmekre, s a nyelvügyre adott főrendi válaszok vétettek elő. Szerelmem Erdély s a nyelv iránt egyike legerősb, legrégibb szenvedelmeimnek; mindegyik ugyanazon egy ideában, ugyanazon egy érzelemben ered: a haza iránti szeretetben. Milly kínos vala tudnom, hogy a főtábla még most is akadályt vet ellenök; s midőn az irántok formált kivánat igazságát tagadni nem meri: mellékes utat keres, s puszta ürügye ket ragad meg, miképen azt semmivé tehesse! és mit képzeltek?

Lehet-e valami fájdalmasb, mint azt, a mit lelked meggyőződésé ben a haza boldogságára mulhatatlan , elengedhetetlen szükségnek hiszesz , azt, a minek teljesedése a fejedelem egyetlen egy kedvező pillantása által elérhető; azt, a mi olly közel van, hogy feléje csak kezeidet kell kinyujtani, ellenséges törekedés következésében cl nem érhetne,d, el nem nyerhetned? S úgy állanod előtte, mint Tantal a maga égető, a maga halhatatlan szomjában a víz hullámihan?

Kétszer állottam fel; egyszer Erdély, egyszer a nyelv miatt;

s bár a kebel érzeményét hangba méltán önteni nem tudtam: az ügy szentsége lelkesített mindenkit. Kivétel nélkül erősen mara dánk kivánataink mellett, s meghatározók, hogy harmadszor is szólitsuk föl a főrendeket: térnének már egyszer magokba , s ki vánatainkat hozzájárnlással segéljék.

41- * 41>

Az emberek többsége vagy rettegő, vagy nagyon maga kö rül néző; s ez az oka, hogy mióta Wesselényit a bécsiek erővel titkokkal teljes emberré tették; mióta őt a MagyarorsZ:ig Ausztriá

| 81

tól elválásának fóeszközévé álmodták: azóta a követek egymás után maradtak el conferentiáitól, s még nehány ollyanok is, kik bátorság színében szeretnek' láttatni. Ezért, nehogy az oppositio középpont nélkül maradjon, elvégeztük conferentiáinkat Eötvös szállásán tartani, hol ma Wesselényi, Pázmándy, Siskovics, Répás, Borsiczky, Palóczy, Vásárhelyi és a szatmármegyei két követ együvé gyültenek.

Nyugtalanok valánk. Mert,

1.) A vallásbeli üzenet felírás nélkül vitetett a főrendekhez;

s azon esetben ,' ha az ott felvétetnék, s keresztül bocsátatnék:

könnyen a gondolatra jöhetnének, hogy az itélőmesterrelkészít tessenek felírást. Borsiczky a personalisnál látott is egyet, a mi

enktől különbözőt. _

'_ ' 2.) A Luther és Calvin fiai, azaz, a nyolcz superintendentia 1828-ban a vallásbeli bajokat folyamodás utján felterjesztették.

Meg kell vallani, szolgai egy gondolat! 'Mert az 1790: 26-dik törvényczikkely megsértése miatt tettek panaszt; a mit nem pana szolni, de szabad nemzethez illőleg a maga helyén törvényesen kivánni kellett volna. A folyamodás természetesen nagyon bevont vitorlákkal ment fel; s korán sem terjedt annyira: mint az or szággyülés kivánatai. Mi kivánatos alkalom az udvar részéről ama szük határu kérelemre kegyelemválaszt adni, az alatt, míg a mi üzenetünk országos ülés nem tartása miatt hallgatásban fekszik!

Kis kedvezések az országgyülésifelirást megelőzni fogó királyi vá laszban , a nemzet egész törekedését semmivé tehetnék. _

Azonban ugy lehet, mind ezen fejtörések jókor jőnek. Mert leghihetőbb , hogy a főrendek, azon az okon , minélfogva az elő legeseket hátráltatják, a vallási tárgyat is vissza fogják küldeni;

s mi itt ő méltóságaikkal szavakat és üzeneteket fogunk váltogatni, a cancellaria egyéb dolgokkal fog bajlódni; s a szép idő folyton foly; kedv és béketürés fogyton fogy; s a példabeszéd értelmében - magyar tüz szalmaláng - egymás után nnatkozunk meg min dentől , s haza megyünk _ az ég tudja mivel.

'X'

*I 'I'

Uraim, valaha valami kivonatról is volt szó, melly a nap könyvből készüljön , melly nyomtattassék , s nyomtatva újságleve lek mellett széllyelküldöztessék.

Q, arról már csináltunk írományt!

Es az elég?

Az írományt a personálisnak be is adók.

Nos ?

lftos tehát majd egyszer fel fog olvastatni.

Es aztán ?

Fog készítetni, nyomatni, és széllyelküldöztetni.

6

S ki által? _ lrkáló ember van itt elég.

De ember, kinek módja legyen nyomatni és széllyelküldöz

hetni , az alig van több egynél. _

S az az egy?

A pozsonyi deák újság tulajdonosa, ki az itteni sajtóbirto