• Nem Talált Eredményt

Előnykapcsolás és belső hőmérséklet

1.   FŰTÉSI RENDSZEREK ÜZEMELTETÉSE ÉS DIAGNOSZTIKÁJA

1.7   K ÖZPONTI FŰTÉS ÉS HASZNÁLATI MELEGVÍZ ‐ TERMELÉS

1.7.2  Előnykapcsolás és belső hőmérséklet

  (1.77)

ahol a meleg víz előállításához szükséges órai energiafelhasználás:

 

jellemző egyenetlenségi együttható; i üzemidő (24 h); b a fogyasztás egyenetlenségétől függő faktor, amelynek értéke 1…2 között vehető fel (az üzemeltetés pontos ismeretének hiányában b=2).

Az (1.76)–(1.78) egyenletek alapján, ha

f

b ,

akkor a tároló térfogata:

fw nFm

V  i (1.80)

Az egyenetlenségi együttható értékeit a lakások számának függvényében határozzuk meg. Az összefüggések alapján megállapítható, hogy az egyenletesebb fogyasztás kisebb tároló térfogathoz vezet. Ugyanakkor a kisebb előfűtési idő kisebb tároló térfogatot, de nagyobb rendelkezésre álló teljesítményt feltételez.

1.7.2 Előnykapcsolás és belső hőmérséklet

A felfűtés ideje alatt, a meleg víz előállítására nem az átlagos teljesítmény, hanem az óránkénti hőszükségletnek megfelelő teljesítmény kell rendelkezésre álljon. Ez viszont azt jelenti, hogy a fűtési rendszer teljesítménye kisebb lesz. Ha a kazán összteljesítménye a fűtési hőszükséglet m-szerese, akkor a HMV-tároló előfűtési ideje alatt a fűtési rendszer maximális teljesítménye:

ahol: Q a fűtési rendszer szükséges teljesítménye; Q’ a fűtési rendszer részteljesítménye; Qwh, Qw az 1.76 és 1.78 összefüggésekből számított energiafelhasználás megfelelője teljesítményben. A teljesítménycsökkenés százalékos



A kisebb fűtési teljesítmény a belső hőmérséklet csökkenését eredményezi. A belső hőmérséklet lengésének amplitúdója, különböző veszteségtényezővel és hőkapacitással rendelkező helyiségek esetében különböző lesz. Azonban, azonos hőkapacitás mellett a belső hőmérséklet minimuma kisebb lesz a nagyobb veszteségtényezővel rendelkező helyiségek esetében. Ha felírjuk egy helyiségben az energiamérleget:

CdT Q d

d

KTiiR' (1.83)

akkor ez alapján meghatározható a belső hőmérséklet változása a helyiségben, a használati melegvíz-tároló előfűtési ideje alatt:



ahol: Tio a belső méretezési és a külső hőmérsékletek különbsége a tároló előfűtésének kezdeti pillanatában; QR’ a radiátor részteljesítménye;  az idő.

A belső hőmérséklet minimális értékét a (1.84) egyenlet alapján számíthatjuk, ha =fw. Ha a rendszer megfelelően van beszabályozva, akkor:

 

R

R Q

Q'  1 (1.85)

A tárolóban levő vízmennyiség felfűtése után kezdődhet a helyiség felfűtése. A felfűtés a radiátor maximális teljesítménye mellett történik, ami a pillanatnyi hőigény n-szerese.

Ezzel a helyiség felfűtési ideje:

 

A felfűtés alatt a belső hőmérséklet a következő összefüggés alapján változik:

 

Az épület utólagos hőszigetelésével csökken az épület hőigénye. Ha a beépített kazán teljesítményét nem csökkentjük (nem cserélünk kazánt) akkor a rendelkezésre álló többlet-teljesítményt, vagy a fűtésre vagy a HMV-előállításra fordíthatjuk. Ha a nagyobb teljesítményt a HMV csúcs alatt fűtésre fordítjuk, akkor a belső hőfokingadozás amplitúdója kisebb lesz. A fűtési rendszer

rendelkezésre álló teljesítményének változását az

épület felújításával, különböző beépített kazánteljesítmény mellett az 1.39 ábra mutatja be.

A rendelkezésre álló teljesítmény az épület veszteségtényezőjének csökkenésével exponenciálisan nő.

Százalékos értékeit az 1.40 ábra szemlélteti. A teljesítmény-növekedés értéke független az m tényezőtől.

Az ábra alapján megállapítható, hogy a veszteségtényező 50%-os csökkenése a fűtési teljesítmény 100%-os növekedését okozza, függetlenül a beépített kazán többlet-teljesítménytől.

Ha a radiátor hőátbocsátási tényezőjének változását hanyagoljuk, akkor a kialakuló belső hőmérséklet minimális értékei méretezési külső hőmérséklet mellett, egy felújított középnehéz szerkezetű épületben a tároló felfűtési időszak végén a felújítás mértékétől függően akár 15%-kal is nagyobb lehet, mint felújítás előtt (1.41 ábra). Ez a gyakorlatban maximum 2…2,5 oC különbséget jelent. Ennek változása a teljesítménytényezővel, néhány tized százalék, elhanyagolható.

Ha az épület utólagos hőszigetelése miatt felszabaduló teljesítményt nem fűtésre, hanem a HMV előállítására fordítjuk, akkor a tároló felfűtési ideje csökken és ezzel a helyiségekben a részteljesítményen üzemelő fűtési rendszer miatt kialakuló belső hőmérséklet nagyobb lesz. A tároló felfűtési idejének százalékos csökkenését a veszteségtényező függvényében, különböző beépített teljesítmény mellett az 1.42 ábra mutatja be.

1.39 ábra: A fűtési rendszer rendelkezésre álló teljesítménye [1.1]

1.40 ábra: A fűtési rendszer rendelkezésre álló teljesítményének

százalékos növekedése [1.1]

0

1.41 ábra: A belső hőmérséklet minimális értékeinek növekedése [1.1]

Qw /Q=0,3

1.42 ábra: A felfűtési idő százalékos csökkenése [1.1]

A belső hőmérséklet minimális értékei a rövidebb fűtési idő és a nagyobb időállandó miatt magasabbak lesznek. Egy középnehéz szerkezet esetében, a minimális értékek százalékos növekedését az 1.43 ábra szemlélteti. Mint látható, a növekedés valamivel kisebb, mint abban az esetben, amikor azonos felfűtési idő mellett növeljük a fűtési rendszer részteljesítményét, de elérheti a 8…12%-ot a beépített teljesítmény és a felújítás mértékének függvényében, ami 1…2

oC növekedést jelent. A nagyobb értékek a kisebb

teljesítményténye-Qw /Q=0,3

1.43 ábra: A minimális belső hőmérséklet növekedésének

Az eredmények azt mutatják, hogy a belső hőkomfort szempontjából jobb, ha a tartály felfűtési ideje hosszabb, vagyis jobb hosszabb ideig fűteni nagyobb részteljesítmény mellett, mint rövidebb ideig fűteni kisebb részteljesítményen. Tehát abban az esetben, amikor egy épületet, amelyben a fűtési és HMV-termelő rendszer kapcsolt üzemmódban működik, hőtechnikailag felújítanak és nem kerül sor kazáncserére, akkor a kisebb hőszükséglet miatt felszabaduló beépített teljesítményt hőkomfort szempontjából előnyösebb a fűtési részteljesítmény növelésére fordítani, mint a HMV-tartály felfűtési idejének csökkentésére.

Ha viszont az épület felújítása után kazáncserére kerül sor, akkor az új kazán teljesítményének kiválasztása-kor figyelembe kell venni azt tényt, hogy a HMV előállítására szükséges teljesítmény nem csökkent. Vagyis ebben az esetben a teljesítmény-tényező nagyobb lesz.

Ha a tartály felfűtési időszakában a fűtési rendszernek ugyanannyi a részteljesítménye a felújítás után, mint a felújítás előtti időszakban, akkor az új kazán teljesítménye jóval

kisebb mértékben csökkenhet, mint az épület hőszükséglete. Egy tömbház (Qw/Q=0,3) és társasház (Qw/Q=0,6) esetében a kazánteljesítmény maximális csökkentésének százalékos értékeit az 1.44 ábra illusztrálja. Ezek szerint megállapítható, hogy a kazán teljesítményét annál nagyobb mértékben csökkenthetjük minél kisebb felület/térfogat tényezővel rendelkezik az épület és minél nagyobb a fűtési részteljesítmény. Ha az épület veszteségtényezője felére csökken a felújítás után és a tároló felfűtési időszakában a fűtési rendszer a szükséges teljesítmény felével rendelkezik, akkor az új kazán teljesítménye 14%-kal lehet kisebb egy tömbház esetében és 8%-kal egy társasház esetében, mint a felújítás előtti kazánteljesítmény.