• Nem Talált Eredményt

II. KÍSÉRLETI RÉSZ

7. Radiológiai vizsgálatok

7.2. Radonemanációs mérések

A radon emanációjának mérését ún. direkt módszerrel végeztem, ami az emanált radon mennyiségének meghatározásán alapul [127]. A mérés alapvetően négy részből áll:

1. A minták előkészítése,

2. A radon átszívása a Lucas – cellába,

3. Az átszívott radon mennyiségének meghatározása.

4. A mérőrendszer kalibrálása

A mérések során a radonemanáció változását vizsgáltuk a szemcseméret, hőkezelés és különféle adalékanyagokkal történt hőkezelés függvényében.

7.2.1. A minták előkészítése

A minták előkészítése a szárítást és hőkezelést foglalta magában.

Szárítás

A mintákat először szobahőmérsékleten szárítottam, majd vákuum-szárítószekrényben 2 – 3 órán keresztül 60 oC – on kezeltem, a nedvességtartalom eltávolítása céljából. Ezután kb. 50 cm3 térfogatú üvegampullákba töltve, meghatároztam a tömegüket, majd ismét a vákuum-szárítószekrénybe tettem és legalább egy órán keresztül ott tartottam őket, a mintákban még esetlegesen lévő nedvességnyomok eltávolítása miatt. Ezt követően megszüntettem a

vákuumot, CaCl2 – al töltött szárítócsövön keresztül lelevegőztettem a szárítószekrényt és az ampullák forrasztásáig az ampullák nyakát a levegőtől parafilmmel lezártam.

Hőkezelés

A vörösiszap mintákat különböző hőmérsékletű kezeléseknek vetettem alá. A különböző mintákat az alábbi módon kezeltem: 100 ºC – os kezdőhőmérséklettől kiindulva 100 ºC – os lépésekkel emelve egészen 1000 ˚C – ig változtattam a hőmérsékletet.

Miután a megfelelően beállított hőmérsékleten a mintákat hőkezeltem, exikkátorban hagytam őket kihűlni. Ezután a mintatartó ampullákba (9. ábra) töltve, meghatároztam a tömegüket.

Ezután 1 órára vákuum-szárítószekrénybe tettem, majd leforrasztottam őket.

9. ábra A mintatartó üvegampulla(A. Üres, B. Mintával töltve, C. leforrasztva)

A kezelések után minden üvegampullába zárt mintát minimum egy hónapra eltettem, hogy a mintákban lévő 226Ra és a keletkező 222Rn között beállhasson a szekuláris egyensúly.

7.2.2. A radonmérés folyamata és eszközei A radon átszívása a Lucas-cellába

A törőcella mindkét vége menettel van ellátva, melyekre egy-egy zárófedelet lehet felcsavarni. A törőcella egyik oldalát lezáró fedél belseje kúpos kiképzésű, továbbá a cellában található egy henger is, melynek egyik oldala szintén kúpos kialakítású. A hengernek egyrészt a térfogatkitöltésben, másrészt a mintatartó ampulla összetörésében van fontos szerepe. A törőcellán található még két szelep is, melyek közül – az ampulla feltörését követően – az egyikre (1 – es szelep) a nitrogénes ballon, a másikra (2 – es szelep) pedig a Lucas – cella kapcsolható rá. A törőcella felépítését a 10. ábra mutatja be.

10. ábra. A törőcella felépítése

A törőcella térfogata 227,3 cm3 melyből a törőhenger térfogata 46,5 cm3-t azaz a törőcella hasznos térfogata 180,8 cm3.

Minden salakminta esetében a mintatartó ampullát a törőcellába helyeztem, lezártam, majd egy erőteljes rázó mozdulattal feltörtem.

Az erőteljes rázó mozdulat hatására a mintatartó ampulla a két törőkúphoz csapódik és összetörve, az ampullából az emanált radon a törőcellába jut. A törőcellából a radont NY 420 jelű, 1 dm3- – es Lucas – cellába szívattam át, amit a 11. ábra mutat be.

ZnS(Ag)

Fényzáró tok 2. Szelep

Üvegablak

1. Szelep

11. ábra. A Lucas – cella

A Lucas – cellát az átszívás előtt kivákuumozva kapcsoltam rá a törőcella 2 – es szelepére, míg az 1 – es szelephez a nitrogénes ballont csatlakoztattam. A szelepek nyitásával a törőcellában lévő gázt, és az átöblítésre szolgáló nitrogént szakaszosan a Lucas – cellába szívtam. Az emanált radon Lucas – cellába való átszívásának sémája 10. függelékben található.

Az átszívás után a radonkamrát 3 órára félretettem, hogy a radon és rövid felezési idejű leányelemei között beállhasson a szekuláris egyensúly.

Az átszívott radon mérése

A 3 órás várakozási idő leteltével a Lucas – cellát egy fénytől elzárva tartott EMI gyártmányú fotoelektronsokszorozóhoz illesztettem, ami egy NP420P jelű egycsatornás amplitúdó-analizátorral állt összeköttetésben. Az integrális üzemmódba kapcsolt analizátoron három párhuzamos, 1000 s – os mérést végeztem. A mérőegység vázlatos felépítését a 11.

függelékben láthatjuk. A kivákuumozott cellák hátterét is a fent említett mérési idővel megmértem.

A mérések befejeztével a Lucas – cellát 2 – 3-szor kivákuumoztam, majd nitrogén-gázzal átöblítettem, végül ismét kivákuumoztam. Ezzel eltávolítottam a Lucas – cellából az átszívás során oda bejutott radont. Az időközben a radon bomlása során keletkezett és a falhoz tapadt bomlástermékek lebomlása céljából a cellát egy napig állni hagytam.

A Lucas – cella kalibrálását Genitron EV 03209 kalibrációs kamra és PYLON Model 2000 A passzív radon – forrás segítségével végeztem.

7.2.3. A mérőrendszer kalibrálása Áthajtási hatásfok

Az átviteli hatásfok meghatározását nagy emanációs tényezőjű salakmintával végeztem a fent leírtak szerint. Itt az átszívatást további két kivákuumozott Lucas – cellával is megismételtem és a 3 cellába összesen áthajtott radon mennyiségét tekintettük 100 %-nak. Az áthajtási hatásfok vizsgálatot ötször elvégeztem, s ezek alapján a továbbiakban az átlaggal számoltam.

Számlálási hatásfok

A Lucas – cellák számlálási hatásfokát Genitron EV03209 típusú 210,5 dm3 térfogatú kalibrációs kamrában ismert aktivitáskoncentrációjú radongázzal határoztam meg. A radonkoncentrációt 105 kBq ± 4% 226Ra aktivitású PYLON RN 2000A típusú emanációs forrással a kívánt aktivitáskoncentrációra állítottam be. A szcintillációs cellát előzetesen

kivákuumoztam, majd a szűrőn keresztül átszívtam a radontartalmú levegőt. A 3 órás várakozás után a fotoelektronsokszorozóval 3 x 1000 s-ig mértem az intenzitást, majd az eredmények ismeretében kiszámoltam az adott cella számlálási hatásfokát.

7.2.4. Számolás

A rendszer paramétereinek ismeretében a bemért mintákból keletkezett radongáz aktivitását, majd az emanáció mértékét az alábbi összefüggésekkel számoltam:

( )

Ö ARn a bemért mintából keletkezett radon aktivitása (Bq) Ö B bruttó intenzitás (cps)

Ö H háttér intenzitás (cps) Ö ηt átszívatási (v. átviteli) hatásfok Ö ηc a Lucas – cella számlálási hatásfoka

Ö S a három órás várakozás alatti bomláskorrekciós tényező

Ö „3” az egy radon bomlást követő alfa részecskék száma egyensúly esetén

Az adott minta 226Ra koncentrációját az előző részben leírtak alapján HPGe detektorral határoztuk meg. Az emanációs tényezőt az alábbi összefüggéssel számoltuk.

226

Ö ARn-222: a bemért mintából az üvegampullában keletkezett 222Rn aktivitása (Bq).

Ö ARa-226: az üvegampullába bemért minta 226Ra aktivitása (Bq).