• Nem Talált Eredményt

A Kárpát-medencei néphagyomány bővelkedik a misztikus lényekben. Az olyanokban is, melyek a hiedelem szerint képesek lennének az emberekkel pajzánkodni. Őket elcsábítani, velük paráználkodni. Íme néhány, a legismertebb pajzán természet-feletti lények közül:

Déli baba

Sík mezőségek hiedelem-lénye96. A gabona-táblákban (vagy tágas füves legelőkön) lakozott, többnyire a szemek érése idején jelenhetett meg (mint kalászvédő?). Rendszerint rekkenő melegben és enyhe szellő kíséretében. Megjelenése a haragvását jelenthette. Két fő változata ismert. Az egyik, a vad, többnyire fehér vagy fekete ruhájú, vagy lógós mellű és meztelen. Ez a gabonaföldön rejtőzködött. A gyermekeket ijesztgette és kergette (vas-karikával, sarlóval), de föld alá is elragadhatta őket. A másik változata általában fehér ruhás, olykor feltűnően nagy mellekkel. Ez, a mezőt, gabonatáblát és magas vetéseket járja, a gyermekeket elkerüli.

Felnőtteket többnyire csak „napszúrással” és rosszul-léttel kínozta. De úgy tudták, hogy is meztelenül ülhet a gabonában és neki tetsző férfiakat elkábíthatja, „megnyomhatja”.

Szép-asszony

Olyan lény, amely kívánatos asszony képében jelenhetett meg97. A férfiakat megbűvölte, majd miután az akaratukat megtörte, többnyire „meglovagolta őket”, azok „erejét és magját elvette”. Vagyis, tehetetlenségüket kihasználva „élvezkedett” velük. Nem volt válogatós, az avatott legénytől az özvegy öreg-emberig „terjedhetnek áldozatai”. A neki nem tetsző (vagy őt akadályozó, féltékeny vagy házsártos) asszonyoknak is nehézséget okozhatott. Például:

gyermekeiket elcserélhette, kiütést (nemi bajt) hozott reájuk. A szép-asszony járhatott egyedül vagy csapatosan. Főleg az erdélyi és dél-alföldi vidékeken volt ismert. Más vidékeken az alakja keveredett a tündérével, lidércével vagy a boszorkányéval.

Kis-asszony

A Kis-asszony98 lény-képe a Kárpát-medence észak-keleti és némely erdélyi részről ismert.

Hasonlít a szép-asszonyhoz, de ez csak a férfiakat (avatott legényeket és házas embereket)

„gyötri”. Akár észvesztésig is megbűvölve vagy halálra táncoltatva, esetleg „meglovagolva, nyomva” őket. Néhol, őt tartották tündérnek, szép-boszorkánynak vagy fehér-asszonynak.

Bűbáj-asszony

Ez a lény, többnyire egyedül, ritkán párban tevékenykedik. Egy olyan anya-formájú, közép-korú vagy idősebb asszony, amely képes igen kívánatos és vonzó formában is megjelenni. E formájában, főleg serdülőket (suhancokat, ritkábban süldőlányokat) „avatott be a nemi élet rejtelmeibe”. A Kárpát-medence keleti részében volt ismertebb, de sokfelé összetévesztették a szép-asszonnyal vagy a boszorkánnyal. Holott ez a lény nem ártott, csak „felvilágosított”.

96 Magyar Néprajzi Lexikon. Délibáb, délibaba. Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982

97 Magyar Néprajzi Lexikon. Szépasszony. Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982

98 Magyar Néprajzi Lexikon. Kisasszony. Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982

Boszorkány

Az eredeti néphit szerint ez egy olyan gyógyító-rontó személy (asszony, ritkábban férfi), aki természet-feletti képességekkel is rendelkezik. Általában öregnek, gondozatlannak és csúfnak tartva az ilyent. Aki99 ártó tevékenységét valamely gonosz erő segítségével, haszon érdekében végzi. Egyéb nevei: Nyomó és Ártó. Ami egyúttal arra is utalt, hogy képes volt másokat akaratuk ellenére „magukévá tenni”, vagy nemi képességüket „megkötni”, erejüket elvenni.

Alakjuk gyakran keveredett a szép-asszonyéval vagy a lidércével. Manapság, tévesen boszorkánynak nevezik a nem ártó, gyógyító-javító, jó célú efféle lényeket is.

Tündér

Más néven erdei tündér, vila, villő, zana. Erdőkön, mezőkön, elhagyatott vidékeken élő, fiatal és gyönyörű, hosszú hajú és leány-szerű, fehér ruhás természet-feletti lény100. Többnyire csapatosan vonulnak, énekelnek, zenélnek fürdenek, táncolnak és vigadoznak. Képesek alakot is váltani, madárrá vagy szellővé-széllé változni. A férfiakat többnyire elragadják, tévútra vezetik, vagy elcsábítják és szerelmeskednek velük. De segíthetnek is az embereken. Aki őket akadályozza, azt megbüntetik, megbetegítik. Sokfelé azonosnak tartják a kis-asszonnyal vagy a szép-asszonnyal. Egyes vidékeken és a mesékben ismert a tündér férfi alakban is.

Vízi-leány, éleány

Más néven szép- vagy hab-leány, sellő, vízi-tündér, ruszalka. Vizekben élő, misztikus lény101, amely képes teljes egészében leány-alakban megjelenni, leányként viselkedni. Többnyire hosszú kibontott (néhol zöld színű) hajjal, fehér inges vagy meztelen lányok formájában. Úgy tartották, ismerik a jövendőt. Ijesztgethettek, de segíthettek is. Lehettek gonoszok és ártók, énekükkel és simogatásukkal elandalíthattak és megbűvölhettek szerelmükkel. Úgy hitték, hogy akiket a lények elcsábítanak, azok lelke a haláluk után a vizek világába jut. Ha pedig vízbe fulladnának, belőlük is valamiféle vízi lény születne.

Vad-leány és víg-leány

A Kárpát-medencében két változatuk ismert. Az egyik: földig érő hajú, testét szőr fedi, rend-kívül erős és mogorva természetű. Többnyire magányosan járja az erdőt, az embereket kerüli, de ha felbosszantják, akkor rikoltozik, verekedős és kárt okoz. A másik változata a mezőségi és székelyföldi vidékeken ismer „erdei lány”. Amely szintén hosszú hajú, egy szál hosszú inget visel, kinézetre egy átlagos leányhoz hasonló. Aki viszont értelmesen beszél, szépen énekel, és éppen úgy képes elbolondítani a legényeket, mint a vízi-lányok.

Vízi-ember

Más néven: vodnyik, vagy vodnyák, holt-ember, kokkos, vízi-ördög, víz-őrző. Többnyire hüllőszerű testű, meztelen vénembernek képzelték. De megjelenhetett vízbe fulladt ember képiben is. Mint ahogy ismert a parton ülő és éneklő legényes alakja is. Úgy vélték, hogy

99 Magyar Néprajzi Lexikon. Boszorkány. Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982

100 Magyar Néprajzi Lexikon. Boszorkány. Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982

101 Magyar Néprajzi Lexikon. Vízilények. Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982

többnyire gonosz, bár ha időnként áldoznak neki, akkor segítheti a halfogást. A csónakokat felboríthatja, hálókat tönkreteheti. Embereket a víz alá lehúzhat és megfullaszthat, ezek lelkéből születnek az új vízi-emberek. Az elkapott asszony-népet „többnyire csak magáévá teszi”, rosszabb esetben azokat is megfullasztja, akiknek lelkéből a vízi-leányai születnek.

Vad-öreg

Más néven: erdő atyja, erdei csuda, kontyú, lesij, lesak. Aki hosszú szőrrel fedett, meztelen és erőteljes testű, vad tekintetű ember-formájú lény, magasabb hegyek erdeinek és vadjainak őrzője. Általában emberkerülő, de ha felbosszantják, képes köveket görgetni, fákat dönteni.

Úgy vélték, hogy ő lehet oka az erdei baleseteknek, eltévedéseknek, vadállat-támadásoknak.

Állítólag képes volt a jövendőt előre jelezni. Úgy vélték, hogy a vad-öregek az erőkben meghalt férfiak lelkéből formálódtak. Feleségeik (az erdő-anyák) pedig az erdőben eltévedt és ott ragadt nők átváltozásai. Néhol úgy hitték, hogy a nagy termetű és erejű hősök némelyike is ember-leányok és vad-öregek „szerelmi együttlétéből” származhattak.

Lidérc

A közhiedelem szerint ez a lény102 általában csirke-szerű, rusnya fejű apró emberke vagy fényes lélekszerű tünemény. A lidérchez kapcsolódó képzetek, tájanként és népcsoportonként igen változatosak lehetnek. Amiben viszont megegyeznek, hogy némelyek képesek akár emberformát is felvenni. A néphit szerint éjszakánként jelenhetnek meg. Férfihez nő, nőhöz férfi képében. Többnyire a távollevő vagy meghalt szerető, esetleg házastárs formájában. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a gazdájával képes paráználkodni is. Némelyik olyan követelőző is lehet, hogy szinte elszívja a gazdája vérét, erejét, sőt halálát is okozhatja. Mint ahogy abban is nagy az egyetértés, hogy az ilyen lidérctől nem könnyű megszabadulni.

Földi-ördög

A keresztény egyház sátán-képe, vagy a boszorkány-perekben említett „ördöggel kötött szö-vetség” idegen a népi ördög-képzettől. A népmesék és hagyományok alapján, az ördög: egy emberszerű apró lény, aki a föld mélyén lakozik. Kecske szarvú, lábán lópatájú, bika-farkú fekete bőrű lény, aki képes az embereket bosszantani, de segíteni vagy szolgálni is. A hiedelem szerint, némely változata képes volt alakot változtatni, akár rendes ember képében is megjelenni. Mint például az ördöngös vagy tüzes ember képében, csak a patái árulták el, hogy földi ördög az illető. Leírása gyakran hasonlít egyes lidércekéhez, vagyis némelyik még férfi udvarlóként vagy szeretőiként is „teljesíthetett”. Csak kérésre vagy ravaszsággal, de sohasem erőszakkal.

***

102 Magyar Néprajzi Lexikon. Lidérc. Akadémiai Kiadó, Budapest 1977-1982

BEFEJEZÉS

Íme egy kisebb csokornyi, a régi Kárpát-medencei pajzán szokásokból és hagyományokból.

Mert volt belőlük bőven, hiszen, a korabeli népi ünnepek és vigasságok, babonák és szokások hemzsegtek a szexuális jellegű utalásoktól, huncut és meghökkentő megnyilvánulásoktól.

Mint ahogy a bálok és mulatságok is jó alkalmul szolgáltak a szerelmeskedő együttlétekre.

Mindez megtörténhetett annak ellenére, hogy a közép- és újkorban szexuális élet nem volt tisztán magánügy. Ugyanis az egyházi és világi hatalmak igyekeztek az élet „intim eseményei felett is” ellenőrzést gyakorolni. De e törekvés, még az engedelmesnek tűnő hívők körében sem vezetett sok eredményre. Hiába kárhoztatták egyes régi-népi ünnepségeket arra hivat-kozva, hogy azok alkalmat adtak a részegeskedésre, bujálkodásra paráználkodásra és házas-ság-törésre stb. Hiába büntették a házasság-törést vagy a paráználkodást,

Az emberek mindig igyekeztek megtenni azt, ami nekik a kedvükre volt. Ezért, amit nem tehettek nyíltan, tették elvonulva és titokban. Ezt ékesen bizonyítja az is, hogy egészen máig fennmaradhattak olyan szokások, amelyeket több száz éven át hiába üldöztek. Mint ahogy képesen voltak megőrződni olyanok is, amiért egykor súlyos büntetés járt. Amelyek többségét ma már büntetlenül és lelkiismeret-furdalás nélkül is megtehetnénk.

E könyvsorozat népies szokásokat és rítusokat összefoglaló verses kiadványában103 több más pajzán hagyomány és szokás is elolvasható. Olyanok, amelyek valamely naptári dátumhoz vagy jeles alkalomhoz kapcsolódnak. A téma további tanulmányozásához, és az elfeledett pajzán hagyományok mélyebb megismeréséhez sok sikert kívánok!

Kézirat lezárva: 2020. január 6-án

103 Remete Farkas László: Magyar népies szokások és rítusok. Budapest, 2014.