• Nem Talált Eredményt

3.  FÜRDŐMEDENCÉK ÜZEMELTETÉSE ÉS DIAGNOSZTIKÁJA

3.4   S ZŰRŐELEMEK ÖBLÍTÉSE

3.4.1 Öblítőgépek

Mint ismeretes, a szűrők öblítése vízzel vagy vízzel és levegővel történik. A vízzel való öblítést, a nagy vízvisszaforgató berendezésektől eltekintve, ahol erre a funkcióra külön szivattyút telepítenek, az alkalmazott forgatószivattyú vagy forgószivattyúk biztosítják. A forgószivattyúkat úgy kell megválasztani, hogy akár egy, akár több szivattyú együtt járása esetén, csak vízzel való öblítésnél biztosítható legyen a v = 50–60 m/h szűrőöblítési sebesség kb. 12–4 m.v.o. emelőmagasság mellett. Levegővel való öblítésnél minden esetben „olajmentes” levegőt szállító kompresszort kell a vízvisszaforgató berendezéshez biztosítani. Az öblítő levegő sebessége v = 60 m/h, nyomása 0,4–0,6 bar.

A leggyakrabban használt, olajmentes levegőt szállító öblítőgépek: vízgyűrűs kompresszorok, forgódugattyús kompresszorok (Roots-fúvók)– két piskóta alakú dugattyú forog egymással szemben egy ovális házban. A légtömörséget a rendkívül kis illesztési hézag következtében kialakult torlónyomás biztosítja [3.14].

Cellás kompresszor – egy kör alakú házban egy excentrikusan elhelyezett rotor forog, melynek hornyaiból sugárirányban a centrifugális erő hatására lapátok csúsznak ki és ezek által közbezárt cellák a forgás következtében változó térfogatokat képeznek, mely a komprimáló hatást létrehozza.

Vízgyűrűs vacuumszivattyú kompresszor hazai gyakorlatban alkalmazása elterjedt.

Működési elve hasonló a cellás kompresszoréhoz, csak az excentrikus rotor lapátjai fixek.

A légtömörséget a centrifugális erő hatására a kompresszorház falára felcsapódó bevezetett záró-víz biztosítja. Az öblítő hatás biztosítása érdekében a kompresszorokat 0,5 bar nyomásra kell választani. A légkompresszorokat nyomóoldali elzáró szerelvénnyel, visszacsapó szeleppel manométerrel és vízvisszaáramlást gátló légbeszívós állványcsővel kell ellátni. A nagy zajterhelés miatt gondoskodni kell a hangszigetelésről is. Préslevegő kompresszor, a vízforgató berendezés félautomatikus, vagy automatikus üzemmódja esetén elektromotoros, pneumatikus, vagy penumatikus zárószerelvényeket szoktak alkalmazni. A pneumatikus és az elektro-penumatikus szerelvények működtetésére préslevegő előállító agregátra van szükség. Ez

vezérlőberendezések nyomásigénye általában 6–7 bar, ez 8 báros bekapcsolási és 10 baros kikapcsolási nyomást igényel. Egy szerelvény kapcsolásához a fenti nyomáson 3–

10 l levegőre van szükség [3.14].

3.4.2 Koagulációs szűrők öblítése

A forgatott vízből kiszűrt szennyeződésektől, a koagulált pelyhektől a szűrő hézagtérfogata eltömődik, hidraulikai ellenállása megnő, ezért a további szűrés hatékonysága érdekében a szűrőt ki kell tisztítani. A tisztítás tulajdonképpen nem más mint a szűrési iránnyal ellentétes intenzív áramlással a szűrőanyag hézagtérfogatából a szennyeződés kimosása. Ezt a technológiai folyamatot nevezik szűrő öblítésnek. A szűrőt a teljes eltömődés előtt, de kvarc, illetve vegyes töltető szűrő esetében legalább 48 óránként vissza kell öblíteni akkor is, ha még nem tömődött el. Ugyanis fennáll a veszélye a szűrőanyag összeállásának, ilyenkor a szűrés hatásfoka nagyon leromlik, illetve hasadékok keletkezhetnek a szűrőanyagban, ami gyakorlatilag a szűrés megszűnését jelenti. Az eltömődés mértékét manométer méri. A szűrő ellenállása max 5 m.v.o. lehet. A szűrők öblítése végezhető vízzel, vagy vízzel és levegővel. Az alkalmazott öblítési technológiát befolyásolja a forgatott víz kémiai összetétele, a medence terhelése, a medencék funkciója, a medencék telepítése stb. [3.14].

3.14 ábra: Homokszűrő és előszűrő kapcsolata

Egy nagyterhelésű, szabadtérre telepített melegvizes medencénél, ahol a forgatott víz még vízkőkiválásra is hajlamos, indokolt a vízzel és levegővel való szűrőöblítés. Egy zárt térben telepített korlátozott forgalmú szállodai medencénél pedig elegendő a szűrűt csak vízzel öblíteni. A két üzemállapot közötti üzemeltetési viszonyokhoz mindig a tervezésnél kell az öblítési technológiát megállapítani. A szűrő öblítésénél a szűrőanyag fellazult fluid állapotba kerül. Különösen ilyen ez a levegős öblítés esetében. A szűrőszemcsék egymáshoz dörzsölődnek és felületükről ledörzsölődik a rátapadt szennyeződés. Az öblítést olyan vízsebességgel kell végezni, hogy a szűrőanyag duzzadása a szűrőtöltet magasságának 30%-a legyen, de ügyelve arra, hogy az öblítővíz a szűrőanyagot ne hordja ki a szűrőből. A szűrőt addig kell öblíteni, amíg a távozó öblítővíz teljesen ki nem tisztul. Az öblítés befejezése után a szűrési fázis kezdetén a szűrt víz kissé zavaros lesz.

Ezért a forgatott vizet amíg ki nem tisztul, a csatornába kell vezetni. Ezt nevezik

biztosítani. A szűrő öblítését célszerű fürdő zárása után elvégezni, medencéből való öblítésnél pedig csak akkor szabad. Mivel a szűrő öblítésének időtartama függ az elszennyeződés mértékétól az egyes öblítési fázisok idejét előre pontosan meghatározni nem lehet, csak az öblítővíz, illetve levegő intenzitásának mértékét. 1 m2 szűrőfelület öblítésére az irodalmi és gyakorlati adatok alapján átlagos elszennyeződés esetén kb. 6 m3 öblítővíz szükséges. Az öblítővíz mennyisége a következő összefüggéssel számítható [3.14]:

Q=(A*v*t)/60 (3.5) Q öblítővíz mennyisége (m3)

A szűrőfelület (m2) v öblítési sebesség (m/h) t öblítési idő (min.)

3.4.3 Zárt, nyomás alatti gyorsszűrő öblítése egyrétegű kvarc töltetnél Öblítési fázisok – öblítés vízzel:

1. fázis: Vízszint leengedés az elvezető bukószintig

2. fázis: Vízöblítés – öblítővíz sebessége 60 m/h; öblítési idő 6–8 perc 3. fázis: Szűrőlégtelenítés … 1–2 perc

4. fázis: Előszűrlet-elvezetés a csatornába 3 perc Öblítés vízzel és levegővel

1. fázis: Vízszint leengedés az elvezető bukószintig

2. fázis: Vízöblítés – öblítővíz sebessége 30–60 mih; öblítési idő 3–4 perc 3. fázis: Levegőöblítés – öblítőlevegő sebessége 60 mih; öblítési idő 5 perc 4. fázis: Vízöblítés – öblítési sebesség 30–60 mih; öblítési idő 3–5 perc 5. fázis: Szűrőlégtelenítés .... 1–2 perc

6. fázis: Előszűrlet – elvezetés a csatornába 3 perc

Levegővel csak szűrőlapos, szűrőgyertyás szűrőt lehet öblíteni. Levegőöblítésnél a szűrőgyertya szára úgy van kialakítva, hogy a szűrőlap alatt az egyenletes levegőelosztás biztosítása érdekében légpárna alakuljon ki. Drénes szűrőt levegővel nem lehet öblíteni.

3.16 ábra: Castiglione-szűrő [3.5]

1 nyersvíz; 2 szűrt víz; 3 homokszűrő 3.4.4 Többrétegű vegyes töltet öblítése

Alapvetően az egyrétegű szűrő öblítési értékei az irányadóak, kivéve az öblítővíz sebességét, amely ebben az esetben maximum 50 m/h lehet, tekintettel arra, hogy az öblítővíz a szűrőanyagot ne hordja ki. Az öblítési technológia beszabályozása ennél a szűrőnél a próbaüzem alatt nagyobb gondosságot igényel. A többrétegű szűrő öblítését mindig úgy kell befejezni, hogy az öblítés végére helyreálljon a szűrőanyagok eredeti rétegrendje. Az öblítővíz sebességét fokozatosan kell csökkenteni [3.14].

3.4.5 Aktívszén-töltet öblítése

Mivel az aktívszén-szűrő nemcsak adszorbciós, hanem mechanikai szűrőként is működik, annak ellenére, hogy a kvarcszűrő után helyezkedik el a hézagtérfogata lassan eltömődik. Az aktívszén-töltet térfogatsúlya lényegesen kisebb, mint a kvarc szűrőanyagé. Ezért az öblítést nagy körültekintéssel kell végezni, hogy az öblítővíz ne vigye magával a szűrőanyagot. Az aktívszén duzzadása nagyobb, mint a kvarc tölteté, kb. 50%. A szűrő megengedett eltömődése 3 m.v.o., de az eltömődéstől függetlenül a szűrőt hetente legalább kétszer ki kell öblíteni, elsősorban biológiai okok miatt. Ezenkívül a biológiai problémák megelőzésére a szűrő öblítővizébe klórt, vagy ha a technológiában rendelkezésre áll, ózont kell adagolni. Szokták még az aktívszén-szűrőt gőzzel is fertőtleníteni, de az uszodatechnikában ezt az eljárást ritkán alkalmazzák. Öblítés vízzel és levegővel történik.

1. fázis: Vízszint leengedés az elvezető bukószintig

2. fázis: Vízöblítés – öblítővíz sebessége 30 m/h; öblítési idő 2–5 perc

3. fázis: Levegőöblítés – öblítőlevegő sebessége 40–50 m/h; öblítési idő 3–5 perc 4. fázis: Vízöblítés klór vagy ózon adagolással – öblítési sebesség 30 m/h; öblítési idő 5 perc

5. fázis: Szűrőlégtelenítés ... 1–2 perc

6. fázis: Előszűrlet – elvezetés a csatornába 3 perc [3.14]

3.4.6 Nyitott depressziós szűrő öblítése

A nyitott depressziós és a zárt nyomás alatti gyorsszűrőket gyakorlatilag azonos technoló-giával kell öblíteni. A szűrő eltömődésének mértéke ebben az esetben sem

levegővel öblíteni. Az öblítéskor a szűrőréteg duzzadási magassága a zárt nyomás alatti szűrőkhöz hasonlóan 30%.

Az öblítési fázisok és azok időtartama megegyezik a zárt szűrőével [3.14].

3.4.7 Különleges töltetek öblítése

A különleges töltet öblítése hasonló az egyrétegű kvarc töltet öblítéséhez. Tervezéskor azonban minden esetben ajánlatot kell kérni a gyártó cégtől és a felmerülő gépészeti igényeket ki kell elégíteni [3.14].

3.4.8 Egyéb szűrőbetétek öblítése

A szűrőbetéteket általában szállodai, vagy házi medencék szűrőiben alkalmazzák.

Eltömődés esetén, amelyet szintén manométer jelez, nem visszaöblíteni, hanem a töltetet, helyesebben a szűrőbetétet a szűrőből ki kell venni, le kell mosni és visszahelyezni, vagy ha a kialakítása olyan, ki kell cserélni [3.14].