• Nem Talált Eredményt

A TANULÁS A FENNTARTHATÓSÁGÉRT PROGRAMBAN

2.1.1. Nemzetközi szabályozás

2..1 1.. A A

ZZ ÁÁLLLLAATTKKEERRTT

--

PPEEDDAAGÓGGIIAA NNEEMMZZEETTKÖZZII ÉÉSS

H

HAAZZAAII DDOOKKUUMMEENNTTUUMMAAII

2.1.1. Nemzetközi szabályozás

1993-ban az Állatkerti Világszervezet (IUDZG, ma WAZA)és a Nemzetközi Termé-szetvédelmi Unió (IUCN) Fajtúlélési Bizottsága (IUCN/SSC) Fogságbantenyésztési Munkacsoportja(CBSG) széles körû nemzetközi összefogással kidolgozta Az Állat-kertek Természetmegôrzési Világstratégiáját (IUDZG/CBSG [IUCN/SSC] 1994). Ez a kül-detési nyilatkozatnak is tekinthetô dokumentum hivatott irányt mutatni a XXI. szá-zad állatkertjei számára a természetvédelmi, fajmegôrzési, nevelési feladatok ellátá-sa terén. Az ÁTVS4. fejezete, 12 pontban foglalkozik az oktatással:

1. „Oktatás: Az állatkertek elengedhetetlen természetmegôrzési feladata: …az ál-latkerteken keresztül az emberek százmilliói érhetôk el szerte a világban. …azért jönnek az állatkertbe, mert érdeklôdnek az állatok iránt. …Ez az állatkertek látoga-tottságának tömegjellegével párosulva, és azt a tényt figyelembe véve, hogy ez így van szerte a világon, egyedülálló lehetôséget biztosít az állatkertek számára a természet-megôrzés fontosságának tudatosításában...” (ÁTVS 18. o.)

2. „Az állatkerti nevelés alapjául az élô állatok szolgálnak. Az állatkertek sokkal több látogatót vonzanak, mint legtöbb természettudományi múzeum, botanikuskert vagy más hasonló természetvédelmi célú intézmény. Ennek oka, hogy az állatkertek élô vadállatokat állítanak ki. Az élô állatok hatalmas vonzerôt jelentenek. …Az állatkerti látogatók nevelés iránti fogékonysága az élô állatok varázsának köszönhetô, ezért az ál-latgyûjtemények az állatkertek hatalmas nevelési potenciáljának alapjául szolgálnak.”

(ÁTVS 19. o.)

3. „Az informális (nem szervezett keretek közt zajló) nevelés célcsoportok széles skálájához jut el. …Az Állatkertek Természetmegôrzési Világstratégiája hangsúlyoz-za, hogy az informális nevelés…célcsoportját a teljes állatkerti közönség jelenti.

…Téves az a felfogás, hogy a nevelés csak a gyerekek számára fontos… Az állatkerti célcsoportok mellett az állatkerteknek a kerten kívüli csoportokat is meg kell célozni-uk, beleértve azokat a csoportokat, amelyek az állatkerti látogatókon belül alulrepre-zentáltak. Ezeket a csoportokat állatkerti kitekintô programokkal, a médián keresztül…

a természetvédelmi tevékenységekrôl szóló rádió- és televíziónyilatkozatokkal lehet megközelíteni, így ezek is az állatkerti nevelés célcsoportjait képezik.” (ÁTVS 19. o.) 4. „A nevelés összeegyeztethetô a kikapcsolódással. Az Állatkertek

Természetmegôr-zési Világstratégiája kifejti, hogy az állatkertnek minden tekintetben a nevelést kell szolgálnia. …A Stratégia hangsúlyozza, …hogy a kormányok és természetvédelmi

szervezetek befektetése az állatkerti nevelésbe mindig megtérül. Ahelyett, hogy saját oktatási és természetmegôrzési céljaik eléréséhez új szerkezeti formák kiépítésébe in-vesztálnának, ki kellene használniuk az állatkertekben meglévô páratlan lehetôsége-ket.” (ÁTVS 19–20. o.)

5. „Formális (szervezett keretekben zajló) nevelés: kiválasztott csoportok intenzív képzése. …Az oktatási intézmények széles skálája képezheti a formális állatkerti ne-velés célját, az óvodától, az általános és középiskolán, a speciális oktatási célú intéz-ményeken keresztül az egyetemekig. …Gyakran különös figyelmet élveznek az olyan intézmények, amelyek szellemi és testi fogyatékosok nevelésével foglalkoznak, amihez az állatkertek kiváló lehetôséget biztosítanak…” (ÁTVS 20. o.)

6. „A nevelés különbözô szinteken végezhetô. Az állatkerti nevelés alapszintje egysze-rûen az élô állatok kiállítása. …Az Állatkertek Természetmegôrzési Világstratégiája hangsúlyozza, hogy az állatkerti közönség változatossága ellenére mégis lehetséges olyan nevelési információkat és lehetôségeket biztosítani, amelyek a különbözô látoga-tórétegek minden egyes tagjának megfelelnek. Az, hogy hogyan lehet ezeket az eltérô szinteket megközelíteni, az illetô állatkertet látogató közönség összetételének és moti-váltságának ismeretén épp annyira múlik, mint a kreativitáson, találékonyságon és az állatkertek által hirdetendô természetmegôrzési üzenet fontosságáról való meggyôzôdé-sen.” (ÁTVS 21. o.)

7. „Az állatkerti oktatás során megvilágíthatók a különbözô biológiai elméletek.

…Az Állatkertek Természetmegôrzési Világstratégiája megállapítja, hogy az állatker-ti állatok adta oktatási lehetôségek arzenálja kimeríthetetlen, és nem szûkíthetô a klasszikus biológiai tárgyakra…” (ÁTVS 21. o.)

8. „A természetvédelmi nevelés: az állatkerti nevelés különösen fontos része. …Az Állatkertek Természetmegôrzési Világstratégiája hangsúlyozza, hogy az állatkerti ter-mészetvédelmi oktatás során világossá tehetô, hogy a természetmegôrzés mindenkire kihat, és mindenki felelôsséggel kell tartozzon érte. …A természetvédelmi témák bioló-giai tudományok szempontjából való megközelítése mellett az állatkertek olyan okta-tási programokat is ki kell, hogy dolgozzanak, amelyek a természeti veszélyforrások szocio-ökonómiai hátterét is megvilágítják. Ezen keresztül aktív szerepet kell játszani-uk a köz- és politikai figyelem felkeltésében, a fogyasztás és életstílus, valamint a fajok és biológiai rendszerek fennmaradása közti összefüggések iránt.” (ÁTVS 22. o.) 9. „Az állatkerti világhálózat fontos szerepet játszik az állatkerti nevelésben.

…Az Állatkertek Természetmegôrzési Világstratégiája felismeri, hogy hatalmas érték rejlik abban, hogy az állatkertek a világon mindenütt ugyanazt az üzenetet közvetítik, és olyan hálózatot alkotnak, amely világméretekben hirdeti a természetmegôrzés

fontosságát. …Ha az állatkertlátogató megérti, hogy nem ô az egyetlen, akihez ez az üzenet eljut, hanem a világon számtalan más emberhez is, akkor gyorsabban hajlandó hozzájárulni a természetmegôrzéshez. Az állatkerti világhálózat ennek megértését tá-mogatva fontos szerepet játszhat egy ’lelkiismereti’ világhálózat megszületésében…”

(ÁTVS 22. o.)

10. „A veszélyeztetett fajok kutatása és megôrzése kiváló témája lehet az oktatás-nak. …Az Állatkertek Természetmegôrzési Világstratégiája hangsúlyozza, hogy ha a populációk tudományos tanulmányozásának és megôrzésének eredményeit megfelelô-en használjuk az állatkerti és állatkertmegfelelô-en kívüli nevelésbmegfelelô-en, pl. publikációk, propagan-da formájában, ennek sokkal nagyobb hatása lehet, mint pusztán az adott faj megôr-zése. Hozzájárulhat a tudatosítási törekvések felgyorsításához, és azon keresztül a pusztulásra szánt biotópok megôrzéséhez…” (ÁTVS 23. o.)

11. „Az állatkertek különbözô oktatási technikákat használnak. Az állatkerti ne-velés mára nem korlátozódik csupán az állatok bemutatására, amit a nevüket, szár-mazási helyüket ismertetô tábla és rendszeres iskolai vezetések jelentenek. Bár ezek is fontosak, az állatkerti nevelés jelentôs szakmává fejlôdött, amelyben elengedhetetlen szerepe van a pszichológiai, didaktikai, kommunikációs és információátadási ismereteknek… Az Állatkertek Természetmegôrzési Világstratégiája hangsúlyozza, hogy a különbözô oktatási technikák, lehetôségek és a tudás, kreativitás és felfedezô-készség együttes használata az állatkerteket igen érdekes és vonzó helyekké teheti a természetvédelem, a megôrzés és a holisztikus életrendszerek oktatása számára.”

(ÁTVS 23. o.)

12. „A jó oktatásnak számos feltétele van. …Az Állatkertek Természetmegôrzési Vi-lágstratégiája hangsúlyozza, hogy e lehetôség [nevelés] leghatékonyabb kihasználásá-hoz számos feltételnek kell teljesülnie: …[az]állatkert … információkat gyûjtsön kö-zönségének összetételérôl… Jobb eredmények érhetôk el a felmérések és egyéb értékelô módszerek, oktatási bemutatók, programok kivitelezése és a kifutók építése elôtti és utáni alkalmazásával. Az állatkerti nevelés szakmai megközelítést igényel. Ez meg-valósulhat egy személyzettel jól ellátott oktatási osztály mûködtetésével… A haté-kony nevelés akkor válik nyilvánvalóvá, amikor az egész állatkert … összekapcsoló-dik egy világosan megfogalmazott nevelési tervvel. Minden új vagy felújított kiállítás-nak nyilvánvaló nevelési célja kell legyen, amit kívánatos elôre meghatározni. … az egyes állatkerteken belül terveket kell kifejleszteni, … azért is, hogy biztosítsa, hogy a látogatóknak nyújtott élmények következetesen közvetítsék a természetmegôrzés elve-it. A hatékony nevelés fenntartási, tenyésztési és az állatok természetes viselkedését biztosító technikákat követel, amelyek az állatok komfortérzetét biztosítják. …Az ál-latkerti nevelés csaknem önálló tudománnyá vált. Hatalmas ismeretanyag gyûlt össze a közönség nevelésével és a különbözô körülmények közt hatékonynak bizonyult

módszerekkel kapcsolatban. Az állatkerteknek meg kell osztaniuk nevelési tapaszta-lataikat… Az oktatási ’kereteket’ nem kell újra és újra feltalálni…” (ÁTVS 23–24. o.) Az 1993. évi ÁTVSután 2005-ben megjelent ennek második kiadása Building a Future for Wildlife – The World Zoo and Aquarium Conservation Strategy címen (WAZA 2005), mely az elôzô világstratégiához hasonlóan, azt kiegészítve hangsúlyozza az állatkerti nevelés fontosságát.

Az Állatkerti Világszövetségen (WAZA) belül több földrajzi (pl. Európai Állatker-tek és Akváriumok Szövetsége – EAZA) és speciális feladatkörön alapuló hálózat mûködik (pl. állatkerti állatorvosok, állatkerti állatápolók, Nemzetközi Faj Információs Rendszer [ISIS]), ezek közül az egyik legjelentôsebb az Állatkert-pedagógusok Nem-zetközi Szövetsége (IZE).