• Nem Talált Eredményt

Rejtélyek 1. példa: Sudbury tavainak kipusztult halállománya

3. II. RÉSZ HOGYAN KOMMUNIKÁLJUNK?

3.1. Gondolkodtató stratégiák a téma tanításához (Bevezetés a II. részhez)

3.5.1. Rejtélyek 1. példa: Sudbury tavainak kipusztult halállománya

A rejtély központi kérdése: Hogyan pusztulhatott ki az 1980-as évek közepén a kanadai Sudbury város környékén lévő tavak 50%-ából az összes hal?

Határozzátok meg, hogy miért történhetett ez meg!

A rejtély tervezésében az alábbi tanulási eredmények várhatók:

• Savas eső kialakulásának és környezetre gyakorolt hatásának megismerése

• Információszerzés Kanada gazdaságáról

• Légköri folyamatok tanulmányozása Információk

1 .

Kanada területének egy harmadát erdőségek borítják, cellulóz előállításban, papírgyártásban a negyedik a világranglistán. Ércek és fémek kivitelében a világon vezető.

2 .

A savas esők a levegőszennyezés következményei.

3 .

Kanada hatalmas földgázkészleteinek köszönhetően energiaszükségletét behozatal nélkül ki tudja elégíteni.

4 .

Ágazati szerkezetében a szolgáltatási szektor vált meghatározóvá, a kanadai munkaerő csaknem háromnegyedét foglalkoztatja.

Bányászati, és kohászati tevékenység súlyosan károsíthatja a környezetet.

7 .

Sudbury környkékén nagy területen erdőpusztulást észleltek.

8 .

Az energiahordozók (kőszén, kőolaj, földgáz) és az üzemanyagok elégetésekor a szén-dioxid és a víz mellett más égéstermékek, például nitrogén- és kén-oxidok is képződnek. Az égéstermékek reakcióba lépnek a levegőben található vízgőzzel. Az átalakulás során savak: szénsav, salétromsav és kénsav keletkeznek.

9 .

A savas eső (másik nevén savas ülepedés) alapvetően megváltozott pH-értékű csapadék.

1 plankton mennyisége szorul jelentősen vissza, amely hatására a halak is pusztulni kezdenek.

1 2 .

Kanada nagy területének alapkőzete gránit, amely kis közömbösítő képességgel rendelkezik.

1 3 .

A cián az egyik nélkülözhetetlen veszélyes anyag az arany kitermelésében és még soha egyetlen bányavállalat sem akadályozta meg, hogy a ciánnal szennyezett víz beszivárogjon a vízkészletekbe.

1 4 .

A talajfelszínre jutó savas anyagok csökkentik a talaj pH-értékét, aminek hatására a kötött formában lévő nyomelemek stabilizálódnak. Jellemző eset az alumíniummérgezés, amely elpusztítja a fák gyökereinél szimbiózisban élő mikorrhiza gombákat.

1 5 .

A Kanadai-ősföld gazdag ércekben és fémekben (urán, nikkel kobalt, ólom, cink, réz, arany, ezüst).

1 6 .

A Sudbury-kohóművek körüli tavak ph értéke helyenként 4,5 alá csökkent, a tavak élővilága kipusztult.

1 7 .

USA-ban 1970-ben életbe lépett Levegő Tisztasági Törvény előírja, hogy minden újonnan épülő erőműnél gázszűrő berendezést kell üzembe helyezni, amely csökkenti a kéndioxid kibocsátást. A szűrőberendezés - olyan berendezés, amely nedves lúgos anyagot tartalmaz - megköti a kéndioxidot, ezáltal megakadályozza annak kibocsátását a légkörbe

1 8 .

Kanadában kiemelt szerepet játszik az elsődleges gazdasági szektor, főként a fakitermelés, illetve az olajipar.

1 9 .

A légkörben képződő savak a felfelé áramló levegővel a felhőkbe jutnak. A savas kémhatású szennyeződéseket tartalmazó felhőket a szél messzire szállítja. A felhőkből hulló savas eső így a szennyezést kibocsátó helytől távolabb fejti ki káros hatásait.

2 0 .

Az arany bányászatakor a legolcsóbb, ugyanakkor egyben a legveszélyesebb módszer a cianidos technológia.

2 1 .

Sudbry lakosságának jelentős hányada bányászattal keresi kenyerét.

3.5.2. Rejtélyek 2. példa: Lokális ártalmak a civilizált környezetben –

Antropogén eredetű zaj Jászberényben

Véletlenszerűen alakítsunk 4 csoportot. Minden csoport számára 16 különálló kártyalap kerül kiosztásra, melyeken különböző információk szerepelnek. Segítségül kapja minden csoport Jászberény város térképét.

A cél az, hogy a kapott információk alapján, azokat rendszerezve – lényegesek és lényegtelenek – megválaszoljanak egy konkrét kérdést, melyet a lapok kiosztása előtt írásban rögzítenek.

Feladat

Mi az oka Jászberény belvárosában fellépő magas zajszennyezésnek?

Tanulmányozzátok át a kapott információkat és válaszoljatok a fenti kérdésre!

Hogyan lehetne segíteni az adott problémán fenntartható módon?

Információk

1. A várost közvetlenül körülvevő déli terület közművesített és elkezdődött a beépítése.

1. Jászberény a magyar Alföld északnyugati részén helyezkedik el. Budapesttől körülbelül 70 km-re délkeleti irányban épült a város közepén átfolyó Zagyva két partjára.

1. Jellegzetes agrártelepülés volt egészen a XX. század közepéig. Az 1949-es év azonban változást hozott, ugyanis ekkor államosították a téglagyárat és a villanymalmot. Ezzel egy időben kezdték meg a kisiparosok szövetkezetbe tömörítését, melynek következtében különböző szövetkezetek és vállalatok jöttek létre:

Háziipari Vállalat, Sütőipari Vállalat, Nyomdaipari Vállalat, stb.

1. Hazánk 14 állatkertje közül az egyik itt található Jászberényben. A Jászberényi Állat- és Növénykert.

1. Az elmúlt évtizedekben rohamos fejlődésben van az ipar és a technika.

1. Évente megrendezésre kerül a Nemzetközi Táncház és Zenész Tábor, a Csángó Fesztivál, az Országos Mézvásár és a Jászberényi Nyár programsorozat, melyre több ezren látogatnak el az országhatárokon belülről és kívülről egyaránt.

1. Jászberény belvárosában lévő általános- és középiskoláiba járnak nap, mint nap a térség településeinek diákjai.

1. Zajok különböző területeken képződhetnek, és más-más forrásból származhatnak. Városokban ezeknek a forrásoknak a száma lényegesen nagyobb, mint a falvaké. A motorizáció növekedése, az ipar fejlődése révén zajszennyezés lép fel a több tízezer fős településeken.

1. A 35 000 fős város a térség ipari, gazdasági, szolgáltatási és kulturális központja.

1. A város központjában több kisiparos üzem működik, valamint egy malom is.

1. Itt működik a norvég tulajdonban lévő Electrolux multinacionális cég hűtőszekrény és porszívű termelő üzeme, mely a térség lakosai számára munkalehetőséget biztosít nagy arányban.

1. A belváros közepén áthaladó 31. és 32. számú főútvonal jelentős forgalmat bonyolít le helyi és átmenő forgalom szempontjából.

1. A Budapestről Szolnok, valamint Hatvan és Miskolc irányában történő forgalom nagy része a 31. és 32.

számú főútvonalon keresztül halad át.

1. A városon keresztül haladó vasútvonal, és a városközpontban lévő buszpályaudvar – amely nem csak távolsági és helyközi forgalmat bonyolít, hanem a helyi buszjáratok egyik indulási központja is.

1. 2 strandja vonzza ide a sportolni, gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat, illetve hazánk 14 állatkertje közül 1 Jászberényben található.

1. A belváros szívében a 31. számú főútvonallal egybeeső – pontosan a városháza előtti szakaszon – sétálóutca létrehozását tervezi a városvezetés.

Megoldás:

A különböző információkat tartalmazó kártyalapokat a csoportok információtartalmuk alapján sorrendbe állítják, vagy kategorizálhatják, melyek eltérőek lehetnek.

A kérdés megválaszolása szempontjából az alábbi kategóriák kerültek megalkotásra a csoporton belül:

• kevésbé lényeges

• lényeges

• nagyon lényeges

kevésbé

lényeges A várost közvetlenül körülvevő déli terület közművesített és elkezdődött a beépítése.

kevésbé lényeges

Jászberény a magyar Alföld északnyugati részén helyezkedik el. Budapesttől körülbelül 70 km-re délkeleti irányban épült a város közepén átfolyó Zagyva két partjára.

lényeges Jellegzetes agrártelepülés volt egészen a XX. század közepéig. Az 1949-es év azonban változást hozott, ugyanis ekkor államosították a téglagyárat és a villanymalmot. Ezzel egy időben kezdték meg a kisiparosok szövetkezetbe tömörítését, melynek következtében különböző szövetkezetek és vállalatok jöttek létre: Háziipari Vállalat, Sütőipari Vállalat, Nyomdaipari Vállalat, stb.

kevésbé

lényeges Hazánk 14 állatkertje közül az egyik itt található Jászberényben. A Jászberényi Állat- és Növénykert.

nagyon

lényeges Az elmúlt évtizedekben rohamos fejlődésben van az ipar és a technika.

kevésbé

lényeges Zajok különböző területeken képződhetnek, és más-más forrásból származhatnak. Városokban ezeknek a forrásoknak a száma lényegesen nagyobb, mint a falvaké. A motorizáció növekedése, az ipar fejlődése révén zajszennyezés lép fel a több tízezer fős településeken.

nagyon lényeges

A 35 000 fős város a térség ipari, gazdasági, szolgáltatási és kulturális központja.

lényeges A város központjában több kisiparos üzem működik, valamint egy malom is.

nagyon

lényeges Itt működik a norvég tulajdonban lévő Electrolux multinacionális cég hűtőszekrény és porszívű termelő üzeme, mely a térség lakosai számára munkalehetőséget biztosít nagy arányban.

lényeges A belváros közepén áthaladó 31. és 32. számú főútvonal jelentős forgalmat bonyolít le helyi és átmenő forgalom szempontjából.

nagyon

lényeges A Budapestről Szolnok, valamint Hatvan és Miskolc irányában történő forgalom nagy része a 31. és 32. számú főútvonalon keresztül halad át.

nagyon

lényeges A városon keresztül haladó vasútvonal, és a városközpontban lévő buszpályaudvar – amely nem csak távolsági és helyközi forgalmat bonyolít, hanem a helyi buszjáratok egyik indulási központja is.

kevésbé

lényeges 2 strandja vonzza ide a sportolni, gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat, illetve hazánk 14 állatkertje közül 1 Jászberényben található.

lényeges A belváros szívében a 31. számú főútvonallal egybeeső – pontosan a városháza előtti szakaszon – sétálóutca létrehozását tervezi a városvezetés.

Feladat

Mi az oka Jászberény belvárosában fellépő magas zajszennyezésnek?

A város a jászság székhelye, ahol az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaság mellett megjelentek a multinacionális, valamint a kis, közép ipari, termelő vállalatok. Ennek következtében megnőtt a forgalom a főutakon, melyek pont a város központjában haladnak át, melyhez hozzájárul, hogy a fő tömegközlekedési – busz és vasút – állomások is a belvárosban helyezkednek el.

Emellett a város oktatási, kulturális és rekreációs központi szereppel is bír, melyek mind hozzájárulnak a zaj növeléséhez.

A fenti problémán hogyan lehet segíteni fenntartható módon?

Elkerülő utak megépítése, melyek segítségével az átmenő belvárosi forgalom csökken. A belváros helyett a külső régiókba érdemes termelő vállalatokat létrehozni és működtetni. A busz- és vasútpályaudvar áthelyezése a központi városrészből csökkenti a zajt.

3.5.3. Rejtélyek 3. példa: Miért pusztult el a BigMac Gazdaság baromfi