• Nem Talált Eredményt

4. INTERKALÁCIÓ KAOLINITBAN

4.3.3. NpT szimulációk

Az állandó kémiai potenciállal jellemzett sokaságokon végzett szimulációk akkor adnak értékelhető végeredményt, ha elegendően sok részecskeeltávolítás és -beillesztés történik. Nagyméretű molekulák esetén ez a kritérium nem mindig teljesül, és ekkor le kell mondanunk a µVT és µpT szimulációk használatáról. A stabil rétegtávolságokat ilyenkor

számításához szükséges µVT szimulációsorozat során voltaképpen minden egyes hipotetikus rétegtávolsághoz a szimuláció álagaként kapott megfelelő hipotetikus betöltöttséget keressük. Hasonló elgondolás alapján hipotetikus betöltöttségekhez is kereshetünk hipotetikus rétegtávolságokat [113]; ehhez állandó hőmérsékleten és nyomáson végzett NpT szimulációsorozat szükséges. Ekkor a stabil rétegtávolságot az a tartomány jelöli ki, ahol a számított hipotetikus rétegtávolság (gyakorlatilag) nem változik a betöltöttség függvényében. Fang és munkatársai ezzel a módszerrel vizsgálták a DMSO kaolinitban való interkalációját [113].

Az elvégzett NpT számításokban (a µpT szimulációkhoz hasonlóan) a rendszer térfogata kizárólag z-irányban változhat, ezáltal kapjuk a külső nyomásnak és az előre beállított betöltöttségnek megfelelő egyensúlyi rétegtávolságot, mint szimulációs átlagot. Az általam végzett, előre beállított mennyiségű interkalálószerrel indított NpT szimulációk hossza néhányszor 108 MC lépés volt, kb. 108 MC lépéses egyensúlyba hozatali periódussal;

átlagban minden N-edik transzlációs/rotációs mozgatást egy megpróbált térfogatváltoztatási lépés követett.

Az NpT szimulációk sorozatát igénylő módszer velejárója, hogy a stabil állapothoz tartozó rétegtávolság értéke a fentiek miatt direkt módon csak viszonylag nagy hibával állapítható meg. A rendszer (az interkalációs komplex, mint „elegy”) szabadentalpiájának rétegtávolság-függése viszont pontosabb képet adhat a stabil rétegtávolságok helyét illetően. A rendszer szabadentalpiája az alábbi alakban írható fel:

kao

ahol Nin az interkalált molekulák száma, Nkao megegyezik a szimulációs dobozban lévő kaolinit-egységcellák számával (Nkao = 32, ami minden szimulációban ugyanannyi). Az interkalálódó komponens konfigurációs kémiai potenciálja a következő összefüggésből számolható állandó hőmérsékleten:

in

ahol U a rendszer potenciális energiája, V a térfogat, x a móltört és sokaságátlagot jelöl.

~

µkao értékét a Gibbs-Duhem összefüggésből határozhatjuk meg:

) szimulációsorozatból numerikus differenciálással, ∆µkao~ (xin) pedig numerikus integrálással megkapható meg. A rendszer szabadentalpiája tehát (ld. (30) és (52) alapján):

[

+ = +

]

+

A szabadentalpia meghatározásánál alkalmazott numerikus, közelítő eljárások (deriválás és integrálás) által okozott esetleges hibát a karbamid interkalációjára (ld.

később) vonatkozó NpT szimulációsorozat eredményei alapján megszerkesztett tesztrendszerben vizsgáltam oly módon, hogy a különböző karbamid-betöltöttségeknél számított (U +pV ) értékekre polinomot illesztettem, melyből analitikusan is, és a használt numerikus módszerekkel is meghatároztam G értékét (csak az illesztett függvényt tekintve virtuális kísérleti eredménysornak). A 14. ábrán a szabadentalpiára kapott eredmények láthatóak az interkalálószer mennyiségének függvényében, a C1 és C2

konstansok adott értékeinél. Megállapítható, hogy a numerikus kiértékelési módszer alkalmazása gyakorlatilag nem változtatja meg a G vs. Nin görbe alakját az analitikus megoldással kapott referenciagörbéhez képest, ha a numerikus deriválásnál és integrálásnál használt lépésköz ∆Nin = 0,1. Ha - az NpT szimulációk diszkrét részecskeszámából adódóan - ∆Nin = 2-4 lépésközöket alkalmaztam, akkor a numerikusan kapott görbe alakja ugyan kissé változott (valamelyest csökkent a minimumok mélysége), de a minimumok pozíciója változatlan maradt. Azt is megállapítottam továbbá, hogy C1 és C2 értékeire kiértékeléskor elegendő egy nagyjából reális becslést adni, mert a minimumhelyek pozíciója e konstansok értékeinek megválasztására széles tartományon belül gyakorlatilag érzéketlen.

A következőben az NpT szimulációsorozattal vizsgált anyagokra egyenként mutatom be a kapott eredményeket.

14. ábra NpT szimulációsorozat entalpiaeredményeire illesztett polinomok numerikus és analitikus átalakításával kapott szabadentalpia-görbék (a numerikus kiértékeléskor használt lépésköz

∆Nin = 0,1).

Karbamid: Mivel a karbamid interkalációja a kísérletekben folyadékfázisból történik, ezért a külső nyomás minden szimulációban p = 1 bar, a hőmérséklet pedig T = 413 K volt, ami valamivel a karbamid olvadáspontja felett van. Megjegyzendő, hogy a karbamid bomlási hőmérséklete is kb. 413 K, ám a potenciálmodell ezt a viselkedést nem adja vissza. A 15.

ábra mutatja az egyes betöltöttségekhez számított rétegtávolságokat [126]. A görbe alakja egyértelműen kijelöl egy stabil tartományt d001 ≅ 1,07 nm-nél, ahol a szimulációs átlagként kapott rétegtávolság gyakorlatilag konstans a betöltöttség függvényében. A görbe futása alapján egy esetleges további stabil rétegtávolság létezése is valószínűsíthető d001 ≅ 1,5 és 2,0 nm között. A stabil rétegtávolságok helyét illetően a rendszer szabadentalpiájának rétegtávolság-függése ad pontosabb képet. A 15. ábrán látható szabadentalpia-görbe két minimummal rendelkezik, melyeknek pozíciója: d001 = 1,071 és 1,54 nm. Egy esetleges harmadik rétegtávolság létezése a kapott eredmények alapján valószínűtlen, bár nagyobb hipotetikus rétegtávolságoknál a számítások statisztikus bizonytalansága meglehetősen nagy. A szimulációs és kísérleti eredmények összehasonlítását a 3. táblázat tartalmazza, amely alapján elmondható, hogy jó egyezést sikerült elérni a számított első rétegtávolságra és annak betöltöttségére vonatkozóan.

15. ábra A kaolinit független NpT szimulációk sorozatából kapott betöltöttsége és a rendszer szabadentalpiája a rétegtávolság függvényében 413 K hőmérsékleten. Nkarbamid jelöli a szimulációs

dobozban lévő karbamidmolekulák számát.

3. táblázat A karbamid/kaolinit interkalátumra vonatkozó rétegtávolságok és az interkalálószer mennyisége.

rétegtávolság (nm) az interkalálószer mennyisége (tömeg %) d001 szimuláció kísérlet szimuláció kísérlet

(1) 1,071

1,072 [126]

1,05 [127]

1,068 [102]

1,072 [103]

1,07 [93, 100]

1,077 [99]

1,078 [104]

1,08 [105, 106]

18,4 20,1 [126]

16,7 [106]

(2) 1,54 - 36,2 -

A hőmérsékletfüggés ellenőrzésére T = 298 K-en is végeztem számítást az első rétegtávolságra vonatkozó betöltöttségnél, ahol kb. 0,6%-kal kisebb rétegtávolságot kaptam. A megfigyelés konzisztens korábbi tapasztalatokkal (pl, DMSO, FA), ahol megfigyelhető volt, hogy a stabil rétegtávolságok hőmérsékletfüggése meglehetősen kicsi.

Teszteltem továbbá a stabil rétegtávolságokra kapott betöltöttségeknél a karbamid általam használt merev potenciálmodelljének flexibilis változatát. Figyelembe véve a szimulációs bizonytalanságokat, mindkét rétegtávolságra a merev változat által szolgáltatott d001 = 1,071 és 1,54 nm-es eredményeket kaptam vissza.

Víz: Víz esetén lehetőségem volt az NpT illetve a µpT sokaságon alapuló módszerek összehasonlítására. A 16. ábra mutatja az NpT szimulációsorozatból kapott rétegtávolságokat és a rendszer szabadentalpiájának változását 298 K-en. Az ábrán jól kivehető egy tartomány d001 = 1,06 nm körül, ahol a számított rétegtávolság kevéssé változik az interkalálószer mennyiségének függvényében, illetve a görbe tendenciája alapján egy esetleges további rétegtávolság sem zárható ki egyértelműen 1,4 nm környékén (emlékezzünk, hogy vízre a µpT sokaságon végzett szimulációk egyértelműen nem találtak további stabil rétegtávolságot 1,1 nm fölött). Az első stabil rétegtávolság pontos helyét és a második stabil állapot meglétét illetően ismét a szabadentalpia-görbe meghatározása után kapunk pontos képet. A G vs. d001 görbe egyértelműen kijelöl egy minimumot d001 = 1,065 nm-nél, amely szimulációs hibán belül megegyezik a µpT sokaságon végzett számítások eredményével (d001 = 1,063 nm). A nagyobb d001 értékkel jellemzett stabil rétegtávolság létezésével kapcsolatban megállapítható, hogy a szabadentalpia görbe nem ad olyan éles minimumot vízre, mint az a karbamid esetén megfigyelhető volt (ld. 15. ábra). Ez magyarázhatja azt, hogy a µpT számítások ebben a tartományban miért nem találtak stabil állapotot. További érdekesség, hogy az Nvíz vs. d001 görbe egy további lehetséges stabil tartományt jelez kisebb betöltöttségeknél, ahol a számított hipotetikus rétegtávolság két szomszédos betöltöttségnél is d001 = 0,864 nm-nek adódott, azonban a kérdéses tartomány pontosabb vizsgálata nehezen kivitelezhető a görbék felbontása miatt. Emlékezzünk ugyanakkor, hogy egyes kísérleti munkák d001 = 0,84 és 0,86 nm körül valószínűsítették egy lehetséges stabil kaolinit/víz komplex létezését [96]. Mindenesetre itt a minimumot határoló szabadentalpia-gátak rendkívül kicsiknek tekinthetők. Ezt támasztja alá az a

megfigyelés is, hogy a µpT szimulációkban a rendszer könnyen átlépi a kérdéses minimumhoz tartozó energiavölgyet a térfogat normális fluktuációjával (az NpT sokaságon végzett szimuláció d001 = 0,864 nm-es rétegtávolságához tartozó betöltöttséggel indított µpT számításban a térfogat rohamosan csökken az interkalálószer mennyiségével együtt, míg végül a számítás az ideális kaolinitkristályénak megfelelő rétegtávolsághoz konvergál, és a rétegek közötti tér kiürül). Megjegyzendő még, hogy µpT szimulációs próbálkozásaim más merev vízmodellekkel sem vezettek a fentiektől alapvetően eltérő eredményre.

16. ábra A kaolinit független NpT szimulációk sorozatából kapott betöltöttsége és a rendszer szabadentalpiája a rétegtávolság függvényében 298 K hőmérsékleten. Nvíz jelöli a szimulációs

dobozban lévő vízmolekulák számát. A rétegtávolságra vonatkozó adatok statisztikus bizonytalansága nem haladja meg a szimbólumok méretét.

Kálium-acetát: A közismert interkalálószerek közül a kálium-acetáttal szintetizálható az egyik legnagyobb rétegtávolsággal (d001 = 1,40 nm) jellemzett interkalációs komplex [93, 99, 107, 108]. Az általam végzett számítások azt mutatták, hogy a kálium-acetát/kaolinit interkalátum esetén szintén két termodinamikailag stabil állapot detektálható, azonban az eddigi tapasztalatoktól eltérően a hagyományos interkalációs kísérletek itt a második rétegtávolsághoz tartozó komplexet eredményezik. A szimulációs eredmények alapján megállapítható, hogy a 17. ábrán bemutatott, Nkálium-acetát vs. d001 görbék két határozott tartományt jelölnek ki, d001 = 1,1 és 1,45 nm körül, ahol a számított rétegtávolság alig

változik az interkalálószer mennyiségének függvényében. Az is megfigyelhető, hogy a stabil tartományok helye szimulációs hibán belül nem változik annak függvényében, hogy a kálium-iont szabadon mozgó, önálló ionként kezeljük vagy sem. Ismét a rendszer szabadentalpiájára vonatkozó eredmények pontosítják a stabil állapotok helyét, melyek értékei ez alapján: d001 = 1,10 illetve 1,44 nm.

A közelmúltban az egynél több, különböző rétegtávolsággal jellemzett stabil állapot létezésére vonatkozó számítási eredményeink egy olyan kísérletsorozat végrehajtását ösztönözték, amely arra irányult, hogy a d001 ≅ 1,1 nm-es rétegtávolságú kálium-acetát/kaolinit interkalációs komplexet előállítsák [128]. A kísérletekben a stabil rétegtávolságot reprezentáló d001 értéket röntgendiffraktogrammok csúcspozícióiból határozzák meg. Egyes kísérleti munkák már említést tettek arról, hogy hőkezelés hatására a kálium-acetát/kaolinit interkalátum röntgendiffrakciós spektrumában egy új csúcs jelenik meg 1,1 és 1,2 nm között [107, 108]. Azonban ez idáig nem volt tisztázott, hogy az új reflexiós csúcs megjelenése esetleg egy olyan átmenetileg létező metastabilis állapothoz köthető, amely az eredeti kálium-acetát/kaolinit komplex részleges termikus összeomlásának eredménye [107], vagy az új csúcs egy szerkezetileg is merőben különböző stabil kálium-acetát/kaolinit komplexhez tartozik [108, 109]. A szimulációs eredményeink alapján végrehajtott kísérletsorozatban megállapították, hogy a d001 = 1,403 nm-es rétegtávolságú komplexből kiindulva 110°C hőmérsékleten, kálium-acetát kiválásával, valóban kialakul egy d001 = 1,168 nm-es rétegtávolságú interkalációs komplex, amely vízpárától mentes atmoszférában tárolva több nap eltelte után is változatlan marad [128].

Azt is kimutatták, hogy víz jelenlétében (nedves levegő) a hőkezeléssel kapott komplex a felületén maradt kálium-acetát felvételével az ismert, d001 = 1,403 nm-es rétegtávolságú komplexszé alakul át, és a folyamat hőkezeléssel újra megfordítható. Következésképpen feltételezhető, hogy a víznek - egyes irodalmi nézetekkel ellentétben, amelyek szerint a víz a kialakuló komplex nélkülözhetetlen alkotóeleme - inkább a kálium-acetát mobilizálásában van szerepe azáltal, hogy elősegíti a sórészecskék bejutását a kaolinitszemcsék felszínéről a rétegek közti térbe. Végeztem olyan szimulációsorozatokat is NpT sokaságon, ahol kálium-acetát és víz együttes interkalációját vizsgáltam (a számításokban a kálium-acetát és a víz részecskearánya 1:2 illetve 1:5 volt). Az így kapott

d001 vs. betöltöttség görbék tendenciája alapján szintén a fent említett rétegtávolságoknak megfelelő tartományok voltak azonosíthatók.

A számításokból kapott d001 értékek a többi interkalálószerénél jobban eltérnek a kísérletileg meghatározott értékektől, amelynek véleményem szerint legfőbb oka a kálium-acetát viszonylag pontatlan potenciálmodellje. Emiatt, valamint a jelenség kivételes érdekessége miatt a rendszer további beható - kísérleti és szimulációs - vizsgálata a későbbiekben feltétlenül szükséges.

17. ábra A kaolinit független NpT szimulációk sorozatából kapott betöltöttsége és a rendszer szabadentalpiája a rétegtávolság függvényében 298 K hőmérsékleten (a kálium-ion önálló ionként

szabadon mozoghat (a), illetve pozíciója az acetát-ionhoz képest rögzített (b)). Nkálium-acetát jelöli a szimulációs dobozban lévő kálium-acetát molekuláinak számát.

4.3.4. Szerkezeti vizsgálatok

Az interkalátumok szerkezetének felderítésére szolgáló kísérleti módszerek, a RAMAN- és IR-spektroszkópia csak közvetett információkat szolgáltat a molekulák pontos orientációját illetően, míg a molekuláris szimulációk segítségével egyszerűen nyerhetők direkt szerkezeti adatok. Az interkalált részecskék orientációjának leírására az egyik lehetséges módszer a molekulához és a kaolinitrétegekhez köthető karakterisztikus vektorok analízise. Célszerű e vektorok irányát szögekkel számszerűsítve, a

szögeloszlásokat meghatározni [129-130131]. A 18. ábrán definiált Θ és Φ szögek a kaolinit-lemezek normálisának polárkoordinátái a molekulához kötött koordinátarendszerben.

Az egyedi molekulaorientációk mellett a molekulák összességének elhelyezkedése is számszerűsíthető olyan sűrűségprofilokkal, amelyek a molekulák tömegközéppontjainak z-irányú eloszlását mutatják. A 19-22. ábrákon ábrázoltam a sűrűségprofilokat a DMSO-ra, formamidra, karbamidra és kálium-acetátra a detektált stabil rétegtávolságokban (az ábrákon z megfelel a kaolinit -OH csoportokkal borított felületének H atomjaitól vett távolságnak). Jól látható, hogy az első stabil rétegtávolság esetén egy, míg a második rétegtávolságnál két jól szeparált, intenzív csúcs jelenik meg a sűrűségprofilokban, ami alátámasztja azt a szimulációs pillanatfelvételekkel is összhangban lévő következtetést, miszerint az interkalált molekuláknak egy-, illetve kétrétegű elrendeződése alakul ki a kaolinitrétegek között. Fang és munkatársai a DMSO- molekuláknak szintén egy- és kétrétegű elrendeződését figyelték meg [113]. A karbamid ábráján egy átmeneti, hipotetikus rétegtávolsághoz tartozó sűrűségprofil is látható (d001 = 0,122 nm), amelynél a csúcs kiszélesedése és szeparálódása az egyrétegű elrendeződés fokozatos felbomlására utal (DMSO és formamid esetén a 353 K-en kapott sűrűségprofilok csaknem teljesen megegyeznek a bemutatottakkal, csak szórásuk nagyobb valamivel).

18. ábra Molekulák orientációjának definíciója DMSO-ra, formamidra, karbamidra és kálium-acetátra. d a molekula dipólusmomentumát reprezentáló vektor, z a rétegek felületére merőleges tengely, n a molekula síkjára merőleges vektor (kivétel a DMSO, itt n a d és δS→O vektorok által

meghatározott síkra merőleges vektor).

19. ábra A DMSO/kaolinit interkalátumra vonatkozó sűrűségprofilok és szimulációs pillanatfelvételek 298 K hőmérsékleten (d001 = 1,113 nm: a szimulációs doboz felső fele; d001 =

1,530 nm: a szimulációs doboz alsó fele). Az z megfelel a kaolinit -OH csoportokkal borított felületének H atomjaitól vett távolságnak.

20. ábra A formamid/kaolinit interkalátumra vonatkozó sűrűségprofilok és szimulációs pillanatfelvételek 298 K hőmérsékleten (d001 = 1,069 nm: a szimulációs doboz felső fele; d001 =

1,434 nm: a szimulációs doboz alsó fele). Az z megfelel a kaolinit -OH csoportokkal borított felületének H atomjaitól vett távolságnak.

21. ábra A karbamid/kaolinit interkalátumra vonatkozó sűrűségprofilok és szimulációs pillanatfelvételek 413 K hőmérsékleten (d001 = 1,071 nm: a szimulációs doboz felső fele; d001 = 1,54

nm: a szimulációs doboz alsó fele). Az z megfelel a kaolinit -OH csoportokkal borított felületének H atomjaitól vett távolságnak.

22. ábra A kálium-acetát/kaolinit interkalátumra vonatkozó sűrűségprofilok és szimulációs pillanatfelvételek 298 K hőmérsékleten (d001 = 1,10 nm: a szimulációs doboz felső fele; d001 = 1,44

nm: a szimulációs doboz alsó fele). Az z megfelel a kaolinit -OH csoportokkal borított felületének H atomjaitól vett távolságnak.

23. ábra A Θ és Φ szögek eloszlása és a molekulák legvalószínűbb beállásai (1-12) a kaolinitrétegek között DMSO (298 K), formamid (298 K), karbamid (413 K) és kálium-acetát (298

K) esetén a szimulációban detektált, első és második stabil rétegtávolságra. Az eloszlásokat megjelenítő szürkeárnyalatok sötétedése a valószínűség növekedését jeleni.

A kialakult rétegeken belül a molekulák orientációját leíró szögek eloszlása és az eloszlások maximumához tartozó legvalószínűbb beállások illusztrációja a 23. ábrán látható. Általánosságban elmondható, hogy a Θ és Φ szögekre vonatkozó eloszlások szórása viszonylag kicsi, ami azt mutatja, hogy a molekulák egy többé-kévésbe jól meghatározott orientációt vesznek fel a rétegek közötti térben (DMSO-ra és formamidra ezek az eloszlások valamivel diffúzabbak 353 K-en, de számottevően nem változnak).

A következőben a vizsgált anyagokra egyenként mutatom be a molekulaorientációkra kapott eredményeket.

DMSO: A DMSO-molekulák esetén a Θ és Φ szögek együttes eloszlásának a maximuma a Θ = 55° és Φ = 88° értékeknél van. A Θ = 55° azt jelenti, hogy a δS→O vektor nem párhuzamos a z-iránnyal, hanem - ahogy a molekula legvalószínűbb beállását reprezentáló illusztráció is mutatja - a kaolinit -OH csoportokkal borított felszíne felé mutat, valószínűsítve hidrogénkötés kialakulását. A Φ szög eloszlása valamivel diffúzabb a Θ szög eloszlásánál, és ez a második stabil rétegtávolság esetén hangsúlyosabb.

Mindazonáltal a legvalószínűbbnek talált Φ = 88° azt igazolja, hogy a molekulák többségére az C-S-C sík párhuzamos a kaolinitrétegek felszínével, vagyis mindkét -CH3

csoport azonos távolságra próbál elhelyezkedni az oktaéderes és a tetraéderes lemezektől.

Hasonló irányultságot állapítottak meg a δS→O vektort illetően NMR-mérések során [91], azonban a -CH3 csoport elhelyezkedése ellentmond a mérési adatokból következtetett beállásnak, mely szerint az egyik δS→C vektor párhuzamos a z-tengellyel, míg a másik merőleges rá. Számításainkból mindenesetre megállapítható, hogy a molekulák az első stabil rétegtávolságnál nehezen tudnák megvalósítani ezt a nagyobb térigényű beállást.

Lényegében hasonló következtetésre jutottak Fang és munkatársai is, akik nagyobb rétegtávolságnál (d001 = 1,24 nm) kapták vissza a kísérletekből meghatározott, nagyobb térigényű orientációt [113].

Formamid: A Θ és Φ szögek legvalószínűbb értékei 85° illetve 0°, tehát a legtöbb formamidmolekula síkja többé-kevésbé párhuzamos a rétegekkel, és a δCH→O vektorok enyhén a kaolinit -OH csoportokkal borított felszíne felé mutatnak (ld. a molekula legvalószínűbb beállását reprezentáló illusztráció, illetve a 20. ábrán bemutatott

szimulációs pillanatfelvételek). A szögek eloszlásának szórása az első rétegtávolságéhoz képest nagyobbá válik a második molekularéteg megjelenésekor, de alapvetően nem változik.

Karbamid: Míg a DMSO és formamid molekuláinak beállása nagyon hasonló mindkét stabil rétegtávolságnál, ez a hasonlóság karbamid esetén már nem figyelhető meg. Ahogy a pillanatfelvételek is mutatják, d001 = 1,071 nm-nél a legtöbb molekula kényszerítve van arra, hogy közel párhuzamosan helyezkedjen el a rétegek felszínével (Φ = 24°), azonban a geometriai kényszerítőerők ellenére a molekulák dipólusmomentum-vektorai enyhén az Si-O lemez felé mutatnak (cosΘ ≅ 0,25, azaz Θ ≅ 75°). A rétegek közti tér növekedésével a molekulák számára elegendő hely lesz ahhoz, hogy a z-tengellyel párhuzamos beállásokat is megvalósítsanak, jobb feltételeket teremtve ezáltal a kaolinit-karbamid hidrogénkötések kialakításához. A második rétegtávolságnál a molekulaorientációk két fő típusa figyelhető meg (ld. 21. ábra, illetve 23. ábra, 8-as és 9-es orientációk). A 8-as típus esetén a szögek legvalószínűbb értékei Θ = 90° és Φ = 1°, azaz a molekulák „elfekszenek”, és síkjuk gyakorlatilag teljesen párhuzamos a kaolinitrétegek felszínével. A 9-es típusnál a molekulák dipólusmomentum-vektora többé-kevésbé párhuzamos a z-tengellyel, és az Si-O lemez felé mutat (Θ = 6°). Ekkor a Φ szög eloszlása rendkívül diffúz, a molekulák gyakorlatilag szabadon foroghatnak a dipólusmomentum-vektor, mint tengely körül. A molekulák a 9-es típusú beállásban az Si-O lemezhez, míg a 8-as típusúban az Al-OH lemezhez helyezkednek el közelebb (a 298 K-en kapott eloszlások gyakorlatilag megegyeznek a 413 K-en kapottakkal, azzal a különbséggel, hogy 298 K-en az eloszlások szórása valamivel kisebb).

A számításokból kiderült továbbá, hogy a karbamidmolekulák H és O atomjainak jelentős része közelebb van az Si-O és Al-OH lemezek O illetve H atomjaihoz, mint 0,2 nm (24.

ábra). Az ábrán bemutatott távolságok a kaolinitrétegek atomjaival kialakított hidrogénkötésekre utalnak, amelyekben nagyjából hasonló valószínűséggel vehetnek részt a karbamidmolekula -NH2 és -C=O csoportjai. Az Al-OH lemez és a -C=O csoport közötti hidrogénkötés kialakulása az irodalomban vitatott: egyes kísérleti megfigyelések megerősítik [101-104], míg mások megkérdőjelezik [99] a molekula -C=O csoportjának a kaolinitrétegekkel kialakított hidrogénkötésekben betöltött szerepét. A karbamid-kaolinit

hidrogénkötések jellegét több kísérleti munka gyenge hidrogénkötésnek minősíti, amely megállapítás a szimulációk segítségével pontosítható: valószínűleg viszonylag erős hidrogénkötések vannak jelen a rendszerben, de a karbamidmolekuláknak csak egy bizonyos hányada vesz részt e kölcsönhatásokban.

24. ábra A karbamidmolekula H és O atomjainak sűrűségprofilja a d001 = 1,071 nm-es rétegtávolságnál. Az r megfelel a kaolinit -OH csoportokkal borított felületén levő H atomoktól vett

távolságnak (a rétegek közötti szabad térrész 0,544 nm széles). A mellékelt ábra mutatja a karbamidmolekulák legvalószínűbb beállásánál mérhető távolságokat.

Kálium-acetát: A kálium-acetát molekuláinak orientációja az első stabil rétegtávolságnál nagyon hasonlít a formamidmolekulákéhoz azzal a különbséggel, hogy a Θ és Φ szögek eloszlásának szórása valamivel kisebb, azaz a molekulák valamivel határozottabb beállást

Kálium-acetát: A kálium-acetát molekuláinak orientációja az első stabil rétegtávolságnál nagyon hasonlít a formamidmolekulákéhoz azzal a különbséggel, hogy a Θ és Φ szögek eloszlásának szórása valamivel kisebb, azaz a molekulák valamivel határozottabb beállást