• Nem Talált Eredményt

Ortvay, Pozsony 319–320

In document ILLUSTRANTIA 1301–1387 (Pldal 173-200)

330. (1360. ápr. 28. e.)

I. Lajos király általános érvényű megbízólevele János testvér, Saagh-i prépost részére.

Eml.: a 397. számú oklevélben.

331. 1360. ápr. 28.

[I.] Lajos király (H, Da, C, Ra, Se, G, L, Co, Bu, princ. Sal., mon. S. Angeli d.) színe e. megjelenve Pathly-i Lampert fia Miklós fia Tamás hűséges szolgálataiért azt a Sopron m.-i Kwpardan ~ Kwpordan birtokban lévő részt kérte adományul, amely a néhai Chepanus fia Chepanus és testvére, Fegueres (dict.) Péter, örökös nélkül elhunyt emberek birtoka volt, és Tamás már több mint 20 éve zálog címén tartja. A király megfontolván Tamás hűséges szolgálatait, az említett Kwpordan birtokban lévő részt összes haszonvételeivel – árkok, trágyázott szántófödek, legelők, vizek, vízfolyások, kert (viridarium) és más hasznok és tartozékok – régi határai között, új adomány és az említett zálog címén (tum nostre nove donationis, tum etiam ex premisso impignorationis titulo) Tamásnak adományozza örök birtoklásra, mások jogának sérelme nélkül. Továbbá Tamásnak engedélyezi a király a jelen oklevéllel, hogy az említett birtokrészen várat, házakat és építményeket emeljen. Ennek az örök emlékezetben való megszilárdítására a jelen, autentikus kettős függőpecsétjével ellátott privilegiális oklevelet adja ki. D. Miklós esztergomi érsek, örökös esztergomi c., udvari kancellár keze által, a. d. 1360., IV. Kal. Maii, uralkodása 19. évében.

Méltóságsor: Miklós esztergomi, Tamás kalocsai, Wgolinus spalatói, Miklós zárai, Illés ragusai érsek, Miklós egri, Demeter váradi, Domokos erdélyi püspök, a pécsi és a csanádi székek üresedésben, László veszprémi, István zágrábi, Kálmán győri, Mihály váci, Péter boszniai, István testvér nyitrai, Tamás testvér szerémi, János testvér knini, Demeter testvér nonai, Bertalan testvér traui, István testvér fárói, Bálint testvér makarskai, Máté testvér sebenicoi, Mihály testvér scardonai, Portiua testvér zenggi és Radozlaus testvér korbáviai püspök, magnifici Konth Miklós nádor, Dénes erdélyi vajda, István országbíró, Zeech-i Miklós Da és Ho., Leustachius Sclauonia ország (regnum), Miklós Machou bánja, János tárnokmr., Péter pohárnokmr., Pál asztalnokmr., Imre lovászmr., Konya mr. pozsonyi c. A.

174

Á.: I. Lajos király, 1365. jan. 6. ˃ pozsonyi kápt., 1382. máj. 19. Dl. 4941. (NRA. 593. 25.) K.: Sopron vm. 322–324. (222. szám).

332. 1360. ápr. 28. Pozsony

[I.] Lajos király (H) értesíti a pozsonyi kápt.-t: Magyar-i András fia Tamás elmondása szerint a Challokuz-i Magyar birtokban lévő részének hj.-ra és Ogya-i Tamás fia Miklós részétől való elkülönítésre van szüksége. A király megparancsolja, hogy a kápt. Salami-i János v. Bene fia Mihály v. Péter fia Andich királyi ember társaságában küldje ki tanúságtételre hites emberét, akinek jelenlétében a királyi ember az említett birtokrész szomszédait összehívva jelenlétükben hj.-t és határ-elkülönítést végez, majd a birtokrészt András fia Tamásnak iktatja az őt megillető jogon örök birtoklásra, az esetleges ellentmondókat pedig Tamás ellenében a király jelenléte elé idézi, aki minderről írásos jelentést kér. D. Posonii, f. III. prox. p. fe. B. Georgii mart., a. d. 1360.

Á.: a 399. számú oklevélben.

K.: Olgyay 152. (43. szám).

R.: Anjou-oklt. XXXV. 192. szám (13[5]1. máj. 3.-i kelettel).

333. (1360. ápr. 29. e.)

Demeter [fia] András Zemplyn-i főesp., doctor decretorum, M[iklós] egri püspök lelkiekben általános vicarius-a a Loránd özvegye, Antal fia Tamás leánya, Wenys leánynegyede miatti, ue. Zeuleus-i Tamás fia János fia Tamás ellenében folyó perét ápr. 29-re halasztja.

Eml.: a 387. számú oklevélben.

334. (1360. ápr. 29. Avignon)

[VI. Ince pápa] Miklós, a hántai egyház prépostja, a magyar király (U) káplánja kérésére [a hántai] Szt. Mihály-egyház számára egy év bűnbocsánatot engedélyez.

D. Avinione, III. Kal. Maii, [pápasága] 8. év[é]ben.

Reg.: K. szerint Reg. Suppl. 33. 96r., Áldásy Á. szerint Reg. Aven. a. 8. 24. 255v.

K.: Vespr. II. 188. (224. szám); Rábik, Reg. Suppl. 233. (421. szám).

R.: Áldásy Á., TT. 1895. 279. (396. szám); Reg. Suppl. II. 383. (259. szám).

175 335. (1360.) ápr. 29. Avignon

[VI. Ince pápa Miklós, a hántai egyház prépostja, a magyar király (U) káplánja]

kérésére rokonának, Sigra-i László fia Miklós Esztergom főegyházm.-i clericus-nak kanonoki tisztséget és prebenda-t biztosít az egri egyházban. D. Avinione, III.

Kal. Maii, [pápasága] 8. év[é]ben.

Reg.: K. szerint Reg. Suppl. 33. 96r–96v.

K.: Rábik, Reg. Suppl. 233–234. (422. szám).

R.: Reg. Suppl. II. 383. (260. szám).

336. 1360. ápr. 29.

Konth Miklós nádor 1360. ápr. 29-i (in a. d. 1360., 18. die oct. fe. Passce d.) oklevele szerint amikor a nádor 1358. júl. 23-án (f. II. prox. an. fe. B. Jacobi ap. in 1358. preterita) Zala m. nemessége számára Mandhyda falu mellett congregatio generalis-t tartott, János testvér Syffridus (Siffridus) apát, a pannonhalmi (Sacer Mons Pannonie) Szt. Márton-egyház apátja nevében és megbízólevelével előadta, hogy bizonyos Kapolch ~ Kapolchy ~ Kapolcha ~ Kapulch (Kapolch)-i emberek elfoglaltak 10 Kapolch-i mansio-t, amelyek az apátot illetik, aminek tudni szeretné az okát. Erre András fia János, Pál fia Miklós és Kapolch-i Bodor fia Domokos a maguk és a többi odavalósiak nevében úgy válaszoltak, hogy ők semmilyen sessio-t nem foglaltak el az apáttól, és nem is tartanak ilyeneket, ha ilyeneket mégis találnának, akkor azokat törvényesen visszaveheti és magának iktathattatja, és ők ennek nem fognak ellene mondani. Erre a nádor Demeter pap, a fehérvári egyház kápt.-ja tanúságtevőjének társaságában kiküldött egy nádori embert az említett 10 mansio visszavételére és iktatására, akik visszatérve egybehangzóan előadták, hogy [1358.] júl. 31-én (f. III. prox. p. idem fe. S. Jacobi ap.) a szomszédokat összehívva jelenlétükben kiszálltak az említett 10 mansio-hoz, és amikor azokat az apátnak akarták iktatni, a személyesen jelenlévő összes Kapolchy-i népek ennek ellene mondtak, mire a nádori ember a Vasvár m. számára tartandó congregatio-ra idézte őket az apát ellenében, hogy megadják ellentmondásuk okát. Majd amikor a nádor Sarwar-on tartózkodott, János testvér, az apát procurator-a a tiltás okát követelte, János fia Dénes, Bodor fiai: Domokos és Jakab, Pál fia Miklós, Balase fiai: István és Miklós, Péter fiai: Tamás és János, Pál fia Péter, András fia János, László fia István és az említett Kapolchy-i Péter fia Fábián az említett 10 sessio-t örökség címén a magukénak mondták, amiről oklevelekkel rendelkeznek, és amelyek végső bemutatására időpontot kértek. A nádor úgy döntött, hogy a felek okleveleiket a Pozsony m. számára akkor tartandó congregatio-n mutassák be egymás ellenében, amelyek megtekintése u. döntést fog hozni. Az [1358.] szept. 17-én (f. II. prox. p.

oct. fe. Nat. B. virg.) Pozsony városában tartott congregatio-n Sefridus apát nevében és megbízólevelével János testvér jelent meg, és bemutatta Szt. László király privilégiumát (l. Reg. Arp. 29. szám), amely többek között azt tartalmazta,

176

hogy Hegmagas-on és Kapolcha-n 20 mansio-t adományozott a király a pannonhalmi Szt. Márton-egyháznak. Ennek megtekintése u. az említett János fia Dénes, Bodor fiai: Domokos és Jakab a maguk és a többi Kapolcha-iak nevében a zalai egyház konv.-jének megbízó-levelével megjelenve bemutatták [IV.] László király (H) 1275. évi (sub a. 1275.) privilegiális oklevelét (l. Reg. Arp. 2674. szám).

Az oklevelek bemutatása u. a nádor – mivel azok tartalma között eltérés volt – az említett m. c.-ével, esküdt ülnökeivel és nemeseivel úgy határozott, hogy az alább említendő nádori ember a zalai konv. tanúságtevőjének jelenlétében [1358.] nov.

18-án és az azt követő napokon (in oct. fe. B. Martini conf. tunc venturis et aliis diebus ad id sufficientibus) a szomszédokat összehívva, a felek v. törvényes procurator-aik jelenlétében szálljon ki Kapulchy birtokra az említett curia-khoz v.

sessio-khoz, és iktassa azokat a Szt. Márton-monostornak és apátjának örök birtoklásra, a Kapulchy-i népek ellentmondását figyelmen kívül hagyva oly módon, hogy Kapulch birtokon az apátot illető egy curia-val együtt a Szt. Márton-monostornak Szt. László király privilégiuma szerint 10 sessio jár örök birtoklásra, majd innen a szántóföldekre, legelőkre, erdőkhöz, kaszálókra és más haszon-vételekre menve, azokat királyi mértékkel mérjék v. szemmel becsüljék föl, majd a konv. tegyen minderről írásos jelentést. A nádor írásban (scribens) felkérte a zalai konv.-et, hogy [1358.] nov. 18-án Ech-i Domokos nádori ember társaságában küldje ki tanúságtevőjét Kapulch birtokra, ahol a szomszédokat összehívva jelenlétükben a fentieket végrehajtják, majd a konv. minderről [1359.] jan. 13-ra (ad oct. fe. Epiph.

d. tunc venturas) tegyen írásos jelentést. A határnapon a nádor színe e. az apát nevében János testvér jelent meg az apát megbízólevelével, valamint Péter fia Tamás, másik Péter fia Fábián és Balase fia Miklós a maguk és a többi Kapulch-iak nevében a nádor megbízólevelével, továbbá Kapulch-i Simon fia Lőrinc bemutatták a zalai konv. jelentését. E szerint a konv. Ech-i Domokos nádori ember társaságában István testvér presbiter-t küldte ki tanúságtételre, akik visszatérve egybehangzóan előadták, hogy a nádori ember a konv. tanúságtevőjének jelen-létében [1358.] nov. 18-án kiszállt Kapulch birtokra, a szomszédokat összehívva, a pannonhalmi konv. megfelelő megbízólevelével megjelent János testvér – aki Sifridus-t, a Szt. Márton-egyház apátja, felperest képviselte –, valamint János fia Dénes, Bodor fiai: Domokos és Miklós, Pál fia Miklós, Balase fiai: István és Miklós, Péter fiai: Tamás és János, Pál fia Péter, András fia János, László fia István és Péter fia Fábián – mindannyian Kapulch-iak – alperesek jelenlétében az apátot illető curia v. sessio mellett – amely Pál fia Antal fundus curie-jétől Dé-re van – kilenc curia-t v. sessio-t a Szt. Márton-monostornak és az apátnak iktattak örök birtoklásra oly módon, hogy Kapulch birtokon az apátot illető egy curia-val együtt a monostornak 10 sessio jutott Szt. László király privilégiumának megfelelően. Majd innen a szántóföldekre, legelőkre, erdőkhöz, kaszálókra és más haszonvételekre menve, azokat szemmel 10 ekealjnyira becsülték, a kaszálókat 20 ember egy napi munkájával lekaszálhatónak ítélték, 6 malmot és 6 malomhelyet találtak, az erdőket pedig nagyságuk miatt sem felmérni, sem felbecsülni nem tudták. Az oklevél

177 bemutatása u. a nádor a vele törvényszéket tartó bárókkal és az ország nemeseivel – a felek akaratából – úgy döntött, hogy a fenti részeket a mindkét fél részére kiküldött nádori emberek a veszprémi egyház kápt.-jának tanúságtétele mellett [1359.] ápr. 3-án (in oct. diei medii Quadr. tunc venturis) a felek v. törvényes procurator-aik jelenlétében – a szomszédokat összehívva jelenlétükben – osszák két egyenlő részre, majd iktassák az egyik felét a Szt. Márton-monostornak és apátjának, a másik felét pedig az említett Kapulch-i nemeseknek egymástól határjelekkel elválasztva, örök birtoklásra, mások jogának sérelme nélkül. A nádor ezért írásban (scribendo) felkérte a veszprémi kápt.-t, hogy mindkét fél részére küldje ki tanúságtevőit, akik színe e. az apát részéről kiküldendő Mendzenth-i Pál fia Mihály v. Nema-i Copaz v. Ech-i Domokos, ill. a Kapulch-i nemesek részéről kiszálló Máté fia Miklós v. Halaph-i Domokos fia Mihály v. Durund-i László fia Miklós nádori emberek [1359.] ápr. 3-án kiszállnak Kapulch birtokra a fentiek végrehajtása céljából, majd a kápt. minderről – beleértve a két részt elválasztó határjeleket is – [1359.] máj. 1-jére (ad oct. fe. B. Georgii mart. tunc affuturas) írásos jelentést tesz. A határnapon a nádor színe e. megjelenve egyik részről István deák (litteratus) az apát nevében és megbízólevelével, másik részről János fia Dénes és Péter fia János a maguk és az említett Kapulch-i nemesek nevében a nádor megbízólevelével bemutatták az említett kápt. birtokfelosztásról szóló oklevelét. E szerint a kápt. a nádor kérésére Nema-i Copaz nádori ember társaságában Péter mr.

kanonokot küldte ki a fentiek végrehajtásához tanúságtételre, és a nádori ember visszatérve előadta, hogy a kápt.-i tanúságtevő jelenlétében kiszállt Kapulch birtokra, ahol az apát és a Szt. Márton-konv. procurator-a, István mr. és a Kapulch-i nemesek jelenlétében, a szomszédokat összehívva a szántóföldeket, legelőket, kaszálókat, malmokat és malomhelyeket, erdőket és más haszonvételeket a sessio helyek mellett fogott bírák közreműködésével két egyenlő részre osztották, majd az egyik felet a Szt. Márton-monostornak és apátjának, a másik felet pedig az említett Kapulch-i nemeseknek iktatták. Az apát egy működő (currens) malmot – amely Jakab fia Imre, Simon fiai: Lőrinc és Pál, Balase fiai: Miklós és István, valamint András fia János Kapulch-i emberek kezén volt –, továbbá egy második működő malmot János fia Gergely, Vyngarth-i István fiai: Miklós, László és Benedek, egy harmadik működő malmot pedig Simon fia Péter fia Bálint Kapulch-ról, továbbá egy malomelyet a Bolgokuth, más néven Serefelkutha nevű forrás mellett, amelyet Pál fia Miklós, továbbá egy másik malomhelyet, amelyet Móric fia Salamon, és egy harmadikat, amelyet Salamon fiai: István és Péter tartottak – amelyek az apátot és egyházát illették – Kapulch birtok más haszonvételeinek felével az apátnak és egyházának iktatták örök birtoklásra. Mivel a perbeli ellenfél a nádori embert és a veszprémi kápt. tanúságtevőjét nem vezette oda a fentiek végrehajtása céljából, a két részre osztott Kapulch birtok haszonvételeinek másik felét határjelekkel elkülönítették. A veszprémi kápt. oklevelének elolvasása u. a nádor megkérdezte a feleket, hogy az oklevélben szereplő felosztást elfogadják-e, János fia Dénes és Péter fia János a maguk és rokonaik nevében úgy nyilatkoztak, hogy mivel a

178

felosztáskor a nádori embert és a kápt.-i tanúságtevőt nem tudták odavezetni, a felosztást nem fogadják el, és az ország szokása szerinti bírság megfizetése mellett kérik a nádori ember és a kápt.-i tanúságtevő újbóli kiküldését. A nádor az ország vele együtt törvényszéket tartó nemeseivel együtt úgy döntött, hogy – a Kapulch-i nemesek által neki és a perbeli ellenfélnek a fenti oklevél visszahozatalakor megfizetendő 3 M. bírság letétele mellett – a mindkét fél részére kiküldendő nádori emberek a [zalai] konv. tanúságtétele mellett az említett [1360.] márc. 18-án [!] (in oct. dict. medii Quadr. tunc venturis) – amint azt a felek procurator-ai kívánták – szálljanak ki az említett birtokra, a szomszédokat összehívva, a felek v. törvényes procurator-aik jelenlétében végezzenek annak valós határai mentén hj.-t, majd osszák azt a felek között két egyenlő részre, érintetlenül hagyva a veszprémi kápt.-nak a birtokban lévő részét, majd a részeket határjelekkel elkülönítve iktassák a feleknek, az esetleges ellentmondókat – kivéve az említett nemeseket, akiknek amúgy is meg kell jelenniük – idézzék a nádor jelenléte elé [1360.] ápr. 12-re (ad oct. fe. Passce d. tunc venturas) azon fél ellenében, amelyik részénél az ellentmondás történt, a tiltott részeket határjelekkel jelöljék meg, értéküket pedig fogott bírák közreműködésével becsüljék föl. A nádor oklevelével felkérte a zalai konv.-et, hogy mindkét fél részére küldjék ki tanúságtevőiket, akiknek jelenlétében az alább megnevezendő nádori emberek [1360.] márc. 18-án a fent említetteket elvégzik, majd pedig a konv. minderről [1360.] ápr. 12-re írásos jelentést tesz. A határnapon János fia Dénes, Bodor fiai: Domokos és Miklós, Pál fia Miklós, Balase fiai: István és Miklós, Péter fiai: Tamás és János, Pál fia Péter, András fia János, László fia István és Péter fia Fábián Kapulch-i nemesek nem jöttek el és nem is küldtek senkit maguk helyett, a bírságot sem fizették meg, amiért újabb bírságot vontak magukra. István deák Sifridus apát és a pannonhalmi Szt. Márton-konv.

nevében és megbízólevelével a nádor színe e. megjelenve bemutatta a zalai konv.

fentiekről szóló jelentését (l. 198. szám). E szerint a konv. a nádor döntéshozó oklevelének megfelelően márc. 18-án a nádori emberek társaságában kiküldte tanúságtevőit Kapulch birtokra, ti. Gyimulth-i Bálint fia László nádori ember társaságában Miklós testvért, a zalai monostor perjelét Sifridus apát és konv.-je részére, a másik fél viszont nem kért, ill. fogadott nádori embert és tanúságtevőt, akik visszatérve egybehangzóan előadták, hogy márc. 18-án kiszálltak Kapulch birtokra, a szomszédokat összehívva jelenlétükben, továbbá a felek, egyik részről ti.

Katzy-i Miklós fia Márton, Sifridus apát és konv.-je, felperes procurator-a urai megbízólevelével, másik részről az alperes Kapulch-i nemesek, továbbá az apát és konv.-je által odavezetett más, m.-beli nemes fogott bírák jelenlétében Kapulch birtokon hj.-t végeztek, haszonvételeivel együtt két egyenlő részre osztották, határjelekkel egymástól elválasztották, majd a nádori ember a feleknek akarta iktatni örök birtoklásra, amikor az említett Kapulch-i nemesek és a birtok más lakosai nagy tömegben, fegyveresen hatalmaskodva megjelentek a helyszínen a nádori ember és konv.-i ember, valamint Sifridus apát procurator-a és a fogott bírák ellenében, és azt kiabálták, hogy az apátot semmilyen rész nem illeti meg Kapulch

179 birtokon, és őket gyalázkodó szavakkal illették. A Kapulch-i népek ellenállása miatt a nádori döntéshozó oklevélben említett felosztást nem lehetett végrehajtani. Az oklevelek bemutatása u. István deák Sifridus apát és konv.-je megbízólevelével a Kapolch-i nemesek részéről igazságot kért a nádortól, aki a vele együtt törvényszéket tartó bárókkal és az ország nemeseivel a Kapulch-i nemeseket az apáttal és konv.-jével szemben mind az említett bírságok ügyében, mind a fent említett hatalmaskodás ügyében, továbbá amiatt, hogy a birtok felosztását illetően nem fogadták el a nádor döntését, a végső döntést [1360.] máj. 31-re (ad oct. fe.

Penth. tunc venturas) a nádori jelenlét elé halasztotta. Ezért felkérte a győri egyház kápt.-ját, hogy küldjék ki tanúságtevőiket, akiknek jelenlétében a nádori ember a Kapulch-i nemeseket felszólítja, hogy a kétharmad részben a nádornak, egyharmad részben a perbeli ellenfélnek járó bírságok megfizetése, és a fenti perben történő végső döntéshozatal céljából máj. 31-én jelenjenek meg a nádor színe e., majd pedig a győri kápt. tegyen minderről a fenti időpontra írásos jelentést.

Tá.: 1. Ilosvai Lesták nádor, 1393. jún. 4. BFL. 664. Konv.-i lt. Capsarium 67. A.

(Df. 207 476.)

2. Garai Miklós nádor, 1410. nov. 6. BFL. 761. Konv.-i lt. Capsarium 69. A.

(Df. 207 574.) (Az eltérő névalakokat zárójelben adjuk.)

Megj.: Szt. László király említett oklevelének K.-át l. DHA. I. 299–301. (100. szám).

337. (1360.) ápr. 30. Avignon

[VI. Ince pápa] utasítja a spalatói és zárai érsekeket, hogy a nonai Szt. Benedek rendi Szt. György-monostor apáti tisztségébe – amely a néhai János apát halálával üresedett meg – Jánost nevezi ki, akinek beiktatásáról a címzettek tartoznak gondoskodni. D. Avinione, II. Kal. Maii, pápasága 8. évében.

Reg.: ASV. 144. 367v. (Df. 289 667.)

338. 1360. ápr. 30.

A Scepus-i Szt. Márton-egyház kápt.-ja jelenti [I.] Lajos királynak (H): Bebek István c. országbíró korábbi oklevelének (l. 319. szám) – miszerint Poharus (dict.) Péter mr. és Synka fia másik Péter mr. részéről a kápt. küldje ki tanúságtételre az egyszerű kanonoki méltóságnál magasabb rangú hites embereit, akiknek jelenlétében Laztouch-i Mykoucha fia Miklós Poharus Péter részéről, Legenpatak-i Herceg (dict.) László v. Somus-i Péter v. Frank fia Mihály v. Vytez-i Lőrinc v.

Komlous-i György királyi ember pedig Synka fia Péter mr. részéről ápr. 24-én és a rákövetkező napokon (in fe. B. Georgii mart. prox. preterito et aliis diebus subsequentibus) szálljanak ki arra a másfél ekealjnyira becsült földrészre, amely Poharus Péter mr. szerint az ő Kapi birtokához, Synka fia Péter mr. szerint viszont

180

az ő Asguth birtokához tartozik, a szomszédokat összehívva jelenlétükben végezzenek hj.-t az egri egyház kápt.-jának privilegiális oklevelében és a szepesi kápt. nyílt oklevelében szereplő határok mentén, amelyeket Poharus Péter mr.

tartozik a helyszínen bemutatni, azt a 7 hold földet illetően pedig, amelyet Poharus Péter mr. egykor visszavett, vizsgálják ki, hogy melyik birtokhoz tartozik – megfelelően a kápt. Miklós olvasókanonokot és Pál kanonokot, az egyház notarius-át küldte ki a Poharus [Péter] mr. részéről kiszálló Miklós deák (litteratus) és a Synka fia Péter mr. oldaláról megjelenő Herceg (dict.) László királyi emberek társaságában a fentiek végrehajtására, akik visszatérve [egybehang]zóan előadták, hogy ápr. 24-én és a rákövetkező napokon kiszálltak a vitatott másfél ekealjnyira becsült földre, a szomszédokat összehívva jelenlétükben, továbbá Poharus (dict.) Péter mr. és Benedek fia János, Synka fia Péter mr. procurator-a jelenlétében az egri kápt. privilégiumában, valamint a szepesi kápt. nyílt oklevelében – amelyeket Poharus Péter mr. a helyszínen bemutatott, és amelyek révén Asguth és Kapi birtokokat elválasztották egymástól – foglalt határok mentén hj.-t végeztek, majd a vitatott 7 hold földet két helyen, 4 holdat Malonfalua felől az Asguthpataka folyó felől, annak Ny-i részén, 3-at pedig egy Vzasthelek nevű helyen a Gyospataka folyótól Ny-ra találták, az említett oklevelek tartalma alapján nem tudták eldönteni, melyik rész kit illet, de a Synka fia Péter mr. által odavezetett Asguth-i és más nemesek azt állították, hogy a vitatott föld Asguth-hoz tartozik, a Poharus Péter mr.

által odavezetett nemesek viszont úgy nyilatkoztak, hogy az említett földrész Kapi birtok része. D. in vig. fe. BB. Philippi et Jacobi ap., a. d. 1360.

E.: ŠA. Poprad (Poprád). Eperjes város lt. Középkori gyűjtemény 35. (Df.

228 474.) Kissé vízfoltos és szakadozott. Hátoldalán azonos kéz írásával tárgymegjelölés, kerek zárópecsét körvonala.

R.: Iványi, Eperjes 29. 66. szám.

339. 1360. ápr. 30.

A Scepus-i Szt. Márton-egyház kápt.-jának színe e. ápr. 30-án (die presenti, sc. in vig.

fe. BB. Philippi et Jacobi ap.) megjelenve Laztolch-i Miklós deák (litteratus) királyi ember Poharus Péter mr., a másik fél, Snyka fia Péter mr. részről pedig Legenpathaka-i Hercheg László királyi ember a kápt. kiküldött tanúságtevői, Miklós olvasó- és Pál kanonok – akik ápr. 24-én (in fe. B. Georgii mart. prox. preterito) szálltak egy másfél ekealjnyira becsült földrész hj.-ára és határainak felülvizsgálatára – jelenlétében előadták – amint arról a kápt. másik oklevele (l. 338. szám) is beszámol –, hogy Zebenie-i Benedek fia János, Synka fia Péter mr. famulus-a és procurator-a a királyi emberek és a kápt.-i tanúságtevők jelenlétében előadta: a hj. és és a határjelek felülvizsgálata idején Poharus Péter mr. az említett másfél ekealjnyira becsült földet az egri egyház kápt.-jának privilegiális oklevelében és a [szepesi] kápt. nyílt oklevelében szereplő határok szerint végeztette el, ezért ő a helyszínen ura nevében, a

181 királyi emberek, kápt.-i kiküldöttek és az összehívott szomszédok jelenlétében ez

181 királyi emberek, kápt.-i kiküldöttek és az összehívott szomszédok jelenlétében ez

In document ILLUSTRANTIA 1301–1387 (Pldal 173-200)