• Nem Talált Eredményt

24 10 perc visszatekintés este

In document Vinzenz Henkes • Fényedben élni (Pldal 189-195)

Az este lehetőségének kihasználása

A nap eseményeinek feldolgozása

Később a teljes szemlélődésünket és lelkiismeretvizsgá-latunkat át kell alakítanunk egy kicsit. Szemlélődésünk:

tallózás az Istentől kapott és még meg nem válaszolt jótéte-ményei között . (Mennyire megerősödik majd az illendőség érzékünk, ha érzékszerveinket kiélesítjük Isten jótétemé-nyeire és a hálára! Minden lélegzetvétel mondjon neked hálát, Uram!…)

A szentek akkor kezdtek el igazán szentt é válni, amikor-tól meg voltak győződve arról, hogy Isten személy szerint szereti és vezeti őket.

A meg nem emésztett élményeket bensőleg fel kell dol-goznunk…

Ha nem fáradozom azon, hogy mindezek a benső érzel-mek lecsengjenek, és beleilleszkedjenek Isten életritmusába, akkor soha nem nyugszom meg; de fordítva is: a jó Isten sem tud bensőleg mélyebben megérinteni és megragadni.

Ha esténként a napi fáradalmak után mindig letérdelek öt percre, hogy a lelkemet teljesen „kilélegezzem” Istenbe, akkor a lélek egészen erősen kötődik majd Istenhez…

Kentenich atya Manapság köztudott , hogy gyakran sokkal job-ban függünk mások véleményének a nyomásától,

a meg nem emésztett benyomásoktól és ösztönös vá-gyainktól és kívánságainktól, mint amennyire ezt általában elfogadjuk és akarjuk. Aki utat keres tudat-alatt i életének a megtisztítására és szíve megváltozá-sára, nem hagyhatja fi gyelmen kívül az este lehetősé-gének a felhasználását, amelyben például átgondolja:

 sok örömet és az örömteli dolgot éltem át a nap folyamán;

 örömet tudtam ajándékozni és örömet kaptam másoktól ajándékba:

 a munkámban, amit ma végeztem, és amelyben haladást érhett em el;

 az emberektől, akikkel ma találkoztam…

De ugyanakkor a nap folyamán sok kellemetlen dolog is megérintett e a tudatos és tudatalatt i fantázi-ámat, és furcsa játékát űzte velem. Olyan sok ösztön ébredt fel ma bennem, ami nyugtalanná és ingerültt é tett ! Oly sok értelmetlenséget, lélektelenséget, igaz-ságtalanságot és békétlenséget látt am és tapasztal-tam a nap folyamán, amelyeknek én is gyakran ré-szese voltam! Oly sok ismeretlen testi, de még több lelki fájdalmat tapasztaltam meg, ami nyomaszt!

Mintha összetörtek volna, és legszívesebben csak sírnék.

Mindezt este egyszerűen csak úgy hagyni szana-szét heverni, és mindezzel aludni térni anélkül, hogy egy kicsit feldolgoznánk vagy rendeznénk, egy kicsit lazítanánk, és az Isten kezébe tennénk, könnyen bá-tortalanná és ingerültt é tesz.

A nap megannyi élményének és benyomásának a személyiségem középpontjából kiinduló elsimító feldolgozása nagy lehetőség arra, hogy valódi énemet felfedezzem, és nagyobb belső szabadságra jussak.

Gyakorlat

Próbáld ki:

 Hosszabb ideig minden este szánj 10 percet saját magadra!

 A fel nem dolgozott benyomásokat és a mögöt-ted álló nap nyomasztó terheit ne hagyd csak úgy szanaszét, és ne engedd, hogy játékot űzzenek ve-led!

 Először is tudatosítsd magadban Isten szemé-lyes szeretetét és vezetését, amit megtapasztalhat-tál, és örülj ennek!

 Abban az esetben, ha nagyon fáradt vagy, mondd azt magadnak: ekkor és ekkor – egy kelle-mes beszélgetés alkalmával, egy érdekes könyv ol-vasása közben – minden további nélkül eltöltött em volna még félórát. Éppen ezért szánok most még 10 percet az Istennel való beszélgetésre.

Teljes nyíltsággal és őszinteséggel hagyd, hogy mindaz, amit a nap hozott , ami elszomorított és felzaklatott , amit látt ál és megéltél, amit meg-tett él és elhanyagoltál, az előtt ed és veled lévő Atyaisten előtt felelevenítésre kerüljön!

 Fontold meg és értékeld;

 fogadd el és vesd el;

 és tegyél mindent úgy, ahogy volt és van, az ir-galmas Atyaisten kezébe!

Nagyon ügyelj a következőkre:

 Gyűjtsd össze mindazt a szépet és jót, amit ma megéltél!

 Fedezd fel és lásd meg mögött e Isten irántad való személyes szeretetét!

 Kérdezd meg konkrétan:

 A mai nap folyamán a körülményeim és az él-ményeim között hol érintett meg legerősebben Isten szeretete?

 Élmények és dolgok, amik örömet okoztak;

 egy feladat, amit elvégezhett em;

 egy ember, aki jót tett velem.

Egyiket vagy másikat emeld ki, és mérlegeld!

Hagyd, hogy mély öröm ébredjen benned, mert Isten ebben találkozni akart veled! Örülj annak, hogy személyesen szeret téged, hogy veled van és kísér utadon! Kösd ezt ahhoz az élett apasztala-todhoz, hogy Isten igent mondott rám! Ő nem hagy magamra korlátaim ellenére sem. Lehetek számá-ra valami.

 Kérdezd meg magad a különleges hívásról is, amit a mai nap hozott számodra, amelyben Isten kihívásokat küldött az emberek és körülmények által, és próbálj rájuk választ adni!

 Örülj a kihívásoknak, amiket a következő nap hoz-hat és elvár tőled, annak, hogy szükség van rád, és próbálj meg ezekre megfelelően felkészülni!

Közvetlenül elalvás előtt próbálj meg benső ol-dott ságban egy pozitív gondolatot megragadni és azzal elaludni.

Atyám, tudom,

hogy örök igent mondtál rám, személyesen szeretsz engem,

vezetsz engem, és szükséged van rám.

Egészen Hozzád tartozom.

Atyám, a Te fényedben és a Te erődből holnap ismét véghezviszem a rám bízott feladatot. Teljesen Rád bízom magam.

Ösztönzés a Szentírásból

„Történt azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és Istenhez imádkozva virrasztott a át az éjszakát.”

(Lk 6,12) (RUF)

„S Krisztus békéje, amelyre meghívást kaptatok egy test-ben, uralkodjék a szívetekben! Legyetek hálásak! Krisztus igéje lakjék bennetek gazdagon! Minden bölcsességgel ta-nítsátok és intsétek egymást! Hálaadással szívetekben éne-keljetek Istennek zsoltárokat, himnuszokat és szent éneke-ket! Bármit tesztek, szóval vagy tett el, mindent az Úr Jézus nevében tegyetek, és adjatok hálát az Atyaistennek általa!”

(Kol 3,15–17) (KN)

In document Vinzenz Henkes • Fényedben élni (Pldal 189-195)