• Nem Talált Eredményt

A GNOME grafikus felület (GTK+) használatahasználata

Szoftver telepítése és eltávolítása

3.3. A GNOME grafikus felület (GTK+) használatahasználata

konfliktusokat okozhat, így könnyedén nagyobb számú konfliktust lehet előidéz-ni. Ebben az esetben a Szoftverkezelő lezárásához nyomja meg a Mégsem majd a Megszakít gombot és kezdje újra.

3.1. ábra Csomagütközések kezelése a Szoftverkezelővel

3.3. A GNOME grafikus felület (GTK+)

3.3.1. Csomagok és minták keresésének nézetei

A csomag keresésének legegyszerűbb módja, a szoftverkezelő jobb felső részében ta-lálható keresőmező használata. Írja be a keresett kifejezést és nyomja meg azEnter billentyűt. Alapértelmezés szerint a megadott kifejezést a csomagnévben és az össze-foglalóban keresi. Nyomja meg a keresőikont a szűrő módosításához, például, hogy fájlnév alapján legyen a szűrés.

A csomaglisták megjelenítéséhez a szoftverkezelő különböző nézeteket és szűréseket biztosít. Ezek a bal felső részben található legördülő menüből érhetők el.

Csoportok

Az alapértelmezett nézetben a csomagok csoportokba rendezve — például Grafika, Fejlesztés, vagy Biztonság — jelennek meg.

RPM-csoportok

Megjeleníti a funkcionalitás szerint csoportokba és alcsoportokba osztott csomago-kat. Például Networking > Email > Clients. Az RPM-csoportok nevei nem kerülnek fordításra.

Telepítési források

A csomagokat telepítési forrásonként jeleníti meg. Egynél több telepítési forrás kiválasztásakor nyomva kell tartani aCtrlbillentyűt a telepítési források

kiválasz-tásakor. A @System „pseudo telepítési forrás” kilistázza az összes jelenleg telepített csomagot.

Az elérhető telepítési források hozzáadása, szerkesztése vagy eltávolítása a Telepí-tési források szerkesztése gomb megnyomásával lehetséges.

Minták

Minden, a rendszeren elérhető mintát megjelenít.

Nyelvek

Azon csomagok listáját adja vissza, amely szükséges egy új nyelv rendszerszintű támogatásához.

A bal alsó részben található ablakban ugyancsak szűrni lehet a csomagokra a Telepítve, Nincs telepítve, vagy Frissíthető kategóriákkal. A Bármilyen állapot kiválasztásakor a beállított telepítési forrásokban található összes csomag megjelenik.

3.3.2. Csomagok vagy minták telepítése és eltávolítása

Bizonyos csomagok, – például az megosztott programkönyvtárak – függőségben állnak más csomagokkal. Másrészt. néhány csomag ütközhet másokkal. Amennyiben lehet-séges, a YaST automatikusan feloldja ezeket a függőségeket vagy ütközéseket.

Amennyiben a kiválasztott csomagokkal kapcsolatban olyan függőségi ütközés lép fel, amelyet automatikusan nem lehet feloldani, akkor ezeket a 3.2.4. - Szoftverfüggő-ségek ellenőrzése [71] fejezetben leírtak szerint kell kézzel feloldani.

1. Keressen csomagokat a korábban tárgyalt módon: 3.3.1. - Csomagok és minták keresésének nézetei [73].

2. A keresési feltételnek megfelelő csomagok a jobb oldali panelen jelennek meg.

A keresés találatai tovább szűkíthetők a csomagstátusz használatával (Bármilyen állapot, Nincs telepítve, Telepítve, Frissíthető). Ezek az ablak bal alsó részében találhatók. A csomaggal kapcsolatos további információért válassza ki a csoma-got a csomaglistából. Az csomaggal kapcsolatos információk, mint például a verziók, fájllista, vagy a függőségek az ablak alsó részében jelennek meg.

A csomag telepítéséhez, frissítéséhez, vagy eltávolításához jobb egérgombbal kell az adott csomagra kattintani a csomaglistában, majd a megjelenő menüből ki kell választani a kívánt műveletet.

TIPP: Művelet minden megjelenített csomagra

Ha egy műveletet az összes, listában szereplő csomagra akar érvényesí-teni, akkor jobb kattintás után Mindent kijelöl menüpontot kell kiválasz-tani, majd újra jobb kattintás után az alkalmazni kívánt műveletet kell kiválasztani.

3. Egy minta telepítéséhez, kattintson jobb egérgombbal a minta nevére, majd vá-lassza ki a Telepítés menüpontot.

4. Önmagában mintát nem lehet eltávolítani. Ehelyett a mintában található csoma-gokat kell eltávolításra kijelölni.

5. Több csomag kiválasztásához esetén ismételje meg a fenti lépéseket.

6. A módosítások végrehajtása előtt azok áttekinthetők és módosíthatók a képernyő alján található Összes változás megjelenítése hivatkozásra kattintva. Alapértel-mezés szerint minden csomag megjelenik, amelynek megváltozik az állapota.

7. A változások visszavonásához a csomag verziója mellett megjelenő Visszavonás, az áttekintés végeztével pedig a Bezárás gombot kell megnyomni.

8. A csomagok kezelésének (telepítésre, vagy eltávolításra való kijelölés) befeje-zését követően a jobb alsó sarokban található Alkalmaz gombot kell megnyomni.

9. Amennyiben a YaST olyan függőségeket talál, amely kívül esik a kiválasztott csomagok csoportján, akkor azokat automatikusan telepítésre, frissítésre vagy eltávolításra jelöli. Az elfogadáshoz az Alkalmaz gombot kell megnyomni.

Miután minden kiválasztott csomag telepítése vagy eltávolítása megtörtént, a YaST csomagkezelő automatikusan leáll.

MEGJEGYZÉS: Forráscsomagok telepítése

A YaST szoftverkezelővel jelenleg nem lehetséges a forráscsomagok telepítése.

Ehhez használja azypperparancssori eszközt. További információkért lásd:

„Forráscsomagok telepítése” [102].

3.3.3. Csomagok frissítése

A csomagok egyesével történő frissítése helyett meg lehet adni, hogy az összes csomag, vagy egy adott telepítési forrásból származó összes csomag frissítésre kerüljön. Nagy számú csomag frissítésekor a következőket kell figyelembe venni:

• a telepítési forrás prioritása, amelyben a csomag található,

• a csomag architektúrája (például x86_64, i686, i586),

• a csomag verziószáma,

• a csomag gyártója.

Attól függően, hogy milyen frissítési megoldást választ, attól függően válik az egyik vagy a másik követelmény fontosabbá.

1. A frissíthető csomagok (azok a csomagok, amelyek a legmagasabb verziószám-mal rendelkeznek) listájához az ablak bal alsó részében található Frissíthető szűrőt kell kiválasztani.

2. A megjelenő összes csomag frissítéséhez nyomja meg az Összes frissítése gombot.

Amennyiben csak a hivatalos javításokat kívánja frissíteni, akkor a Javítások frissítése gombot kell megnyomni. Ezek a csomagok a verziószám mellett egy javítás címkével vannak ellátva. Ezt a lehetőséget kiválasztva a 4. fejezet - YaST online frissítés [85] fejezetben leírtakkal teljesen azonos művelet kerül végre-hajtásra.

Amennyiben nem érhetők el javítások, akkor ez a gomb inaktív marad.

3. Annak megállapítására, hogy a csomag a megfelelő telepítési forrásból érkezik,

3a A 3.3.1. - Csomagok és minták keresésének nézetei [73] fejezetben leírtak szerint válassza ki a telepítési forrást.

3b A csomaglista alján nyomja meg a Váltás a telepítési forrásban található rendszercsomagokra gombot. Ennek használatával a YaST a csomag lecse-rélésekor megváltoztathatja annak gyártóját.

Minden csomag, amely ebben a telepítési forrásban található lecserélésre kerül. Ez járhat a készítő, az architektúra cseréjével, vagy akár régebbi ver-zióra váltással is.

4. A módosítások végrehajtása előtt azok áttekinthetők és módosíthatók a képernyő alján található Összes változás megjelenítése hivatkozásra kattintva. Alapértel-mezés szerint minden csomag megjelenik, amelynek megváltozik az állapota.

5. Ha mégsem szeretné a telepített csomagokat az adott telepítési forrásban lévőkre lecserélni, akkor nyomja meg a Visszavonás gombot.

6. A beállítások végrehajtását követően a módosításokat az Alkalmaz gomb meg-nyomásával lehet jóváhagyni.

3.3.4. Szoftverfüggőségek ellenőrzése

A legtöbb csomag függ valamilyen másik csomagtól. Amennyiben a csomag például egy osztott programkönyvtárat használ, akkor függ attól a csomagtól, amely ezt a programkönyvtárat tartalmazza. Más szempontból azonban lehet két olyan csomag, amely nem telepíthető a rendszerre egyidejűleg, mert ütközéseket okoz (például egy-szerre csak egy levelezőkiszolgáló telepíthető a rendegy-szerre: a sendmail vagy a postfix).

A rendszer integritásának megőrzése érdekében a szoftverek telepítésekor és eltávolítá-sakor a szoftverkezelő ellenőrzi, hogy nem maradnak feloldatlan függőségek vagy csomagütközések.

Abban az esetben, ha függőség feloldásához vagy az ütközés elkerüléséhez egyetlen egyszerű megoldás létezik, akkor ez automatikusan megoldódik. Több lehetséges megoldás olyan konfliktust okoz, amelyet automatikusan kell megoldani. Ha a konfliktus megoldása gyártó vagy architektúra váltást igényel, akkor ezeket is kézzel kell feloldani.

Az Alkalmaz gomb megnyomásakor a Szoftverkezelőben végrehajtott minden módosítás érvényre jut. Előtte természetesen minden kiadott módosítás áttekinthető és jóváhagy-ható.

Alapértelmezésként a függőségek automatikusan ellenőrzésre kerülnek. Az ellenőrzés mindig megtörténik a csomag állapotának változásakor (például egy csomag telepítésre vagy eltávolításra történő kijelölésekor). Ez általában hasznos, de nehézkessé válhat a használata a függőségi problémák kézzel történő feloldásakor. Az ellenőrzés letiltható a Függőségek > Automatikus ellenőrzés kikapcsolásával. A kézi függőségi ellenőrzés indítása a Függőségek > Ellenőrzés menüponttal lehetséges. Konzisztencia-ellenőrzés történik, amikor az Alkalmaz gomb megnyomásával, a kiválasztás megerősítésekor.

MEGJEGYZÉS: Csomagütközések kézi feloldása

Tapasztalatlan felhasználók számára javasolt a YaST szoftverkezelő által hozott automatikus megoldások követése, mert előfordulhat, hogy nem képes ezeket kézzel feloldani. Érdemes figyelembe venni, hogy minden változtatás további konfliktusokat okozhat, így könnyedén nagyobb számú konfliktust lehet előidéz-ni. Ha ez előfordul, akkor nyomja meg a Mégsem, majd a Kilépés gombot. Az újrakezdéshez az alkalmazás újraindítása szükséges.

3.2. ábra Csomagütközések kezelése a csomagkezelővel

3.4. Telepítési források és