• Nem Talált Eredményt

négy Féléves kéPzések

diÁktanÁcsadÁs

a szakirányú továbbképzési szak célja olyan szakemberek képzése, akik alkalmasak és képesek a közoktatásban, a szakképzésben, illetve a felsőoktatásban tanuló diákok körében – egyéni és csoportos formában – végzendő infor-mációs és mentálhigiénés tanácsadási feladatok ellátására.

egészségfejlesztő szakpszichológus

a képzés célja olyan szakemberek képzése, akik egészség-pszichológiai felkészültségük révén az egészségügy, az okta-tásügy és a munkaügy területén az egészségvédő és egész-ségfejlesztő pszichológiai programok megtervezését és vég-rehajtását el tud ják látni, az egészségügyi intézményekben dolgozó személyzet munkáját a pszichológia sajátos eszköze-ivel támogatni tudják, valamint egészségpszichológiai isme-retek széleskörű elterjesztésében szakmai szerepet tudnak vállalni. az alapozó képzési szakasz után a résztvevők egész-ségfejlesztés, életminőség-javítás, katasztrófakrízis-preven-ció, utógondozás és pszi chológiai lovasterápia specializá ciók közül választhatnak.

fejlesztőpedagógus

a képzés célja olyan szakemberek (pedagógusok) képzése, akik pszichológiai, pedagógiai ismereteik birtokában szaksze-rűen végezhetik a különböző beilleszkedési és/vagy tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek pedagógiai szűrését, pre-vencióját és korrekcióját csoportos és egyéni formában.

felsőoktatÁs- és tudomÁnymenedzsment

a képzés célja olyan szakemberek képzése, akik a megszer-zett felsőoktatás-elméleti, vezetéstudományi, szervezet-lélektani, jogi, humán kutatói-elemzői és minőségbiztosítási ismereteik és módszertani jártasságuk alapján alkalmasak szervezeti egységekben, projektekben irányítói, vezetői, tudo-mányszervezési és kommunikációs feladatok ellátására.

írÁselemző szakember

a szakirányú továbbképzési szak célja olyan szakemberek képzése, akik korszerű írásvizsgálati módszerek és elemző ismeretek felhasználásával képesek az íráselemző szakem-ber végzettséget megkövetelő munkakörükhöz tartozó köve-telmények és feladatok eredményes teljesítésére, szakmai tanácsadásra.

50

training for public education manager and educators’ qualifying exam

the goal of this training course is to introduce educators in various leadership positions with the theoretical and practical tools of educational leadership, management, and administra-tion; financial management; professional development; and teacher and individual rights. Participants will learn how to monitor the educational development, organization, quality control, and performance evaluation in educational institu-tions. they will also be able to take part in the development of educational and employment programs.

therefore, public education leadership at different levels will be able to follow the changes taking place in the public education administration and to implement these changes in a way that ensures the continuity of the education activities in their institutions. thanks to successfully handling change management, the institutions would perform their duty better.

közoktatÁsi Vezető és pedagógus szakVizsga

a képzés célja a különböző szintű vezetői munkakörben dolgo zó pedagógusok hozzásegítése az oktatásszervezés, az ok tatásirányítás, a tanügyigazgatás, a gazdálkodás, a szak-mai fejlesztés, az egyéni és pedagógusi közösségi jogok ismereteinek elsajátításához, az ismeretek gyakorlati alkal-mazásához, valamint a pedagógus munkakörben dolgozók felkészítése az intézmények pedagógiai fejlesztési, szerve-zési, minőségbiztosítási és teljesítményértékelési rendsze-rének működtetésében, a pedagógiai és foglalkozási progra-mok kidolgozásában való közreműködésre. cél továbbá, hogy a különböző beosztásokban dolgozó közoktatási vezetők ké pesek legyenek a közoktatás-irányításban bekövetkező változásokat követni, s úgy végrehajtani, hogy az a nevelő-oktató munka folyamatosságát biztosítsa, illetve a változás-menedzseléssel az intézmény jobb színvonalon teljesítse közfeladatát.

k. nagy emese, a miskolci egyetem docense, az elte ppk óraadó oktatója

„Úgy vélem, hogy az eLte PPK-n tanuló fejlesztőpedagógia szakos hallgatók ismeretei, fogékonyságuk az általam közvetített ismeretekre figyelemreméltóak. más egyetemek hallgatóival összehasonlítva egyértelműen ők mutatják a legjobb eredmé-nyeket a kimeneti mérések során. Jobban teljesítenek, mint más egyetemek nappali és levelező szakos hallgatói, megjegy-zem, ez utóbbi két csoportból a nappali tagozatos hallgatók mérési eredményei jobbak, mint a levelező tagozatos hallgatóké.

az eredmény számomra azt üzeni, hogy a fejlesztő pedagógus hallgatók a tanultakat a gyerekek egyéni fejlődésének előre-mozdítása érdekében nagyobb akarattal, elkötelezettséggel, értőbben képesek alkalmazni, mint más szakos hallgatók. azt is fontosnak tartom az eredményesség szempontjából, hogy az egyetemek között az eLte PPK biztosítja a legmagasabb óra-számot a levelező tagozatos hallgatók számára a Komplex instrukciós Program ismereteinek az átadására.”

emese k. nagy, assistant professor at the uniVersity of miskolc, lecturer at elte faculty of education and psychology

“in my opinion the knowledge and mastery of students studying developmental pedagogy at the Faculty paired with their openness to the information i convey to them is outstanding. as compared to students at other universities they show definitely the best results at the output assessment. they outperform students of other universities, although i have to note that the results of full time students are better than the results of of correspondence students. the results for me suggest that my students are able to apply the acquired information to help in the development of the children in need with bigger will-power, commitment in a way children can understand. i think it is important from the perspective of efficacy that it is eLte Faculty of education and Psychology which offers complex instruction Program classes in the highest number.”

Kiadványok a Nyílt Napon, 2012

Publications at the Open Day of the Faculty in 2012

montessori pedagogy

the goal of this course is to train teachers to apply and utilize theories and practice of the 100-year-old, yet still progressive, montessori teaching method that is mainly based on the use particular self-teaching aids.

museum education consultant

the aim of this course is to relay knowledge in arts, history, natural sciences, history of arts, and pedagogy/andragogy to enable the participants to conduct classes, after-school activities, and various activities for adult groups or families in a museum setting.

specialized educational psychologist

this specialized course prepares participants to apply the special features of psychology towards education. they will be able to aid child protection agencies and carry out edu ca-tion-related tasks effectively to prevent and resolve psycho-logical issues.

educators qualifying exam

this professional course aims to reinforce, deepen, and ex pand the knowledge and skills required to be a successful and effective educator. building on their practical experience, participants will be prepared to meet the demands of spe-cialized education-related professions.

available specializations:

– Practical issues in preserving and nurturing mental and physical health in school

– maintenance of musical aptitude in music education – Pedagogy of inclusion

– Preparation for providing extracurricular education in elementary grades 5-6

– Family- and child-protection services – student counselling

– educational and social psychology in school – recreational activities in school

– Library-pedagogy – mentor and lead instructor

– Preventive and correctional educational psychology – vocational training and vocational training improvement – Practical subject pedagogy issues in schools

– developing talent and talented students

– social psychology of history and historical sciences

montessori-pedagógia

a szakirányú továbbképzés célja olyan pedagógus szakembe-rek képzése, akik képesek a mintegy százéves hagyományok-kal rendelkező montessori-pedagógia ma is progresszív léletét alkalmazni, a fejlesztőeszközök használatára épülő oktatás elveit érvényesíteni a közoktatás különböző terü-letein.

múzeumpedagógiai szaktanÁcsadó

a képzés célja olyan képzőművészeti, történettudományi, mészettudományi, művelődéstörténeti és gógiai ismeretek átadása, melynek birtokában a végzett szak-emberek képesek lesznek múzeumi keretek között tanórákat, szakköröket, felnőttek csoportjainak, családoknak fakultatív foglalkozásokat tartani.

pedagógiai szakpszichológus

a szakirányú továbbképzés során a pszichológusok arra ké -szülnek fel, hogy a pszichológia sajátos lehetőségeire támasz-kodva segítséget tudjanak nyújtani a nevelési-oktatási és mekvédelmi intézményekben a nevelési és oktatási feladatok hatékony ellátásában, a pszichológiai problémák megelőzé-sében, valamint megoldásában.

pedagógus szakVizsga

a pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú tovább-képzési szak célja a pedagógusi tevékenység ellátásához szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek megerősítése, el mélyí tése, a legújabb ismeretekkel történő megújítása.

a gyakorlati tevékenységük tapasztalataira építve a képzés során a pe dagógusok felkészülnek a pedagógus munka-körök, illetve az intézményekhez kapcsolódó speciális fel-adatok ellátására.

a pedagógus szakvizsgára felkészítő képzés keretében a következő tanulmányi területeket választhatják a jelent-kezők:

– a lelki és fizikai egészség megőrzésének és fejleszté-sének elméleti és gyakorlati kérdései az iskola világában – a zenei munkaképesség-gondozás az ének-zenei és a

szeres oktatásban – az inklúzió pedagógiája

– az iskolai oktatás 5–6. évfolyamán a nem szakrendszerű oktatás feladatainak ellátására felkészítő program – család- és gyermekvédelem

– diáktanácsadás

– iskolai nevelés- és szociálpszichológia program – iskolai szabadidős programok szervezése – Könyvtár-pedagógia

– mentor- és vezetőtanár

– Preventív és korrektív pedagógiai pszichológia program – szakképzés és szakképzésfejlesztés

– tantárgy-pedagógiai kérdések az iskolai gyakorlatban – tehetséggondozás, tehetségfejlesztés

– történelem és történettudomány szociálpszichológiája

52

perinatal consultant

this course was designed for professionals already involved in perinatal healthcare or related fields as well as for edu-cators of the next generation. it offers a high-quality, sound training, on normal, healthy perinatal physiology as well as complications due to medical conditions.

consulting psychologist

this training will enable the participants to give advice and guidance in case of lifestyle, vocational, family, or couples’

crises; to give assistance in possible prevention and or solution to those in need. the first two semesters provide a strong background after which the students may choose from career and labour counselling, family and relationship counselling or crisis counselling specialisations.

social integration consultant

the course will enable the participant to learn to explore the roots of social discrimination, prevention, and resolution on a european level. students who complete the course fully will be able to interpret the issues brought forth by social inclusion in the european context, will have the given answers, and will be familiar with the european models.

talent counsellor

the aim of this course it to train experts who can make the various talent-building resources and options more effective, either in the classroom, or in after-school activities, facultative programs, or other special educational environments.