• Nem Talált Eredményt

Pénzügyi és gazdasági kérdések

48/2021 48/2021

THOMAS, Linda: Auf dem Weg zu 100 Prozent Open Access : fünf Jahre DFG-geförderter Publikationsfonds und die Entwicklung notwendiger Infrastruktur an der Uni-versität Potsdam. – Bibliogr. In: Bibliotheksdienst. – 54.

(2020) 7-8., p. 545–558.

Res. angol nyelven

Úton a 100%-os nyílt hozzáférés felé: a DFG által Úton a 100%-os nyílt hozzáférés felé: a DFG által támo-gatott publikációs alap és a szükséges infrastruktúra gatott publikációs alap és a szükséges infrastruktúra kifej-lesztésének öt éve a Potsdami Egyetemen

lesztésének öt éve a Potsdami Egyetemen

Egyetemi könyvtár; Elektronikus könyvtár; Hozzáférhető-ség; Költségvetés; Kutatás információellátása; Publikálás -tudományos kiadványoké; Támogatás -pénzügyi -állami, hatósági

A Potsdami Egyetem 2015 óta rendelkezik a Német Kutatási Társaság (DFG) jóvoltából egy olyan pénz-alappal, amely az egyetem munkatársainak publiká-ciós tevékenységét támogatja. A 2020-ig tartó pro-jekt során 12 megállapodást kötöttek tudományos kiadókkal, többek között annak érdekében, hogy a nyílt hozzáférésű publikálást támogassák, és elér-jék annak minél nagyobb részarányát az intézmény publikációs termésében. (Ez a szám 2019-re megha-ladta az 50%-ot.) A publikációs alapból közel 300 cikk megjelenését finanszírozták, összesen 424 265 euró értékben (cikkenként átlagosan 1500 euróval).

A megállapodásoknak köszönhetően az intézmény jelentős kedvezményeket kapott a kiadóktól, így kö-zel 90 ezer eurót takarított meg.

A projekt alkalmat adott arra, hogy elemezzék a Pots-dami Egyetemhez kötődő szerzők publikációs tevé-kenységét, a pénzeszközök felosztásának modelljét, a nyílt hozzáférési (és hibrid publikálási) lehetősé-gek optimális megvalósulását, valamint a vonatkozó munkafolyamokat.

A pénzügyi források elosztásának könyvtári modellje nem az egyes tudományszakok nyomtatott dokumen-tumainak átlagáraira épült, ahogy addig a gyarapítási keretek felosztásánál megszokott volt, hanem a hall-gatók és a kutatók létszámára. Figyelembe vették az egyes tudományterületek igényeit is; a pénzeszközök virtuális allokációja a karok szerint történt.

A Potsdami Egyetemen a munkafolyamatokban a médiafeldolgozó részleg, illetve a kutatás- és

publi-kációtámogató részleg vesz részt. A publikációkat az összes kapcsolódó információval először Excel táb-lázatban, később MySQL-adatbázisban rögzítették, amely képes az adatokat külső forrásokból (pl. Web of Science, CrossRef) importálni, emellett egyetemi bibliográfiaként és a tudományos tevékenység érté-kelésére is használható.

A nyílt hozzáférésre való áttérés a kiadókat, a felső-oktatási intézmények vezetését, a könyvtárakat és a kutatókat egyaránt kihívások elé állítja. A kiadók az előnyös szerződésekért, a szabványos metaadatokért és az átlátható árakért, a jó kommunikációért és az egyes publikációk hozzáférési státuszának nyomon követhetőségéért felelnek. Az intézmények és könyv-táraik végzik el a szükséges pénzeszközökkel kapcso-latos számításokat. Eközben kezelniük és értékelniük kell a különböző nyílt hozzáférési modelleket, tekin-tetbe kell venniük az egyes tudományterületi jellem-zőket, ellenőrizniük kell a metaadatokat, valamint a szerzői publikálási díjak (Article Processing Charges, APC) számláit. Maguknak a tudósoknak nyomon kell követniük a nyílt hozzáférési modelleket és a kutatásfinanszírozók kritériumait. Törekedniük kell arra, hogy a publikációkhoz a megfelelő, szabványos szerzői és affiliációs (ORCID) adatokat adják meg, és másodközléseiket lehetőség szerint elhelyezzék az egyetemi repozitóriumban (publikációs szerveren).

A kalkulációk során beigazolódott, hogy a jelentős publikációs tevékenységet folytató intézmények pénzügyi támogatásra szorulnak, továbbá hogy a támogatási kritériumokat rendszeresen értékelni és finomítani kell, mérlegelve a nyílt hozzáférésű pub-likálás új lehetőségeit (pl. az ún. DEAL hibrid publi-kálási modelljét). A cikk ábrákat és táblázatokat tar-talmaz ennek igazolására (a DFG-pénzalap felosztása a 2015–2020-as időszakban; a kiadói árengedmények mértéke; az egyes publikálási modellek elszámol-hatósága a DFG-pénzalapnál; a támogatott cikkek mennyisége karonként; az egyes karok publikációs tevékenysége 2019-ben; a publikálási tevékenység fejlődése a 2012–2019-es időszakban; az egyetem publikációs termése).

(Hegyközi Ilona)

49/2021 49/2021

WALTERS, William H. – MARKGREN, Susanne: Zero-based serials review : an objective, comprehensive meth-od of selecting full-text journal resources in response to local needs. – Bibliogr. In: The journal of academic librari-anship. – 46. (2020) 5., 102189

Folyóirat-revideálás a nulláról: egy objektív, átfogó Folyóirat-revideálás a nulláról: egy objektív, átfogó mód-szer a teljes szövegű források kiválasztására a helyi szer a teljes szövegű források kiválasztására a helyi igé-nyeknek megfelelően

nyeknek megfelelően

Adatbázis; Állományalakítás; Felsőoktatási könyvtár; Fo-lyóirat-előfizetés; Gyarapítási keret; Igény; Költségvetés A folyóirat-előfizetések revideálásakor legtöbbször az aktuálisan elérhető, ám magas fajlagos használa-ti költségű források lemondására összpontosítanak.

Ezzel szemben a Manhattan College legutóbbi folyó-irat-felülvizsgálata a költséghatékonyság alapvetőbb indikátorát alkalmazta, és nem használta kiindulópont gyanánt a könyvtár kezdeti folyóirat-állományát.

Miután összeállították a „vágyott” 2717 folyóirat listáját – amelyeket a tanszékek oktatói jelöltek ki –, több ezer teljes szövegű folyóirat-forrást (online adatbázist és egyedi folyóirat-előfizetést) értékeltek, hogy azonosítsák, melyek biztosítják a leginkább költséghatékony hozzáférést a kívánt folyóiratokhoz.

A többször megismételt (iteratív) folyamat végül oda vezetett, hogy a kívánt folyóiratok beszerzett állományának aránya 50%-kal nőtt, a kívánt folyó-iratokra eső fajlagos költség 35%-kal esett vissza, a teljes szövegű folyóirat-forrásokra fordított összes kiadás 3%-kal csökkent, a folyóirat-állomány tan-székek közötti megoszlásának egyenlőtlensége pedig lényegesen kisebb lett. Mivel a folyamat első köre-iben alacsonyak a költségek, ugyanez az általános módszer alkalmazható a kiadások visszavágására.

A kiválasztott folyóiratok kétharmadát meg lehetett volna venni a végösszeg mindössze egyharmadáért, és 80%-ot be lehetett volna szerezni a pénz mindösz-sze 53%-ából. A végeredmény azt bizonyítja, hogy a kívánt folyóiratokra eső fajlagos költségeken alapuló objektív módszerekkel jó eredményeket lehet elérni, és hogy a kereskedelmi kiadói adatbázisok központi jelentőségűek lehetnek egy költséghatékony folyó-irat-gyűjtemény szempontjából.

(Autoref.)

Személyzet

50/2021 50/2021

CORBIN, Jennifer L.: Turnover is coming : strategies to prepare for impending retirements. – Bibliogr. In: Journal of library administration. – 60. (2020) 4., p. 354–364.

Közeleg a fluktuáció: stratégiák a küszöbön álló Közeleg a fluktuáció: stratégiák a küszöbön álló nyugdíja-zásokra való felkészüléshez

zásokra való felkészüléshez

Felsőoktatási könyvtár; Információszervezés; Könyvtáros-to borzás; Munkaszervezés; Személyzet; Tervezés Az Egyesült Államokban már 2000-ben írtak arról, hogy a könyvtárosok 40%-a 2010-ig nyugdíjba fog menni (Wilder, The Age Demographics of Academic Librarians: A Profession Apart). A gazdasági válság idején egy 2009-es jelentésben az szerepelt, hogy 2015-ben a könyvtárosok 30%-a lesz 60 évnél idő-sebb, és feltehetőleg 2025-ig nyugdíjba vonul. A Munkastatisztikai Hivatal 2018-ban úgy találta, hogy 7000 könyvtári munkatárs (technician) idősebb 55 évnél, ami azt jelenti, hogy a könyvtári alkalmazottak 21%-a van a nyugdíjkorhatár közelében.

Amikor a tömeges nyugdíjazással szembesülnek, a könyvtárak számára a munkaerő-felvétel és -megtar-tás nagyobb jelentőséggel bír, mint valaha. Ami az új munkatársakat illeti, az ún. tehetség-megszerzési megközelítés szerint fontosabbak a személyiségi jellemzők és a szervezetbe való beilleszkedés, mint a szakmai jártasság. Egy másik megközelítés az új szervezet iránti elkötelezettségre összpontosít, esze-rint kiemelt szerepe van a teljesítménnyel szembeni elvárások közlésének, a rendszeres visszacsatolásnak, a döntéshozatalba való bevonásnak és a tanulási lehe-tőségek biztosításának. Ezek a módszerek nagyjából a betanulást/betanítást írják le (onboarding), ami az új dolgozónak az alkalmazás első évében a mun-kahelyébe és annak kultúrájába való beilleszkedési folyamatát jelenti. A folyamat szintjei: megfelelés (a jogi feltételeknek és a könyvtár célkitűzéseinek), tisztázás (meggyőződés arról, hogy a dolgozó megér-tette az elvárásokat), kultúra (segítség a munkahelyi beilleszkedésben), kapcsolat (a szervezeten belüli kapcsolatok építése).

A betanítási programokra nincs egységes előírás, azo-kat a könyvtárak maguk állítják össze. Ha egy könyv-tárban nincs humán erőforrás (HR) osztály vagy fe-lelős személy, a programot a könyvtár vezetőjének

kell megterveznie. A nem könyvtáros munkakörben dolgozóknak (staff) több mindent kell megismerniük, betanulásuk ezért hosszabb időt igényel.

A generációváltást vizsgálva megállapítható, hogy az 1981 és 1996 között születettek gyakran változtatnak munkahelyet, egy felmérés szerint 36,6%-uk 13 hó-naponként; ám amikor 25–35 évesek voltak, az 1965 és 1980 között született („X”) generáció is körülbelül így járt el. A statisztikai adatok szerint a mai fiatalok képzettebbek: 2016-ban több 25–35 éves rendelkezett alapszakos diplomával, mint 2000-ben. A fiatalok-nak új ötleteik és új elvárásaik vanfiatalok-nak, de igénylik ugyanazt a figyelmet, mint az idősebbek, beleértve a megbecsülést, az előrelépési lehetőségeket, továbbá a munka és a magánélet egyensúlyát.

A cikk egy esettanulmányt ismertet egy kisebb, közel 4200 hallgatóval rendelkező magánegyetem könyv-tárából, amely 8 könyvtárost és 13 egyéb munkatár-sat foglalkoztat. 2016 a kezdődő fluktuáció éve volt:

öten nyugdíjba mentek, egy fő pedig felmondott, és azóta is további öten kérték nyugdíjazásukat, miköz-ben nyolc új státusz nyílt újabb felmondások miatt.

Jelenleg a 21 alkalmazott közül 16 fő legfeljebb hat éve dolgozik a könyvtárban. Az új munkatársakra általánosságban jellemző, hogy fiatalabbak, jobban alkalmazkodnak a technológiai változásokhoz és képzettebbek: míg a nem könyvtárosi munkakörben foglalkoztatottak ebben az intézményben régen csak érettségizettek voltak, ma már mindenki rendelkezik felsőfokú (BA/BSc) végzettséggel. A szerző maga is 2016-ban érkezett a könyvtárba, ahol szembesült a munkaerő felvételéhez és a munka betanításához szükséges dokumentumok hiányával. Amikor 2017 nyara és 2018 nyara között a kölcsönzési osztályon a munkatársak 100%-a kicserélődött, a szerző az egyes munkafolyamatokhoz útmutatókat állított össze, és a könyvtár más osztályairól kért át munkatársakat, hogy tartani tudják az ügyeleti rendet. Ugyanebben az évben a könyvtár új IKR-t kapott, amihez új al-kalmazási dokumentáció készítése vált szükségessé.

Mivel a könyvtárban nincs tájékoztató pult, a kérdé-sek a kölcsönzési osztályhoz futnak be, ezért a szer-ző az új dolgozókat felkészítette a gyakori kérdések megválaszolására. Az új munkatársak képzésébe be kellett illeszteni a könyvtári terminológiát és a könyvtárnak helyet adó épületben található egyéb szervezetekkel való együttműködést is. Mindent ösz-szevetve, az elmúlt évek munkaerővel kapcsolatos mérlege pozitív, bár a betanulási kultúra hiánya érez-hető volt, és több fiatal azóta is munkahelyet váltott különböző okokból.

Az általánosságban javasolt stratégiai lépések a kö-vetkezők:

– a munkaerő-toborzási gyakorlatok megismerése;

– munkaerő-felvételi/betanítási terv kidolgozása;

– a könyvtár eljárásrendjeinek összegyűjtése;

– folyamatdokumentáció és segédanyagok készíté-se, információ- és tudásmegosztás a munkatársak bevonásával;

– gondoskodás a fizikai és mentális egészségről.

(Viszocsekné Péteri Éva) Lásd még 12, 29

Módszertani irányítás

Lásd 8, 34