• Nem Talált Eredményt

Nyomtatók üzemeltetése

11

Ghostscript segítségével képes átalakítani a PostScript-feladatokat a megfelelő nyomtatónyelvre. Ezt a feldolgozási fázist nevezzük értelmezésnek. A legismertebb ilyen nyelv a PCL (amelyeket elsősorban HP-nyomtatók és klónjaik használnak), illetve az ESC/P, amelyet pedig az Epson-nyomtatók). Ezeket a nyomtatónyelveket általában támogatja a Linux és elfogadható minőségű nyomatot eredményeznek.

A Linuxon néhány speciális nyomtatófunkció lehet, hogy nem működik. A HP által készített HPLIP-et kivéve (HP Linux Imaging and Printing), jelenleg egy nyomta-tógyártó sem készít linuxos illesztőprogramokat és teszi azt elérhetővé a Linux-disztribútorok számára nyílt forráskódú licenc keretében.

Egyedi nyomtatók (rendszerint GDI-nyomtatók)

Ezek a nyomtatók nem támogatják a szokásos nyomtatónyelvek egyikét sem. A saját, nem dokumentált nyomtatónyelvüket használják, amely a modell egy új ki-adásának megjelenésekor változhat. Ezekhez a nyomtatókhoz általában csak win-dowsos illesztőprogramok állnak rendelkezésre. További információkért lásd:

11.7.1. - Szabványos nyomtatónyelveket nem támogató nyomtatók [167].

Mielőtt új nyomtatót vásárolna, forduljon az alábbi forrásokhoz és ellenőrizze, hogy milyen mértékben támogatják a megvenni szándékozott nyomtatót:

http://www.linuxfoundation.org/OpenPrinting/

Ez a nyomtató-adatbázist tartalmazó OpenPrinting weboldal. Az adatbázis a legfris-sebb linuxos támogatási állapotot mutatja. Egy Linux-disztribúció azonban csak a gyártáskor elérhető illesztőprogramokat tudja tartalmazni. Ennek megfelelően, előfordulhat, hogy egy pillanatnyilag „teljesen támogatott” nyomtató az openSUSE legutolsó kiadásának megjelenésekor még nem volt ebben az állapotban. Más sza-vakkal, az adatbázis nem hajszálpontosan jelzi, hogy a disztribúció támogatja-e az adott nyomtatót, de jó közelítést ad.

http://www.cs.wisc.edu/~ghost/

A Ghostscript weboldala.

/usr/share/doc/packages/ghostscript-library/catalog.devices A mellékelt illesztőprogramok

11.1. A nyomtatási rendszer munkafolyamata

A felhasználó létrehoz egy nyomtatási feladatot. A nyomtatási feladat egyrészt a ki-nyomtatandó, másrészt a feladatkezelőnek szánt adatokból (például a nyomtató vagy a nyomtatási sor nevéből) áll. Harmadrészt – bár ez nem kötelező –, a szűrőnek szánt adatokat is tartalmazhat, például nyomtatóspecifikus paramétereket.

Minden nyomtatóhoz létezik legalább egy nyomtatási sor. A nyomtatásisor-kezelő a sorban tartja a nyomtatási feladatokat egészen addig, amíg a kívánt nyomtató készen nem áll az adatok fogadására. Ha a nyomtató készen áll, akkor a nyomtatásisor-kezelő elküldi az adatokat a szűrőbe, a végeredményt pedig a nyomtatóra.

A szűrő a nyomtatást végző alkalmazás által előállított adatokat (általában PostScript vagy PDF, de lehet ASCII, JPEG stb.) alakítja át nyomtatóspecifikus adatokká (PostScript, PCL, ESC/P stb). A nyomtató funkcióit a PPD-fájlok írják le. A PPD-fájlok nyomtatóspecifikus beállításokat tartalmaznak a megfelelő paraméterekkel, amelyekkel ezek a funkciók bekapcsolhatók a nyomtatón. A szűrőrendszer gondoskodik arról, hogy a felhasználó által kiválasztott paraméterek be legyenek kapcsolva.

nyomtató használata esetén a szűrőrendszer nyomtatóspecifikus PostScript-állománnyá alakítja az adatokat. Ehhez nincs szükség nyomtatóillesztőre. Nem PostScript-nyomtató használata esetén a szűrőrendszer nyomtatóspecifikus adatokká alakítja az adatokat. Ehhez viszont szükség van a nyomtatónak megfelelő illesztőprog-ramra. A háttérrendszer a szűrőtől megkapott adatokat továbbadja a nyomtatónak.

11.2. Módszerek és protokollok nyomtatók csatlakoztatására

A nyomtatók többféleképpen is csatlakoztathatók a rendszerhez. A CUPS nyomtatási rendszer beállítása nem tesz különbséget a helyi és a hálózaton keresztül csatlakozó nyomtatók között. A nyomtatók csatlakoztatásáról további információ a támogatási adatbázis (http://old-en.opensuse.org/SDB:CUPS_in_a_Nutshell) CUPS dióhéjban című cikkében olvasható.

FIGYELEM: Vezetékes kapcsolatok megváltoztatása egy futó rendszerben A nyomtatónak a számítógéphez csatlakoztatása közben ne feledje, hogy csak az USB-eszközöket lehet működés közben csatlakoztatni és eltávolítani. A rendszer ill. a nyomtató károsodásának megelőzése érdekében nem USB-csat-lakozás esetén a rendszert le kell állítani.

11.3. A szoftver telepítése

A PPD (PostScript printer description, PostScript-nyomtatóleírás) az a számítógépes nyelv, amelyen leírhatók a nyomtató tulajdonságai, például a felbontása, valamint az egyéb jellemzői, például hogy van-e benne duplex egység. Ezekre a leírásokra a CUPS többféle beállításánál is szükség van. PPD-fájl nélkül a nyomtatási adatok „nyers” for-mátumban kerülnek a nyomtatóra továbbításra, ami általában nem kívánatos. Az openSUSE telepítése során számos PPD-fájl telepítődik.

PostScript-nyomtató beállításának a legjobb módja a megfelelő PPD-fájl beszerzése.

Számos PPD-fájl megtalálható amanufacturer-PPDsnevű csomagban, amely a normál telepítés részeként automatikusan telepítődik. Lásd 11.6.2. - Különféle csomagok PPD-fájljai [165] és 11.7.2. - Nincs megfelelő PPD-fájl egy PostScript-nyomtatóhoz [168].

Az új PPD-fájlok az/usr/share/cups/model/könyvtárba menthetők, vagy felvehetők a YaST segítségével is a nyomtatási rendszerbe, lásd: Section “Adding Drivers with YaST” (Chapter 2, Setting Up Hardware Components with YaST, ↑Start-Up). Következésképpen a PPD-fájl kiválasztható nyomtató beállításakor.

Legyen óvatos, ha a nyomtató gyártója akarja telepíteni a teljes szoftvercsomagot.

Először is az ilyesfajta telepítés hatására elvész az openSUSE által biztosított támogatás, másodszor lehet, hogy a nyomtatási parancsok másképp viselkednek és a rendszer többé nem képes más gyártók eszközeit helyesen kezelni. Éppen ezért nem ajánlott a gyártók által biztosított szoftverek telepítése.

11.4. Hálózati nyomtatók

A hálózati nyomtatók többféle protokollt is támogatnak, némelyikük akár egyidőben is. Habár a legtöbb támogatott protokoll szabványosított, egyes gyártól módosítják ezeket a szabványokat. Ezen felül a gyártók csak néhány operációs rendszerhez bizto-sítanak illesztőprogramokat. Sajnos Linux-illesztőprogramokat ritkán adnak a nyomta-tókhoz. A jelenlegi helyzet szerint nem lehet nyugodtan feltételezni azt, hogy minden protokoll kifogástalanul működik Linux alatt. Éppen ezért lehet, hogy kísérletezni kell a különféle beállításokkal egy működő konfiguráció kialakításához.

A CUPS asocket,LPD,IPPéssmbprotokollokat támogatja.

socket

A Socket jelenti azt a kapcsolatot, amelyen az egyszerű nyomtatási adatok közvet-lenül a TCP socketbe mennek. A leggyakrabban használt socket portszámok a 9100és a35. Az eszköz URI (egységes erőforrás-azonosító) szintaxisa: soc-ket://nyomtató_IP_cím:port, példa:socket://192.168.2.202:9100/

LPD (line printer daemon, sornyomtató démon)

Az LPD protokollt az RFC 1179-es szabvány írja le. Ennél a protokollnál a tényleges nyomtatási adatok előtt a feladatokkal kapcsolatos kiegészítő információ, például a sor azonosítója kerül továbbításra. Ezért a nyomtatási sort meg kell adni az LPD-protokoll beállításakor. A különféle nyomtatógyártók megvalósításai általában elég rugalmasak ahhoz, hogy bármilyen nevet elfogadjanak nyomtatási sorként. Ha szükséges, a nyomtató kézikönyve megadja, hogy milyen nevet kell használni.

Gyakori az LPT, LPT1, LP1 vagy hasonló nevek használata. Az LPD szolgáltatás portszáma515. Egy eszköz URI példa:lpd://192.168.2.202/LPT1 IPP (Internet printing protocol, internetes nyomtatási protokoll)

Az IPP a HTTP protokollra épülő, viszonylag új (1999-es) szabvány. Az IPP használata esetén a többi protokollnál is több feladatspecifikus adat kerül továbbí-tásra. A CUPS belső adatátvitelre az IPP-t használja. A nyomtatási sor nevét pon-tosan kell megadni ahhoz, hogy az IPP helyesen működjön. Az IPP portszáma631.

Egy eszköz URI példa:ipp://192.168.2.202/psés ipp://192.168.2.202/printers/ps

SMB (windowsos megosztás)

A CUPS lehetővé teszi a windowsos megosztásokon keresztüli nyomtatást is. Erre az SMB nevű protokoll szolgál. Az SMB által használt portszámok:137,138,

139. Egy URI példa:

smb://felhasználó:jelszó@munkacsoport/smb.example.com/nyomtató;

smb://felhasználó:jelszó@smb.example.com/nyomtatóés smb://smb.example.com/nyomtató

A nyomtató által támogatott protokollt még a beállítás előtt meg kell állapítani. Ha a gyártó nem biztosítja a szükséges információt, akkor aznmapparancs (aznmapcsomag része) használható a protokoll meghatározására. Aznmapa nyitott portokat ellenőrzi.

Például:

nmap -p 35,137-139,515,631,9100-10000 printerIP

11.4.1. A CUPS beállítása parancssori eszközök segítségével

A CUPS azlpinfo,lpadminés azlpoptionsparancsok segítségével parancs-sorból is beállítható. Szükség van egy eszköz URI-jére, amely a csatolási módból (pl.

parallel) és a paraméterekből áll. A rendszeren érvényes eszköz URI-k meghatározásához adja ki azlpinfo -v | grep ":/"parancsot:

# lpinfo -v | grep ":/"

direct usb://ACME/FunPrinter%20XL direct parallel:/dev/lp0

Azlpadminparanccsal CUPS nyomtatási sorokat vehet fel, törölhet vagy kezelhet.

Nyomtatási sor hozzáadásához használja a következő szintaxist:

lpadmin -p queue -v device-URI -P PPD-file -E

Ekkor az eszköz (-v)sorként(-p) áll rendelkezésre a megadott PPD-fájl (-P) használatával. Ez azt jelenti, hogy a nyomtató kézi beállításához ismernie kell a PPD-fájl helyét és az eszköz URI-ját.

A-Ene legyen az első paraméter. A CUPS összes parancsánál az első paraméterként megadott-Etitkosított kapcsolatot állít be. A nyomtató engedélyezéséhez a-E para-métert az alábbi példához hasonlóan kell használni:

lpadmin -p ps -v parallel:/dev/lp0 -P \ /usr/share/cups/model/Postscript.ppd.gz -E

A következő példa egy hálózati nyomtatót állít be:

lpadmin -p ps -v socket://192.168.2.202:9100/ -P \ /usr/share/cups/model/Postscript-level1.ppd.gz -E

Azlpadmintovábbi paramétereivel kapcsolatban lásd azlpadmin(8)man oldalt.

A rendszer telepítése közben bizonyos paramétereket alapértékekre állít be a telepítő-program. Ezek a beállítások minden egyes nyomtatási feladat esetében módosíthatók (a használt nyomtatási eszköztől függően). Az alapértelmezett értékek módosítására a YaST is használható. Parancssori eszközökkel az alapértelmezett értékek az alábbi módon állíthatók át:

1. Először is írassa ki az összes paramétert:

lpoptions -p queue -l

példa:

Resolution/Output Resolution: 150dpi *300dpi 600dpi

Az aktív alapértelmezett értéket az előtte álló csillag (*) karakter azonosítja.

2. Módosítsa a paramétert azlpadminparanccsal:

lpadmin -p queue -o Resolution=600dpi

3. Ellenőrizze az új beállítást:

lpoptions -p queue -l

Resolution/Output Resolution: 150dpi 300dpi *600dpi

Ha egy normál felhasználó azlpoptionsparancsot futtatja, akkor a beállítások az

~/.cups/.lpoptionsfájlba íródnak. Arootfelhasználó beállításai az/etc/

cups/lpoptionsfájlba íródnak.

11.5. Nyomtatás parancssorból

Parancssori nyomtatáshoz adja ki azlp -d sor_neve fájlnévparancsot úgy, hogy asor_neveés afájlnévhelyére behelyettesíti a megfelelő neveket.

Egyes alkalmazások azlpparancsra támaszkodnak a nyomtatás során. Ebben az esetben írja be a megfelelő parancsot az alkalmazás nyomtatási párbeszédablakába (de általában nem kell megadni afájlnévparamétert) például:lp -d sor_neve

11.6. A CUPS speciális jellemzői openSUSE alatt

A CUPS némely funkciói átalakításra kerültek az openSUSE rendszerben. Az alábbiak-ban végigvesszük a legfontosabb módosításokat.

11.6.1. CUPS-kiszolgáló és a tűzfal

Az openSUSE alapértelmezett telepítésének befejezése után a SuSEfirewall2 aktív és a hálózati eszközök úgy vannak beállítva, hogy a bejövő forgalmat blokkolókülső zónábanlegyenek. A SuSEfirewall2 konfigurálásával kapcsolatban további informá-ciók: Section “SuSEfirewall2” (Chapter 14, Masquerading and Firewalls, ↑Security Guide) éshttp://en.opensuse.org/SDB:CUPS_and_SANE_Firewall _settings.